Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Ewy 14:46, 03 mar 2020

Do góry
Z cięcia traw nici pada od rana. Powojniki też czekają.
Ogródek Ewy 14:42, 03 mar 2020

Do góry
A to kolejne.
Ogródek Ewy 14:39, 03 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Dziewczyny radzą aby ściąć na wysokość 10 - 15 cm. Wszystkie słabe łodygi wyciąć. Ewa( Anda) radzi aby rozkopcować dopiero w porze kwitnienia forsycji

Wacławie moje krzewy róż kopczyków nie miały. Co będzie z nimi czas pokaże.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Pomocy.
Jeden porządny pęd na 40 cm. Z niego wyrosły 3 długalaśne do nieba. W którym miejscu chlasnąć?
Ogród do odnowy 14:21, 03 mar 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dla Kwartecika

wilczomlecz słodki Chameleon latem

CUDO
Nie wiedziałam, że go masz. Tydzień temu przeszukiwałam internet w poszukiwaniu tej odmiany. W mojej ulubionej szkółce niestety nie ma.
Podmiejski ogródek 14:02, 03 mar 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
No przecież znam ten wątek

Do rodków się zniechęciłam po przeczytaniu historii Ewy z jej rabatą ze świerkami.

Chciałam, żeby od strony podjazdu był niski żywopłot z bukszpanu, a za nim wyższe nasadzenia zasłaniające widok. A tu wychodzi na to, że jednego i drugiego nie mogę mieć

Ja bym się jednak zastanowiła, czy te bukszpany nie zamienić na cisy. Pomysł z niskim żywopłotem, a za nim coś wyższego bardzo moim zdaniem tutaj pasuje. A mocno kwaśną masz tutaj ziemię? Zastanawiam się jak bardzo na zakwaszenie wrażliwe są cisy.
Podmiejski ogródek 13:55, 03 mar 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze

Próbował, ale za bardzo przerośnięte korzeniami i nie dawał rady

Bardzo ładne rozweselacze
Podmiejski ogródek 13:54, 03 mar 2020

Do góry
No przecież znam ten wątek

Do rodków się zniechęciłam po przeczytaniu historii Ewy z jej rabatą ze świerkami.

Chciałam, żeby od strony podjazdu był niski żywopłot z bukszpanu, a za nim wyższe nasadzenia zasłaniające widok. A tu wychodzi na to, że jednego i drugiego nie mogę mieć
Ogród bez reguł 13:44, 03 mar 2020

Do góry
Się melduję w jedynie słuszny sposób
Podmiejski ogródek 13:42, 03 mar 2020

Do góry
Zasugeruj młodemu kopanie w tym miejscu bunkra.Będzie jak znalazł
Przesyłam rozweselacze
Ptasi gaj 13:39, 03 mar 2020

Do góry
Narobiłam się z cięciem jeszcze trawy i hortensje zostaly. Pozniej, tuje przycięcie górka i boki dobrych robot wynajmę ludzi.

Nieśmiało wychodzą i u mnie

Początki nowej grządki 13:34, 03 mar 2020

Do góry
Ptasi gaj 13:32, 03 mar 2020

Do góry
Już powoli zaczyna ruszać przyroda.

Róża pnąca pąki ok 3 cm, polibin ma zawiązki kwiatowe

Ptasi gaj 13:20, 03 mar 2020

Do góry
Była piękna niedziela więc i ruch w oczku
Rybki już chcą żreć, ale jeszcze czekam bo różnie może być w marcu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:06, 03 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Powiesiliśmy wczoraj matę wiklinową za karaganą. Od razu lepiej .
Było:

Jest:

Super, od razu lepiej, jednak jednolite tło dla rabaty wychodzi zawsze na plus.
U mnie już trzy domy jednorodzinne z piętrem stoją w jednym rzędzie w odległościach co 3-4 m, więc mam jednolite tło Ponoć sąsiedzi planują ładne ogrodzenie (mają ładne nowoczesne domy, więc mam nadzieję, że gust jest ok), chociaż tyle tego dobrego.
Podmiejski ogródek 13:00, 03 mar 2020

Do góry
No właśnie względem tego świerku...

Przemyśliwałam sprawę i wnioski mam takie:

jakkolwiek śliczny nie byłby ten rysunek Hani, to podest w tym miejscu funkcjonalnie się nie sprawdzi. A żeby w ogóle miał sens, to trzeba by było przesunąć ścieżki z bali, żeby prowadziły do niego, a nie obok. bardzo dużo pracy.

natomiast pasuje mi ten podest pod konstrukcją hamakowo-huśtawkową. ten na pewno będzie wykorzystywany. do tego przestanie mnie kusić żeby robić tą rabatkę zasłaniającą. no i będę mogła postawić na tym podeście donice.

nad donicami Iwonki jeszcze myślę. raczej nie zrobię ich z betonu, tak jak proponowała. te donice na podeście będę musiała zrobić na zamówienie, bo doszłam do wniosku, że najlepiej będą wyglądały takie narożnikowe, w kształcie litery L. a jak na zamówienie - to prawdopodobnie z drewna. no i takie same bym zrobiła pod drugim świerkiem.

Tylko te donice nadal nie rozwiązują mi problemu dziury w nasadzeniach pomiędzy świerkami.
dlatego w tej chwili myślę nad zmianą nasadzeń ale musiałabym to rozrysować, a nie za bardzo mam czas.

Ogólnie mówiąc - myślę nad zabraniem stąd tych chorych bukszpanów i zastąpienie ich czymś innym. opcje widzę następujące:
- rododendrony
- cisy
- ostrokrzewy
- irgi

rodków się boję, po doświadczeniach Pszczelarnii
cisy wiadomo - zawsze na propsie, tylko odkwaszać bym musiała
ostrokrzewy mam i bardzo lubię, tylko rosną w bardziej zacisznym miejscu. tutaj jednak bardziej wieje.
irgi ... Tarcia mocno lobbuje, ale jednak trochę się boję ich nieporządnego wyglądu...

Druga rzecz: myślę, żeby wykopać z tej rabaty to fajne wielopniowe drzewko, czyli lilaka, którego świerki powoli zaduszają.

w zamian chciałabym posadzić dwa nieduże drzewka, trochę dalej od świerków jedno przy domu, drugie przy wiacie śmietnikowej. Może jakaś wisienka ozdobna?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:08, 03 mar 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Kasia u Ciebie to juz calkiem wiosna
maty fajnie zasłoniły

Dzięki Kamiś

TAR napisał(a)

moze po prostu trudniej mu zaczac wegetacje po ubieglorocznej suszy. Nie panikowalabym jeszcze i dala mu sie spokojnie rozwinac. Moj grab pąki ma ale nie jakies szczegolnie wielkie, graby jakby nieco pozniej ruszaja, zaraz po nich buki. Przynajmniej u siebie zauwazylam taka prawidlowosc. ledwo co nam sie luty skonczyl

to grabik z koncowki kwietnia, fotka zrobiona 24/04/2019

jak masz watpliwosci to zamiast wycinac galazke rozetrzyj jeden lub 2 pąki czy sa żywe.

No mam nadzieję, że się ogarnie, przechoruje ale przeżyje. On ewidentnie wygląda gorzej niż te dwa pozostałe. Pąki ma właśnie takie suchawe, łatwo je oderwać od gałązki i to mnie martwi...

makadamia napisał(a)
Zamknięcie widoku dało zdumiewający efekt. Ach, kiedy te moje cisy urosną...

U mnie też niedziela ładna ale dużo nie działałam: trochę uprzątnęłam, trochę zdjęć cyknęłam i na rower pojechałam

Efekt zdumiewający, ale pozytywnie, mam nadzieję? . Przywiązałam do maty kilka pędów bluszczu rosnącego pod karaganą, może zechce się piąć.

Zdjęcia Twoje widziałam .

DorKa napisał(a)
Zdjęcie z cyklu znajdź koparkę na obrazku świetne.
Mała rzecz a jaki efekt

BKosimkArt napisał(a)
Z matą od razu lepszy widok

Tak, w tym wypadku brak widoku oznacza lepszy widok
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:58, 03 mar 2020

Do góry
Hehe
Będę! Ale zacznę czytać zimą a kury za rok na wiosnę. Nie wszystko na raz. Ogród mam do ogarnięcia póki co!

Będę mieć mnóstwo pytań, już się cieszę że pomożecie bo pierwszy raz i babcia nie miała, więc świeżutka jestem w temacie!

Może i nawet barany będą, jest taki cichy plan

Póki co był jeden pan od koparki, 3,5-4 tys zł plus parę wywrotek ziemi po 650 zł/18tonowe auto. Trzy dni roboty z podsypaniem ogrodzenia na dole żeby uszczelnić dziury...

Czekam na mojego zwykłego pana od koparki, okazuje się że też mają małą kopareczkę, zobaczymy co zaproponuje. Mam nadzieję będzie chciał mniej...

Szyba w oknie wymieniona, caly pakiet trzyszybowy nowiutki, cieszę się.

Ja sobie pracowałam a panowie poregulowali okna i zamontowali to co reklamowałam...

Do ogarnięcia została niwelacja terenu, nawiezienie żwiru jeszcze na front działki. I chłopak od kuchni do zrobienia poprawek i hydraulik do kilku rzeczy. I tyle. Jupi
Irga - Cotoneaster 11:26, 03 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irgi są pólzimozielone, nie jest zimozielona Cotoneaster horizontalis i tej nie polecam. Oprócz tych dwóch polecam Ursynów, narasta dość wysoko. Na murek Mooncreper.

Mam pytanie odnośnie irgi, czym różnią się te dwie odmiany i czy one są zimozielone?
Cotoneaster suecicus 'Coral Beauty'
Cotoneaster dammeri 'Coral Beauty'

Chcę je posadzić pod hortensjami Strong Annabelle i osiągnąć mniej więcej taki efekt jak poniżej, więc musi rosnąć w miarę wysoko, żeby "utrzymać" hortensje. Może też lekko przewieszać się przez murek, bo taki akurat tam mam, ale to nie jest konieczne. Ważniejsze, aby szła w "górę" Doradźcie proszę A może dobra będzie irga "Ursynów"? tak pięknie u Przemka wygląda!

Zielony AZYL 11:24, 03 mar 2020

Do góry
Początki wiosny 2020

Część prac zaczęłam, ścięte limki, orliki, derenie- jak widać jeszcze odkurzanie suchych zostało i ścinanie turzyc i miskantów.
Turzyce Karl Forester planuję w tym tygodniu ciachnąć, natomiast o miskanty się boję i pewnie pod koniec marca.

Księżycowy... 11:06, 03 mar 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Przemiłe to było powitanie marca. Spokojne i wydajne.
(...) Ależ było przyjemnie pogrzebać w ziemi

I jest fajnie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies