Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi

majkel0326 22:45, 01 wrz 2012

Kraniu,czekam na nowe zdjęcia twojego ogrodu i pozdrawiam Cię
Ozz 13:53, 02 wrz 2012

Masz mało, że piękny ogród to jeszcze rewelacyjnie wkomponowany w leśne otoczenie - w ogóle nie widać ,,granicy" pomiędzy nimi - super.

A ja też mam prośbę, jakbyś troszkę tych trawek jeszcze więcej pokazała, bo są takie piękne, że patrzę i oczy wypatruję sobie, a nie wiem jaka nazwa i jak się sprawuje w rzeczywistości. Będę dźwięczna
Joaska 19:53, 02 wrz 2012

kraania napisał(a)
Witaj Joaska . Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. Hmmm... muszę się przyznac do porażki, bo nasza Odiśka nie załatwia się w psiej toalecie. A przynajmniej nie zawsze. Najłatwiej nauczyć szczeniaka, bo wystarczy go wynosić i stawiać w jedno miejsce. U nas psia toaleta powstała jak Odi była już większa i nie do końca nam się to udało a raczej się nie udało Ale dzieci mają tam fajną kryjówkę hihi

Ale i tak uważam że pomysł na 5! baaaa na 6!
Myślę że dla tych którzy dopiero planuja pupilka na działce (jak ja) to świetny patent.
kraania 21:45, 02 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)

Chyba znalazłam sama perłówkę ALe opowiedz coś o niej.

kraania napisał(a)

Jeszcze ta mi się podoba, co to za trawa?

Agnieszko perłówka jest śliczna, dość wcześnie odbija po zimie - wtedy jest zieloniutka. Teraz jesienią jest już przebarwiona - żółto -zielono-czerwona. Wadą (a może zaletą?) jest to, że się rozsiewa. Ale i tak z niej nie zrezygnuję. Na tym drugim zdjęciu jest polecany przeze mnie śmiałek darniowy.

majkel0326 napisał(a)
Kraniu,czekam na nowe zdjęcia twojego ogrodu i pozdrawiam Cię

Maju ja również Cię bardzo serdecznie pozdrawiam. Mam popsute dwa aparaty, ale coś wymyślę i będą nowe zdjęcia. Zapraszam Cię też na relację ze spotkani objazdowego, bo tam jest dużo zdjeć z mojego ogrodu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2291-spotkanie-wrzesien-2012-u-kraanii

ozz
witam Cię serdecznie i obiecuję,że przy najbliższej okazji pokażę i opiszę swoje trawki.
magnolia 10:53, 07 wrz 2012

Hej Aniu
Obiecałam zapropoponować coś przed ogniki
- pomysł ze spotkania objazdowego- rozchodniki matrona plamami po 3- 5 a między tymi plamami trawa ostnica Pony Tails ale pod warunkiem że jest tam jasno i dość sucho. Ona może wygniwać zimą, robi to b. często, więc kupować ją trzeba wiosną, żeby latem zdążyła się rozsiać w okolicy. Potem juz jak u Myszorka- zawsze jest w różnych konfiguracjach. Zamiast niej mogłaby być też turzyca Frosted Curls czy Amazon Mist, ale z nimi tez nie ma pewności że obudzą się wiosną, choć powinny.

- Inna trawa kępami- Carex buchanani -brązowy mop, a między nimi grupy rudbekii Goldstrum- wyjdzie taka rabata w ciepłych tonacjach brązowo - złotych.

- pas przywrotnika ostroklapowego, a carex Buchanami tylko gdzieniegdzie dodane po 1-3 szt, bardziej z brzegu. Zamiast buchanani, tylko bardziej z tyłu mogą być kępy rozplenicy. Wiem że ją masz, ale z tyłu ogrodu chyba, poza tym warto tworzyć nawiązania w ogrodzie.
Z C. Buchanani tez nie ma gwarancji jak zimą niestety.

Pszczelarnia 11:26, 07 wrz 2012

Witaj! Czy perłówka jest trawą występującą w naturze? Jakie musi mieć stanowisko?
hanka_andrus 11:46, 07 wrz 2012

Perłówkę opisaną ,w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi znalazłam
kraania 07:46, 08 wrz 2012

Marta bardzo Ci dziękuję! Muszę to przetrawić na spokojnie, na pierwszy rzut najbardziej podoba mi się propozycja z przywrotnikami, tym bardziej, że właśnie zaraz przy ognikach rośnie duża kępa rozplenicy .
To miejsce oceniam jako dość wilgotne, jest najniższą częścią mojego ogrodu i woda tu naturalnie spływa.

Witaj Przszczelarnia Tak, perłówka występuje w naturze, chociaż podobno w Polsce dość rzadko. Powinna mieć suche i słoneczne stanowisko.

Dalej nie mam aparatu . Dlatego nie wklejam żadnych zdjęć.
kraania 20:30, 11 wrz 2012

Pożyczyłam aparat
Na prośbę Agnieszki uzupełniam zdjęcia o opisy traw
Briza media

Pennisetum alopacuroides

na pierwszym planie Festuca amethystina April Green, w głębi Briza media
kraania 20:39, 11 wrz 2012

obok lawendy festuca glauca

tutaj na wrzosowisku Helictotrichon sempervirens