Wszystko inne oprócz zielone ,,szajby "
Zadzwoniłam do Pani z ogrodniczego czy mimo że pozamykane sprzedałaby mi 2 świerki serbskie, małe, bym wzięła do samochodu, bo chciałam wywieźć nad morze. W razie wyjątku bo i tak miała robić remanent powiedziała bym przyjechała to mi sprzeda.
No i byłam wczoraj, jak zobaczyłam te potwory to zgłupiałam... I co ja z tym zrobie? Pani opuściła cenę mocno, więc głupia... zabrałam ale jak ja to teraz przewioze to nie mam pojęcia Ale szybciej osłonią mnie od wiatru
Inny charakter ogrodu wynika z innych warunków. Ten na południu to gleba piasek, lekka, ma mało wody, ogród jest dość cienisty, ale bardzo zaciszny. Ten na północy jest gliniasty, ciężki, magazynuje sporo wody choć latem pewnie będzie wysychać, ma też duuużo słońca ale póki co wieje w nim mocccno.
W zeszłym roku o tej porze kupowaliśmy w przedsprzedaży supertunia vista. Zerknęłam i sprzedawca zeszłoroczny ma już oferty wystawione. Jak na razie wybór kolorystyczny szeroki:
Pierwsze wysiewy wykiełkowały. Musiałam dosiać kapustę pekińską bo nasionka chyba za głęboko poleciały i przepadły. Dosiałam wczoraj i już jak rozgrzebię to widać mini kiełki.
Wyrosły pelargonie. Musiałam dokupić i dosiać też bo nie wiedziałam że w paczce jest tylko 10 nasionek
I wyrosły ostre papryczki. Muszę troszkę je przepiłować głębiej
Wczoraj wysiałam też groszki pachnące. Pnące - białe i karłowe - biało różowe.
Wiedziałam Patrycja, że Ty coś będziesz mieć, jesteś niezastąpiona na razie się zastanawiam, stąd prośba o zdjęcia. Chodzi o to miejsce, tu na ścieżce będzie chodnik, po jednej stronie bodziszki i pomyślałam, że fajnie by było gdyby z drugiej strony też coś wychodziło na ścieżkę, żeby była bardziej zatopiona w roślinach.
Też liczę na to, że u mnie pokaże, na co ją stać, bo glebę mam idealną dla róż.
Ale uznałam, że podzielę się z Tobą tą opinią.
Też już nie przeżywam strat ogrodowych. Gdyby było inaczej, to bukszpany by mnie zabiły