Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój mały raj na ziemi :) 19:17, 16 lip 2012

Do góry
Anula ślicznie.Naprawdę. Ja też uważam z kolorem, wolę za mało niż za dużo.

A kłosówkę potraktuj po macoszemu- zrób jej silne czyszczenie- wyrywaj suche, szarp ( byle nie wyrwać). Ja tak robię z moimi trawami ( choć kłosówki nie mam ). A jak nie pomoże zetnij. Im im gorzej tym lepiej. Spróbuj nic nie tracisz, gorsza nie będzie. I nie dawaj jej kwitnąc, ona przy kwitnieniu taka się robi.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:11, 16 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak Pszczólko, tez wrzuć coś dobrego.
Agnieszko od grabi- dzięki, już zacieram ręce do Twojej Crabonary

Życzę smacznego.
Pszczółko, ja też poproszę o przepisy.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:42, 16 lip 2012

Do góry
tak Pszczólko, tez wrzuć coś dobrego.
Agnieszko od grabi- dzięki, już zacieram ręce do Twojej Crabonary
Ogródkowe perypetie:) 15:17, 16 lip 2012

Do góry
to przypomnij ile tam mamy miejsca- grubość rabaty do serbów i szerokość.
Berberysy wyższe tak, fajnie. tylko jakieś odmiany nie za szerokie, jak na zdjęciach Danusi. I kosówki. Do tego można andromedę. Trawy tez koniecznie. A tuje, cyprysiki gdzie, w którą? No nic, daj wymiary
Ogródkowe perypetie:) 15:12, 16 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
z przesadzeniem rh to wg mnie dobry pomysł.
One nie wszędzie wyglądają świetnie.
Posadzone jako tło dla host, top fajny pomysł.
Z tym wrzosowiskiem, ok, ale chyba tam za dużo różności wstawiłaś.
Pomyślę w wolnej chwili.
Teraz tylko weszłam przypomnieć o przesyłce- peron o 11.01.
Dzwoń w razie czego do O.

w celu odstresowania się postanowiłam dalej drążyć temat tej rabaty z której przesadzę rh.
Obecnie jest tam wrzosowisko i chyba chciałabym aby tak zostało..
Podoba mi się realizacja Danusi wrzosowiska.. może cześć roślinek by się i u mnie przydała:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

zastanawiam się co posadzić właśnie na tym wrzosowisku
wymyśliłam, że w plamach wrzosów na tle choiny kanadyjskiej i świerków serbskich, które rosną.. dać właśnie po prawej bliżej skarpy dwa wysokie czerwone berberysy, przed nimi coś niskiego , może kosówkę, która nawiązywać będzie do kosówek na skarpie..
idąc w prawo, coś wysokiego, ale nie za bardzo, więc może coś na pniu..? tylko co dalej.. jakieś tuje niskie? cyprysik groszkowy.. pasowałyby mi tam trawy jakieś wysokie, może miskant chiński.. no zupełny brak pomysłu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:08, 16 lip 2012

Do góry
hej Grupko.
To odłóż grabie i skrobnij przepis na cukinię Carbonara- niby wiem jak to się robi, a nie wiem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:56, 16 lip 2012

Do góry
to jak tak się dzielimy potrawami i sposobami to powiem/napiszę Wam że z powodu klęski urodzaju cukini i szpinaku ostatnio bardzo często robimy jeszcze jedno fajne danie- młoda cukinię drążymy w środku i wypełniamy ją smażonym z czosnkiem i gałka szpinakiem z dodaną feta. Na wierzch posypać startym zółtym serem i zapiec w piekarniku na blasze.
Super danie, bardzo sycące. Po 2 połówki na osobę wystarczy.

"Dwa na dwa" przed domem 13:50, 16 lip 2012

Do góry
marta2003 napisał(a)
oczywiście, ze nie mam... liczę właśnie na udzielanie, za co wielkie wielkie dzięki... Magnolia rzeczywiście stojąc na środku jest męczona przez mojego 4-letniego.. "szoguna"

mam córkę w tym samym wieku, więc wiem coś o tym
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:44, 16 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
my robimy pesto z bazylii ( świeża, ogródkowa najlepsza) z oliwą + czosnek ( 1-2 ząbki wysikane lub siekane na drobno)+ parmezan ( jak nie ma to ser zótły starty) i na końcu garść prażonego na patelni słonecznika. Bazylię z oliwą w blender , dosypać reszte o gotowe do makaronu, na kanapki...
I jesienno- zimowa wariacja na temat pesto- pietruszka, czosnek, oliwa, parmezan, orzechy włoskie- tez lubimy tak.

HA! To jeszcze i na przepisy się człowiek załapie! Musze wypróbować obydwa!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:39, 16 lip 2012

Do góry
pesto na obiad podaje ciepłe z makaronem.
Na zimno wyjadają resztki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:38, 16 lip 2012

Do góry
my robimy pesto z bazylii ( świeża, ogródkowa najlepsza) z oliwą + czosnek ( 1-2 ząbki wysikane lub siekane na drobno)+ parmezan ( jak nie ma to ser zótły starty) i na końcu garść prażonego na patelni słonecznika. Bazylię z oliwą w blender , dosypać reszte o gotowe do makaronu, na kanapki...
I jesienno- zimowa wariacja na temat pesto- pietruszka, czosnek, oliwa, parmezan, orzechy włoskie- tez lubimy tak.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:24, 16 lip 2012

Do góry
odwiedziliśmy Wojsławice,; ten obszar i roślinność tam zgromadzona, zawsze wywierają ogromne

wrażenie; zachwycaliśmy się głównie drzewami, mój M. je kocha, a parę z nich rośnie u nas, choćby

daglezja, która tam sięga nieba i nie umiem sobie nawet wyobrazić, że kiedyś u nas taka będzie;

metasekwoja, mamutowce, świerki, które są takie wielkie, miłorzęby, no i magnolia parasolowata, tu

zobaczyłam, jakie to ogromne drzewo; jak rozrosną się moje 3, to strach myśleć!!

ale najbardziej zachwycałam się cedrem libańskim, jaki wielki i piękny, a szyszki bajeczne, białe

a to parę ujęć, które umieszczam u siebie, z sobą włącznie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:48, 16 lip 2012

Do góry
Dzięki. Podpowiem mojej mamie, ucieszy się że znów Jej więcej roboty podrzucam.

Ja swoich truskawek mam 10 krzaków, bo M się uparł, ale to nie ma sensu, z takiej ilości przy naszej piątce wychodzi marny zbiór. Połowa to teoretycznie truskawki całoroczne- paskudne w smaku i na razie mało plenne.
Zdecydowanie wolę posiać tam groszek zielony, potem fasolkę albo bazylie w dużych ilościach. W tym roku mamy jej sporo- 5 lub 6 rzędów. Pesto jadamy co trzeci dzień. Muszę tylko zdobyć dobry sposób na wekowanie go na zimę, bo ostatnio zepsuło się jednak po miesiącu.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 16 lip 2012

Do góry
no właśnie chciałam tez spytać- dlaczego obcinasz liście truskawkom? Jakoś to działa na nie?
Z przepisu na suszenie jagód tez chętnie skorzystam.
I zazdroszczę tych soków z sokownika. Mamy jeszcze za mało owoców żeby tak je przetwarzać, ale może kiedyś...Najbardziej liczę na jeżynę i wiśnie.
Ogród u stóp klasztoru 11:00, 16 lip 2012

Do góry
U Ciebie jak zwykle pięknie i bujnie. Wpadam tu co jakiś czas, nie dja erady ledzic dokładnie.Pokazywałaś swoja nową rabatę za domem? Jestem jej ciekawa. Tę z jałowcami, lawendą i molinią.
Tojeś z listu będzie kwitła! Cieszę sie jak moje chłopaki z lodów.
"Dwa na dwa" przed domem 10:17, 16 lip 2012

Do góry
oczywiście, ze nie mam... liczę właśnie na udzielanie, za co wielkie wielkie dzięki... Magnolia rzeczywiście stojąc na środku jest męczona przez mojego 4-letniego.. "szoguna"
"Dwa na dwa" przed domem 21:45, 15 lip 2012

Do góry
wow! ile pomysłów ! dziękuje wszystkim bardzo..na pewno z nich skorzystam.Wykorzystam pomysł Danusi, na miłorząb miałam ochotkę no i te brakujące kulki..(chociaż nie widać na zdjęciu jest tam ledwo dychający cyprys nutkajski)
Beatko mam zamiar pokryć taras deskami teakowymi, zlikwiduje te kratki ale co wtedy? przed ( tak jak sugerował zbyszek jakiś żywopłocik ? no i ta magnolia gdzieś chcę ją przenieść o ile przeżyje.. z lewej przed samym murkiem a może z prawej przed taras?

acha a co myślicie o tej skarpce pod l.oknem?.. wyrównać?

pozdr.M
"Dwa na dwa" przed domem 20:57, 15 lip 2012

Do góry
zaga napisał(a)

Witam

a co to za krzaczek na środku trawnika?

Ten krzaczek to magnolia.

dzięki Agatko, nie doczytałam

może faktycznie dać ją od strony sąsiada?
"Dwa na dwa" przed domem 20:23, 15 lip 2012

Do góry
beta napisał(a)
Witam

a co to za krzaczek na środku trawnika?

Ten krzaczek to magnolia.
Rododendronowy ogród II. 20:31, 13 lip 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Ale piękne ujęcie Bożenko super a co do magnolii w tamtym roku moja Ann kwitła na okrągło przez cały rok aż do listopada, niestety w tym roku nie mam takiego szczęścia ma jeden góra 2 kwiatki teraz

Aniu przy Twojej ilości pięknych kwiatów jedna magnolia robi małą różnicę. I tak masz bardzo kolorowo i pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies