Sylwia, ja cos czuje ze to rak bakteryjny...Nie wiem, tez sie na drzewach nie znam...Ale tak cos czuje Wyczyscilam bardzo dokladnie, farby nie mialam ( teraz tez znalazlam te informacje o farbie) Zakleilam mascia i, pomalowalam na bialo i... zobaczymy co bedzie dalej. Woz albo przewoz
Sylwia, spojrz...Tak jest zabezpieczone drzewo w Lindau, przy jeziorze Bodenskim.
Ha, znalazlam tez cos na temat kory i roz w ogrodzie ... I wiele informacji, ze nie ma przeciwskazan by roze podsypywac kora, a wrecz przeciwnie.
Na tabeli sa wyszczegolnione, nizej dobrze pokazane rodzaje kory. I tak numer 1,2 jest odpowiedni dla roz a numer 5, szczegolnie polecany dla roz.
1.
2.
5.
Przemyce rowniez wazna informacje zawarta w tekscie, ze przy uzywaniu sciolki nr 1, warto przed jej wysypaniem, w celu lepszego przyswajania azotu, wysypac wiory rogowe...
To drzewo bukowe czy brzoza - zabezpieczone nie moge rozpoznac. Ale piekne u nas takie duze jest w Lazienkach mam fote gdzies.
Mnie sie wydaje, ze na tym drzewie kora pekla byla za bardzo wystawiona na slonce i deszcz zrobil swoje. To nie choroba albo woda sie dostala pod kore przyszedl mroz i kora pekła.
Odnosnie twojego drzewa dobrze wszystko wyskrobac wypsikac/wymyc resztki, pomalowac. Jak masz farbe emulsyjna biala do niej nalac srodka grzybobojczego w odpowiednich proporcjach i pomalowac. Powinno poskutkowac popsikaj jeszcze za tydzien dwa srodkiem grzybobujczym. U nas i go stosuje to Topsin, u was tez powinien być.
Kasiu napisala wyzej, zobaczylsm na poprzedniej stronie i widze, ze dobrze sibie poradzilas. Sprobuj jeszcze popsikac antygrzybowym po cylym pniu ok 30 cm nad rana. A co to za drzewo to nie brzoza bo widze zwoje kory.
Tez tak kiedys mialam na brzozie i wszystko wyleczylam kora zarosło z powrotem. Pryskalam Topsinem. Brzoza ktora jesienia sie pieknie przebarwia wiec szkoda bylo. Ogrodnik musi sprawdzac co jakis czas wszystko co sie dzieje. Przyjezdzajac na wies klade bambetle i robię obchód. Tez, musze ratowac jedno drzewo ambrowca balsamicznego.
Wracajac do kory mowilam, ze mozna. Nawet Niemcy pisza ze mozna. Hyży jak pokazywal to pod rozami mial ok 15 cm.
No a kto pisal ze nie mozna gdzies to czytalam i sie wk...? Wiemy o kogo chodzi.
Kurcze ciekawie to wygląda z listkami i faktycznie wygląda jakby gałęzie spękały i dlatego malowali. Ja przeciw pękaniu do malowania używam wapna na owocowych, ale tylko na nich bo inne mi się nie podobają takie bielone, a przecież w naturze radzą sobie bez bielenia.
Trzymam kciuki za Twoje drzewko