Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:43, 24 lut 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)
A może na tą ścianę od garażu dasz różę pnącą ( białą ecru kolorem pasującą do hortensji np new dawn) w oobwódce z bukszpanu

Kasiu, dzięki za propozycję. Kiedyś planowałam tam właśnie tą różę ale teraz idę w totalny minimalizm i nawet róż nie będzie u mnie w ogrodzie A nie przepraszam będą dwa Chopiny ale to w części gospodarczej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:28, 24 lut 2015

Do góry

ana_art napisał(a)
Pamiętam Sylwia sadziła na przemiennie w dwóch rzędach, bo chciała mieć szeroką obwódkę. U mnie też wszystkie obwódki są jednorzędowe.

Ja jestem w stanie poczekać kilka lat. Sadzenie dużej ilości obwódek w dwóch rzędach to jednak jest duzy koszt. Na plantacji mozna z powodzeniem wyrośnięte juz kupic i efekt jest od razu

siakowa napisał(a)
MArzenka, bo planujesz juz kupowac paltany z tego co wyczytałam. Teraz kupujesz liściaste drzewa? jak sa jeszcze bez liści ? A nie jest tak ze to na lisciach widac choroby? Powiedz prosze bo tez musze kupic drezwa i sie mi z tym spieszy ale myslałam że to jednka za szybko! pozdrówki

Wg moich obserwacji wiosna w stanie bezlistnym to najlepszy czas na sadzenie. Wszystkie podręczniki pisza, że najlepsza jest jesien dla drzew ale mi sie nie chciało robić rewolucji jesienią. Zwykle wiosna jest dobra temperatura na ukorzenianie, bywa mokro wiec drzewa się łatwo przyjmą. Od konca zimy mozna sadzic drzewa kopane z gruntu. Jesli beda chorować zawsze mozna reklamować lub zrobic im opryski . Najlepsze ceny są jednak jesienia. Ja mam zakodowane w głowie , ze liściaste kupuje i sadzę w stanie bezlistnym od lat. Nie ważne czy wiosną czy jesienią. Zwykle kupuje dzrzewa w marcu

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mój ogród wreszcie wyłazi z pod śniegu Może do soboty pożegnam zimę

Myśle, ze po sabacie zima bedzie w odwrocie

Kasia73 napisał(a)
Pozdrawiam wiosennie

Kasiu macham. Masz swoj wątek?
jazzy napisał(a)
Macham i zazdroszcze działań ogrodowych
Ja jeszcze Miedzianem nie pryskalam. Ale jeszcze można, prawda?
Cmok

W ten weekend można, zobaczymy jaka będzie pogoda ale jeszcze bez problemu możesz pryskać miedzianem

Wieloszka napisał(a)

Znalazłam takie info:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=434
Czy moja stipa jest bardziej "evergreen" czy bardziej "deciduous"? Oto jest pytanie...
Jak po wyczesaniu ma mnie denerwować cały rok kiepskim wyglądem - to wycinam. I tak muszę ją przesadzić, a w obecnym stanie to niemożliwe, nic nie widać pod nią, nawet kul bukszpanowych

Ni to mamy zagwozdkę.... twoja była jakośc soczysto -zielona... Mnie też rozmiarem denerwowała dlatego ciachnęłam!
polinka napisał(a)

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne

Trudno mówić że to Wrocław, 30 km od Centrum w kierunku Trzebnicy/ Milicza, więc masz bliżej niz do Wrocławia

Moniq napisał(a)
Madżenko czy moge zgapic te fajniuskie doniczki - wiadereczka z krokusami? Doniczki juz mam zakupione w Juli, tylko problem z krokusikami, ale sie nie zniechęcam

Kopiuj do woli. Krokuski za chwile pojawią się w centrach ogrodniczych. Do domu nie należy ich kupowac bo szybko przekwitną a na zewnatrz kwitną juz drugi tydzien
Ogród z platanem. 19:26, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Filip tym miedzianem to tak często czy tylko wiosną taki częsty oprysk? planuję w piątek pierwszy raz zastosować.

Nie trzeba tak często Można zabieg powtórzyć po ok. 14 dniach, ale to nie jest konieczne. Jednak jeszcze jest trochę czasu do rozpoczęcia wegetacji, a środka jeszcze mam, więc prysnę.

Zawsze mam tak, że spokojnie zaplanuję sobie co robić przed sezonem, a potem rośliny nagle ruszają i latem widzę ile rzeczy ominąłem. W zeszłym roku nawet rozpiskę w kalendarzu miałem, a i tak nie uwzględniłem kilku rzeczy.
Ciekawe jak będzie teraz? Lista długa...
Ogródek Iwony 19:15, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ja z tych co lubią pisać odręcznie Tydzień temu założyłam sobie zeszycik,czytam swój wątek od początku i zapisuję wszystkie porady i cenne informację. Nie wiem czemu ale boję się, że to wszystko zapisane w kompie może kiedyś gdzieś ulecieć...

Wrzośce teraz na wiosnę będą dostępne. Nie wiem czy miałaś już z nimi doświadczenie ale u mnie po dwóch sezonach są do wyrzucenia Rozrosły się strasznie, zajmują trzy razy tyle miejsca co wrzosy a do tego ilość kwiecia nie zachwyca. Ania Mała pokazywała ostatnio swoje wrzośce i również będzie się ich pozbywać. Oczywiście u Ciebie może być całkiem inaczej i będziesz zachwycona

Polinko, jakoś ręczne pisanie mnie nie zachwyca, choć sobie kupiłam ostatnio kalendarz, aby notować wszystko, co zrobiłam w ogrodzie danego dnia. Podziwiam cię, ze lubisz, ja wolę klawiaturę komputera

Czasami drżę, że mogę stracić informacje, dlatego od czasu do czasu drukuję, albo zapisuję na dysku zewnętrznym np. kopię zdjęć.
Pamiętam, jak sukcesywnie zbierałam w komputerze zdjęcia, scenariusze zajęć, programy napisane przeze mnie, projekty, opracowania własne, gdy robiłam staż na nauczyciela dyplomowanego. Syn miał ze mną wspólny komputer wtedy z podziałem na partycje. Zanim wróciłam z pracy zrobił formatowanie swojej partycji. A że komputer nie widział jednej ukrytej partycji, zamiast części C skasował część D z moimi wszystkimi danymi. Rok pracy przepadło, musiałam korzystać z roboczych, wydrukowanych wcześniej opracowań I może potem było to dziwactwem,ale od tamtego zdarzenia każde dziecko miało swój własny komputer, a ja miałam swój. Dzieciaki dostawały kolejno w spadku sprzęt i nikt nikomu nie grzebał.

Dziękuję za informację o wrzoścach, jeszcze ich nie miałam, ale czytałam gdzieś, że w trzecim roku robią się brzydkie. Ja mam małe poletko,kilka sztuk dla koloru by wystarczyło, więc płaczu nie będzie przy wymianie
Ogródek Iwony 18:57, 24 lut 2015

Do góry
Ja z tych co lubią pisać odręcznie Tydzień temu założyłam sobie zeszycik,czytam swój wątek od początku i zapisuję wszystkie porady i cenne informację. Nie wiem czemu ale boję się, że to wszystko zapisane w kompie może kiedyś gdzieś ulecieć...

Wrzośce teraz na wiosnę będą dostępne. Nie wiem czy miałaś już z nimi doświadczenie ale u mnie po dwóch sezonach są do wyrzucenia Rozrosły się strasznie, zajmują trzy razy tyle miejsca co wrzosy a do tego ilość kwiecia nie zachwyca. Ania Mała pokazywała ostatnio swoje wrzośce i również będzie się ich pozbywać. Oczywiście u Ciebie może być całkiem inaczej i będziesz zachwycona
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:46, 24 lut 2015

Do góry
Juzia jeszcze chwila, chwileczka i do Ciebie dojdzie wiosna

Iwonko to prawda, nie potrafię żyć bez pracy

Kasiu cieszę się, że jesteś Dawno Cię nie było. To taka rozgrzewka przed jutrzejszym sprzątaniem części gospodarczej...

Jola u Ciebie to wszystko już dawno zrobione
Początki w Kruklandii 18:40, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Juziek coś się tak uparła na to wrzosowisko?

No bo mam kosodrzewiny, świerki gnizdkowe i berberysa. I płożaki jałowce...ale tych to chyba raczej się pozbędę.

Muszę to gdzieś ulokować.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:35, 24 lut 2015

Do góry
Słońce od rana do 15. Też się skłaniam bardziej ku cisowi Dzięki za głos
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:32, 24 lut 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ja mam nauczkę. Już planowałam parę brzóz kupić, ale też stwierdziłam, że poczekam miesiąc. Może jakoś wytrzymam

W tamtym roku 8 marca kupowałam bezliściowego buka...pózniej cały sezon walczyłam ze zdobniczką. Też już się nauczyłam aby czekać na liście
Początki w Kruklandii 18:31, 24 lut 2015

Do góry
Juziek coś się tak uparła na to wrzosowisko?
Ogród z platanem. 18:28, 24 lut 2015

Do góry
Filip tym miedzianem to tak często czy tylko wiosną taki częsty oprysk? planuję w piątek pierwszy raz zastosować.
Moja codzienność - ogród Oli 18:28, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ola, dzisiaj ja przychodzę po prośbie Zajrzyj do mnie i powiedz bukszpan czy cis??

już pędzę
Moja codzienność - ogród Oli 18:21, 24 lut 2015

Do góry
Ola, dzisiaj ja przychodzę po prośbie Zajrzyj do mnie i powiedz bukszpan czy cis??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:19, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
4 godz. w ogrodzie potrafią zdziałać cuda, jakbym na nowo się narodziła

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Acha
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:19, 24 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Każda kostka ma inny rozmiar... Ale jesli kupisz na plantacji bukszpanowej gotowe to wsadź po 4 szt razem. Prostokąty mają 1 M szerokości czyli kostki maja od 50-70 cm , różnie mi wyszło....Jesienią chyba znów będzie rewolucja...

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:10, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Ale dużo pracy wykonałaś podziwiam
Borówcowy raj 18:07, 24 lut 2015

Do góry
Czy ja dobrze gdzieś wyczytałam, że przycinasz już lawendę?? Chce się upewnić u żródła bo też mnie korci...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:59, 24 lut 2015

Do góry
A teraz koszmarek ogrodowy. Długo się zastanawiałam czy to pokazywać...

Najpierw ogólny plan.

W ogrodzie jest żywopłot ze smaragdów, który będzie cięty w ekran, obwódki bukszpanowe, które będą kostkami i dwa cisy Wojtek.
Myślę nad tymi dwoma miejscami zaznaczonymi na czerwono.
Chciałabym tam niskie żywopłoty.

Tutaj jest to miejsce koło garażu

Ściana będzie oczywiście otynkowana i pomalowana na biało. Szerokość się nie zmieni ponieważ to nie moja ściana i ocieplenia tam nie będzie.

Zastanawiam się nad bukszpanem albo cisem???

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:48, 24 lut 2015

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:42, 24 lut 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
rozumiem ze minimalizm dotyczy ilosci gatunków a nie ilosci roslin ?

Taa, busz będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies