Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:22, 17 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tez 'zachorowałam ' na jezówki w czerwonych i pomarańczowych kolorach.
Najbardziej marzy mi się Firebird, ale nigdzie wokół jej nie ma, spróbuje we wrześniu w Skierniewicach je dopaść.
Ale pani wykonawca z która czasem pracuję zdobyła dla mnie jeżówki, niestety bez nazw, ale w kolorach o jakich marzę.
Ma się dowiedzieć jaki to odmiany.
Może jedna z nich to Tiki-torch- ślicznie, słodko pachnie. Ale czerwona chyba jeszcze ładniejsza.

Ale ładne obrazki pokazujesz! Kokornak na drzewie, bluszcz. To fioletowe to szałwie, tak? A jeżówki z trawą, właśnie taki duet mi się podoba, ale nie wiem z czym je połączyć. Rozplenica im pasuje, ale czy ich nie zdominuje?
A ja dziś właśnie Firebird kupiłam. Jak nie znajdziesz, to mogę Ci kupić. Po dychu były.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:21, 17 sie 2012

Do góry
Karolino hej, wstawiłam zdjęcia jeżówek u Agniechy 937, bo już tam weszłam i zostałam, a internet w domu mam kiepski
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:14, 17 sie 2012

Do góry

Nie rozumiem tego pytania. Chodzi o to czy 'rozjechać go', posadzić szerzej? Sadzić będziesz w takim układzie_-_-_-_, tak?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:08, 17 sie 2012

Do góry
tez 'zachorowałam ' na jezówki w czerwonych i pomarańczowych kolorach.
Najbardziej marzy mi się Firebird, ale nigdzie wokół jej nie ma, spróbuje we wrześniu w Skierniewicach je dopaść.
Ale pani wykonawca z która czasem pracuję zdobyła dla mnie jeżówki, niestety bez nazw, ale w kolorach o jakich marzę.
Ma się dowiedzieć jaki to odmiany.
Może jedna z nich to Tiki-torch- ślicznie, słodko pachnie. Ale czerwona chyba jeszcze ładniejsza.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:02, 17 sie 2012

Do góry
Właśnie miałam klapnąć laptopem i iść ustawiać doniczki, ale myślę sprawdzę przed wyjściem. I jest Magnolia.
Wstawię ten plan, może jeszcze coś uwidzisz

Wiesz co, przekleję go do tamtych zdjęć, bo tu wskoczył na nową stronę i źle porównać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:59, 17 sie 2012

Do góry
Jestem Agnieszko.
Ułożyłaś to świetnie.
Idealnie.
Tylko czy sprawdzałaś grubości tych obszarów? Zeby były dopasowane do ilości nasadzeń. ja nie bardzo mogę szukac rysunków, bo jestem dziś w domu, i internet tutaj szczególnie dziś chodzi baardzo powoli.
Nie pamiętam gdzie były rysunki i obliczenia czego ile gdzie. Ale jak Cie znam to dopasowałaś grubości.
Jest super- równiutko, linie równoległe do siebie, a na końcu zgrabnie gubisz zgrubienie rabaty w środkowym rządku.
Mój kawałek raju II 01:00, 17 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

czy te hosty można podsadzić tak pod magnolią to magnolia pośrednia biała

bardzo ładne te hosty, napewno fajnie rozjaśnią dół. Chyba rabatę trzeba będzie poszerzyć ) nie wiem jaka jest tam linia rabaty tzn. czy chcesz półkolem sadzić czy w linii prostej? jakbyś nie zdecydowała będzie ładnie, przejście z host na żurawkę też ładnie będzie wyglądać, bo dobry dobór roślin no ale komu ja to mówię ))
Mój kawałek raju II 00:14, 17 sie 2012

Do góry
roślinka od Ani posadzona i rośnie Southem Comfort urosła olbrzymia przy magnolii czy te hosty można podsadzić tak pod magnolią to magnolia pośrednia biała nowe żurawki posadzone
Ogród Danuszy - odsłona 2 15:25, 16 sie 2012

Do góry
Witam, u Ciebie zawsze smacznie i kolorowo...Piękne pomidory, jak nie grzyby to ryby i jeszcze magnolia kwitnie jesienią... cuda jakieś...
Ogród Danuszy - odsłona 2 14:31, 16 sie 2012

Do góry
Danusza napisał(a)

magnolia nadal kwitnie

Witam, Ula odkopała, Monia dziś coś dopisała i dzieki temu wiem, zetakie cuda długokwitnące ma nie tylko Ania Monte. Pozytywnie zazdroszczę

Ewelinko moja magnolia ma juz 15 lat i gdybym jej co roku nie przycinała pewnie by była większa od domu, ma zaciszne miejsce ale zasłania całe okno więc musze ja trzymać w ryzach a kwitnie nawet w grudniu jak temperatura pozwala

Danuszko! Pięknego okazu sie dochowołaś właśnie tak to już jest że jedni czekają aż choć trochę sie mu rozrośnie a innym zasłania okna .....
Ogród Danuszy - odsłona 2 13:27, 16 sie 2012

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)

magnolia nadal kwitnie

Witam, Ula odkopała, Monia dziś coś dopisała i dzieki temu wiem, zetakie cuda długokwitnące ma nie tylko Ania Monte. Pozytywnie zazdroszczę

Ewelinko moja magnolia ma juz 15 lat i gdybym jej co roku nie przycinała pewnie by była większa od domu, ma zaciszne miejsce ale zasłania całe okno więc musze ja trzymać w ryzach a kwitnie nawet w grudniu jak temperatura pozwala
Miniaturowy ogródek 12:46, 16 sie 2012

Do góry
Gabik będę pytać.
Miniaturowy ogródek 12:11, 16 sie 2012

Do góry
a pamiętasz jak się nazywa ta zmieniająca barwę z czerwonej na różową? O tej myślałam że to Mama Mia.
Jakich odmian poszukujesz? Popytam o nie w Skierniewicach jeśli tylko uda mi się tam dotrzeć.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:33, 16 sie 2012

Do góry
jakbyś dopadła kolejne, choć jak piszesz to raczej niemożliwe, to może byś dla mnie wzieła? Tylko właśnie takie, smukłe i zardzewiałe.
Miniaturowy ogródek 11:30, 16 sie 2012

Do góry
nie, nie mam jeszcze wątku.
Mam wielką ochotę na niego, ale mój ogród to w dużej części jeszcze bałagan- robi się podjazd i zrobić nie może, jesienią ruszy zaczątek wiaty garażowej, więc jest nadzieją że buda- paskuda budowlana zostanie rozwalona i rzeczy z niej przeniosą się do domku narzędziowego połączonego z wiatą.
Wszystko robimy sami, na 2 pary rąk, czasem wpadną znajomi z pomocą ( bo i my do nich na roboty ziemne jeździmy), więc wszytko idzie powoli, powolutku.
Pisałam to już kilka razy, zawsze mi głupio, ale jeszcze głupiej byłoby prezentować mój ogród na takim etapie.
A jeżówki cyknę i wrzucę żeby Ci pokazać.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:21, 16 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Sobotnia Hot Lava - jeżóweczka z bliska:

A miskant kwitnąć zaczyna:
l

ale fajne ptaszory. Skąd je masz? ( pewnie pisałaś ale wiesz, nie nadążam za wieloma wątkami).
Jeżówka Hot Lava- dla mnie cudo, cudeńko. tez mam pomarańczową i czerwona od 3 dni- to moja ostatnia fascynacja, jeżówki w gorących kolorach.
Mam wątpliwości co do miskanta Twojego - czy to aby nie Spartyna grzebieniasta- kwiatostan wyglada jak spartyna. To jest cudna trawa, tworzy piękne , bujne przesłony. Tyle że wściekle się rozrasta, potrzeba jej dużo miejsca, ma krótkie rozłogi.

Zerknij, tu są dobre zdjęcia:
http://www.dobrepole.pl/Spartina%20pectinata%20%22Aureomarginata%22_-_spartyna%20grzebieniasta_nlat_509.htm
Miniaturowy ogródek 10:46, 16 sie 2012

Do góry
a ta jeżówka co zmienia kolor z czerwieni na róż to pewnie Mama Mia
Miniaturowy ogródek 10:43, 16 sie 2012

Do góry
Gabiku a czy ta Twoja biała jest niska i krępa?
Budową kwiatka przypomina mi Pow Wow White, a skoro biała to może być ta.
Ja mam jej siostrę- Pow wow Wild Berry i bardzo ja lubię.
Tez kocham jeżówki- mam jeszcze odmianę która miała być Liliputem ,ale jest tylko niewysoka jeżówką, a od 3 dni wreszcie mam pomarańczową i czerwoną ( szukałam konkretnych odmian, ale jak mi moja pani wykonawca przywiozła bez nazw to się złamałam i mam choć nie wiem które).
Jeszcze we wrześniu pojadę do Skierniewic, tam będzie wystawiała szkółka która ma dużo jeżówek, to może zdobędę Firebird i może jakąś zieloną.

Acha- zapomniałam- te białe Pow Wow widziałam u Grąbczewskich - śliczne są.

Czerwone i pomarańczowe wg mnie są super w takich ogrodach jak u mnie, gdzie nie ma wiele kolorów. U mnie posadziłam je z fioletowymi szałwiami i aż świecą. Co ciekawe- sama czerwona podoba mi się bardziej, ale bez pomarańczowej blisko jej barwa gaśnie a blisko siebie są śliczne.

Ogród w budowie - nieustającej 21:54, 15 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ojej - ale się napracowaliście z tym trawnikiem - zakładaliście siatkę na krety? Bo to przez nie chyba ta wymiana?

quote]

To nie jest wymiana trawnika, bo tam nigdy nie było trawnika, rosło co chciało, ale ponieważ tam właśnie, po tej stronie jest najlepsza ziemia i było najrówniej, to i trawy było najwięcej i zostawiliśmy tę część już na koniec.W tym roku jednak były już głównie mlecze. Siatki nie będzie, zbankrutowałabym na siatkę na pół hektara. Będą piszczące odstraszacze na baterie, bo się sprawdzają plus częste koszenie. A pod sosnami i świerkami azalie i rododendrony i jeszcze jedna, trzecia magnolia.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:39, 15 sie 2012

Do góry
Witam
Czy gdzieś na forum znajdę informację jak ratować chorą magnolię. Ma 23 lata i wyrosła na ogromne drzewo. Nigdy nie chorowała, ale rok temu w sierpniu( deszczowym) pojawiły się plamy na liściach, potem liście zasychają i opadają. Niektóre gałęzie także zaschły. Trochę wtedy pryskałam tak "na chybił trafił". W tym roku magnolia gorzej kwitła, ma małe liście i znowu w sierpniu choruje. Już teraz wygrabiamy kosze zeschniętych liści. Domyślam się, że to rodzaj choroby grzybowej ale jak z tym walczyć. Postanowiliśmy w tym roku się nie poddać, tym bardziej, że wydaje mi się, że inne rośliny w ogrodzie też chorują.

To nasza magnolia odmiana Susan

Chory liść i pozostałe w kiepskiej formie. Powinny być duże, skórzaste

Zasychająca gałąź.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies