Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Lubię go :) 21:21, 22 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak pozbyć się chwastów w ogrodzie

Można się pozbyć, musisz uruchomić więcej rąk w jednym czasie, wynając kogoś ewentualnie. Trzeba opielić raz a dobrze, z korzeniami i da się. Wiem coś o tym, bo mam wielkie ogrody w konserwacji.

Jak już uporasz się z korzeniami i będziesz systematycznie kontrolować do maja, to sprawa się uspokoi.

Najgorzej jest jak się właśnie nie systematycznie pieli i się wysieją nasiona to wtedy jest masakra Niektóre chwasty jak np. gwiazdnica to może z jednej rośliny być kilka tysięcy nasion nawet !!! Trzeba pilnować tych chwastów
Rododendronowy ogród II. 21:18, 22 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bogdziu, ogród Leonardslee pokazywałam dawno temu, słabe zdjęcia zapewne bo nie było jeszcze sprzętu wtedy, ale na ogrodowisku jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/42-ogrody-angielskie-leonardslee

Czarne łabędzie i białe kangury, wszystko na opak.

Byłam w tym ogrodzie w 2005 roku. W 2010 został sprzedany podobno Rosjaninowi, a on zamknął go i nie ma już zwiedzania. Miałam zatem szczęście.

Danusiu, to może dołóż przy artykule te linki do zdjęć, które wstawiłam tu dla Bogdzi.
Szkoda, że zamknął ogród
Lubię go :) 21:12, 22 sty 2017

Do góry
Jak pozbyć się chwastów w ogrodzie

Można się pozbyć, musisz uruchomić więcej rąk w jednym czasie, wynając kogoś ewentualnie. Trzeba opielić raz a dobrze, z korzeniami i da się. Wiem coś o tym, bo mam wielkie ogrody w konserwacji.

Jak już uporasz się z korzeniami i będziesz systematycznie kontrolować do maja, to sprawa się uspokoi.
Lubię go :) 21:09, 22 sty 2017

Do góry
Zdjęcia poprawiłam i watek był dobrze Jest w ogrodach, myślałam, że w powitaniach

Patrz uważnie gdy wklejasz zdjęcia, bo linki były bardzo podzielone i jedno zdjęcie tylko pół kodu. Poprzestawiałam i już jest dobrze.

Aha, jedna prośba. Do jednego postu nie więcej niż 4 zdjęcia, regulamin tak prosi.
Nadmiar przesunęłam do postu tylko z tekstem.

Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 21:01, 22 sty 2017

Do góry
Bogdziu, ogród Leonardslee pokazywałam dawno temu, słabe zdjęcia zapewne bo nie było jeszcze sprzętu wtedy, ale na ogrodowisku jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/42-ogrody-angielskie-leonardslee

Czarne łabędzie i białe kangury, wszystko na opak.

Byłam w tym ogrodzie w 2005 roku. W 2010 został sprzedany podobno Rosjaninowi, a on zamknął go i nie ma już zwiedzania. Miałam zatem szczęście.

Ostnica - Stipa 20:47, 22 sty 2017

Do góry
Jaskry azjatyckie - uprawiane jako jednoroczne, chyba że Mirella je przechowuje zimą.
Lubię go :) 20:44, 22 sty 2017

Do góry
Ładnie masz, widać mega-pracę.

... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 17:16, 22 sty 2017

Do góry
Sylwiu witam serdecznie i dzięki za dodanie otuchy
Kasiu całe popołudnie czytam forum, na najbliższy czas nie planuję nawet żadnej książki ruszać, choć kocham literaturę. Będę tylko czytać tu o roślinach, póki nie kupię kilku nowych. No i wyczytałam w wątku "Iglaki - gatunki niepolecane" wpis Danusi:
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem czy jodłę koreańską tutaj wymieniałam, ale jakby nie - to teraz czynię.
Otóż nie polecam jodły koreańskiej bo często nie rośnie tak jakbyśmy sobie tego życzyli, jeśli chcemy mieć tradycyjny kształt choinki to na pewno nie z jodły, wybierzmy raczej świerk serbski. Tutaj na potwierdzenie :
darunia napisał(a)
Danusiu czy jodłę koreańską można przyciąć - mam pod płotem ale nierówno rosną i mnie to denerwuje ... i miałam plan przycięcia je w jedną bryłę.
Tylko się zastanawiam czy nie zacznie dziwnie rosnąć?
Kubusiowo II 22:02, 21 sty 2017

Do góry
Teraz to już chyba zimowe
Świerk serbski - Picea omorika 21:57, 21 sty 2017

Do góry
Nie ponieważ na wiosnę mogą nie ruszyć, bo skoro donice stoją na wierzchu, to mogą przemarznąć korzenie. Mogły też być przesuszone jesienią i teraz cierpią z powodu suszy fizjologicznej.

Ja bym kupowała o normalnej porze a najlepiej gdy widać, że puszczają młode przyrosty. Co nagle to po diable.
...uDany ogród 21:52, 21 sty 2017

Do góry
Witaj, ja w kwestii regulaminu , taka moja rola m.in. niewdzięczna. Nie wklejaj proszę więcej niż 4 zdjęcia do jednego postu. Proszę o to też piszących, zwracajcie na to uwagę też, a nie tylko ja

Watek jest bardziej czytelny, gdy zdjęcia w jednym poście nie ciągną się aż do dołu Ten post potem usunę, a ciebei proszę o napisanie 5 postów pustych tylko z kropką. Rozciągnę zdjęcia na więcej postów
Holandia - de Luie Tuinman 20:17, 21 sty 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Bardzo fajny zakątek wypoczynkowy. Mebelki mi się podobają. U Holendrów te dodatki świetne są.
Kaktusiarnia Danusi 20:15, 21 sty 2017

Do góry
Ale gdzie tam, dziś to ja byłam w szpitalu ..ze sobą. Tak dla odmiany.
Oczko wodne 20:10, 21 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Małe dzieci - zero oczka. Poczekaj aż dorosną.

Tak jest, też poczekam i mam nadzieję, że dożyję! Ciekawe, czy nadal będę chciała takie samo oczko, jak zrobiłabym teraz, gdyby nie maluchy.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 20:10, 21 sty 2017

Do góry
Za ciepło i za wcześnie. Jak ktoś ma szklarnię, to ma szczęście.
Podpory , kraty, obeliski dla róż 20:09, 21 sty 2017

Do góry
Ja też poluję i wcale nie jest tak źle
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:05, 21 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)

Danusiu, dziękuję Ci bardzo Przyznam, że takiej opcji nie brałam pod uwagę
A zaproponujesz coś z tych roślin zimozielonych?

Danusiu, w warzywniku mam sadzić kwiaty?

Tak jednoroczne, takie które wspierają warzywa w walce ze szkodnikami (aksamitki, nagietki, ogórecznik, nasturcje). I inne ozdobne (dalie, cynie, itp.na kwiat cięty - kosmosy np.)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:02, 21 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, rzuć swoim fachowym okiem... jak mogę przyciąć tego cisa?
Nie wiem, czy włączyć go do rabaty (poszerzając ją) czy przesadzić w inne miejsce?

Żurawki wsadzone przed utworzeniem rabaty, więc będą przesadzane Tylko właśnie nie wiem, co z tym cisem?

W walec (pionowe ścianki boczne) albo wrzeciono (wypukłe ścianki).
Włączyć w rabatę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:01, 21 sty 2017

Do góry
A ostatnio o jarmużu, też tam sporo zdjęć z kwiatami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:59, 21 sty 2017

Do góry
Nett napisał(a)

Asiu ja w warzywniku mam zawsze aksamitki, bo odstraszają nicienie. Miałam też nasturcje i nagietki. Można też dodac cynie, dalie, onętki, czyściec, rogownicę, bratki.

W grudniowym Działkowcu był artykuł jakie warzywa z jakimi kwiatami ładnie wyglądają.

Korzystajmy tez z tego co ja zamieszczam Kokesz dziękuję za pomoc. Warto korzystać bo zamieszczam ogromne galerie zdjęciowe po 50-60 zdjęć. Jest z czego wybrać.
Zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/426-ogrod-warzywny-tez-moze-byc-piekny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/113-warzywa-w-ogrodzie-nieco-inaczej

i artykuły pod tagiem warzywa

https://www.ogrodowisko.pl/tag/warzywa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies