Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:35, 05 lut 2020

Do góry
W święta jadłam banany prosto z drzewa i awokado

Będą truskawki pewnie słodziutkie od słońca..
I kawka...

Podmiejski ogródek 20:35, 05 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Czy ten taras, który zamierzacie budować, będzie szedł aż do rabaty pod tują? Jeśli tak, to i tak musiałabyś zamaskować miejsce beczki i jakoś przyzwoicie zakończyć taras. Pod tują nic nie rośnie i bałagan. Zamiast ścianki mogłabyś tam posadzić cisy w literkę L. W ten sposób zakryłabyś beczkę na wodę i kompostowniki w tym miejscu.

Jak najbardziej taki układ mi pasuje.
Ale czy on nie jest aby .... agresywny wizualnie?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:32, 05 lut 2020

Do góry
W Casa Gaudi rozkwitło też drzewko szczęścia, czyli grubosz. U nas to roślina doniczkowa, a na Kanarach duży krzew

Kwitną i owocują bananowce

Podmiejski ogródek 20:20, 05 lut 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A nie możesz zrobic nieprzejrzystej furtki ?

Można tą furtkę zabudować, ale ona sięga mi do cycków, więc na wysokości wzroku nadal by został widok na przestrzał.
A podwyższyć jej nie ma jak - ze dwie strony temu pokazałam ją z drugiej strony i myślę, że zdjęcie wyjaśnia dlaczego
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:18, 05 lut 2020

Do góry
Podmiejski ogródek 20:11, 05 lut 2020

Do góry
A nie możesz zrobic nieprzejrzystej furtki ?
Podmiejski ogródek 20:11, 05 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
ja cię... dyskusja ciekawa

pytanie mam - co to jest za drzewko tam posadzone - jakaś jabłoń?

jabłonka van eseltine. bardzo ładnie kwitła w tym roku na tej swojej jednej gałązce

HannaR napisał(a)
Asiu, myślałam tylko o wycięciu tej tui przy furtce - nie o wszystkich.
Serby mają raczej wąską podstawę. Dodatkowo można je ciąć, żeby nie rozrosły się za bardzo wszerz.
Zbiornik na deszczówkę zasłoniłabym żywopłotem z cisa.

Wąską w stosunku do swojej wysokości, czyli ok. 2m. Czyli prawie cała szerokość rabaty. Można ciąć, ale jestem zdania, że jak ciąć, to na całej wysokości, czyli trzeba je utrzymywać na max. 2,5m, bo tyle jestem w stanie przyciąć.
Gdybym miała szukać wysokich iglaków, to wybrałabym szmaragdy, a jeśli miałabym je trzymać na wys. tych 2m, to wybrałabym cisy, bo te już mam.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 19:58, 05 lut 2020

Do góry
Nie mogłam się oprzeć i zamówiłam polecaną przez Ewę z Doświadczalni-bylinowo-różanej różę KISS ME KATE. Jej uroda mnie zachwyciła, a już samym opisem zapachu można się delektować, jak dobrym winem Poza tym, to moja imienniczka Podoba mi się też nazwa Parfuma, jest taka staroświecka

Na razie cieszę oczy różami Córki, które obecnie kwitną na Kanarach

Przepiękne olbrzymie kwiaty, szkoda, że nie mogę poczuć ich cudnego zapachu
Ogród bez reguł 18:59, 05 lut 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzień zaczyna się wydłużać w postępie niemal geometrycznym.

Tak, to jest pocieszające bardzo. Dziś, jak wyszło słońce, to poczułam, jak długo go nie widziałam i nie czułam.

A tyle było w słońcu ok. 15

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:48, 05 lut 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Takie wspomnienie z dzieciństwa...
Brałam kiedyś udział w konkursie, rok 1986 - namalowałam w przedszkolu rolnika zbierającego buraki traf chciał, że rysunek trafił w Dzień Dziecka 1986r. na okładkę poradnika rolników pt. "Plon".
W roku 2017, czyli ponad 30 lat po "premierze" okładki, jako prezent na parapetówkę starszy brat przyniósł mi tą gazetę oprawioną w ramkę okazało się, że moja Mama z sentymentu przechowywała ją przez 30 lat w szufladzie
Muszę przyznać, że grafika całkiem niezła - naprawdę wkomponowała mi się w kuchni tytuły artykułów wywołują za każdym razem uśmiech na mojej twarzy, a historia tego malunku bezcenna

tu po prawej środkowy rysunek - ten rolnik z taczką + słoneczko to moje wypociny

PS. Od dzieciństwa wszystkie znaki wskazywały, że prędzej czy później zacznę grzebać w ziemi

Niesamowita historia
Aż łezka się w oku kręci
Takie prezenty są najlepsze ,chwytają za serce i przywołują piękne wspomnienia

Dojrzałam że Ty już poszalałaś w ogrodzie
Tyle quupy to jest coś szczęściara i jeszcze w dodatku troszkę wiosny u Ciebie

A Ty planujesz jakieś zmiany czy też nowości rabatowe w ogrodzie ?
Ogród bez reguł 18:16, 05 lut 2020

Do góry
Chwile ze słońcem - aż nie mogę sobie wyobrazić, jak będą wyglądały moje oczary, jak trochę podrosną
Feuerzauber i Diane

Dotarły ustrojstwa techniczne - pompa i przyłącza do beczek. Beczki w drodze... No, zanim się dokulają, chwila minie

Ogrodowe kreacje 17:58, 05 lut 2020

Do góry
Słuchajcie nie wiem czy się cieszyć czy załamywac tą pogodą, ale u mnie cebulowe już w bardzo zaawansowanym stadium, sami zobaczcie:

te to najbardziej szokują...... :

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 17:41, 05 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Niepokoi mnie pęknięcie i taka plama ciemniejsza na pniu buka posadzonego w zeszłym roku co robić ?

On wygląda na zdjęciu jak szczepiony. Jest szczepiony? Nie zakopałaś go za głęboko?
Podmiejski ogródek 17:23, 05 lut 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Różne wersje miały być: donica z żywopłotem, ścianka z ławeczką, ścianka z ciurkadełkiem w tym miejscu byłaby świetna...

Nie mam przekonania do dublowania: i ścianka i cisy. Dążymy do tego, żeby maksymalnie cofnąć całą konstrukcję w kierunku furtki. Jeżeli do ścianki dodamy cisy, to już nam się całość poszerza i wchodzi bardziej na środek działki.

Czy ten taras, który zamierzacie budować, będzie szedł aż do rabaty pod tują? Jeśli tak, to i tak musiałabyś zamaskować miejsce beczki i jakoś przyzwoicie zakończyć taras. Pod tują nic nie rośnie i bałagan. Zamiast ścianki mogłabyś tam posadzić cisy w literkę L. W ten sposób zakryłabyś beczkę na wodę i kompostowniki w tym miejscu.

makadamia napisał(a)

Podobnie mam wątpliwości do tej wąskiej przesłony z cisa po prawej stronie.
Jak urośnie żywopłot to ta przesłona straci rację bytu. Chyba żeby zrobić ją niższą?

Jasne, jak urośnie żywopłot to tą wąską przesłonę możesz przekształcić w coś innego, np. wyciąć z niej stożek lub inną figurę.
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:21, 05 lut 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A to mój dzisiejszy zakup

Pięknego kota sobie kupiłaś

..a tak na serio ładne to to..co to ?
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:59, 05 lut 2020

Do góry
A to mój dzisiejszy zakup

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:57, 05 lut 2020

Do góry
I u mnie powoli idzie wiosna, pewnie to troszkę dużej trwa, bo te doniczki stoją na balkonie

Za drzwiami do ogrodu... 16:55, 05 lut 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu, już nie mogłam wysiedzieć w domu, a cebulki w ziemi i tak sobie wyszłyśmy...
Nie wiem ile z tych ubiegłorocznych tulipanów zakwitnie...jakoś ich gęsto, to pewnie cebulki sie podzieliły...!?
Na wszelki wypadek dokupiłam wczoraj cebulek tulipanów i jeszcze posadzę w donicach
Ale i tak najbardziej czekam na rozkwit róż...
No to czekamy na to samo. Ta różyczka wygląda tak jakby za chwilę miała się rozsiąść na tej pięknej ławeczce.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:39, 05 lut 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Dorotko przepiękne kwiatuchy wyszły Ci na torciku!!! Nie wątpię że był też pyszny
W ciemierniki się obkupiłaś,fajnie! Ja mam chęć jeszcze na te odmianowe.

A w ogródku zieleń jakby coraz zieleńsza... no wiosna pcha nam się na całego!
Aż żal w domu siedzieć,u mnie teraz mus

Do Jasionki na targi Dorotko w tym roku będziesz się wybierała?
Kwiaty na torta nauczyłam się robić sama, podpatrywałam filmiki na youtube, kupiłam odpowiednie tylki i okazało się, że to wcale nie jest trudne. Zjedzony cały, więc myślę, że smakował.
Ja mam też te odmianowe ciemierniki, ale wcale się nimi nie zachwycam, bo kwitną wiosną. Dla mnie rarytasem są te kwitnące zimą.
Masz rację, że wiosna pcha się do ogrodu. Róże jeszcze nie zrzuciły zeszłorocznych liści, a już mają tak nabrzmiałe pączki, że lada moment ruszą z wegetacją.
Wyzdrowiejesz i wyjdziesz z domu do ogrodu i tak jeszcze za wcześnie na grzebanie w ziemi.

Nie wiem cy pojadę do Jasionki, wszystko zależy od mojego osobistego kierowcy. Sama nie wybieram się w dłuższe trasy, mam problem z nogami, nie zawsze mnie słuchają. Będę obserwować informacje na forum, a co z tego wyjdzie zobaczymy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:20, 05 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładnie Dorotko
Dziękuję Aniu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies