Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:15, 14 paź 2019

Do góry
The End.

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:14, 14 paź 2019

Do góry

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:12, 14 paź 2019

Do góry

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:11, 14 paź 2019

Do góry
Jak się nazywa ta piękna róża?

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:08, 14 paź 2019

Do góry

Wyjątkowe ogrody mają swoje "hot borders" (gorące rabaty) jak w Hidcote Manor, "Jewel Garden" jak u Monty Dona, Sarah ma też taki swój ognisty zakątek.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:55, 14 paź 2019

Do góry
Wracając do tematu Doorenbosów na wjazdowej, pomierzyłam wszystko i wyszło mi, że jak bym wsadziła je między kosodrzewiny wyjdzie odległość od brzegu podjazdu 1.5 m a odległość między drzewami co 1.3 m Wiem, że bardzo blisko i gęsto będzie ale w sumie czemu nie. Stworzą fajny szpaler drzew. Z tyłu kilka metrów dalej są dwie sosny, nie będą sobie przeszkadzać nawzajem. W zagajnik brzozowym za różanka (widać je na dalszym planie zdjęcia mam sześć Doorenbosów posadzonych co 1.6 m.

Aktualne fotki tej rabaty, zaznaczyłam kreskami brzozy.

Pszczelarnia 10:52, 14 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co zrobić z pigwy?

[/img]

Według Raymond Blanc gotuje w Ogrodach KEW, tylko galaretkę- marmoladę.
Ja właśnie sobie pigwy kupiłam, u Ciebie z ogrodu? Pigwa smażona ciekawie zmienia kolor. Będzie jak znalazł do pączków.
Na szybko piszę, bo ciągle w drodze, jaką pelargonię zdobyłam! Ach! Sadzonkuję z powodzeniem. Ależ donic u Ciebie!
Ogród do odnowy 10:47, 14 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Wczoraj jeszcze tak nie było

Ussyryjski z jedniej i z drugiej strony

Ślicznotek
Pszczelarnia 10:40, 14 paź 2019

Do góry
Czy z donicami "jest robota"? Jest. Trzeba obsadzić, pielęgnować i coś z nimi zrobić na zimę. Np. agapanty znoszę do piwnicy. Rosną w plastikowych donicach, wyciągam z ceramicznych (podpatrzone u Vity) - te szoruję i wędrują do kącika ogrodnika.

Pelargonie (rosną w ceramicznych) powędrują w tym roku do spiżarni (o zgrozo, na każdym kroku kwiatki).

Hosty zostaną w donicach. Cebulowych w donicach nie zakopię a za radą jednej Holenderki (co roku sadzi 20.000 cebul, w tym wiele w donicach) ustawię w suchym zacisznym miejscu.

Przewożenie, szorowanie, ustawianie - i tak co roku.

Pszczelarnia 10:31, 14 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Czy te hosty normalnie przeżywają zimy w donicach?

Tak. Te w ocynkach zostawiam. W ceramicznych donicach przewożę w jedno miejsce za szopę.

Blaski i cienie nowego życia 10:30, 14 paź 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale Ci pięknie róże kwitną U mnie też jeszcze tyle pąków mają, chodz mrozy były. A czemu ostatni słoneczny dzień? Ula cały tydzień ma taki być i następna niedziela też 20C Pozdrawiam serdecznie

Pisałam, tydzień źle przeczytałaś to chyba jesteś zagoniona jak ja. Dziś koszę i jestem szczęśliwa że jest taka pogoda bo już przeziębienie przerobiłam. Ptaszki dokazują więc będzie sympatycznie. Te róże to żelazne są a niestety edenki nie rozkwitły na jesień tylko długie badyle sterczą z listkami objedzonymi w poprzednim ciepłym tygodniu.

Ogród w mieście-ogrodzie 10:29, 14 paź 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:28, 14 paź 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Andrzeju, dobrze czułam, że będzie co oglądać... Ja generalnie nie lubię sosen, ale w Twoim wydaniu prezentują się znakomicie...są zadbane, podkrzesane i roślinność w ich nóżkach szaleje...wszystko ukwiecone po kokardę...Ogród stworzyłeś z niezwykłym smaczkiem i jest to baaardzo klimatyczne miejsce, w którym nudzić się nie można, bo co krok zaskakują niezwykłe okazy roślin...Podoba mi się tu bardzo.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jest pięknie, poobserwujesz jak przyrosna w przyszłym sezonie i najwyżej wysadzisz pojedyncze szt celem rozluźnienia. Z moich obserwacji wynika, że wrzosy zachowują się jak tuje szmaragd, tam gdzie coś dotyka, zacienia brązowieją
Ale w tym momencie masz wspaniałe wrzosowisko, śmiem twierdzić najładniejsze jakie widziałam

Szkoda.....muszę poszukac jakiego koła do łamania, a nuż uda sie przekonać bys sie tym pięknem podzielił z nami nie tylko na fotkach

Dziękuję Wam za komplimenta, nie wiem czy zasłużone, ale kłócić się nie będę
Jeszcze odrobina koloru, pogoda sprzyja:
Pszczelarnia 10:27, 14 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ewo, kobaltowe donice są prze-pięk-ne! A w połączeniu z hostami lub hakonką - po prostu cudo. Sprawię sobie takie, jak będę już miała ogarnięty ten kawałek ziemi. A hosty na południowej wystawie radzą sobie? - bo piszesz, że bezobsługowo... Heliotropy co roku sieję, w tym planuję zrobić sadzonki - taki mały eksperyment. W ub. roku wysiały mi się na balkonie i ku mojemu zdziwieniu - wykiełkowały, urosły i kwitły. No, ale u nas zima to w ogóle zimy nie przypomina...

Tam jest południowa wystawa ale z cieniem od śliw wiśniowych rosnących nad stołem ogrodowym.

Mają bardzo dobrą ziemię gliniastą z czarnoziemem i kompostem, ściółkę. Bardzo dobrze się trzymają.

Heliotropy i pelargonie to będzie u mnie sezon 2020. Swoją drogą ogrodnicy to odważni ludzie, myślą i planują długoterminowo.

Co zrobić z pigwy?

Pszczelarnia 10:21, 14 paź 2019

Do góry
Te są takie awaryjne

Taka fikuśna

I takie ocynki z hostami albo na wodę

A tutaj ustawione już z myślą o wiośnie. Na cegłach ze szparą na odpływ wody.

W kamiennym kręgu od początku 10:04, 14 paź 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
W porannym słonku

Życzę Wszystkim miłego dnia
Dziś było cudowne słońce dla ogrodu, dodało mu niepowtarzalnego blasku
Miłego dnia Aniu
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:03, 14 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ta rabata po małym wiosennym liftingu bardzo mi się podoba
Trawki pięknie porosły
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/194/1945532/original.jpg[/img]

Swietnie to wyglada. A jakie trawy tu posadzilas?
Pszczelarnia 09:58, 14 paź 2019

Do góry
Mam takie donice w pogotowiu (latem na cokolwiek kwitnącego: rozchodniki, tytonie niskie) a teraz posadziłam narcyzy:

Ta wyjątkowa dla mnie pamiątka z podróży a posadzone w niej narcyzki też są pamiątką z innej podróży

Przy okazji posadziłam sobie wiosnę w innych donicach:

Wśród brzóz i dębów 09:55, 14 paź 2019

Do góry

Ogród zacząć czas. 09:53, 14 paź 2019

Do góry
Dzień dobry bardzo!
Na pierwszy rzut wrzucam moją małą, skromną jesień.

Płonący klon Red Sunset, daje teraz swój najlepszy pokaz Taki sobie wspólny prezent na 10 rocznicę ślubu z eMem kupiliśmy.

Rozplenica

I skromniutka, ale i tak urocza świdośliwa

Niestety za zakupem Platanów znów poniosłam porażkę
Dzwoniłam do jednej z większych szkółek w Krakowie dowiedzieć się o ich dostępność. Pan poinformował mnie przez telefon, że są szczepione na 180 po 280 zł. Na miejscu okazało się, że są, ale jednak po 380 zł/ szt. Pojechaliśmy i tak obejrzeć je, a tam na drzewach przyczepione metki z ceną 280 zł. Pan łaskawie zgodził się sprzedać je po 350 za sztukę. Wiem, że to nie jest zgodne z prawem, ale pan o tym chyba nie wiedział. Powiedziałam więc, że się jeszcze zastanowię, bo nie podoba mi się to, że cena na metce jest inna, a pan żąda innej kwoty. Do tego jeszcze mają poparzone liście, bo ponoć po obcinaniu korony tak zareagowały...

Dużo ładniejsze jak na ten moment były dęby błotne Green Dwarf i nie wiem, czy się na nie zdecydować, czy jednak pozostać przy Platanach. Platany na pewno szybciej rosną, dęby może rzadziej przycinać trzeba, ale nie wiem, nie wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies