Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:08, 29 gru 2019

Do góry
Coś takiego mi wyszło. Z otwartą półką na moją ceramikę z bolesławca nad lodówką
I na końcu ciągu roboczego wypełniacz półka na wino z tego samego koloru żeby zachować równy (60 cm) ciąg szafek pod oknem...

Kiedyś będzie tu ogród 21:07, 29 gru 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Asiu do ogrodzenia tylko kawałeczek został, ale czekam na sitkę. Mam nadzieję, że wtedy będę oglądać "przedstawicieli dzikiej fauny" za płotem. No i mają pozwolenie na buszowanie w lasku w części gospodarczej. Do lasu nie wyganiam.... wczoraj polowanie było...

Moja miłość- Green Bear

Anka piękna ta sosenka to "green bear". Tez mam podobną ale srebrna i mniejszą pięknie rośnie takie duże jajo.

Jeżeli o dęby zakupione w tym roku to różnie się przebarwiaja. Tez nie wszystkie jednakowo trzymają liście. Mam 3 szt które ani jednego liścia nie zgubily.
Ten Dąbek czerwony że str 487 też ładny.

Anka wszystkiego dobrego w nowym roku. Przede wszystkim dużo zdrowia dla ciebie i rodziny, aby pogoda nam sprzyjała w uprawach no i szczęścia.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:07, 29 gru 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Te zwierzaki się pasa w tym miejscu od 3 lat. To jakieś pluszaki - zimny wychów. Mrozu nie ma trawa zielona więc się pasa i skubią trawę.

Zobacz ryby na wierzchu pływają czyli woda nie zimna

A może te rybki wiosnę wróżką.
To chyba dobry znak
Ogród kwiatowy 21:04, 29 gru 2019

Do góry
violaskom napisał(a)
I jeszcze trochę kolorków

Wioluś jaka to odmiana rozy
Osiedlowy ogródek 20:56, 29 gru 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Cząber górski mam w innym miejscu, na patelni, widać go pomiędzy jeżówką a curry

wydaje mi się trochę za duży i byłby problem z cięciem, musiałabym odkręcać płot.

Pomysł z alchemilla najbardziej mi pasuje

Mój cząber jest płożący i dorasta z kwiatami do 20cm, ale rzeczywiście o cięciu nie pomyślałam.
Zimozielona rabata 25 metrów 20:55, 29 gru 2019

Do góry
jesień
Zimozielona rabata 25 metrów 20:54, 29 gru 2019

Do góry
wiosna
Zimozielona rabata 25 metrów 20:54, 29 gru 2019

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 29 gru 2019

Do góry
Pojawiają się pierwsze zwiastuny jesieni.
Tu było kiedyś niewielkie wrzosowisko. Niestety, dla wrzosów z każdym rokiem coraz mniej jest miejsca.

Przebarwianie rozpoczyna trzmielina oskrzydlona.

Zaczynają astry.

Rzutem na taśmę dosadzam na froncie kolejnego graba Fastigiata. Potrzebna była przesłona tarasowego okna sąsiada.

I mogę już przebierać nóżkami w oczekiwaniu na jesień.
Osiedlowy ogródek 20:46, 29 gru 2019

Do góry
antracyt napisał(a)

A czy Veronica teucrium Knallblau nie preferuje stanowisk słonecznych?
Ja chciałam zaproponować Cząber górski, mam nim podsadzone cisy, super zadarnia, pięknie kwitnie na wiosnę, intensywnie pachnie, susza mu nie straszna - tylko też dużo słońca potrzebuje.

Cząber górski mam w innym miejscu, na patelni, widać go pomiędzy jeżówką a curry

wydaje mi się trochę za duży i byłby problem z cięciem, musiałabym odkręcać płot.

Pomysł z alchemilla najbardziej mi pasuje
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:38, 29 gru 2019

Do góry
W pozostałych częściach ogrodu panoszy się stipa, rozchodniki i rudbekie. Róże powtarzają kwitnienie.

Ptasi gaj 20:37, 29 gru 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Eluś a u mnie piękny śnieg Popatrz, zaraz usunę Szczęśliwego Nowego Roku

Nic nie usuwaj. Będzie za rok do porównania. A zdążyłam skopiować

Pięknie jest widać, że puszysty. U nas śnieg tylko zapowiadaja.

Dzięki Małgosiu wpadnę do ciebie oficjalnie z życzeniami.
Ptasi gaj 20:33, 29 gru 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Ela

U Ciebie to już wiosną
I zwierzaki się już pojawiły
Fajniutko

Te zwierzaki się pasa w tym miejscu od 3 lat. To jakieś pluszaki - zimny wychów. Mrozu nie ma trawa zielona więc się pasa i skubią trawę.

Zobacz ryby na wierzchu pływają czyli woda nie zimna

Osiedlowy ogródek 20:31, 29 gru 2019

Do góry
Właśnie najbardziej mi pasuje ta alchemilla i chyba nawet mam jej sadzonkę na balkonie i kolorem rozjaśni i ładnie zadarni i nie jest za wysoka
Ewa, jesteś wielka

A dałabyś pomiędzy krokusy na wiosnę?

Z drugiej strony cisów ma dużo mniej miejsca, tam jest bardzo wąsko max 20cm i tam mam fioletowe krokusy, scille, pushkinie, chinodoxy. Jak przekwitną to posadzę zielistkę, bo tylko ona tam daje radę, pomimo linii kroplującej.

Kwiaty we włosach 20:27, 29 gru 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

Gosiu piękne dekoracje zrobiłaś. U mnie w tym roku bardzo mało dekoracji oprócz choinki i w domu girlandy rozwiesilam. Czekam na wiosne. Muszę zrobić listę nasion do kupienia jest kilka które chciałabym posiać bylin jest to taniej no i więcej roślin.
W tym roku zasialam niezapominajki ładnie wzeszły i ładnie rosną już rozsadzone.

Gosiu ładnie wygląda ta irga u mnie się nie nadaje marznie. Może w. Tym roku przezyje.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:22, 29 gru 2019

Do góry
W sierpniu trawy obrastające taras osiągają swój docelowy rozmiar. Podczas wiatru wydają cudowny szelest, a ja z przyjemnością bujam się na hamaczku. O tej porze roku na tarasie częściej jestem w poziomie niż w pionie. Takie właśnie upodobania zadecydowały o tym, że przy tarasie niewiele jest bylin.

W pobliżu kwitną lilie o oszałamiającym zapachu.

i galgAsiowa hosta.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 29 gru 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Okazałe są, bardzo To Limelight? Ile mają wzrostu, bo na zdjęciu wyglądają na 2 m.
Osiedlowy ogródek 20:10, 29 gru 2019

Do góry
Mam prośbę o podpowiedź

Przy płocie mam posadzony żywopłot cisowy.
Od strony chodnika nasiewają mi się przed nim chwasty z sąsiedniego ogródka.
Czy i czym go podsadzić, żebym nie musiała tam ciągle pielić?
Jest to wystawa wschodnia ale jest też dość sucho, bo cisy są wielkie i żłopią wodę.
Miejsca nie ma tam za dużo, ok 35-40cm na dole, górą trochę mniej.
Myślałam o czymś niezbyt wysokim ale też niezbyt inwazyjnym, żeby nie wrosły mi za bardzo w cisy...
Żurawki, wiosną krokusy, jesienią zimowity...czy to zbyt dużo?

Podoba mi się u Ewy Andy pod cisami anemony blanda na wiosnę a później je zarasta veronica knaublau ale ona jest chyba zbyt ekspansywna...

Patrząc z tej perspektywy, to jest za żywopłotem

A tu od strony płotu, o ten kawałek właśnie chodzi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 29 gru 2019

Do góry
Sierpień będzie krótki.
Pojawiają się trawy i pierwsze oznaki jesieni. A że jesień to drugi najlepszy okres w ogrodzie, więc sierpień traktuję trochę po macoszemu.

Ten spowolniały mocno okres ożywiła w tym roku wizyta GalgAsi. Bardzo miło jest spotkać pokrewna duszę i podczas pierwszego spotkania poczuć się tak, jakby się tego kogoś znało od dawna. Dzięki tej wizycie odkryłam we własnym ogrodzie pachnącą hostę.
Sierpień to czas hortensji. Sporo ich jest, zwłaszcza na froncie. Ich bujne kwiaty zmieniają trochę postrzeganie ogrodu.

Ogród Cioci cz. 3 20:03, 29 gru 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
I ogień

Cuudny ten twój ognisty klon .
Przypomnij mi Gosiu ile ten klon ma lat? I jaka to odmiana?
ogród jak zawsze perfekcyjny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies