Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Tu ma być ogród :) 18:40, 02 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
akcja rozplenica ...błysk

wiele osób nie miało szansy nawet sie zastanowić ..bo juz sie rozeszły

powiem więcej - nawet ja nie miałam czasu się zastanowić
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:37, 02 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Najpierw pichwale piękne okazałe hortki. Cudny szpaler .To Vanilki?
Trawy też piękne. Wielkie kępy. Super to wygląda.
Fajny zakup czosnkowy. U mnie ich nie widziałam

Hej Aniu bardzo mi miło, że wpadłaś. Tak, to hortensje vanilla fraise. Rozplenica w tym sezonie zachwyca także dwa lata potrzebowała bo kupowałam niewielkie.
Z tą biedronką w tym sezonie jakaś klapa co nie, dokupiłam tulipanów queen of the night ale dosłownie mieli 3 opakowania .... i nie to, że klienci przebrali ... chyba jakieś marne dostawy w tym roku mają.
Ogród w Cichym Dworku 08:59, 02 wrz 2017

Do góry
Rozplenica piękna jest. Ja czekam na Targi w naszym rejonie. Mam zrobioną listę chciejstw, szykuję się do zakupu ML
Liliowo i kolorowo:) 01:30, 02 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ula chcemy z Ania do Kapiasa we wrześniu pojechac może jesteś chętna? Nie bede może chodzić po całym albo będe odpoczywac na ławeczkach. Wnusie zawsze mnie pochłaniają na maksa bo uwielbiam z nimi spedzac czas, ale spoko oszczedzałam się bardzo Ula to rozchodnik, który kiedyś u mnie posadziłas pamiętasz? olbrzymie urosły ale rozplenica ich zagłuszyła i nie widac ich, musze je przesadzic:

Jestem chętna. Daj znać.

Pamietasz chodziło o zadarnienie miejsca pod drzewem. Teraz wiesz co lepiej tam rośnie

Wrzosowisko pod domem zawsze mi się podobało. Wrzosy mają chyba optymalne warunki że takie piękne .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:24, 01 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, czy u Was też dziś pochmurno i pada???
A takie miałam plany - dokupić roślin, przesadzić, posadzić - jednym słowem skończyć tę rabatę. No, przynajmniej zacząć

U mnie leje na przemian z siąpieniem, od rana. Ale to świetna pogoda na sadzenie. Ubierz tylko kaloszki i pelerynkę.
Bardzo fajnie zaplanowałaś nasadzenia na tej rabacie. I piękne okazy roślinek nabyłaś.
Rozplenica Moudry w chłodniejszych rejonach Polski nie kwitnie.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:13, 01 wrz 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ta Rozplenica Pegassus jest jednoroczna?

Edit. Doczytałam, że jednoroczna

Tak jednoroczna a szkoda bo prezentuje się doskonale. Potrzebuje dużo słonka i miejsca aby pokazać się w pełnej krasie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:49, 01 wrz 2017

Do góry
Anula, Iza, Asia - hmmm, jakby to powiedzieć, trzecia rozplenica i miskant już kupione...
Rzeczywiście, lubię mieć efekt od razu a nie czekać na niego np. 3 lata... i zdaję sobie sprawę, że za niezbyt długi czas może trzeba będzie znów coś zmieniać ale na której rabacie mnie to nie czeka??? Rośliny nie przestają rosnąć więc prędzej czy później trzeba coś korygować. To ja wolę szybciej korygować niż czekać i czekać.

Poustawiałam, pomierzyłam odległości i zrobiłam foty. Może nie będzie tak źle z tymi odległościami.

Między rozplenicami jest 120cm odstępu. W założeniu mają zrobić łan, więc chyba będzie ok?
Od skrajnej prawej rozplenicy do hortki Limelight jest 100 cm - może ciut mało, ale chcę ją prowadzić wyżej więc może będzie ok?
Pomiędzy hortkami Little Lime jest 110cm.
Od rozplenic do hortek Little Lime jest 100cm.
Miskant jest kompletnie z boku, mam tam sporo miejsca i nie boję się o niego.
Damy radę???
Liliowo i kolorowo:) 14:47, 01 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Miło widzieć Anię pozdrowienia zostawiam

A Ciebie wnusie tak pochłonęły że spuchnięta noga została zaniedbana no to cała Ty

Ula chcemy z Ania do Kapiasa we wrześniu pojechac może jesteś chętna? Nie bede może chodzić po całym albo będe odpoczywac na ławeczkach. Wnusie zawsze mnie pochłaniają na maksa bo uwielbiam z nimi spedzac czas, ale spoko oszczedzałam się bardzo Ula to rozchodnik, który kiedyś u mnie posadziłas pamiętasz? olbrzymie urosły ale rozplenica ich zagłuszyła i nie widac ich, musze je przesadzic:
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:42, 01 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

nie znam tej rozplenicy....

a czemu chcesz wszystkie takie same ? moze sprobuj moudry, bardzo ladna jest i tez duza

Wiesz co, ta rabata nie jest duża, rozplenica ma stanowić tło nasadzeń w niższej części - dlatego ta sama odmiana. Poza tym będzie na tej rabacie też miskant więc tym bardziej nie chciałam mieszać. A poza tym ja tak lubię...

A moudry rzeczywiście jest piękna .
Ogród w remoncie 11:42, 01 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Asiu jednak zamówiłaś BB Super Napisz gdzie zamawiałaś?Ta CR mi się podoba piekne ma pędzelki

Zamawiałam w popularnym sklepie internetowym na A. Pewnie sadzonki nie będą jakieś extra bo w P-9 trudno się takich spodziewać ale nie zależy mi na dużych. Mniejsze sadzonki,mniejsza cena i jakby miały zimy nie przetrwać żalu wielkiego nie będzie. Choć mnie nigdy żadna rozplenica nie ucierpiała zimą choć ich nie okrywam.
Kwitnące skarpy 11:14, 01 wrz 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Te eukomisy mam od tego sezonu dopieroale w pracy przechowujemy je w donicy w której rosną tylko jesienią są zasuszane i trzymamy je w dość chłodnym i ciemnym miejscu ale spokojnie możesz je przechować w chłodnym ciemnym miejscu tylko bez ziemi a tam gdzie trzymasz te cebule to jakie warunki masz?
Kurki sa moimi ulubionymi grzybami ale także uwielbia kanie i boczniaki
Ta rozplenica jest dziwna rośnie wielgachna ale nie kwitnie. Pytałem sie ostatnio jednego pana który nam dostarcza byliny i trawy powiedział że rozplenica która jest z siewu potrafi zakwitnąć dopiero po paru latach oraz kwitnie bardzo późno.

Dotąd przechowywałam w nieogrzewanym pokoju, w doniczce z ziemią, w której rosły. W tym roku posadziłam je na rabacie, więc wykopię i spróbuję przechować luzem.

Typografia ogrodu 08:07, 01 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Asiu,
Przyznaję, że rzadko do Ciebie zaglądam, bo minimalizm to nie mój styl, ale im bardziej Twój ogród dojrzewa, tym bardziej się nim zachwycam.
Masz dar dodawania detali, które nadają niezwykłego smaczku całości: wszędzie rośliny w rzędach i pasach, a tu nagle - rozplenica sobie rośnie w żwirku pod pergolą. Wszędzie nowoczesny żwir i krawężniki - a tu nagle koryto z kamienia.
Razem to daje fantastyczny efekt: ogród jest niby prosty i nowoczesny, a jednocześnie niewymuszony i bez zadęcia. Bardzo elegancki - a jednocześnie zapraszający i taki "do życia".

Podziwiam bardzo Twoje umiejętności

A na koniec pytanie praktyczne: to drzewko, które prowadzisz na płasko przy ścianie - ile ono ma lat? Dużo przy nim pracy?

Asiu bardzi miło mi ze do mnie zaglądasz bardzo cenie sobie Teoje rady względem innych. Masz głowę pełna dobrych pomysłów. Tym bardziej miło mi gdy czytam takie słowa. A w ogrodzie naszym żyje się coraz przyjemniej

Grusza przy ścianie rosła najpierw dwa lata jako zwykle koślawe drzewo. O tutaj widać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=225
Pod dwoch lat rosnie przy ścianie. Nie wymaga prawie nic jedynie gałęzie ucinam blisko przy głównych pędach gdy wybijają zanadto. I wycinam zbędne pędy jeśli się pojawia i to wszystko.
Ogród bacowej 07:54, 01 wrz 2017

Do góry
Ania , rozplenica na początek do dobry wybór i widziałam że dobrze ją posadziłaś.Ta trawa to potwór i potrzebuje dużo miejsca.
Typografia ogrodu 07:40, 01 wrz 2017

Do góry
Cześć Asiu,
Przyznaję, że rzadko do Ciebie zaglądam, bo minimalizm to nie mój styl, ale im bardziej Twój ogród dojrzewa, tym bardziej się nim zachwycam.
Masz dar dodawania detali, które nadają niezwykłego smaczku całości: wszędzie rośliny w rzędach i pasach, a tu nagle - rozplenica sobie rośnie w żwirku pod pergolą. Wszędzie nowoczesny żwir i krawężniki - a tu nagle koryto z kamienia.
Razem to daje fantastyczny efekt: ogród jest niby prosty i nowoczesny, a jednocześnie niewymuszony i bez zadęcia. Bardzo elegancki - a jednocześnie zapraszający i taki "do życia".

Podziwiam bardzo Twoje umiejętności

A na koniec pytanie praktyczne: to drzewko, które prowadzisz na płasko przy ścianie - ile ono ma lat? Dużo przy nim pracy?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:38, 31 sie 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzięki.. chodziło mi o śmiałka.

A na dole nie wygląda jak rozplenica.. ale wygląda ładnie.
bo to dziwna rozplenica
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:33, 31 sie 2017

Do góry
Ta Rozplenica Pegassus jest jednoroczna?

Edit. Doczytałam, że jednoroczna
Ogród w Cichym Dworku 21:27, 31 sie 2017

Do góry
Rozplenica rozdzielona i już posadzona

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:18, 31 sie 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Ta rozplenica w rzadku cudna

To Pegassus jednoroczny. Trochę kłopotliwy bo trzeba w marcu wysiewać do doniczek a w maju na rabaty, no ale za to jaki efekt. Widziałam identyczną w sprzedaży u nas w ogrodniczym. Nawet pokazywałam właścicielce zdjęcie mojej ale ona twierdziła, że jej jest wieloletnia i zapisane na fakturze ma jako bylina bez konkretnej nazwy.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:08, 31 sie 2017

Do góry

posadzone pasami wysoka rozplenica którą kupiłam w Wojsławicach i podzieliłam jesienią, red baron też, a rozchodnik wczoraj ukopany u mnie, musze ukopać jeszczze 5 sztukę bo nam brakło do pełni szczęścia

niby nic 3 rzędy roślin, małe kłosiki, ale od razu zrobiło się fajnie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:22, 31 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kasia a Ty chcesz schować te krzesła czy wolisz mieć oko na bramę jak siedzisz na nich?

Wiesz że ostatnio w planowaniu mam sporo potknięć ale może dobrze by było wystopniować te rośliny tzn. przy tui coś na 150 wysokości potem na 100 i na brzegu coś na 50 i na koniec płożące.

Np. tuja, hortensja, rozplenica i żurawki albo funkie zielono białe.

Tylko że Ty kupiłaś niskie hortensje a ja bym wybrała np Magical Moonlight bo wyprostowana jest więc nie pokładałaby się na rozplenice.

Aniu - kochana, dzięki za zainteresowanie . Dokładnie taki mam zamysł, żeby wystopniować nasadzenia i to w dodatku w dwóch płaszczyznach, że tak powiem. Oczywiście od pleców rabaty do przodu, tak jak zwykle. Ale też od prawej do lewej i dlatego kupiłam jedną Limelight - będzie rosła przy tuji i dwie Little Lime, które będą rosły w części krzesełkowej. W pleckach Litlle Limek posadzę te rozplenice (będą wyższe niż hortki). Na razie to wszystko, jak posadzę to zobaczę ile jeszcze mam miejsca i co gdzie dosadzić. Do dyspozycji mam rozchodnika, trawki niższe, dwie kulki danika, 2 tawuły goldflame. Chcę dokupić teraz albo na wiosnę szałwię, może jakąś jeżówkę wcisnę.
Zamiar jest taki by nieco te krzesełka przysłonić. Stąd te rozplenice i niższe od nich hortki przed krzesełkami - te rośliny są ażurowe więc osoba siedząca będzie widziała bramę ale nie będzie widoczna jak na dłoni dla przechodniów. w każdym razie taki jest plan .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies