Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 03 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwadraty ładniejsze teraz

Śliczne krajobrazy, lekko dynamiczne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 03 lip 2021

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 03 lip 2021

Do góry
Kwadraty ładniejsze teraz

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:26, 03 lip 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:10, 03 lip 2021

Do góry
W pierwszych słowach pragnę podziekować za cudne spotkanie wszystkich grup Ogrodowiska Zdjęcia przecudne.

Co do trubuli jeśli uschła, to czy ma kwiatostan. Myślę że ona jest krótkotrawała ale się wysiewa i pokaże się w wielu miejsach. Wystarczy ją raz posadzić aby było jej coraz więcej. U mnie też przekiwtła, ale sa też egzemplarze któe mają tylko liscie. Zakwitną w przyszłym roku.
Mata przeciw chwastom 08:15, 03 lip 2021

Do góry
Fleszu, bardzo dobry sposób, pokazywałam to w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

jednak moja rada jest taka, aby zrobić to estetyczniej, teraz jest nie zachęcająco i brzydko to wygląda a może być ładniej. Tektury nie powinno być widać i trawę wyrównaj aby było ładnie.
Plamy na trawniku 08:11, 03 lip 2021

Do góry
Siewki za gęsto zgniją i same się wyeliminują, potem to wydrapiesz wertykulacją.
Teraz trzeba odczekać co będzie się działo dalej z trawnikiem. Doradzanie nawożenia jest ryzykowne.
Zniszczony trawnik 08:08, 03 lip 2021

Do góry
Potrzebuję zdjęcia z góry z szerszego planu, nie spełniłeś tej prośby
Trawa zalana przez farbę 08:04, 03 lip 2021

Do góry
Wyciąć, wybrać ziemię aż do memntu że nie będzie tego cuchnącego i dosypać nową ziemię, dosiać lub położyć kawałek z rolki lub wycięty gdzieś, gdzie można wyciąć jakiś pasek i dosztukować.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:02, 03 lip 2021

Do góry
Jest niewątpliwie nieco nierówno rozsypany nawóz i część trawnika żółtawa jest zagłodzona. Wyrównaj przy następnym nawożeniu. Podłoże gliniaste nie jest dobre dla trawnika.
Plamy na trawniku 13:56, 30 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

a jeszcze dopytam odnośnie tego gęstego posiania, jak to teraz sobie z tym poradzić? przeczekać do przyszłego roku i zwertykulować czy można coś innego zrobić? te miejsca w którym powstały te plamy mnie bardzo zastanawiają bo tam w ogóle nie było nic dosiewane i przez jakieś 2,5 miesiąca była bardzo ładna trawa, jedynie nawożone tą YaraMia ale starałem się bardzo dokładnie, 5kg na 220m2 trawnika i jeszcze trochę do drzewek to dużo?
Chora dracena 13:25, 29 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

POkaż zdjęcia tych plam, więc albo suche powietrze i wtedy końcówki zasychają, a jeśli plamy jak w poprzednich postach, to przyczyna jest podana w tym wątku.

Jak uprawiasz tę dracenę, pokaż czy w donicy z otworami, czy w osłonce i wtedy może stoi w wodzie. Za mało informacji i brak zdjęć

Nie mam pojęcia czemu zdjęcia nie są widoczne, dodam raz jeszcze. Dracena możliwe że miała za dużo wody, bo zauważyłam pod nią niewielka ilość (ale jednak) ma otwory w doniczce i wszystko powinno być okej.
Jeśli zdjęcia się nie dodadzą to opiszę: są to brązowe plamy z żółtymi obwódkami (dlatego martwie się że to grzyb) i mam wrażenie że jest ich coraz więcej.
Dodatkowo większość liści jest czarna na końcach (to chyba jak Pani wspomniała suche powietrze)
Plamy na trawniku 00:11, 29 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

Ok, dziękuję, tak zrobię. Pozdrawiam!
Mój 4 arowy azyl... 19:37, 28 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostnica pasuje do wszystkiego, też wczoraj dodałam jeszcze jedną rabatę w ostnicą, ale z niebieskościami i fioletami oraz różem.

O matko, Danusiu witaj!

O dziwo ostnica raz sadzona sieje się jak szalona, nawet mroźne zimy jej nie szkodzą. Już za dużo jej mam, muszę stopniowo usuwać, część odpowiednio zgrupować. Wolę ją niż rosplenicę. Jest wdzięczniejsza.
Mój 4 arowy azyl... 19:30, 28 cze 2021

Do góry
Ostnica pasuje do wszystkiego, też wczoraj dodałam jeszcze jedną rabatę w ostnicą, ale z niebieskościami i fioletami oraz różem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:28, 28 cze 2021

Do góry
W ulotce przeczytałam że 8 ml / 100 m2 na 7 l wody
Plamy na trawniku 19:27, 28 cze 2021

Do góry

Usychający iglak, czy to może być przędziorek? zamkn. 19:23, 28 cze 2021

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-choroby-i-szkodniki-swierkow-swierk-picea?page=39#post_7
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:23, 28 cze 2021

Do góry
Ola21 napisał(a)
Witam,
Mam problem z iglakami w ogrodzie. Najpierw usechł czubek jednego z nich a następnie coraz większe partie drzewka. Zauważyłam również na nim pajęczynę. Na kolejnych krzewach też jest pajęczyna. Stosowałam najpierw dwa preparaty na przędziorka a ostatnio powiesiłam zawieszki z dobroczynkiem kalifornijskim.
Chciałam się zapytać jakie preparaty/ metody warto zastosować i czy to może być jakiś inny pasożyt?

Tak to może być przędziorek, te świerki mają tego szkodnika "wpisane" w swoje życie.
Plamy na trawniku 16:02, 28 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nasza wiedza jest taka, że na odległość to widać że to nie jest równomierne nawożenie. Moim zdaniem tu gdzie gnije jest za mokro i trawa za g ęsto posiana, nie ma miejsca i gnije w tym upale i wodzie lanej na trawnik.

Wydrap te miejsca ze zgniłej trawy, ogranicz podlewanie, rób to z umiarem nie lej w ciemno ile wlezie. Jest za mokro i za gęsto nasion było, nie ma miejsca na siewki dlatego obumierają.

hmm do nawożenia był używany siewnik jeżdżący to nie wiem czy aż tak się mogło rozsypać w tych miejscach. Tego jest się bardzo dużo zrobiło i to w miejscach gdzie była już ładna, gęsta trawa... a co po wygrabieniu? mają zostać takie puste miejsca, czy trzeba dosiać czy coś? Podlewane było z umiarem, popołudniową porą jak już słońce tak nie grzało i to tylko w momentach suszy. a co z tymi pojawiającymi się w różnych miejscach grzybami? dzisiaj znowu jeszcze większego wyrwałem, jak pół pięści.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies