Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:04, 24 lut 2015

Kochani, dziękuję wszystkim za dobre rady.
Tym razem odpowiem zbiorowo, bo wasze wypowiedzi dotyczą jednego tematu:
1. Postanowiłam stworzyć notatnik, ale w exelu, bo tam wiem, jak zrobić sortowanie wg danej kolumny, muszę tylko pomyśleć, jakie kolumny nadać, by było przejrzyście. Tam zrobię sobie też spis stron wokół danego zagadnienia. Jest tu wiele porad doświadczonych ogrodników, a z moją pamięcią trwałą już trochę nie najlepiej jest.
2. Wizytówka powstanie w celu zobrazowania mojego ogrodu dziś. To dla zaglądających, którzy są tu krócej, niż ja, bo przecież sporo jest tu do czytania na forum, a najlepiej czyta się pismo obrazkowe.
3. Inspiracje z Ogrodowiska zapisuję obecnie na pinteresie, a robocze zdjęcia w folderach na kompie z nazwą wątku. Wiem wtedy, skąd pochodzi zdjęcie. Na pinteresie dodatkowo po kliknięciu na zdjęcie przechodzi się do strony, skąd pochodzi zdjęcie, więc łatwo wejść do wątku i zagłębić się w temacie.
4. Swoje zdjęcia kataloguję podobnie, jak Łukasz w folderach - miesiącami w folderze rok. Każde zdjęcie we właściwościach zdjęcia ma datę, staram się wklejać fotki w dniach, kiedy są zrobione, chyba, że temat dotyczy przywołania czegoś, co było wcześniej.
5. Cenne rady faktycznie ostatnio kopiowałam, kiedy dotyczyły tematu aktualnego. Niestety pamięć jest ulotna, a ja i tak muszę wrócić do początków wątku. Zrobię więc ich spis
szemusia 19:11, 24 lut 2015

Wpadłam tylko na chwilkę, bo czasu brak, ale u Ciebie musiałam się zalogować.
Podziwiam determinację robienia porządków. Naprawdę. A już katalog w exelu - rzecz dla mnie nie do ogarniecia. Teraz juz po wszystkie informacje bedę od razu udawać się do Ciebie

Ps. Widać duszę zawodowca
Iwk4 19:15, 24 lut 2015

polinka napisał(a)
Ja z tych co lubią pisać odręcznie Tydzień temu założyłam sobie zeszycik,czytam swój wątek od początku i zapisuję wszystkie porady i cenne informację. Nie wiem czemu ale boję się, że to wszystko zapisane w kompie może kiedyś gdzieś ulecieć...

Wrzośce teraz na wiosnę będą dostępne. Nie wiem czy miałaś już z nimi doświadczenie ale u mnie po dwóch sezonach są do wyrzucenia Rozrosły się strasznie, zajmują trzy razy tyle miejsca co wrzosy a do tego ilość kwiecia nie zachwyca. Ania Mała pokazywała ostatnio swoje wrzośce i również będzie się ich pozbywać. Oczywiście u Ciebie może być całkiem inaczej i będziesz zachwycona

Polinko, jakoś ręczne pisanie mnie nie zachwyca, choć sobie kupiłam ostatnio kalendarz, aby notować wszystko, co zrobiłam w ogrodzie danego dnia. Podziwiam cię, ze lubisz, ja wolę klawiaturę komputera

Czasami drżę, że mogę stracić informacje, dlatego od czasu do czasu drukuję, albo zapisuję na dysku zewnętrznym np. kopię zdjęć.
Pamiętam, jak sukcesywnie zbierałam w komputerze zdjęcia, scenariusze zajęć, programy napisane przeze mnie, projekty, opracowania własne, gdy robiłam staż na nauczyciela dyplomowanego. Syn miał ze mną wspólny komputer wtedy z podziałem na partycje. Zanim wróciłam z pracy zrobił formatowanie swojej partycji. A że komputer nie widział jednej ukrytej partycji, zamiast części C skasował część D z moimi wszystkimi danymi. Rok pracy przepadło, musiałam korzystać z roboczych, wydrukowanych wcześniej opracowań I może potem było to dziwactwem,ale od tamtego zdarzenia każde dziecko miało swój własny komputer, a ja miałam swój. Dzieciaki dostawały kolejno w spadku sprzęt i nikt nikomu nie grzebał.

Dziękuję za informację o wrzoścach, jeszcze ich nie miałam, ale czytałam gdzieś, że w trzecim roku robią się brzydkie. Ja mam małe poletko,kilka sztuk dla koloru by wystarczyło, więc płaczu nie będzie przy wymianie
Iwk4 19:19, 24 lut 2015

szemusia napisał(a)
Wpadłam tylko na chwilkę, bo czasu brak, ale u Ciebie musiałam się zalogować.
Podziwiam determinację robienia porządków. Naprawdę. A już katalog w exelu - rzecz dla mnie nie do ogarniecia. Teraz juz po wszystkie informacje bedę od razu udawać się do Ciebie

Ps. Widać duszę zawodowca

Beatko, w papierach lubię mieć pookładane, bo pamięć jest nie taka już.
Exel lubię i MS Office wykorzystuję często No, ale matematyk powinien
Na to wpadanie musisz poczekać, zanim to stworzę. Najpierw zrobię wizytówkę, bo wybór zdjęć już zaczęłam
Sebek 19:20, 24 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Słuchajcie kochani: dziś kupuję wszystkie pomysły na zrobienie porządku w wątku.
Sami wiecie, że jak człowiek nie jest na bieżąco, to się gubi, gdzie co jest. Ostatnio czegoś szukałam i mimo, że szukałam w listopadzie na wątku, wcale to nie było w połowie stron
Tak sobie myślę, że chyba przydałoby się wszystko przeczytać i zrobić spis tematów na stronach (zajmie sporo czasu i pisać ręcznie nie lubię)
Zastanawiałam się, czy dla osób, które lubią pismo obrazkowe nie zrobić Wizytówki 2014 - zebrać najciekawsze zdjęcia, a w przyszłym roku wymienić, bo to się dopiero zacznie w tym roku robienie rabat z planem.
Jak ktoś ma pomysły, jak sobie poradzić, pomóżcie, bo szukanie czegoś po stronach trwa długo.

Ja już nic nowego nie doradzę - mam to szczęście, że większość rad pamiętam (ehhh, wrociłbym do czasów, gdzie starałem się wszystkim doradzić...). Pamiętam, że zrobiłem sobie spis najważniejszych wydarzeń w moim wątku i w wątku Danusi w Wordzie - komputer padł wraz z notatkami Gdzieś są wysłane w wiadomościach, ale kilkadziesięciu stron PW przeszukiwać nie będę
Kacha123 19:48, 24 lut 2015

Ja mam utworzony folder ABC ogrodnika, tam sobię zapisuję i kopiuję. Wizytówka - super pomysł!
Karol99 19:50, 24 lut 2015

Ja też mam stworzony folder, to bardzo przydatne.
Madzenka 20:10, 24 lut 2015

Po trzech latach na forum większość rzeczy pamiętam, a jesli czegos nie pamietam wiem kogo zapytać
Ważne rzeczy, porady, linki zachowuje w notatniku w ipadzie. Najwazniejsze pozycje kopiowałam w calosci do odrębnych katalogów np. Ciecie , roze w moim ogrodzie, wymagania roślin. Od ponad dwoch lat wpisuję w notatniku gatunki kupowanych roslin w specjalnym katalogu.
Historie ogrodu sprawdzam w folderze ze zdjeciami, ktore mam zmagazynowane w katalogu OGRÓD, podzielony na kolejne lata i sortuje je miesiącami

Najważniejsze prace wykonane np opryski, nawozenie zapisuję w papierowym kalendarzu ogrodnika, w ktorym też czytam porady jakie pracy należy wykonywać w danym miesiacu

Wszystkie inspiracje zdjęciowe trzymam na pinterest podzielone w róznych tablicach

Przed rozpoczęciem kazdego sezonu zapisuję w Kalendarzu Ogrodnika listę prac do wykonania wiosna (ale tylko rewolucje) i probuje ustalic przybliżona ich kolejność, priorytety
Planowanych oprysków i nawozenia nie zapisuję, bo znam to na pamiec, 12 lat błedow i wypaczeń robi swoje

Wiecej grzechów nie pamiętam
beata_m 21:14, 24 lut 2015

WOW
nie wiem co napisać, wstyd mi się zrobiło!!! Dziewczyny pełen profesjonalizm!!! Chyle czoło!!!
Iwk4 21:28, 24 lut 2015

Marzenko, dałaś piękną lekcję. Warto te pomysły kopiować. Papierowy kalendarz ogrodnika - tego nie mam. Musze o tym pomyśleć

Sebku, zazdroszczę dobrej pamięci Czy na pw niema wyszukiwarki? Kilka razy z niej korzystałam I zostawiam sobie tylko pocztę z ważnymi plikami. Ale też tego trochę jest.

Kasiu, jeden folder w pewnym momencie przestał być przydatny. Czasami potrzeba więcej, podział wg pewnych kategorii.

Beatko, będzie moment, ze będziesz miała taką potrzebę. A może wcześniej zrobisz swój ogród i nie będzie ci nic więcej potrzeba?