Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:14, 21 mar 2020

Kasiek napisał(a)
Pieknego ogrodu i spelnienia marzen, tych malych i tych duzych
Kasia, dziękuję pięknie I za piękne kwiaty też
galgAsia 09:17, 21 mar 2020

Milka napisał(a)
Piękne zbiory się zapowiadają, po tych wysiewach.
Magnolie teraz nawozimy i drugi raz po skończonym kwitnieniu
Irenko, mam plany, by dziś - jutro zrobić rozsadę, bo to już czas
Z magnoliami tak podejrzewałam. Zamówiłam wczoraj nawóz do magnolii, w przyszłym tygodniu będę zasilać, niech pięknie kwitną Dziękuję
galgAsia 09:24, 21 mar 2020

sarenka napisał(a)
Ach nie mogę się doczekać aż magnolie zaczną kwitnąć u Ciebie i Dziewczyn, będzie cudnie
Wysiewu elegancko urosły
Też przebieram nóżkami z niecierpliwością, ale może lepiej niech one się nie spieszą... Na najbliższe noce zapowiadają przymrozki - u mnie nawet do -6C - zimą takich nie było...
Pomidory to chyba takie zielsko , że zawsze urośnie . Mnie przynajmniej nigdy nie zawiodły.

Wiolka5_7 napisał(a)
Wysiewy pierwsza klasa u mnie magnolia już się szykuje do kwitnienis,zaczynają pekać pąki.... oby tylko te przymrozki nie zaszkodziły,eh...
Wydaje mi się - tak sobie parę lat obserwowałam u Mamy - że dopóki są w pąkach, to "futerko" skutecznie je chroni. Natomiast jak są kwiaty i przyjdzie mróz, to nie ma zmiłuj, wszystko czarne .

Dziwny rok, dziwna pogoda - będziemy obserwować...
galgAsia 09:27, 21 mar 2020

UlaB napisał(a)
Asia, ale zgrabne te Twoje heliotropy - moje niby mialy dobre swiatlo ale sie wydluzyly. Nie wiem jak powinny wyglądac bo pierwszy raz wysiewalam. Jeszcze ich nie popikowalam bo jakos mi sie zatrzymaly ale widze ze chyba znowu ruszyly wiec juz to zrobie. I chcialam sie upewnic - przepikowac je głebiej jak pomidory? Schowac im w ziemie te dlugie nóżki?
Ja pikuję, jak widać wyraźnie to poprzeczne żebrowanie na liściach właściwych, wtedy są już dosyć mocne. Można je wsadzić głębiej, a potem uszczyknąć wierzchołek, to trochę poprawi ich kondycję. Zresztą po pikowaniu będą się skupiać na ponownym ukorzenieniu, nie powinny się już wyciągać.
deszczowymaj 09:32, 21 mar 2020

Noo psze Pani ..takimi wysiewami to trzeba się chwalić ależ będzie urodzaj

ja pomidorów nadal nie wysiałam ..ale za to mam pokrzywę a Ty nie
galgAsia 09:32, 21 mar 2020

Początek KALENDARZOWEJ WIOSNY

Temperatura za oknem niewyjściowa - u mnie +1C i silny, zimny wiatr. Słońce co prawda jest, czasem przysłonięte przez chmury. Planuję wyjść do ogrodu, jak zrobi się cieplej - może koło południa. Mogłabym zrobić pierwszy oprysk RT, podlać powojniki nadmanganianem, zrobić parę zdjęć "ku pokrzepieniu serc" . Na razie patrzę, jak rośnie zakwas na chleb
sarenka 09:34, 21 mar 2020

U nas -3 nadają. Zobaczymy jak będzie
mrokasia 09:35, 21 mar 2020

Asiulka, daj przepis na ten nadmanganian potasu dla powojników . Tylko wiesz, jak krowie na rowie albo chłopu na miedzy. Łopatologicznie .
galgAsia 10:06, 21 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)
Noo psze Pani ..takimi wysiewami to trzeba się chwalić ależ będzie urodzaj

ja pomidorów nadal nie wysiałam ..ale za to mam pokrzywę a Ty nie
No nie mam pokrzywy... jak ja się mogłam tak zagapić... Ale za to mam pokrzywę w ogródku I pewnie niedługo już będzie można nastawiać gnojóweczkę
galgAsia 10:08, 21 mar 2020

sarenka napisał(a)
U nas -3 nadają. Zobaczymy jak będzie
No właśnie, zobaczymy... Nie bardzo mamy na to wpływ. Teoretycznie rośliny, które teraz startują, są przygotowane na takie "atrakcje" i byle przymrozkowi się nie poddadzą, ale taka byle jaka zima mogła te stare mechanizmy zaburzyć.