Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:16, 01 sie 2012

Do góry
a jak młode im rosną to tworzą takie pętelki? Moim najpierw robią się pętelki, a potem jak się koniec listka uwolni to sterczy jak jeż. Może Twoje faktycznie gniecione są
tutaj to widać:
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:11, 01 sie 2012

Do góry
chyba co 40 cm. Zmierzę wieczorem.
Widoczek ładny by był gdyby wyciąć podjazd a na nim warstwę gruzu co czeka i czeka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:02, 01 sie 2012

Do góry
zobacz, tutaj widac coś takiego:
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:59, 01 sie 2012

Do góry
najlepiej przesadzić, 20 cm od brzegu. Kurcze, dodaję Ci roboty.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:56, 01 sie 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wg tego rysunku powinnam dosadzić jeszcze kostrzewy, żeby był dywanik.

byłoby najlepiej żeby były podwójnie. Nie pamiętam jak liczyłam, czy podwójnie. A masz je jeszcze?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:43, 01 sie 2012

Do góry
ja na to odpowiedziałam.
Tez edytowałam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:41, 01 sie 2012

Do góry
śliczna ta rzeka wychodzi. jak złagodzisz meander będzie super.
Co do kostrzewy- dobrze że rzadko ja sadzisz, wtedy będzie widać jej kępkową strukturę.
Nie jestem tylko przekonana czy jednak nie powinny być bliżej brzegu rzeki, żeby była jak w prawdziwych strumieniach gdzie trawy siadają na samym brzegu. Co do metody zasypywania kostrzew- chyba nie ma innego wyjścia, cienko wokół nich. Pod nimi zaraz nic nie będzie chciało rosnąc, bo one tworzą gęste czapki z siebie. Czy wstaną?- albo wstaną, albo zaraz puszczą nowe listki i za 2-3 tyg będą sterczały ładnie, równo.
Może Tobie chodziło o to żeby kostrzewy mocnej wchodziły w rzekę?- chyba lepiej by było wtedy podzielić kilka i podosadzać kępki ich już niżej, wiesz tak po 2, po 3, gdzieś 1 szt.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:28, 01 sie 2012

Do góry
bodziszek czerwony to geranium sanguineum -różowy jest

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_nlat_860.html
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:26, 01 sie 2012

Do góry
dla mnie bukszapny w runiance mogą być choć rzeczywiście nie duży kontrast, ale za to pokrojem fajnie się różnią. Je tez musisz ustawić sobie i poprzesuwać w różne miejsca
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:24, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)

To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Wg mnie tak jest lepiej. To nic że róza wchodzi w różne 'strefy', ale teraz te bukszpany ładnie 'podbijają' rysunek z plam roslin.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:10, 01 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?

Czy dobrze zrozumiałam?

To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.

No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)

Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa

Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:01, 01 sie 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Jestem, jestem.

jesteś, jesteś, jak dobrze, że jesteś Magnolio
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:10, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Posadziłam świerki i hortensje.

Porozstawiałam pachysandrę i haconechloa - nie wiem jak ją sadzić.
na czerwono zaznaczyłam mniej więcej tak jak ustawiłam - na niebiesko ustawiłam później, ale już zdjęcia nie zrobiłam bo robiło się ciemno...

Nie jestem pewna ani pierwszego ani drugiego....
Aha, i jeszcze muszę tu wkomponować 3 kule z bukszpanu...

Hmmmm....

Możesz szukać nawiązania do linii bukszpanu- wtedy wyznaczyć linię równolegle do żywopłotu- tak bedzie bardzo fajnie, mocno konsekwentnie, w dużym porządku.
Możesz zrobić jak narysowałaś którąś z tych linii- nie wiem sama która lepsza, raz jedna mi baqrdziej leży, raz druga.
Albo możesz zrobić wg. nowych trendów, choc to najtrudniejsze- wyznaczasz mniej więcej linie równoległa do żywopłotu, a potem trochę to zaburzasz przez wysuniecie plamy hako w bukszpany, przez wsuniecie plamy runianki w hako- wtedy robi się przejście bardziej naturalistyczne, swobodne. Ale to musisz opraowoać w szczególach w realu.
Bukszpany masz 3szt?-
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:02, 01 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
No i myslę nad tymi stożkami i znalazłam im miejsce ale nie wiem czy dobre...

A, i z tego wszystkiego napisałam 3 kule zamiast 3 stożki...

Nie wiem czy one nie będa się gryzły z ta kosodrzewiną i berberysami...

Wprowadziłam też zmiany, które "prawie" już są...

Szkoda mi Ciebie jak patrzę ile jeszcze żurawek musisz kupić w to miejsce. Może kup sobie ich kilka , wybierz odmianę zdrową, silną i zrób matecznik. U Sebka możesz zobaczyć że daje się dzielić zurawki z powodzeniem.
Albo podmień te plamę np na bodziesz czerwony ( taka ma nazwę choc kwitnie na różowo)- ma ładne poduchy liści i blade róże z tyłu wzmocni kolorem.Kwitnie długo bardzo.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:55, 01 sie 2012

Do góry
Jestem, jestem.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:30, 31 lip 2012

Do góry
Magnolia doradza świetnie, wiem coś o tym , ale Ty włożyłaś tu dużo własnej pracy. Już Ci kiedyś pisałam, że ja tak nie potrafię wszystkiego narysować, a Ty sobie świetnie dajesz radę.
Testowe dodawanie zdjęć 21:53, 31 lip 2012

Do góry

To moja magnolia nie wiem czy widać jej wielkie liście rośnie jak na drożdżach , brat mówi że nie widział jeszcze takich liści kapuścianych magnoli.
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 21:34, 31 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
mam nadzieję że się nie gniewasz. Tak zajrzałam jak 'przechodzeń przed płot'.
Z lawendą będzie ładnie jeśli jest tam jasno ( a chyba jest). Tylko trzeba ja nauczyć się ładnie ciąć. gdzieś u Marzanki2007 i chyba u Malkul są linki do strony gdzie dobrze opisane jest cięcie lawendy- 2 razy w roku i na 'siedzące poduchy'- wtedy będzie ładna i zdobiła pokrojem nawet bez kwiatów.

ależ oczywiście, że się nie gniewam. I zapraszam - zaglądaj niewiele u mnie na razie - powolutku ale do przodu
Też już chyba u Marzenki czytałam o lawendzie - och, cudną ma a u malkul dawno nie spacerowałam - muszę tam potruchtać - długo się nie uaktywniała...

Jeszce raz dziękuję I jak tylko cosik Ci będzie wpadało do głowy to pisz - ja chętna do posłuchania porad doświadczonych
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 21:25, 31 lip 2012

Do góry
mam nadzieję że się nie gniewasz. Tak zajrzałam jak 'przechodzeń przed płot'.
Z lawendą będzie ładnie jeśli jest tam jasno ( a chyba jest). Tylko trzeba ja nauczyć się ładnie ciąć. gdzieś u Marzanki2007 i chyba u Malkul są linki do strony gdzie dobrze opisane jest cięcie lawendy- 2 razy w roku i na 'siedzące poduchy'- wtedy będzie ładna i zdobiła pokrojem nawet bez kwiatów.
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 21:22, 31 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
donice śliczne, widziałam je na żywo i tez miałam na nie chrapkę, ale mam już dużo donic, więc odpuściłam.

U mnie dostatek ( a w zasadzie aż nadmiar) jedynie doniczek produkcyjnych. Ozdobnych brak! Więc się skusiłam. Zobaczymy tylko czy przetrwają zimę.
Kolor mają świetny - bardzo mi odpowiadają i wogóle fajnie się prezentują - od razu wpadły mi w oko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies