Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 15:15, 18 gru 2019

Do góry
Z kronikarskiego obowiązku zapisuję niniejszym, że po 8 latach doczekaliśmy się wiaty Panowie stukają, pukają, a moje serce się cieszy, gdyż wychodzi całkiem zgrabna, a miałam lekkiego stresa, bo sami rysowaliśmy projekt Musieliśmy uwzględnić zwalistość naszej chaty i nie postawić na patyczkach, a jednocześnie żeby kolos nie wyszedł. Pobliski tartak podjął się zadania, co prawda miała stanąć w październiku, ale dobrze, że chociaż rok Im się będzie zgadzał
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:33, 18 gru 2019

Do góry
kocie opowiesci

no i lece sprzatac podworko i auto, bo pogoda jest super, slonko swieci i jest +11
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:21, 18 gru 2019

Do góry
Kolejny transport host zapakowany.
Wożę tylko byliny które nie wystają z doniczek o tej porze roku, żeby nikogo nie kusiło...

Długi i chudy 12:48, 18 gru 2019

Do góry
wersja lux wyszła mi taka:

taras poszerzony na całą szerokość działki pozwala wygodnie ustawić stół i krzesła. przy samej granicy biała ściana, pod ścianą ławka (może być zintegrowana ze ścianą, ze schowkiem pod spodem, a może być wolnostojąca). na ścianie można zamontować oświetlenie. można też zrobić pergolę, która osłoni taras od sąsiadów z pierwszego piętra (po pergoli można puścić pnącze).
na końcu działki zrobić większe rabaty, na których zmieści się JEDNO drzewko i JEDEN większy krzew, a resztę uzupełnić małymi krzaczkami (azalie) i bylinami. w rabacie zrobić mały placyk na leżak lub hamak (wtedy trzeba wmurować słupki do zawieszenia hamaka).
od tarasu do placyku można ale nie trzeba zrobić ścieżkę, która przy okazji będzie oddzielała rabatę od trawnika.
przy domku narzędziowym powiększona rabata (do beczki na deszczówkę trzeba się będzie trochę przepychać) na której też zmieści się jeden krzew i ewentualnie jedno drzewko.
posadzenie drzew (w każdej wersji) moim zdaniem wypada uzgodnić z sąsiadami.
ta mała rabatka przy tarasie jest opcjonalna - do zrobienia jak już rodzina oswoi się ze zmniejszonym trawnikiem.

wersja bardziej rozsądna:

obecne rabaty pod ogrodzeniem w całości wykorzystać na żywopłot (fastigiata robusta jest wąziutki, tylko drogo wychodzi, bo trzeba gęsto sadzić). zachować rabatę na końcu ogrodu ale ten trawniczek w środku zamienić na placyk i postawić na nim ławkę-bujawkę.
drugą rabatę zrobić pomiędzy tarasem a ogrodzeniem. postawić w środku jakis "focal point" typu wysokie ciurkadełko, albo poidło na postumencie (można podświetlić) i posadzić dwa drzewka jako strażników (Ewa słusznie pisała o unikaniu dwójek, ale to jest wyjątek od tej zasady). trzecia rabata przy domku narzędziowym.
zła wiadomość: w tej wersji widzę tylko cztery drzewa (dwa po dwa gatunki), jednolity żywopłot nadający "sznytu" i rabaty z niskich bylin przeplatanych strzyżonymi poduchami/kulkami. coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859213746/
zupełnie nie widzę miejsca na te krzewy, które już kupiłaś.
Czyli w pierwszej wersji - totalna rewolucja, ale przynajmniej kilka krzewów uda się zostawić, a w drugiej wersji - roboty mniej, ale za to więcej roślin do oddania.

teraz możemy pokombinować nad innymi wersjami, które pozwolą zminimalizować wady i zmaksymalizować zalety tych dwóch skrajności

(aha- na moich rysunkach 1 kratka = 1m)
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:10, 18 gru 2019

Do góry
Ewo u mnie pnące róże zaczynają wypuszczać młode, grube pędy. To nie jest normalne, mają porobione kopczyki i dalej nie zabezpieczam. Od kilku dni jest taka ładna pogoda, że aż nie pasuje na tę porę roku.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:01, 18 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zdjęcia robione dziś, czy to na pewno zima?

Niestety nie i powoli zaczynam zachowywać się jak te zdezorientowane zwierzęta.
Mój mały ogródeczek :) 10:58, 18 gru 2019

Do góry
Zielono jak na wiosnę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:57, 18 gru 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A tak śmiesznie łeb przekrzywia jak coś sie mówi czego nie rozumie

Piękny pies. Jestem jej fanką
Zdjęcia Lary oglądam razem z moim mężem, który mówi, że tylko taki. Tylko taki wchodzi w grę.

Sywio, nie tylko masz piękny/spójny ogród ale potrafisz go pokazać. Twoje zdjęcia, dobór ekspozycji, to wszystko razem tworzy zjawiskowy obraz.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:37, 18 gru 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dzięki Dorotko za info o farbie

Czarujesz swoimi dekoracjami, oj czarujesz
Bo nadchodzące święta to takie zaczarowane święta z dużą mocą i świąteczną magią.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:33, 18 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

Te gałązki krzaczkowe po bokach - co to? Widzę też śnieguliczkę (jaka to odmiana?).

Piękne podsumowanie. Uczy i porusza!
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:30, 18 gru 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dorotko jesteś na topie! Niebieski od teraz królować będzie przez cały rok! Oby i w ogrodzie się udało!
Haniu u mnie i w lecie dużo niebieskiego. Początkowo nie byłam przekonana do tego koloru, bo taki zimny, ale przecież zima jest. W domku już króluje wszędobylski zapach pierników i moja piernikowa wioska.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:19, 18 gru 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Zbieram szczękę z podłogi...jakie piękności nam tu pokazujesz...
Cieszę się, że Ci się podoba, zapraszam częściej.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:15, 18 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

Piękne! Naj!
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:13, 18 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Jak zawsze pomysłowo i przecudnie Czekam na kolejne zajęcia
Dziękuję, jak znam życie to przeskoczysz moje pomysły i to daleko. Zapraszam

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:06, 18 gru 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko podziwiam wianek w niebieskościach, super wyszedł
Pozdrawiam
Dziękuję u mnie w tym roku dużo niebieskości.

Mój ogrodowy pamiętnik 10:03, 18 gru 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

też myślałam, żeby tam na końcu nie robić schodów, tylko wypłaszczyć tą skarpę i zrobić po prostu łagodny spadek. Nie śmiałam jednak już tego proponować, bo to wymaga dość znaczących robót ziemnych.

Schody między śliwami super. W tym guście bym je sobie wyobrażała:
https://pl.pinterest.com/pin/245868460887797545/
https://pl.pinterest.com/pin/114419646753802499/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862341875/

Musi być przejazd po skarpie bo śmigamy z taczkami, kosiarką itp.
Musiałabym też urwać rabatę przed domkiem narzędziowym bo musimy mieć swobodne wejście do domku narzędziowego a drzwi są usytuowane po prawej stronie.
Fajne znajdujesz te inspiracje pinterestowe. EMek chce schody z kostki albo z bloków schodowych z tarasu na dół skarpy pomiędzy dwoma śliwami ale to też jeszcze nic pewnego.

Początki mojego ogródka. 08:00, 18 gru 2019

Do góry
Dziś trochę świątecznie i bardziej florystycznie wianki itp...
Mój ogrodowy pamiętnik 07:54, 18 gru 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie, tak powinny być powiększone rabaty na dole. Przynajmniej tyle.

Ja bym ze schodów w prawo zrobiła przejście trawiaste, o liniach jak na dole. Ciężko będzie latać aż na dół do schodów żeby się dostać do ogrodu.

Kłopotem są te śliwy w takim rzędzie i tak daleko posadzone od tarasu

To przejście można wycelować pomiędzy śliwy gdzieś tutaj.
U góry rabata dziwna byłaby, ja bym wcześniej ją skończyła, chyba że ona tak z powodu śliw jest, ale ja tego wszystkiego nie wiem.

też myślałam, żeby tam na końcu nie robić schodów, tylko wypłaszczyć tą skarpę i zrobić po prostu łagodny spadek. Nie śmiałam jednak już tego proponować, bo to wymaga dość znaczących robót ziemnych.

Schody między śliwami super. W tym guście bym je sobie wyobrażała:
https://pl.pinterest.com/pin/245868460887797545/
https://pl.pinterest.com/pin/114419646753802499/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862341875/
Mój ogrodowy pamiętnik 07:49, 18 gru 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wracając jeszcze do rabaty przy domu to może by zrobić ją tak jak narysowałaś tylko przesunąć ten jasny kawałek trochę dalej (żeby nie był na tle okna tylko na tle ściany) i w niego wsadzić jakieś ozdobne, kwitnące drzewko a resztę rabaty obsadzić czymś niższym?

Albo wersja całkowicie kulista...

Agatko, masz rację, że ten żwirowy placyk lepiej będzie wyglądał na tle ściany niż okien. Tak to jest, jak się rysuje na podstawie rzutu z góry, nie widząc terenu osobiście.

trzeba tylko dopilnować, żeby kwadraty były skierowane w tą samą stronę; żeby nie wyszło, że jeden w jedną, a drugi w zupełnie inną.

Wszystkie żwirowe rabaty masz kanciaste, więc już tego kształtu bym się trzymała.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:58, 18 gru 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A tak śmiesznie łeb przekrzywia jak coś sie mówi czego nie rozumie

Masz rację, pies musi nauczyć się ludzkiej mowy

U nas w domu krążyła taka opowieść: gdy mój tato wrócił z pracy i zamykał auto do garażu a nieopatrznie ktoś do kogoś powiedział że przyjechał to pies to doskonale rozumiał i szalał tak że nie można było go uciszyć. Więc później mówiło się szyfrem, używając różnych określeń z pominięciem 3 słów: tata, pan, przyjechał. Pies wtedy nie reagował dopiero na dzwonek do drzwi.

Asana która jest z nami 14 lat mowę naszą werbalną i niewerbalną rozumie dokładnie i zna wszystkie nasze przyzwyczajenia i zachowania więc wie kiedy może coś zyskać i to wykorzystuje.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies