Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjowo 22:24, 09 paź 2019

Do góry
I jeszcze mam pytanie o tę rabatę - jakie drzewa tutaj posadzić?
Z prawej strony rosną 2 duże cisy, myślę że baccata, z tyłu jest posadzony szpaler z cisów. To, co zaznaczyłam na zielono to amanogawa na razie niewidoczna zza ML.
Czereśnia, która rośnie przed red baronami, będzie prawdopodobnie usunięta w czerwcu. Musi się okazać, że kolejny rok nie owocuje, ehh

Czy dosadzić 2 amanogawy czy jakieś klony lub zupełnie inne drzewa? Czy raczej kolumnowe czy szczepione kulki czy zwykłe formy?

Może jakaś magnolia?

I tutaj widok na rabatę - stojąc przed nią.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:23, 09 paź 2019

Do góry
Dach ma jętki, krokwie i membranę i te drobne listwy pod dachówkę. I fałszywy dach nad salonem powoli.

Leje jak z cebra. Dachówka ładna taka jak chciałam ale uszkodzona podczas transportu. Jak jej zabraknie to kogoś zamorduję

Z dyni i cukini nie zostało nic. Mróz!
Ogród z rzeźbą 22:23, 09 paź 2019

Do góry
I limki, które pod drastycznym wiosennym cięciu wreszcie stanęły na wysokości zadania i dumnie prosto wyrosły

Moja działka na Dębowym Lesie 22:21, 09 paź 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Anuśka u Ciebie też przymroziło... buu... a teraz znów zapowiadają ładnie, a tu kwiatuszki straciły kolorki, ale cóż zrobić, sezon powoli trzeba będzie kończyć... ja w zeszłym roku kupowałam memory, miał dwie łodyżki na krzyż, myślałam, że w tym roku to widać go nie będzie, ale on to szybki, u mnie spora kępa się zrobiła, zobaczysz w przyszłym roku będzie czarować buziaczki

No właśnie po co te przymrozki były,, tylko napsuły trochę roślin i kolorów w ogrodzie.
Ale tak sezon nam się kończy,jeszcze trochę wykopywania, sprzątania, takie to przemijanie natury i nasze.
Och, oby ten mój jeden pędzik Memory przezimował.
chciałabym, oj chciała.
Ogród z rzeźbą 22:21, 09 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajna ta fontanna, nienachalna wizualnie, estetycznie z damą będzie dobrze współgrać.
Dałaś mi "kopa" mobilizacyjnego- pochyliłam się nad kondycją mojej rodgersji kasztanowcolistnej. Po 4 latach byle jakiego wegetowania, wreszcie ruszyła. Trzeba było tylko znaleźć odpowiednią miejscówkę.

No to tak jak moje. W przyszłym roku będziemy ograniczać potwory.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:20, 09 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wspaniałe widoki, zdjęcia achwycające, ta zieleń soczysta, od razu widać że to wyspy! Jest taki program na kablówce: "Ucieczka na wieś" (uwielbiam go oglądać), w którym pokazują jak ludzie na wyspach szukają domów na angielskich wsiach. To właśnie ten klimat, który widzę u Ciebie na fotkach
Świetne wojaże godne pozazdroszczenia

Też lubię ten program oglądać Owiec jest tyle, że znaków ostrzegawczych nikt już nie stawia. A na wielu wąskich drogach ten ustępuje co ma po swojej stronie zatoczkę.

Hortensjowo 22:18, 09 paź 2019

Do góry
U mnie w szkółce w wielkich donicach. Są wyższe ode mnie i mają na pewno 2m szerokości, a rosną tylko w donicach. Fotki są z połowy miesiąca, jak były u nas targi.

Ogród z rzeźbą 22:18, 09 paź 2019

Do góry
I jeszcze kilka obrazków

Mój ogrodowy pamiętnik 22:17, 09 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

A hortki wyglądają jak ozdoby z rdzy .

Przebarwienia i rdza hortek chyba zależą od odmiany. U mnie na razie jesienne przebarwienia
Moja działka na Dębowym Lesie 22:16, 09 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ale nastrojowo piękna jesień u Ciebie, a przymrozkowe zdjęcia też pełne uroku
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:15, 09 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Hej Kasiu, przyszłam zobaczyć miejsce, w którym chciałabyś posadzić to wybrane drzewo ale jakoś nie mogę natrafić na zdjęcie. Wstawiałaś?
Drzewa, które masz na liście różnią się miedzy sobą pokrojem. Ile tam masz miejsca? Klon Red Sunset podobno ślicznie się przebarwia.

Bardzo się ciesze, ze zajrzałaś, bo pewnie przy takim przedsięwzięciu wszystkie drzewa masz " w jednym paluszku" Zdjęcie poglądowe wygląda tak:
wycięty dąb jest zaznaczony na zielono. Na czerwono jest zaznaczone miejsce, które ma wypełnić daglezja, która właśnie wczoraj zasadziłam w lesie za siatką, jako, że jest to olbrzymie drzewo. Na fioletowo zaznaczyłam parawan z cisów, który zamierzam posadzić, żeby stworzyć zakątek ze stolikiem. Niebieska strzałka pokazuje żarnowiec, który rośnie za siatka w lesie. Obok dębu, którego już nie ma posadziłam hortensje dębolistną, rosną tam tez 2 jarząby pospolite, które nawiązują do lasu.

Chciałabym, żeby nowe drzewo miało w miarę luźny pokrój i żeby nie było bardzo duże, ponieważ zacieni mi trawnik, który i tak nie ma łatwego życia z sosnami, które rosną na działce. Zależałoby mi na tym, zeby drzewo stanowiło akcent kolorystyczny, ale nie żółty, ponieważ rosną tam w szpalerze żółte tuje i nie biało -zielony, bo takiego klona miałam w poprzednim ogrodzie i mi się znudził, bordo też odpada, nie wiem dlaczego, ale ostatnio nie mam fali na bordo Moja gleba to leśne piaski, ale juz mam przygotowany duży dołek z dawką hydrożelu Nie chcę, żeby to było drzewo egzotyczne, typu tulipanowiec..no i ciężka sprawa, mimo, że to tylko jedno drzewo

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:14, 09 paź 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Murki,ławeczki ,piękne donice...cudna trawka... to lubię!...nie wspominając o przepychu rabat... Dzięki Anitko za wirtualny spacer

Trawa obłędnie zielona. Szczególne po suszy tegorocznej takie widoki to uczta dla oka.

Mnie zawsze zachwyca mech.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:13, 09 paź 2019

Do góry
Pierwszy golas w ogrodzie to u mnie oczywiście grujecznik .

A hortki wyglądają jak ozdoby z rdzy .

Ogród z rzeźbą 22:12, 09 paź 2019

Do góry
Ścieżka

Mój ogrodowy pamiętnik 22:11, 09 paź 2019

Do góry
Czerwień się nie poddaje .

Ogród z rzeźbą 22:09, 09 paź 2019

Do góry

Gołąbek dostał kumpla do towarzystwa, co by taki samotny nie był

Ogród z rzeźbą 22:07, 09 paź 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Anulka, pokażesz co u Ciebie w ogródku (bardzo lubię Twoje kompozycje)? Oczywiście przy okazji, bez pośpiechu

Skoro tak mnie mobilizujesz, to wstawię te już mocno nieaktualne fotki z połowy sierpnia.

Po prostu obrazki

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:03, 09 paź 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Łałłłłł jakie tu piękne obrazki aż mnie zatkało idę jeszcze raz przejrzeć na spokojnie

Widoki rzeczywiście są powalające na kolana. Gdy przemierzaliśmy wyspę Skye nie spodziewałam się natrafić tam na jakiś ogród. Ale natrafiłam na dwa. Trudno sobie to wyobrazić patrząc na te zdjęcia.

Ogród z rzeźbą 22:03, 09 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zapomniałam już jak wyglądała ta Twoja fontanna- ciurkadełko, co czeka na debiut.
Chciałoby Ci się przypomnieć?

Ba, Haneczko fontannie mej właśnie mija drugi sezon a cały czas niepodłączona. No bo to nie była taka prosta sprawa. Trzeba było kupić przejściówkę z wtyczki angielskiej na polską. Trzeba było pociągnąć kabel z prądem i zrobić gniazdko. To się oczywiście wiązało z koniecznością zawezwania elektryka, a to było zadanie dla eMa. No a przecież wiadomo, że jak facet mówi, że coś zrobi to znaczy, że on to zrobi i nie należy mu o tym co pół roku przypominać. Tak więc trochę to trwało. W tym roku się udało. No i mieliśmy wreszcie w sierpniu podłączyć, ale..
Fotek szczególnie nie mam, bo postumencik co prawda stoi na rabacie przy tarasie, ale górna misa jest niezałożona.
Fotkę wstawiałam w ubiegłym roku,

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:51, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Phlox paniculata 'Blind Lion' o prawie czarnych kwiatach. Wyhodowany w 2016 roku, hodowca J.van Leeuwen (Holandia)

Opis: ciemnofioletowe pąki, które nigdy się nie otwierają. Wysokość 40 cm.
Bardzo ciekawy i z daleka robi wrażenie czarnego. Kwiatostany b. ciężkie, kładą się, ale myślę, że jak wyjdzie w kolejnym sezonie, to tego nie będzie. Bardzo jestem ciekawa tego floksa, idealny do bladego różu.

Jest jeszcze w wersji zielonej Green Lion - mam nadzieję, że mi przezimuje i będzie rósł w siłę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies