Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 16:52, 30 mar 2016

Donia72 napisał(a)
Iwonko, myślałam o magnolii gwiaździstej. Nie mam zbyt dużo miejsca na tej rabacie. I znalazłam takie odmiany dorastające do 2-3m. "Rosea", "Royal Star", "Waterlily". Tylko nie wiem, czy u nas takie kupię.

Doniu, ja rok temu pojechałam z listą do szkółki, a koniecznie chciałam drzewo, bo zależało mi, by poza okresem kwitnienia zasłaniała mi widoki od drogi. Więc spodobało mi się drzewo. Kupiliśmy. I właściwie, to na liście jej nie miałam, dopiero w samochodzie weszłam do internetu i sprawdziłam nazwę, czy kupiłam taką, jaką bym chciała jeśli chodzi o kolor i pokrój kwiatka. Byłam zadowolona

Teraz też mi się marzy następna, wcześnie kwitnąca po tym, jak widziałąm w Obi takie wypasione egzemplarze z tysiącem pąków kwiatowych. Między innymi była taka:
Stellata

I pewnie ją kupię. Ale rozsądek mi mówi, by zrobić to dopiero, jak będzie zrobiony dach w gospodarczym i podjazd... Bo miała by się znaleźć na rabacie, której jeszcze nie ma I miałabym wtedy ładny widok z okna
Iwk4 17:12, 30 mar 2016

Dzisiaj przyjechały róże. Pierwszy rzut. Czekam jeszcze na jedną przesyłkę, ale brak na razie potwierdzenia.

Dotarły do mnie:
pnące:
Laguna
Louise Odier
Queen of Bourbons

rabatowa:
Mme Boll

Czekam jeszcze na MW i Comte de Chambord

Tak kolorystycznie będzie na rabacie:

I mam nadzieję, że nie popełniam błędu w połączeniach z bylinami. Jakby co, byliny będę przesadzać, jak nie zagrają kolorem

Czasami czytam, ze niektórzy dostają gratisy ze szkółki, ja nie dostałam. Może za mało róż zamówiłam - stąd 6 sztuk

Róże mają wypuszczone już listki. Nie wiem, czy to dobrze. Do jutra się moczą

Iwk4 17:25, 30 mar 2016

Dziś dokończyłam moją rabatkę z wrzosami.
Moje dwuletnie sadzonki bukszpanu mają ładny system korzeniowy:

Zrobiłam z nich obwódkę, potem pozyskałam sadzonki ID - podzieliłam jedną trawkę, przycięłam listki. Pod wrzosy dosypałam kwaśnej ziemi przeznaczonej pod rododendrony i wrzosy.
Posadziłam wszystko, jak planowałam, przycięłam wrzosy i Irgę. Na koniec zagrabiłam, podlałam i zaczął padać deszcz
Tak wyszło:

Iwk4 17:35, 30 mar 2016

waldek727 napisał(a)

Przy oprysku roślin miedzianem posługujemy się fazami ich rozwoju nie zważając na konkretny termin. Przy temperaturze powietrza powyżej 5*C pierwszy oprysk wykonuję tuż przed pękaniem pąków liściowych i tak też zrobiłem w połowie marca.
Faza pękania pąków liściowych jest również bardzo dobrym terminem z tym, że za kilka dni czeka nas oprysk Promanalem i trzeba się pośpieszyć aby zrobić kilkudniową przerwę pomiędzy tymi zabiegami.

Ostatni dzwonek na miedzian, by zdążyć z promanalem profilaktycznie, a ja jeszcze nie mogę pryskać, bo pada ...
Może jutro się uda ...
Dorotka 17:56, 30 mar 2016

Iwonka wpadnij do mnie ponieważ potrzebuje porady.
Asiuniaa 18:01, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Zrobiłam z nich obwódkę, potem pozyskałam sadzonki ID - podzieliłam jedną trawkę, przycięłam listki. Pod wrzosy dosypałam kwaśnej ziemi przeznaczonej pod rododendrony i wrzosy.
Posadziłam wszystko, jak planowałam, przycięłam wrzosy i Irgę. Na koniec zagrabiłam, podlałam i zaczął padać deszcz
Tak wyszło:

]

Fajnie Ci wyszło. Ja też przesadzałam ice dance ale nie przycięłam i jakoś kiepsko wyglądają. Powinnam pewnie przyciąć. Też skończyłam moją rabatę z kulkami bukszpanowymi.
Flower1 18:02, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Tak wyszło:

Pieknie wyszło Lagune rowniez posiadam ,wsadziłam zeszłej wiosny licze ze da czadu w tym sezonie Najładniej mi sie przyjęła Eva z zeszłorocznego zamowienia ale to chyba tez od miejsca zalezy mam ja w polcieniu.
Iwk4 18:45, 30 mar 2016

Elu, byłam u Ciebie

Asiu, zaraz sprawdzę, co u ciebie słychać

Magda, dziękuję. Muszę jeszcze wysypać korą, ale jeszcze jej nie mam.
Pokażesz swoje zeszłoroczne róże, jak w pierwszym sezonie sobie poradziły?
MirellaB 18:54, 30 mar 2016

Iwonka super, że róże dotarły Ładnie wyglądają i dobrze zapakowane

Kiedy wielkie sadzenie?

Rabata wyszła Ci bardzo ładnie, no ale jak miała wyjść inaczej skoro Ty wszystko tak dogłębnie przemyślanie robisz Będzie cudnie

Ja czekam na Twoja ognistą rabatę w tym roku
jazzy 19:16, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Ostatni dzwonek na miedzian, by zdążyć z promanalem profilaktycznie, a ja jeszcze nie mogę pryskać, bo pada ...
Może jutro się uda ...

Mi się udało zapodać promanal na cisy, ale jeszcze czekają graby i buksy, a ciągle pada...
Piękne rabaty się zapowiadają u Ciebie.
Ja jestem w czarnej d... ze wszystkim...
Trawnik czeka na grabienie... eh
Macham!