Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 20:09, 30 mar 2020

Figaro napisał(a)
A ja tez mam tak na bialo pomalowac ?

Mozesz to zrobic, ale najpierw je posadz
Kasiek 20:22, 30 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Powiem Ci tak. Ja jestem laik w te klocki, ale czasem jak wujek sadownik opowiada co robił w sadzie to mi w głowie zaświta czasem. I wygląda mi to tak jakby wydarzyło się coś w środku, nie wiem uszkodzona kora, urwana lub źle obcięta gałązka i drzewo próbowało sobie samo poradzić i te wały dookoła to blizna, która narosła by zamknąć ranę. Wydłubałabym to co jest w środku takie czarnobrązowe do białego właśnie i pomalowała, ale nie wapnem tylko farbą ftalowo olejną. Tak robi mój wuj sadownik w takich przypadkach, bo ta farba ma jakieś składniki które niszczą patogeny w drzewie a do tego pomaga chronić przed dostaniem się do środka kolejnych. Drzewo sobie nową bliznę wytworzy
W drzewach nie leczonych wiele dziupli w ten sposób powstaje bo to jest już słaby punkt rośliny.

Ale jak piszę ja laik tyle usłyszę, zapamiętam, tyle podpowiem

Sylwia, ja cos czuje ze to rak bakteryjny...Nie wiem, tez sie na drzewach nie znam...Ale tak cos czuje Wyczyscilam bardzo dokladnie, farby nie mialam ( teraz tez znalazlam te informacje o farbie) Zakleilam mascia i, pomalowalam na bialo i... zobaczymy co bedzie dalej. Woz albo przewoz

Sylwia, spojrz...Tak jest zabezpieczone drzewo w Lindau, przy jeziorze Bodenskim.

Kasiek 20:24, 30 mar 2020

Na tym zdjeciu widac to doskonale...
Kasiek 21:35, 30 mar 2020

Ha, znalazlam tez cos na temat kory i roz w ogrodzie ... I wiele informacji, ze nie ma przeciwskazan by roze podsypywac kora, a wrecz przeciwnie.

Na tabeli sa wyszczegolnione, nizej dobrze pokazane rodzaje kory. I tak numer 1,2 jest odpowiedni dla roz a numer 5, szczegolnie polecany dla roz.

1.
2.
5.

Przemyce rowniez wazna informacje zawarta w tekscie, ze przy uzywaniu sciolki nr 1, warto przed jej wysypaniem, w celu lepszego przyswajania azotu, wysypac wiory rogowe...
Kasiek 21:47, 30 mar 2020

Pokazywalam juz?
wiunia 22:56, 30 mar 2020

Kasiek napisał(a)
Pokazywalam juz?

Jakie kolorki!
I tak za nimi już mi tęskno
ElzbietaFranka 23:10, 30 mar 2020

Kasiek napisał(a)
Na tym zdjeciu widac to doskonale...

To drzewo bukowe czy brzoza - zabezpieczone nie moge rozpoznac. Ale piekne u nas takie duze jest w Lazienkach mam fote gdzies.
Mnie sie wydaje, ze na tym drzewie kora pekla byla za bardzo wystawiona na slonce i deszcz zrobil swoje. To nie choroba albo woda sie dostala pod kore przyszedl mroz i kora pekła.

Odnosnie twojego drzewa dobrze wszystko wyskrobac wypsikac/wymyc resztki, pomalowac. Jak masz farbe emulsyjna biala do niej nalac srodka grzybobojczego w odpowiednich proporcjach i pomalowac. Powinno poskutkowac popsikaj jeszcze za tydzien dwa srodkiem grzybobujczym. U nas i go stosuje to Topsin, u was tez powinien być.

Kasiu napisala wyzej, zobaczylsm na poprzedniej stronie i widze, ze dobrze sibie poradzilas. Sprobuj jeszcze popsikac antygrzybowym po cylym pniu ok 30 cm nad rana. A co to za drzewo to nie brzoza bo widze zwoje kory.
Tez tak kiedys mialam na brzozie i wszystko wyleczylam kora zarosło z powrotem. Pryskalam Topsinem. Brzoza ktora jesienia sie pieknie przebarwia wiec szkoda bylo. Ogrodnik musi sprawdzac co jakis czas wszystko co sie dzieje. Przyjezdzajac na wies klade bambetle i robię obchód. Tez, musze ratowac jedno drzewo ambrowca balsamicznego.

Wracajac do kory mowilam, ze mozna. Nawet Niemcy pisza ze mozna. Hyży jak pokazywal to pod rozami mial ok 15 cm.
No a kto pisal ze nie mozna gdzies to czytalam i sie wk...? Wiemy o kogo chodzi.

Pozdrawiam i jak zwykle zdrowia zycze
sylwia_slomc... 00:02, 31 mar 2020

Kurcze ciekawie to wygląda z listkami i faktycznie wygląda jakby gałęzie spękały i dlatego malowali. Ja przeciw pękaniu do malowania używam wapna na owocowych, ale tylko na nich bo inne mi się nie podobają takie bielone, a przecież w naturze radzą sobie bez bielenia.
Trzymam kciuki za Twoje drzewko
Kawa 11:47, 31 mar 2020

śliczne te anemony
Alicja169 16:37, 31 mar 2020

Jakie soczyste zielenie róż, piwonii i piękna biel (no co to jest?)
Pozdrawiam