Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 10:19, 26 lis 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Twój ogród o każdej porze pięknie się prezentuje

Dziękuję bardzo . O tej porze roku, najlepiej widzę jakich drzew i krzewów brakuje mi w ogrodzie. Doszłam do wniosku, że świerki srebrne lub inne o srebrnym igliwiu, dałyby ładną plamę na tle drzew liściastych.
Pozdrawiam

...uDany ogród 09:51, 26 lis 2019

Do góry
Zostawiam Wam trochę zapowiedzi wiosny tej jesieni

no i oczywiście liście

owocki

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Wam wszystkim!
Między brzozami 09:25, 26 lis 2019

Do góry
Kilka zdjęć dzisiejszego poranka

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:17, 26 lis 2019

Do góry
Jesienią przesadziłam mego ulubieńca
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 09:12, 26 lis 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Spełniłam swoje marzenie i ..przytuliłam się do baobabu na Madagaskarze

Kasiu ,

dech zapiera
Podmiejski ogródek 08:31, 26 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jaką jabłonkę chcesz wyrzucić? Bo dereń wart grzechu.

Tą którą mi poleciłaś

van eseltine. posadziłam ją tutaj, żeby trochę sąsiedni dom zasłoniła.
nie mam do niej absolutnie żadnych zastrzeżeń, tylko tego derenia mi się chce

Helen napisał(a)

Jak ja Was lubię. Jedna lepsza od Drugiej

no wariatki. mówię Ci.

inka74 napisał(a)
tak się tylko trochę zastanawiałam gdzie ty go chcesz wsadzić. Widziałyśmy z Jolą jego wersję taka bardziej dorodniejszą w ogrodzie botanicznym w Łodzi, gdzieś link wrzucałam. Po nazwie znajdziesz w historii. Nie był duży a cudownie wygląda cały w kwiatach. Zachwycone byłyśmy. A przy okazji to on u mnie jest w rogu przy wjeździe, tam mega sucho jest, wodę dostaje jak go podleję i daje radę.

) a z tym przewracaniem oczami to że niby ja czy inna imienniczka ))) przecież ty po drzewach chodzisz z piłką to małego krzaczka nie przytniesz? jednego i drugiego i trzeciego... )))

Ty, oczywiście że Ty.
Znam siebie: jednorazowo jestem gotowa nawet do całkiem karkołomnych akcji, ale nie mam zamiaru dokładać sobie regularnych obowiązków
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:11, 26 lis 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kasiu piękna ta twoja cienista. Kolejna imnspiracja. Oj czacha dymi
jak długo masz tam słońce ? Napiszesz mi co tam u Ciebie rośnie ? Mam 3 już okazałe limki do wykorzystania . Może dały by radę u mnie na północnej..
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:57, 26 lis 2019

Do góry
Torebeczka dziekuje
uszylam kolejna i teraz jeszcze jedna üpowstaje, taka, ktora mozna do paska od spodni przymocowac, czyli nerka.

W sobote mielismy ogrodnicze swieto. 20-lecie naszego klubu ogrodnika. Swietowalismy u Wlocha, bylo wiec pyszne jedzonko. Byla muzyka , przemowienia i troche wspominek. No i tradycyjnie byla tombola. No i zgarnelismy troche nagrod
ja wygralam misia

kielbase i lopatke

a Emus bardzo dlugo nic nie wygral i ciagle gadal, ze kto ma szczescie w milosci to nie ma szczescia w grach. No i na koniec i w grach mu sie poszczescilo, bo wygral drugalopatke do pary, parasol

i takie piekne okienko

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:16, 25 lis 2019

Do góry
Zostawiam fotkę na pamiątkę spotkania.
Szmaragdowy Zakątek 23:10, 25 lis 2019

Do góry
Margarete – wiesz przecież, że w „szmaragdowym” mam swojego szpiega. Już o świcie wysłał mi fotki nowego podjazdu.

widok od strony ulicy...

od strony ogrodu...

Jeszcze tylko trzeba wkopać krawężnik od strony ogrodu (dlatego jedna kostka brukowa leży luzem) …w niedzielę czasu już zabrakło. Ukraińcy wpadną na moment i dokończą.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:08, 25 lis 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Te potwory są imponujące
Trochę masy mają
Kwiatuszki zostawiam wypatrzone podczas niedzielnego obchodu po moim miszmaszu
Pszczelarnia 22:58, 25 lis 2019

Do góry
W tamtym roku jelenie zjadły mi goździki kamienne do cna - w tym roku przezornie nakryłam

Jabłonka ozdobna 'Comtesse de Paris' (piękna!) - ptaki się posiliły.

W wolnej skrzyni po dyniach posadziłam tulipany

R. 'Souvenir du Dr. Jamain' przy domu prawie nigdy nie gubi liści.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:49, 25 lis 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Gosiu, smutki poza ogrodowe, ech kto ich nie ma
Zyczę Ci aby było ich jak najmniej.
Ja też miałam przesyt ogrodem, szczególnie mnie to dopada w lipcu, kiedy wszystko czerwcowe przekwita. W ogrodzie nie ma już tej soczystości zieleni, zaczyna się upalne suche lato. Kwiaty letnie mnie już tak nie cieszą jak wiosenne. Róże zaczynają chorować itd..
Teraz trzeba jakoś wytrwać do wiosny, zdrowie trochę podreperować aby nam starczyło go na kolejny sezon

Ech, tak to jest z tymi smutkami Mirka ale u Ciebie latem równie pięknie jak wiosną. Masz tak bujne hortensje ogrodowe i cudnie z nimi skomponowane powojniki że wzroku oderwać od nich nie można
U mnie ten sezon ogrodniczy był wyjątkowo byle jaki. Wiosna wystartowała dość wcześnie ale kwiecień-maj-czerwiec był wyjątkowo zimny i bardzo mokry. Praktycznie nie było szans cokolwiek zrobić w ogrodzie. Tyle miałam nasadzonych tulipanów a ich kwitnienie było krótkie, w zimnicy i deszczu. Większość ledwo co zakwitła a już niszczył je deszcz.
Końcem czerwca nastały szalone upały i niesamowita susza i tak praktycznie przez całe lato. Temperatura utrzymywała się w okolicy +30 a bywały i dni kiedy było +36 w cieniu. Nie było szans pracy w ogrodzie. Dopiero późnym popołudniem w ruch szły konewki i podlewanie tego co najbardziej konieczne. Rośliny przypalało słońce i co delikatniejsze starałam się już rano okrywać cieniówką i taka była radość patrzenia na nie.
Susza i upał nie przeszkadzały natomiast chwastom. Wyjątkowo w tym roku wszędzie szalała chwastnica. Najbardziej w warzywniku. Praktycznie to co zasiałam i nawet ładnie wzeszło nie miało szans przetrwania bo zaraz pojawiał się gęsty kożuch tego cholerstwa. Plewiłam podważając każdy chwaścior łopatką żeby nie uszkodzić nikłych korzeni i wybrać w całości. A i tak po 2 tygodniach znów było zielono.
Jak by tego było mało na rabatach pojawiły się nory i ciągnące się pod roślinkami długie korytarze. Widziałam jak niektóre rośliny w oczach marnieją bo jak się później okazało wisiały prawie w powietrzu i do tego z mocno obgryzionymi korzeniami.
Gdy we wrześniu nastały wreszcie normalne temperatury to zaczął się sajgon w pracy a początkiem października przyszedł mróz -7 stopni i ściął wszystko. Ech i taka dola "ogrodnika"

Ale hortkę Twoją wyszukałam i się pochwalę, że dbam o nia jak tylko potrafię najlepiej

Koniec lipca

koniec sierpnia
wrzesień

Pszczelarnia 22:46, 25 lis 2019

Do góry
Z widokiem na wjazd

A tak od strony wjazdu

Ciekawe, tego wianka ptaki nie skubią a z pszenicy cały oskubały

Kurtyna jesienna, ładna ale dość uciążliwa w pielęgnacji

Pszczelarnia 22:36, 25 lis 2019

Do góry
Tyle dobra ogród wyprodukował

A tu produkcja w toku wszelaka

i liściasta

Szwagier ma czarnoziemy, zawsze przy okazji coś mu podbiorę

Ogród w Tarnowie 22:26, 25 lis 2019

Do góry
Jeszcze trochę końcówki sezonu

Pszczelarnia 22:22, 25 lis 2019

Do góry
Epimedium ma ładny kolor

A w szklarni skalniaczki i rozmaryny jeszcze stoją

I karczoch zasuszony

Ogród w Tarnowie 22:17, 25 lis 2019

Do góry
Pelargonie jeszcze dobrze się trzymają

Pszczelarnia 22:14, 25 lis 2019

Do góry
Przyjechał taki jegomość (będę próbowała zrobić z niego stożek)

Przyjechała też słoma do chochołów

I obornik przyjechał!

I cisy na kawałek żywopłotu

Pszczelarnia 22:05, 25 lis 2019

Do góry
Jak to czasami można nałożyć na siebie w obiektywie wiele bezlistnych planów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies