Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Olili 21:30, 24 lut 2015

Raju świata...podziwiam tę poukładaność.
makkasia 21:42, 24 lut 2015

Mam kilka plików m. in. z nazwami róż i datami posadzenia i przesadzania, mam zestawienie excelowe cebulowych z nazwami odmian i ilosciami posadzonymi w makowie,
Zdjęcia ogrodu są skatalogowane datami, wszelkie inspiracje zapisuje w oddzielnych katalogach z nazwami. Opryski pamietam ale zapisuje wszelkie nowości i nowinki w kalendarzu ogrodnika... zapisuję również w nim wszelkie plany działań związanych z dużymi zmianami w ogrodzie z listą zakupów i kolejnością działań. Zapisuję w nim również marzenia
Malgosik 21:46, 24 lut 2015

polinka napisał(a)
Ja z tych co lubią pisać odręcznie Tydzień temu założyłam sobie zeszycik,czytam swój wątek od początku i zapisuję wszystkie porady i cenne informację. Nie wiem czemu ale boję się, że to wszystko zapisane w kompie może kiedyś gdzieś ulecieć...

Wrzośce teraz na wiosnę będą dostępne. Nie wiem czy miałaś już z nimi doświadczenie ale u mnie po dwóch sezonach są do wyrzucenia Rozrosły się strasznie, zajmują trzy razy tyle miejsca co wrzosy a do tego ilość kwiecia nie zachwyca. Ania Mała pokazywała ostatnio swoje wrzośce i również będzie się ich pozbywać. Oczywiście u Ciebie może być całkiem inaczej i będziesz zachwycona

a przycinałaś je po kwitnieniu?

Ja mam 3 sztuki po poprzednim właścicielu. Mają minimum 4 lata, a mogą mieć też 6 lat. I teraz właśnie zauważyłam, że w środku robią się łyse. Będą do wymiany. Ale tak to już jest z tymi roślinami. Żurawki też się rozrastają i trzeba je odmładzać.

Wrzośce przyrastają gałązkami do ziemi i wypuszczają tam korzonki. Wystarczy odciąć taką gałązkę i już jest nowa sadzonka.
Iwk4 21:56, 24 lut 2015

makkasia napisał(a)
... zapisuje wszelkie nowości i nowinki w kalendarzu ogrodnika... Zapisuję w nim również marzenia

Marzenia, to najważniejszy chyba punkt. Dzięki nim określamy cele, a cele sprawiają, że nasze istnienie ma sens.
A marzenia są po to, żeby je spełniać
Mysza 22:39, 24 lut 2015

Olili napisał(a)
Raju świata...podziwiam tę poukładaność.

Ja też

Trzeba się uczyć od najlepszych
Napia 00:12, 25 lut 2015

Wow! Podziwiam ... jestem pod wrażeniem planowania w pełni profesjonalnego.

MirellaB 05:35, 25 lut 2015

Dzień dobry Iwonka plany porządkowe ambitne, wizytówka koniecznie
Ja wszystko co dotyczy mnie zapisuję w zeszyciku ogrodowym
Wczoraj obcięłam hortensje mają już tak duże pąki, żeby tylko nie było teraz mrozu.
Obcięłam też róże i berberysy. Dla róż pewnie za wcześnie.
Mam pytanie: kiedy obciąć trzmielinę, tawuły, budleję i śliwę wiśniową?
Dzisiaj kolejny pracowity ogrodowa dzień.
Zajrzyj do mojego wątku - zobacz jaki mam krzew bukszpanu, po naszemu gryczpanu
waldek727 06:53, 25 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Po trzech latach na forum większość rzeczy pamiętam, a jesli czegos nie pamietam wiem kogo zapytać
Ważne rzeczy, porady, linki zachowuje w notatniku w ipadzie. Najwazniejsze pozycje kopiowałam w calosci do odrębnych katalogów np. Ciecie , roze w moim ogrodzie, wymagania roślin. Od ponad dwoch lat wpisuję w notatniku gatunki kupowanych roslin w specjalnym katalogu.
Historie ogrodu sprawdzam w folderze ze zdjeciami, ktore mam zmagazynowane w katalogu OGRÓD, podzielony na kolejne lata i sortuje je miesiącami

Najważniejsze prace wykonane np opryski, nawozenie zapisuję w papierowym kalendarzu ogrodnika, w ktorym też czytam porady jakie pracy należy wykonywać w danym miesiacu

Wszystkie inspiracje zdjęciowe trzymam na pinterest podzielone w róznych tablicach

Przed rozpoczęciem kazdego sezonu zapisuję w Kalendarzu Ogrodnika listę prac do wykonania wiosna (ale tylko rewolucje) i probuje ustalic przybliżona ich kolejność, priorytety
Planowanych oprysków i nawozenia nie zapisuję, bo znam to na pamiec, 12 lat błedow i wypaczeń robi swoje

Wiecej grzechów nie pamiętam

A szkoda. Poczytałoby się wieczorkami.

Taki profesjonalizm jest gwarancją tego, że z biegiem lat każda z takich osób będzie mogła cieszyć się pięknym ogrodem. Fakt, że i ja kiedyś uczyłem się na własnych błędach, ale wtedy nie było jeszcze takiego przepływu informacji jak teraz. Można się ze mną nie zgodzić, ale ja uważam, że nadal jest za dużo osób które do ogrodów podchodzą zbyt pochopnie i emocjonalnie. I nie chodzi mi tylko o użytkowników tego forum. Stworzenie prawdziwego ogrodu jest nie lada sztuką wymagającą wiedzy, czasu i poświęcenia. Najlepiej by było, aby tworzyć go nie na błędach, a na podstawie obserwacji przyrody. Z własnego doświadczenia wiem, że im człowiek mniej ingeruje w ogród, tym jest on zdrowszy i dorodniejszy.
siakowa 07:43, 25 lut 2015

macham porannie iwonko

ja mam łopatologicznie prowadzona tabelke w excel, kazdy arkusz cos innego, pierwszy zdjecia i opisy rosli, jak sadzic, uwagi do sadzenia, jakie warunki potzrebne do zycia itd, nastepny arkusz to lista awaryjna na kiedys jak pierwszy arkusz sie znudzi , nasteopny arkusz to pielegnacja, czesto kopiuj wklej wypowiedzi z forum itd

plik zapisany na 2 kompach i pendrive

pozdrawiam
lojalna_ 14:10, 25 lut 2015

Iwonko perfekcyjne poczynania najwazniejsze, ze ułatwiaja zycie