Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek pod dębem 13:43, 09 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Wszędzie wiosna. U mnie też.
Ciemiernik z Jasionki

Ładne ma liście ten ciemiernik.
Cis - Taxus 13:35, 09 mar 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Chyba nie przebrnę przez wszystkie strony wątku, więc proszę pomóżcie Zabieram się zakup cisów na obwódki, niskie "ogrodzenia", itp. No i nagle się okazało, że w szkółkach mają różne odmiany cisów Jakie będą najlepsze do niskiego prowadzenia w formie właśnie obwódek, zasłon murków (myślę, że docelowo max do wys. 1 m - 1,20m). Cis pospolity, cis pośredni Hicksii, cis pośredni Hillii ?
Znalazłam ładne sadzonki Hillii wys. 40-80 cm, gęsty dół Akurat te by poszły w miejsca bardziej zacienione (półcień). Będą OK?

Bardzo ładne sadzonki ja bym brała. Mam jeden żywopłot z Hicksii i jeden z Hillii i gdybym miała jeszcze raz się zdecydować to brałabym tylko Hillii - bardziej mi się podoba jest zwarty i piękny. Brac smiało najpiękniejsze żywopłoty to właśnie te cisowe.
Cis - Taxus 13:10, 09 mar 2020

Do góry
Chyba nie przebrnę przez wszystkie strony wątku, więc proszę pomóżcie Zabieram się zakup cisów na obwódki, niskie "ogrodzenia", itp. No i nagle się okazało, że w szkółkach mają różne odmiany cisów Jakie będą najlepsze do niskiego prowadzenia w formie właśnie obwódek, zasłon murków (myślę, że docelowo max do wys. 1 m - 1,20m). Cis pospolity, cis pośredni Hicksii, cis pośredni Hillii ?
Znalazłam ładne sadzonki Hillii wys. 40-80 cm, gęsty dół Akurat te by poszły w miejsca bardziej zacienione (półcień). Będą OK?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:03, 09 mar 2020

Do góry
Takie coś nabazgrałam. Się nie śmiać proszę .
W ogródku emerytki 12:19, 09 mar 2020

Do góry
Danko, Mama bardzo dziękuje za życzenia [przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale przyjęcie trochę trwało]

Witaj Danusiu
Dziękuję za bezcenne informacje sprowadzające dyletantkę humanistkę z obłoków
Nie ma wyjścia, muszę uśmiechnąć się do technicznego kolegi, żeby mi to zrobił,albo chociaż poinstruował.
Bo mam, po jednym dniu deszczu, 6000 litrów deszczówki, nowy dach świetnie ją zbiera
Nawet, jeśli znowu będzie upalne lato, z małego deszczu nic się nie zmarnuje
A to moja... latka

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:10, 09 mar 2020

Do góry
Kasiu, tu jest metka od tego bambusa. On jednak docelowo wyższy rośnie choć jak widzisz u mnie metr osiągnął. Może z wiekiem rośnie bardziej w górę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:35, 09 mar 2020

Do góry
Zuza - rabata oczywiście będzie, w zasadzie jest .
Asia - no właśnie nie chcę napstrokacić, z kolei dwa lub trzy derenie Sibirica w kupie też mi się jakoś nie widzą... trzeba by je może jakimiś miskantami rozdzielić czy co...
Albo może dać tylko dwa derenie - przy domku w rogu Aurea (tam w półcieniu będzie bardziej limonkowy), potem Limkę, potem Sibirica i przy migdałku znów Limka?
Rabata jest w kształcie trójkąta - od lewej zaczyna się od murku z karaganą i tam jest wąsko i rozszerza się ku prawej do domku ogrodnika. Przy murku z karaganą aktualnie rośnie migdałek na pniu (nie chcę go ruszać), dwie limki - do przesadzenia i kilka kulek bukszpanowych różnej wielkości - też do przesadzenia/rozrzucenia na całej rabacie.

Znalazłam jeszcze taką fotę - świeżo po posadzeniu:

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:23, 09 mar 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ok ok - spoko
zawsze tak jest

Udało się wreszcie
Sesleria Heufleriana sadzonki 11:20, 09 mar 2020

Do góry

Tu w sezonie za fioletową perovskią
Ogród pod lasem 11:14, 09 mar 2020

Do góry
Tar, szybka fotka Sango dla Ciebie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:13, 09 mar 2020

Do góry
Miejsce (tylko taką fotę mam teraz pod ręką)
Podwórkowa rehabilitacja 11:05, 09 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Wysiałam dziś groszki, do wykiełkowania będą w domu, potem przeniosę do szklarni. Podobno należy je uszczykiwać, by lepiej się krzewiły?
Pierwszy raz tak się bawię, zawsze siałam do gruntu

Twoim sposobem najlepiej, ale ja nie mam siły tego wszystkiego nosić.
Rozbiłam bazę groszkową w szklarni. Wczoraj
Uszczykiwanie wiadomo pozwoli rozkrzewić się sadzonce a to da nam więcej pędów i więcej kwiatków
Do gruntu wsieję szerokolistny, bo mam też paczuszkę.
Tak to wygląda. Mogłabym nakryć jeszcze folią ale wybieram drogę leniwego eksperymentu
Mszycom na wykopanych różach piennych jest cieplutko, pracują w pocie czoła(brr) to wydaje mi się, że szklarnia jest dobrze izolowana od zimna.

Ogród zacząć czas. 11:02, 09 mar 2020

Do góry
Weekend, weekend i już po. Ja co prawda dalej unieruchomiona, ale razem trochę podziałaliśmy ogrodowo, nawet zadowolona jestem. Gdyby tak co tydzień się udawało, byłoby super!
M. podciął pęcherznice, kolkwicję i perukowca:

Ja wyczyściłam skrzynie pod nowe warzywka, obcięłam pozostałą drobnicę. W skrzyni niestety na pędraka natrafiłam. Będę przekopywać i sprawdzać czy jest ich więcej
Macie sprawdzony na nie sposób, czy tylko usuwanie przy kopaniu?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 09 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Taki cudny obelisk Emuś Agi mi zrobił dla róży

i fanty ostatnio przytargane też za sprawą Agusi

To wymyśliłyśmy, że fajne na nasiona będzie jak się kilka przekładek wyjmie

Ale ładny obelisk i zdobycze
Rabata z różanecznikami też niczego sobie, szybka robota i efekt natychmiastowy. Wprawdzie osobiście nie mogę się do nich przekonać, ale w innych ogrodach mi się podobają. Ciekawe czy zakwitną po przeprowadzce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies