Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 10:55, 16 wrz 2017

Bogdzia napisał(a)
Tydzień temu byłam u Małgosi i ogrodu nie poznałam , bardzo pieknie dorósł, jest taki dojrzały a nie za stary , jak dziewczyna na studniówce, śliczny.Sumak tez mi wpadł w oko , ale posadzic juz nie mam gdzie.

Dzięki Bożenko za pochwały - takie komplementy od ciebie dla mnie i dla ogrodu powodują że....rosnę z dumy choć i tak już jestem wysoka...i z satysfakcją zapraszam na kolejne spotkanie do mnie tylko musimy uzgodnić termin
Margarete 10:58, 16 wrz 2017

AsiaK_Z napisał(a)

Dzięki Kochana

Zawsze chciałam mieć Kroksmię i mam. To nie są popularne kwiaty tu na O ale piękne, delikatne i nawet mimo że nie mam wiele czerwonego koloru w ogrodzie to w tym przypadku akceptuję tę czerwień na 100 %.
Margarete 11:12, 16 wrz 2017

jankosia napisał(a)
No i przypomniałaś mi swoimi fotkami jaki piękny pokrój mają sumaki. Któryś już sezon z rzędu obiecuję sobie się z nimi przeprosić ale za każdym razem moja podswiadomość mówi "odpuść " i ja odpuszczam. A potem widzę jakie to piękne drzewa, przypomina mi się od razu jak było ładnie kiedy u mnie rosły i znowu mam ochotę się przeprosić. Ale jak ty dajesz radę z odtostami mi powiedz. Przecież wokół masz rośliny czyli coś tam kopieszczęśliwego przy nim.

Monia, uwielbiam mojego sumaka o każdej porze roku - teraz gdy jego bordowe owocniki odcinają się kolorem od ciemnozielonych liści, za chwilę jesienią gdy będzie "płonął" czerwienią liści, ale i zimą czy wczesną wiosną gdy nie ma w ogóle liści bo rusza dość późno po zimie że względu na jego cudny pokrój i układ gałęzi. Przypomina mi jakiś afrykański baobab czy inne tego typu drzewo
Odrosty mnie wnerwiają - te z trawnika ścinamy kosiarką a z rabat po prostu wyrywam. Najgorzej z tymi w żywopłocie - ścinamy żywopłot 2 razy w roku więc jak docieram do krzaczków ligustra z nożycami to często odrosty sumaka sięgają mi po pas ale na szczęście łatwo się dają wyrywać i tyle. I tak sumak ma dla mnie więcej zalet niż wad. Powinnaś je mieć u siebie Monia, dałby ci wiele frajdy.
AnnaCh 13:32, 16 wrz 2017

Małgoś widziałam Twój ogród okiem Magdy Super
A Ty dziś nie w Skierniewicach?
Margarete 14:38, 16 wrz 2017

AnnaCh napisał(a)
Małgoś widziałam Twój ogród okiem Magdy Super
A Ty dziś nie w Skierniewicach?

Nie Aniu - chciałabym dziś zrobić coś w swoim ogrodzie ale już wróciłam do domu bo padać zaczęło. Niewiele zrobiłam....a w tygodniu nie mam czasu bo wracam późno...poza tym też pada...a zaległości i planów dużo.
Margarete 14:43, 16 wrz 2017

Był pokazany u Nikity mój ogród okiem Magdy to teraz jeszcze moim okiem, dzisiejsze fotki - choć bez słońca i światła mało...

Zaczynamy pokaż od tarasu i okolic tarasu - w donicach resztki kolorów...

Margarete 14:47, 16 wrz 2017

Trawy o tej porze roku wysuwają się na pierwszy plan....tu przy tarasie miskantów graciella z hortensją i resztkami jeżówki

Margarete 14:51, 16 wrz 2017

Hakaone aureola macra

Miskanty morning ligth i rozplenica moudry....piękna kępa ....niestety wciąż bez kitek

Margarete 14:56, 16 wrz 2017

Miskanty gracilimus , rozplenicę, proso różowate i pozostałe trawki - wszystkie piękne, trudno wybrać tę ulubioną....

Margarete 14:59, 16 wrz 2017

Miskanty malepartusy - mam 2 i dzięki nim mój widok na blok za płotem mniej mnie drażni bo się cudnie rozrosły

A w ice dance wyrosło mi takie coś - to chyba Kania, ale nie będę jej przyrządzać...i ryzykować