Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Sebek 19:10, 24 lut 2015

Pollarding... Będziesz chyba trendsetterem na forum w tej dziedzinie
Loosiuu 19:26, 24 lut 2015

polinka napisał(a)
Filip tym miedzianem to tak często czy tylko wiosną taki częsty oprysk? planuję w piątek pierwszy raz zastosować.

Nie trzeba tak często Można zabieg powtórzyć po ok. 14 dniach, ale to nie jest konieczne. Jednak jeszcze jest trochę czasu do rozpoczęcia wegetacji, a środka jeszcze mam, więc prysnę.

Zawsze mam tak, że spokojnie zaplanuję sobie co robić przed sezonem, a potem rośliny nagle ruszają i latem widzę ile rzeczy ominąłem. W zeszłym roku nawet rozpiskę w kalendarzu miałem, a i tak nie uwzględniłem kilku rzeczy.
Ciekawe jak będzie teraz? Lista długa...
Loosiuu 19:27, 24 lut 2015

Sebek napisał(a)

Haha Dopiero zaczynam... Zobaczymy jak mi pójdzie.
Napia 23:03, 24 lut 2015

Loosiuu napisał(a)
Sekator na wysięgniku to świetna sprawa przy wyższych drzewach w ogrodzie Szybko się nim tnie, a w razie potrzeby można nawet dokręcić do niego piłkę i wyższe grubsze gałęzie wyciąć.

Platana zaczynam formować na wzór tych, którymi są obsadzane niektóre aleje w miastach. Ten typ cięcia nazywa się pollardingiem i ogólnie chodzi w nim o silne coroczne cięcie w celu utrzymania konkretnego rozmiaru drzewa. Na razie chcę, aby wypuścił długie proste przyrosty. Na początku będzie rzadki, ale za kilka lat się ładnie zagęści.

Aniu, ja klona w tym roku nie ciąłem, a teraz za późno. Późnym latem chcę go podkrzesać.

Dzisiaj zrobiłem oprysk Miedzianem na wszystkich roślinach, które chorowały na grzyby lub miałem obawy, że mogą zachorować Za tydzień-dwa znowu

Własnie zastanawiałam się, kiedy zacząć oprysk miedzianem, bo w ubiegłym roku, grzyb się panoszył, i widzę, ze to już
Jestem ciekawa, jak będzie wyglądał platan, gdy się zazieleni. Teraz taki koronkowy się zrobił.
Mala_Mi 00:32, 26 lut 2015

Sebek napisał(a)

A nie można po polsku??? Przecie ja nic z tego nie rozumiem... a do słownika już nie chce mi się zaglądać.. mózg się zagotował w pracy.... już więcej nie jest w stanie ogarnąć
Madzenka 22:40, 26 lut 2015

Filipie masz jakieś fotki z Gardeni?
KasiaWB 23:07, 26 lut 2015

Cześć Filip,
ładne cięcie wykonałeś a jak ciąłeś świerki - w których miejscach? przewodniki całe czy w ich połowie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Loosiuu 00:03, 27 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Filipie masz jakieś fotki z Gardeni?

W sobotę będę robił. Dzisiaj nie dałem rady, bo byłem w innym celu . Tylko szybko przeszedłem po pawilonach... Jest trochę ciekawych rzeczy.
Loosiuu 00:13, 27 lut 2015

KasiaWB napisał(a)
Cześć Filip,
ładne cięcie wykonałeś a jak ciąłeś świerki - w których miejscach? przewodniki całe czy w ich połowie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Hmmm... postaram się najprościej zobrazować

Za kilka lat chcę osiągnąć coś takiego, ale o połowę niższe.
Mysza 21:59, 01 mar 2015

Witaj Filipie, nie pamiętm czy już się wpisywałam.
Masz ładną, dużą działkę, z niemałymi nasadzeniami
Platan imponujący.
Pozdrawiam.