Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródkowe perypetie:) 15:39, 18 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym cofneła GG o 1 kratke w górę i w 1 prawo, żeby nie był centralnie. Kosówki tak, ale niech będzie 2 szt obok siebie, a 1 jak narysowałaś. Wszystkie 1 rodzaju - może Varella? Jest ładna i nietypowa.Może te 2 kosówki niech będą tu gdzie żółta tarwa, blisko pissadrii. A- tylko czy tam ciemno nie jest/będzie?
Orange R ok, zostawmy go tutaj. Może za nimi molinia arundinacea? Tylko nie pamiętam czy tu na skarpie sa juz róze, czy jeszcze nie- może tu są jeszcze trawy?
Miskanty bym wsadziła jako wypełnienie miedzy serby a tsugę i między Pissardii a Tsugę.

Za kosówkami przy Pissardii może jakąs średnia trawę- pennisetum hameln? Ze 3 szt wejdą ? I można je powtórzyć jeszcze po prawej stronie berberysów- ze 2 może?
Reszta to wrzosy/wrzośce/ ewentualnie andromeda Compacta- ona by się tu przydała żeby wiosnę 'robić'. Tylko wiesz, co najmniej 6-8 szt, a lepiej więcej. Nawet pod Pissardii.

Tam jest jasno, to nasłonecznione miejsce, słońce do 16:00.. chciałabym żeby tam było cos widac w 3D, bo teraz płasko, nijako, przez rh, które już nie kwitną..i jak sama pamiętasz tam nie ma jeszcze ogrodzenia jako tło..że ja taka noga z tego jestem - projektowania dlatego pomyślałam, że berberysy strzeliste i kolorowe zrobia jakiś kolor razem z trawami.

Na skarpie nie ma jeszcze róż, chcę zacząć ją obsadzać pod koniec sierpnia, jak mi się już tu wszystko wyjaśni w pracy co i jak..
trawa pennisetum hameln będzie koło berberysów admiration i bodziszków pamietasz? będzie?
Dobra..mnie się podoba, jak klepnęłaś, to sobie zacznę kombinować

Lawendę przesadzę jeden krzak może i zobaczę jak to zniesie, ale z innego miejsca. Kurcze, tylko jak ją przesadzę z tej skarpy to teraz tak pusto mi się zrobia tam nie ma murka..no nic coś trzeba będzie tam dać, co zniesie trochę więcej wody..a w ubiegłym roku tak mi ładnie tam rosła..
Ogródkowe perypetie:) 15:30, 18 lip 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Magnolio, mogę przesadzic teraz lawenda, nie zaszkodzi to krzakom..żółkną jej liście, wg mnie ma za mokro u stóp skarpy..

nigdy tego nie robiłam o tej porze roku, z kwiatami. Ale jak ma mokro to może przesadź w suchsze miejsce.
Ogródkowe perypetie:) 15:29, 18 lip 2012

Do góry
ja bym cofneła GG o 1 kratke w górę i w 1 prawo, żeby nie był centralnie. Kosówki tak, ale niech będzie 2 szt obok siebie, a 1 jak narysowałaś. Wszystkie 1 rodzaju - może Varella? Jest ładna i nietypowa.Może te 2 kosówki niech będą tu gdzie żółta tarwa, blisko pissadrii. A- tylko czy tam ciemno nie jest/będzie?
Orange R ok, zostawmy go tutaj. Może za nimi molinia arundinacea? Tylko nie pamiętam czy tu na skarpie sa juz róze, czy jeszcze nie- może tu są jeszcze trawy?
Miskanty bym wsadziła jako wypełnienie miedzy serby a tsugę i między Pissardii a Tsugę.

Za kosówkami przy Pissardii może jakąs średnia trawę- pennisetum hameln? Ze 3 szt wejdą ? I można je powtórzyć jeszcze po prawej stronie berberysów- ze 2 może?
Reszta to wrzosy/wrzośce/ ewentualnie andromeda Compacta- ona by się tu przydała żeby wiosnę 'robić'. Tylko wiesz, co najmniej 6-8 szt, a lepiej więcej. Nawet pod Pissardii.

Ogródkowe perypetie:) 15:17, 18 lip 2012

Do góry
super, jest rysunek.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:40, 18 lip 2012

Do góry
Odkryłam niesamowitą rzecz w ogrodzie. Moja magnolia 'SUSAN' znowu zakwitła

Szukam pomysłu na starą ocynkowaną konewkę

Podpowiedzi mile widziane
Boćkowe perypetie ogrodkowe 23:20, 17 lip 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Zycze wszystkim milego wieczoru

jakie to śliczne wyszło!
Ogród u stóp klasztoru 23:18, 17 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
- Magnolia ta rabata jest fantastyczna . tyle mam radości , że nie muszę kosić i manewrować koło jałowców . jedno ale . przesadziłam stamtąd jałowce i wszystkie uschnęły koło wgłębnika . akurat na drugi dzień przyszły kwietniowe upały i straciłam gotowy żywopłot.

a to dla przypomnienia dla Magnolii------ moje priorytetowe zadanie tej wiosny

cieszę się, że rabata nabiera kształtu. Alinko a czy te duże kamienie nie wyglądałyby lepiej gdyby były zakopane bardziej i na równi ze żwirem? a może to tak tymczasowo?
Ogród u stóp klasztoru 23:09, 17 lip 2012

Do góry
Magnolia .... już najwyższy czas coś nam pokazać z ogrodu
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:48, 17 lip 2012

Do góry
jak zdrowe ( tzn z ładnymi igłami, ciemnozielonymi, bez misecznika na pędach =takie jakby siemię lniane na gałązkach) i jak da się wybrać o prostym pniu to warto. Przy cięciu się zagęszczą z czasem.
Zależy jeszcze do czego, co pod spodem.
Ogród na 300 metrach kwadratowych 20:48, 17 lip 2012

Do góry
ja tez zaglądam- lubię tu wpadać bardzo.
Zdjęcia piękne.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:45, 17 lip 2012

Do góry
Ewo G. tez mam słabą ziemię. Nie wiem czy tak jak Ty- 4b, mocno przepuszczalna.
W tym roku M. zrobił mi prawdziwe, piękne ramy do warzywnika, wreszcie mamy płasko, bez spadku. I dodaliśmy ciut gliny od sąsiadów. I wiesz- pierwszy raz spróbowaliśmy marchewkę- udała się, udała, szpinak nowozelandzki- super, cudny, wielki. Z poprzednich lat mamy wytestowane papryki- udają się jeśli je podlewamy w czasie suszy, cukinię, sałatę( takiej nie ma dużo osób- chyba na słabych glebach jest nawet lepsza), bazylia w wielkich ilościach, dymka.
No i zioła- próbujesz zioła? Na słabych sa chyba najbardziej aromatyczne- tymianek, czaber , rozmaryn, oregano ( Compactum jest ładne, nie wybujałe), mięta. W tym roku posiałam rutę- za ładne listki i nazwę. Nie wiem jeszcze jak smakuje i do czego ją.
Rabarbar u nas to porażka , groszku cukrowego mamy 30 % co u moich sąsiadów. Brokuły kiedys próbowałam- nie dla nas. Tak samo z rzodkiewką
Ogródkowe perypetie:) 20:25, 17 lip 2012

Do góry
narysuj Kochana. Chętnie pomogę, ale w biegu jestem, więc musisz podac na tacy o co chodzi i co i gdzie.
Ogródkowe perypetie:) 14:17, 17 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
to przypomnij ile tam mamy miejsca- grubość rabaty do serbów i szerokość.
Berberysy wyższe tak, fajnie. tylko jakieś odmiany nie za szerokie, jak na zdjęciach Danusi. I kosówki. Do tego można andromedę. Trawy tez koniecznie. A tuje, cyprysiki gdzie, w którą? No nic, daj wymiary

Berberysy wysokie, muszę poszukać. Andromeda - modrzewica tak? fajna.. tylko nie wiem czy się zmieści Tam jest tak..w najwęższym miejscu 1,7 m.. ale tam będzie śliwa, środek rabaty całej..

od lewej do prawej:
warzywniak - >rabata różana - >Pissardi-> wrzosowisko.

1,7 m tam Pissardi potem jest tak z 2,5 do 3 m przy samej skarpie.

Tuje albo cyprysik myślałam dać w miejsce między Pissardi a rabatą wrzosową.
Kurcze, bez sensu jak tego nie narysuję to nikt nie będzie wiedział o co biega.
Mój mały raj na ziemi :) 06:45, 17 lip 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Ana, kochana Jesteś, że tak mówisz ! choć ja u siebie tego czarodziejskiego klimatu nie widzę.... jak na patelni podane..... ale może , jak wszytsko zarośnie i się rozrośnie.... kto wie

a to fotka w sumie dla Ciebie, bo Ty pytałaś kiedyś o trawkę, tę jasną, czemu jej nie lubię..... bo się tak starzeje, przebarwia, więdnie.... cokolwiek się z nią dzieje wygląda paskudnie...

Anulka, moja troszke lepiej od Twojej. Ale tak, jak pisze Magnolia, ja swojej ucinalam kwiatostany, mialam juz wczesniej klopot z trawami, ktore po kwitnieniu wygladaly okropnie, dlatego sie nie patyczkowalam z nia
Fotki mojej tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1049-bockowe-perypetie-ogrodkowe?page=147#post_3

Dziecie zurawkowe sliczne, wlasnej produkcji???
Ogród u stóp klasztoru 22:59, 16 lip 2012

Do góry
z tym tez jest pięknie. Bardzo!
Ogród u stóp klasztoru 22:46, 16 lip 2012

Do góry
ślicznie! Bardzo. To molinie aż takie duże? Czy jakies miskanty?
Ogród u stóp klasztoru 22:06, 16 lip 2012

Do góry
- Magnolia ta rabata jest fantastyczna . tyle mam radości , że nie muszę kosić i manewrować koło jałowców . jedno ale . przesadziłam stamtąd jałowce i wszystkie uschnęły koło wgłębnika . akurat na drugi dzień przyszły kwietniowe upały i straciłam gotowy żywopłot.

- Aniu nie ruszajmy polityki , bo tam gdzie polityka jest tez od razu polemika i spory ....a po co nam to szczęśliwym ogrodnikom.

- Beatko -bardzo bliski memu sercu jest ten twój wątek . dlatego mimo twojej nieobecności często sobie tam spaceruję bez właścicielki

a to dla przypomnienia dla Magnolii------ moje priorytetowe zadanie tej wiosny

"Dwa na dwa" przed domem 21:42, 16 lip 2012

Do góry
Na tę magnolię to ja tu nie widzę miejsca Przynajmniej z przodu, bo w trawniku nie może być a na rabatach nie ma miejsca. Przesadź ją na tyły za dom i już nie ruszaj. Magnolia nie lubi przesadzania bo ma kruche korzenie i nie można jej posadzić za głęboko bo będzie marniała.
Przedwiośnie ogrodu..:) 20:58, 16 lip 2012

Do góry
Wydaje mi się, że to jest magnolia. Osobiście nie za bardzo je sadzę. Dla mnie krótko kwitną, ale na forum jest mnóstwo jej ulubieńców.
Mój mały raj na ziemi :) 20:50, 16 lip 2012

Do góry
Ale nie dajesz kwitnąc kłosówce, ścinasz przed kwitnieniem?

Wątku nie mam. Nie mam jeszcze. Na razie wciąż za wcześnie, większość ogrodu to początki rabat, mateczniki. Na szczęście są stare drzewa, piękne. Acha- i jednak wielka rabata- pole lawendowe. Ale poza tym niewiele ciekawych rzeczy.
Ale marzę że uda mi się doprowadzić ogród do stanu choćby uporządkowanego. Na razie w każde zdjęcie wchodzi mi big bag z kamieniem, buda budowlana z rowerami, gruz na podjeździe.... ech.
Nie każdy szewc bez butów chodzi , ale ja na razie tak.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies