Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedogródek pod dębem 20:13, 10 lut 2020

Do góry
zastanawiam się czy pod dębem nie stworzyć miejsca na stolik i krzesła. Mam dwie wątpliwości: po pierwsze z dębu spadają suche gałęzie. Po drugie czy w ogóle takie miejsce robić. Ta wątpliwość wiąże się z brakiem intymności ( wszak to nie prywatna działka lecz teren gminny.
Obecnie mam dwie ławki obok drogi. Odpoczywam na nich w czasie prac. Czy zostawić je przy drodze? Czy przesunąć je np. pod płot ( pod lipę sąsiada której gałęzie "spływają: na "moją" stronę). Czy ścieżki mają być proste czy wić się pomiędzy rabatami.
Obecnie mam bardzo duży kompostownik
.
Obecnie to miejsce jest nieatrakcyjne. Kompostownik chyba będzie zmniejszony. Chciałbym go umieścić w innym miejscu. Może w rogu, tam gdzie jest złożone drzewo do kominka ( które oczywiście będzie usunięte).
Co zrobić z żywopłotem? Obecnie jest bardzo zaniedbany, strzygę go ale zbyt rzadko. Poprawię się. Żywopłot z ligustru raczej powinien zostać ponieważ na całej długości asfaltu na długości około 300 m jest ligustr i źle by wyglądało gdyby na 25 m był żywopłot z innych roślin. Nie podoba mi się jego jakość więc zastanawiam sie czy nie skrócić go o połowę aby się zagęścił. Jednak mam wątpliwości ponieważ tak jak napisałem wyżej na 300 m jest jednakowa wysokość.
Jak obecnie wyglada miejsce z zywopłotem pokazuje poniższe zdjęcie.

Fragment działki przy żywopłocie, tam gdzie stoi pojemnik na odpady zielone musi pozostać wolny. Pojemnik jest dla sąsiadów na odpady zielone (skoszona trawa, gałęzie i inne) sugerowałem, żeby sąsiedzi wyrzucali te resztki na założony przeze mnie kompostownik ale nikt się nie zdecydował. Szkoda - było by więcej kompostu. Dodatkowym powodem dla którego nie mogę w tym miejscu nic sadzić ( założę trawnik) jest fakt że większe samochody muszą mieć możliwość przejazdu w prawo zaraz za bramą wjazdową ( choćby samochody z węglem dla sąsiadów)

Pszczelarnia 20:07, 10 lut 2020

Do góry
Zostawiam na ten tydzień. Narcyzki 'Cheerfulness'. Pędzone, zakwitły i pachną.

I jeszcze ciemiernik z rozmarynem z okna kuchennego

Podwórkowa rehabilitacja 20:04, 10 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przykro mi Reniu z powodu pożegnania Cioci

Dziękuję za wsparcie.

Moje sadzoneczki pelargonii. Kwiatki są osobno, żeby nie osłabiały roślinek ale zdobią parapet
Puszczą korzonki to wsadzę do ziemi, bo teraz są w wodzie.
Podwórkowa rehabilitacja 19:58, 10 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To sporo już wysialas.
Fajnie.
Aż ciekawa jestem tych doniczek.
Pokażesz je ?

Proszę bardzo
Ogród w remoncie 19:46, 10 lut 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Wszyscy już wariujemy od burości, szerości. Przywołujemy kolorowe widoczki. Ja też siedzę i przeglądam fotki z sezonu. Porównuję zmiany, patrzę co by tu jeszcze. Stworzyłam swój prywatny ranking widoczków. Pokażę trzy moim zdaniem naj

Ranking widoczków mniamniuśny
Widoczki do schrupania
A tak już poważniej - ślicznie psze Pani! Rewelacyjne zmiany!
Kocimiętka superowa. Chyba znów zacznę jej się przyglądać kiedyś miałam ale wciąż mi się pokładała. I trochę obawiam sie kocurów bo tych w okolicy plącze się sporo. Ale w ostatnim Rok w ogrodzie prowadzący wspomniał, że zawarty w niej związek chemiczney zwany nepetalaktonem z jednej strony przyciąga koty ale z drugiej odstrasza muchy, komary ale też myszy i nornice. A te ostatnie ostatnio buszują u mnie że hej!

Asia na ostatnim zdjęciu to dereń? Jeżeli tak to jaka odmiana i czy wyprowadziłaś z krzewu na formę drzewka?
Rozpoznawanie chwastów 19:34, 10 lut 2020

Do góry
jak myślicie to chwast czy wysiana lawenda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:13, 10 lut 2020

Do góry
Całe stadko było, ale tylko koziołka złapałam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:12, 10 lut 2020

Do góry
A żeby nie być gołosłowna to zobacz Monia jeden irys( biały) już taki

a tu ożanki już idą

krokusy w polance już takie

choć rybki jeszcze pod lodem

Przedogródek pod dębem 19:09, 10 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Fajny kawalek z tymi drzewami. Jak tam masz glebe? Kwasna bardziej? Piasek czy glina? Latem pewnie jest sucho, pod drzewami i malo opadow. Wg mnie mozna to fajnie zagospodarowac i na dodatek tak, zeby nie miec zbyt duzo z tym roboty

Nie robiłem badań gleby choć wszyscy mi o tym mówią. Ziemia jest tam piaszczysta i raczej sucha ale czytam różne wypowiedzi na O. i zdecydowałem się na rabatach uzupełnić ziemię kompostem. Mam go sporo i ziemią powstałą z darni, mam jej spory zapas:

W razie potrzeby dowiozę ziemi powstałej z obornika.
To dlatego nie badam ziemi bo i tak będzie zmieniona. Większym problemem jest niedobór wody bo rosnące drzewa ją pochłaniają i dają cień. Tak jak napisałaś: "Latem pewnie jest sucho, pod drzewami i mało opadów". Dlatego chciałbym wpuścić więcej słońca a jednocześnie usunąć część " wypijaczy" choć z drugiej strony najwięcej wody pochłania dąb i rosnąca obok ( za płotem, u sąsiada, na granicy, lipa). Trawa na tym obszarze jest uboga.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:00, 10 lut 2020

Do góry

Mała skończyła dwa miesiące

Aganiu jaka piękna ta Twoja wnusia Aż miło
Aganiu patrzę i napatrzec się nie mogę Co za uśmiech
Buziaki z wietrznej doliny przesyłam.
Przerwa na kawę... 18:54, 10 lut 2020

Do góry

A tak może będzie

Iwonko bardzo fajnie to wymyśliłaś, drzewka zrobią piętro i zakryją co nieco no i może taki tajemniczy kącik powstanie... super... buźka
Zakręcony ogród 18:50, 10 lut 2020

Do góry
Kształt rabaty jest moim zdaniem ok. Zana ma rację, linia nasadzeń powinna być zgodna z linią rabaty.
Można się ściśle trzymać przedniej linii rabaty i w trójkącie powstałym pomiędzy tujami a wanilkami dosadzić np gracki z werbeną albo coś innego.
Można też proporcjonalnie do szerokości rabaty.

Nie wiem czy widać różnicę pomiędzy rysunkami
Może tu lepiej
Moja działka na Dębowym Lesie 18:40, 10 lut 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Też je bardzo lubię, kupowałam cebule u nas na ryneczku i wyobraź sobie, że pani sprzedająca dwa lata z rzędu oszukiwała klientów sprzedając zupełnie inne białe lilie pod tą nazwą. Nawet miała zdjęcie lilii św. Józefa wraz z cebulami. Trzeciego roku poszłam do niej i zrobiłam z nią wywiad i zaczęłam jej udowadniać, że to co sprzedaje to nie są te lilie. Spytała " a zakwitły pani na biało" ja mówię, że tak, ale to nie były te kwiaty. Próbowała mi wmówić, że pewnie się pomyliłam kupując. W końcu dostałam od teściowej 3 cebulki i czekam na te piękne kwiaty.

Oj na tych nieuczciwych sprzedawców nie ma siły.
A szkoda,że człowiek kupuje i myśli i cieszy się,że taka roślinkę kupił.
A to okazuje się zupełnie co innego.
Te lilie św.Józefa to dopiero kwitną 2 lub 3 roku .
A inne już od razu w pierwszym
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:22, 10 lut 2020

Do góry

Żerdzie z przycięcia orzecha poszły na drugą wysokość w płotkach w łące

Troszkę brakło, ale to i tak jest już ok
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:16, 10 lut 2020

Do góry
tym sposobem uniknęłam pojedynczego wycinania łodyg, w marcu tylko zebrać na kompost z rabaty i dosprzątać co trzeba, no i jeszcze trawy wyciąć

potem tylko plewienie i sypnąć kompostem

Za to okazało sie, ze pierwszy raz po skoszeniu rabat w ogrodzie nie zrobiło się pusto bo już drzewka i krzewy spore, a i zimozielone nieźle już widoczne też, to mnie cieszy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:11, 10 lut 2020

Do góry
najstarsza bylinówka leży

i rabata, która była początkowo rozmnażalnikiem i przechowalnikiem

przy jej koszeniu zdziwiliśmy się mocno bo okazało się, ze było w niej złożone już tegoroczne jajko bażancie tyle, że z racji przymrozków zamarznięte, eM usiekł bo się nie spodziewał w lutym

koło wiatraka już sama walczyłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:04, 10 lut 2020

Do góry
W sobotę pogoda była bajeczna i wykorzystaliśmy ją ile się dało
Rabaty położone. Te co największe i najgęstsze Emuś kosił bo ja jeszcze po chorobie trochę słaba

tu leży rabata astrowa koło altany i tak na razie zostawiam do marca jeszcze

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:36, 10 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Z rudym jest ciężko, ale wkrótce wiosna więc będzie już na ukochanym ogrodzie
się wylegiwał, jak wróci na jedzonko to z zastrzykiem w pakiecie i niech cieszy się życiem
Do babciowania jeszcze się wyczekasz teraz młodzież zwolniła i są inne priorytety... stabilizacja i pozycja zawodowa definiują założenie rodziny.

Może teraz posypią się u nas wnuki
Mała skończyła dwa miesiące

Cudna Smerfetka Wam rośnie
No pewnie jeszcze długo poczekamy
Jak się z wiatrem trzymacie? Ja po zeszłorocznym nocnym łapaniu anteny to się boję bardzo by nie narobiło znowu dziadostwa, bo straszą 200 km/hW Niemczech ludźmi po ulicach zamiata, przeraża mnie to
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:31, 10 lut 2020

Do góry
Izo to światełka z Wilanowa byłam przed świętami...przepięknie było

A to jesienny paw z Ciechocinka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies