Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 10:43, 07 wrz 2012

magnolia napisał(a)
wiem że z trawkami bywają problemy.
Tak, przez lawendę, ona wywala żółtolistne z zestawienia

Czy gorzej z trzmieliną? Troszkę ciężej będzie, bez tej zwiewności.
Po prostu inaczej. Dobrze że tę wybrałaś trzmielinę.

Dla zwiewności dałam te trzy miskanty pod wiśniami, małe na razie... Ale to będzie zwiewność sezonowa...
monitka 10:46, 07 wrz 2012

No właśnie widziałam to połączenie i mi to nie przeszkadza ale ja specjalistą nie jestem Rzeczywiście bardziej by pasowało tam drzewko bordowe może klon Crimson sentry bo mi się podoba a wiśnię może pomiędzy tuje aurea nana (chciałam odgapić od Syli a widzę że też masz coś takiego tylko z katalpą? zgadłam?) podsadzone bordowymi żurawkami.
magnolia 11:00, 07 wrz 2012

Moniko, połączenia to rzecz gustu. Poza tym łączymy nie tylko barwy ale też faktury, rysunki liści, bryły, zestawiamy w proporcjach....
Dla mnie szarawy łączony z żółtym nie gra(,ale to nie jest żadna zasada) ,ale odwrócone proporcje- dużo żółtego i akcenty szarawe, właśnie z lawendy bardzo mi się spodobały i zrobiły na mnie wrażnie.
Te trudniejsze połączenia w jednym miejscu mogą zachwycać, w innym ginąć, albo 'zgrzytac' nie zgrywając się z tłem czy światłem.
Wieloszka 11:04, 07 wrz 2012

Monitka klon Crimson jest piękny, ale jego liście leciutko zielenieją pod koniec sezonu, tak jak u buków. No i jesienią zawsze muszę go pryskać na mączniaka (biały nalot na bordowych liściach jest bardzo widoczny). Śliwa wiśniowa (pissardi albo nigra) jest wg mnie mniej problemowa, a odcień liści bardziej wyrazisty.
Tak, tam w tle to katalpy. Nawet jeśli mam coś zbliżonego do Syli, to ja Ci dobrze radzę - odgapiaj od Syli ! Trzeba się wzorować na najlepszych

Magnolio jak Ty ładnie, mądrze piszesz!
monitka 11:09, 07 wrz 2012

Kurcze magnolio to już nie wiem co myśleć o wymyślonym zestawieniu. Nie chcę zaśmiecać u Wieloszki może w wolnej chwili doradzisz coś u mnie, zaraz napiszę propozycje.

Aga ja już mam Pissardi i rzeczywiście jest super No wiem że trzeba brać przykład z najlepszych dlatego pytam się też u Ciebie ale wazelinuję no ale cóż poradzić jak Twój ogród to jeden z moich ulubionych, Syli oczywiście też
magnolia 11:09, 07 wrz 2012

Dzięki Wieloszko, zawstydziłaś mnie.

magnolia 11:23, 07 wrz 2012

Moniko, a w który watek wejść? I o które miejsce chodzi?
Wieloszka 11:27, 07 wrz 2012

Ja już tam byłam i wtrąciłam moje 3 grosze
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1597-ogrodkowy-chaos-u-monitki?page=73
Monitko plisss zrób coś z tymi "rabatami do wymiany" bo mylące bradzo te dwa wątki
betysia 12:05, 07 wrz 2012

Agnieszko zagladam a tu jakies narady trwaja.... co z czym w jakim kolorze....i tak powinno byc!!!!
zostawiam i zycze cudniastego weekendu!!!!!!
Wieloszka 12:35, 07 wrz 2012

Wzajemnie Betysiu! Mój będzie wyjątkowo cudniasty, bo spotykamy się z bracią ogrodowiskową u Kapiasów Mam nadzieję, że kiedyś i Ty do nas dołączysz "na żywo"