Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Z Pszenicznej ... 20:27, 16 mar 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
A będziesz tam mieć tylko graby i hortki? Czy coś jeszcze?
Pokaz nawadniania obejrzałam i pogadałam mojemu m - będziemy chyba działać co ile masz linie ułożone równolegle?

a zapomniałam o pytane o graby - tak graby jako żywopłot, hortki przed nim, a w nogach najprawdopodobniej ice dance, bo ładnie przyrasta, zimnozielona i można w nich posadzić cebulowe... ta rabata ma być uspokojeniem, bo boczna to bylinówka którą w tym roku powiększam i na końcu różanka więc dzieje się tam dużo
Zszywkowy ogród marzeń :) 19:24, 16 mar 2016

Do góry
Aniu za Twoją rada zamienię kocimietke z przetacznikiem. Jeżówki chciałam posadzić niskie, a floksy mają być bliżej trawy i też niższe. I tak jak pisałam wcześniej, nie zależy mi na razie na zimozielonych bo mam ograniczony budżet i na razie nie będę ich sadziła... Ice Dance planowałam posadzić bardziej od zachodu, a niedaleko rabaty mam wysokie drzewa i też dadzą trochę cienia
Ogród z pergolą 16:24, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na razie zrobiłam taki kolarz różany. Tak bym to widziała. tzn w tej kolejności posadziła: niższe na zewnątrz ... Co sądzisz?
Nie mam tu Marii Theresy. Śliczna róża, ale nie wiem, jak ją rozmieścić, ma trochę inną tonację kolorystyczną

Może po drugiej stronie tarasu ją skomponować z czymś?
Tak, jakby uciekła od reszty?

po analizie mam takie wnioski
bardzo fajnie wyglada to ze mustead jest za hanne, gra mi to kolorystycznie, tak nawiązuje ale jest trochę z boku
nie bardzo mi baronesse za hanne bo hanne bedzie niby wyzsza
a princessa i munstead rosna obie do 1m to moze tak jedna za druga to nie teges?
a słuchaj a maria teresa obok pashminy by nie grała?
munstead wrzucić pomiedzy 4 hanne w polowie a princeske dac do gory
baronesse dać niżej tak jakby miedzy pashmine i marie, co sądzisz?

Wypełniacze, obwodki i ice dance bez zmian
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:55, 16 mar 2016

Do góry
Nie że się czepiam Jakoś mi ta cała rabata dalej nie pasi no nie czuję jej :

Tak jak jest tu narysowane to w pierwszej części ok.10-12 m miały być z tyłu miskanty póżniej hortki a przed hortkami ice dance i jarzmianki
I dalej graby zawilce i hosty i tu ok.24 m.
Teraz myśle żeby jakoś przemieszac faktycznie te hortki w tych grabach albo dac tylko kilka grabów np. 5 i dalej coś pomyśleć innego .
Znalazłam ciekawą inspiracje na zawilce w hakone. Co myślicie . Dodam że hakone będzie w bukszpanach przy tych 3 grabach koło domu ?
https://pl.pinterest.com/pin/537054324295497435/
Tylko tu jest ta złota hakone a ja myślę o tej zielonej.
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:10, 15 mar 2016

Do góry
Tak, masz dwie. Ja chyba cztery. Muszę zacząć już poważnie działać w ogrodzie, ale ta pogoda... Szkoda zdrowia.
W weekend poprzedni biegalam z sekatorem i cięłam co popadnie. Stare byliny, trochę iglaki, suche trawy, ale jeszcze nie miskanty.
Muszę się przyjrzeć moim Ice Dance. Mam wrażenie że wygniły. Szkoda by było. Jak nie mróz to woda robi szkody.
Skarbonkowy ogródek 09:47, 15 mar 2016

Do góry
iwka napisał(a)
a dlaczego carexy przycinałaś ? ładnie wyglądały to evergoldy?

Ja je tnę co roku. Po każdej zimie miały pousychane końcówki i z czystego lenistwa cięłam je cale bo nie chciało mi się wycinać pojedynczych listków Rzeczywiście po tej zimie nie wyglądały najgorzej i miałam je zostawić w spokoju ale wyczytałam u Madzenki ze lepiej ciąć wiec obciachalam i ja. Moje co prawda to Evergold ale i tak im nie zaszkodzi.

Madzenka napisał(a)
Wczoraj zapytałam Tomka na Fb jak ciąć ice dance Wieloszka już w ubiegłym roku ogoliła trawy wg jego wskazówek. Ufam mu bo hoduje trawy więc wie jak sie z ńimi obchodzić
Kto nie czytał niech zajrzy tu

https://www.facebook.com/RoslinyGrochowscy/posts/998282456920887

I jeszcze sciaga :

Madzenka napisał(a)
Ewo napisałam u Ciebie.
Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?

Ja i mój ogródek, a może ogród 07:20, 15 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
dotarłam do ściągi dl trawstów początkujących u Madżenki

wklejam ku pamięci

- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Ja swoje miskanty i stipy ciachnelam krotko tak na niecale 10 cm , zobaczymy..
Ogródek nad jeziorem 23:13, 14 mar 2016

Do góry

... wklejam ku pamięci...

Zszywkowy ogród marzeń :) 22:24, 14 mar 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Jakiś czas temu pisałam o rabacie z różami i piwoniami przy studni, wymyśliłam coś takiego Chciałabym zapytać Was o zdanie: Co myślicie? Zmienić coś czy mogę sadzić ?

Rabata będzie oglądana z dwóch stron.. wiec w środek idzie najwyższe..

Zmień położenie jeżówek, bo zasłonią róże Bonica, róże najładniejsze są jak je będziesz nisko ciąć co roku. Jeżówki, floksy je zasłonią i zabiorą światło. Kocimiętka przed różami będzie wyglądała ładniej. I kocimiętka zakwitnie w maju przed różami, potem kocimiętkę zetniesz by odrosła, ale puste miejsce wypełni róża.

Floksy i jeżówki daj pomiędzy trawami, a róże wzdłuż rabaty.
Piwonie mi nie leżą w tym miejscu z uwagi na róże, kwitnienie się pokryje, z jednej strony studnia, a z drugiej róże je stłamszą.
Ice Dance na słońcu od południa będą brzydkie..

A teraz myślę jak to pomieszać po mojemu
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 20:29, 14 mar 2016

Do góry
Wklejam od Dominiki11 DZIĘKUJĘ

...ku pamięci

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:24, 14 mar 2016

Do góry
Makkasia dziękuję za mączkę, już M dostał info co ma zakupić. Ciemiernikow z Gardeni nie widac... Dwa pełne ale nie z G tylko z innego źródła wystawiły listki. Podobno pełne kwitna pózniej. Poczekamy zobaczymy a jak nic nie wyjdzie to beda tylko Nigra, te u mnie sobie swietnie radza.

Mirella - nie wiem czy w domu długo kwitną bo zwykle je w domu ususzę... Więc trudno ocenić. Ale skoro latem sobie swietnie radzą w ogrodzie to jesli ją przesadzisz do wiekszej ilości ziemi i nie zasuszysz, to jest szansa na min 1-2 miesięczny pobyt w domu dopóki nie przekwitną

Pszczelarnia - pobudka w sobote i niedzielę o 5:50 spowodowała, ze wczoraj padłam o 21:30, normalnie poszłam spac z kurami. Wot i moje energia, wyczerpały sie bateryjki

Kuba - mieszkanie wymaga radykalnego remontu ale cos motywacji nie mam. Mysle jakby sie wyprowadzic i nowy dom wybudować Bo ja z zasady remontów generalnych nie lubue a nadchodzi moment, ze wszytsko wymaga zmiany....

Sebek nawet pod koniec maja. Sebek świeca chyba ze znanego nam wszystkim sklepu na I. Mam takie dwie. Polecam bo jest nie do wypalenia...

Agata - pozdrówka !

Oliwka - Sebek juz odpisłaś - miskanty najpózniej ruszaja, w maju a zdecydowani zaczynaja rosnąc dopiero pod koniec maja w czerwcu, podobnie z roplenicami. Teraz oznaki zycia pokazuja kostrzewy i seslerie, reszta jeszcze głeboko śpi a wręcz zawsze obawiam sie , ze padły. Nawet molinie i hakone, ktore wydawało mi sie ze nie sa takie ospale nie daja jeszcze znaku zycia

Zagajanka - mam nadzieje, ze buchnani tak ma z tymi zgniłymi bokami. Kostrzewy pamietasz od kogo dostaniesz? Mam nadmiar! O evergoldy sie nie obawiaj, moje rok temu oszczędzałam niepotrzebnie. I tak potem zbrzydną więc dwa razy nie bede tego robic. Tylko Variegaty zostawiłam na "po świetach" bo forsycje starują a roze zaczynaja szalec z wypuszczaniem pedów. Kopczyki w te sobote rozgarniam i zaczynam ciecie najmniej wrażliwych.

Noemi - Madzia evergoldy tnij, nie żałuj. Na dzielenie bedzie jeszcze czas. Za farbę na razie podziękuje , po świetach jade robić rekonesans lazury do drewna to i olej sobie znajdę . Pewnie potem machne jeszcze wiele innych rzeczy to sie przyda

Kasik ślij te wiosne, nie żałuj jej nam !

Karabela - miałam pusta donice bo mi kroton padł, to ja wsadziłam. Wot i konweniuje biel z czernią i pomyslec ze nie przypadkowo w moim wnętrzu a hortensje w domu podpatrzyłam od Gabi

Ztą te donice to Polnix, wszyscy chyba juz sie w nie obkupilina forum

Maribe- zaraz pokaze fotke, cyknełam je komórką

Pawlus - tak dziełliłam je gdy będzie juz ziemia porzadnie ciepła. Ktos pisał o tym na forum, ze carexy nalezy dzielic gdy ziemia jest juz ciepła i wtedy sie dobrze korzenią. Nie poelcam latem i jesienia jakos słabo carexy reagują na takie zabiegi. Chyba ciepła wiosna jest najlepsza.

Iwonka - evergoldy polecam, ale trzeba sie uzbroić w cieprliwosc bo to na co jes stać pokazuja gdzieś w 2-3 seznie. Nie warto kupować malutkich sadzonek bo wtedy dopiero w trzecim. Ale evergoldy maja żółtawy odcień. Kupiłam teraz Everest - jak wyczytałam na etykiecie to odkryta w Irlandi odmiana Evergoldów z białymi kreskami. Ice Dance maja zdecydowanie szersze liscie, wolę Evergoldy i morrowi Variagata równiez za ich uporzadkowany kępiasty pokrój, nie rozłaża sie

Frezja - u nas w biurze operacje nadgarstków to standard. Ja sie leczę ćwiczeniami jogi, ile asan trzeba na dlońaich robic wie ten, kto wyje z bólu i przypomina sobie o innej pracy dłoni niz stukanie w klawiaturę

Juzia hortki na Wielkanoc w domu to mus, grupa wrocławska tak ma . Spróbuj, moze poczujesz wiosne
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:40, 14 mar 2016

Do góry
dotarłam do ściągi dl trawstów początkujących u Madżenki

wklejam ku pamięci

Małymi kroczkami do celu... 17:06, 14 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

A jakich jeszcze nie masz?

Mirellko takie mam:

Miskant morning light
Miskant gracillimus
Miskant zebrinus
Turzyca ' amazon mist'
Turzyca ' Buchanana'
Turzyca ' ice dance'
Rozplenica halmen
Trawa ozdobna ' red baron'
Kostrzewa sina

I jeszcze jedna, ale nazwy nie znam
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:57, 14 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?

Dzieliłam w zeszłym roku.. w tym nie dzielę.. i wygląda, że robota się szykuje..wiec chyba nici z tegorocznych prac ogrodowych. Będzie co robić za rok.. praca ważniejsza. Teraz też zajrzałam na chwilkę.. ale porobiłam focie wreszcie rozwinietych krokusów i muszę wstawić
Ja sadzę pod krzewami i gdzie się da.. okiem widać, ale focie trudno zrobić
Borówcowy raj 14:46, 14 mar 2016

Do góry
Wiunia - ach dziękuję, ale nie zawsze mi się udaje. Też tak masz, że z pięć razy poprawiasz, bo niezadowolona jesteś? U mnie to normalka.

Mirelko - jeszcze trochę trzeba poczekać .

Ewka - otóż żeli nie zdjęłam. Nie mam wyjścia na razie. Mam tylko bardzo cienko pociągnięte żelem plus jedna warstwa lakieru plus nabłyszczacz. Hybrydy nie założę, bo na tak miękkie paznokcie nie da się, a poza tym aceton do ściągania hybrydy by je zabił . Spróbuj odżywki Shellac, tylko że ona jest utwardzana w lampie. Masz dostęp do lampy? Ta odżywka jest nakładana na naturalną płytkę. Zostaje jeszcze moczenie po babciowemu w ciepłej oliwie z olejem rycynowym i wit. E.

Małgosiu, Sylwio - byłam w ogrodzie w weekend. Niedługo. Pociachałam trawy i hortensje plus dywanik z berberysa wyrównałam. No a w nocy przymroziło. Zobaczymy ile gałązek zmarzło. Nie robię już nic na siłę, ale czasu wkrótce będę miała jeszcze mniej, a w planach rozsadzanie carexa Ice Dance. Chciałam zrobić całą rabatę w nim. Zima nie chce sobie iść .

Ogród z pergolą 13:26, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślę, że dobrze będą wyglądać palisadki na brzegu i tam, gdzie czerwona linia.
Plan chyba jest dobry. Wysokości uwzględniłaś.
Kocimiętkę możesz tak posadzić. Jej szpaler zaprowadzi trochę porządku. Choć ona sama nie jest porządna.

chodzi mi tez o kolorystykę, najbardziej mnie zastanawiaja te hanne których mam 4 bo one takie bardziej czerwone są i nie jestem pewna co do ich ulokowania..
a moze 4 kolo siebie posadzić i np na srodku?bo to taka wieksza plama by byla..
a ten ice dance troche od czapy ale chce go juz miec w ogrodzie żeby zaczal mi sie rozmnażać, potem go przeniosę na front
Ogród Małej Mi - sezon 2016 11:02, 14 mar 2016

Do góry
pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 20:08, 13 mar 2016

Do góry
Rozplenice, miskanty i crarexy bronz ciachnięte. Teraz czas na hortki i ice dance, a jeszcze muszę wyczesać te niewiadome
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:16, 13 mar 2016

Do góry
Piorunek napisał(a)
Witaj! Kiedy można zrobić sadzonki z carex evergold? Co w ogóle sądzisz o niej i jeszcze carex ice dance? Zamierają po kilku latach? Jaką rozplenicę najbardziej polecasz? Mam hameln, jak wygląda u Cb?

Nie mam Ice dance (nie liczę tych które posadziłam w donicach z hortensjami) ale carex evergold i morrowi variegata mam od 2012 i 2011 roku. Nie zamierają, rozrastają się tylko. Zatem aby miały ładny pokrój warto je podzielić. Nie robiłabym jednak tego wcześniej, niż minie ryzyko przymrozków, czyli najwcześniej w okolicach zimnych ogrodników
Prawie - jak ogród 14:53, 13 mar 2016

Do góry
Trochę dokumentacji:

Jeżyki z kostrzewy:

Całkiem ładnie przezimowały żurawki i ice dance:

i lime marmalade

Do szału mnie jednak doprowadza wybieranie liści z kory (zd. ostatnie). Chyba definitywnie pozbędę się kory na rzecz gołej ziemi podsypanej kompostem..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies