Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 28 maj 2012

Do góry
Aga, jestem pod wrażeniem pracy zespołowej (teściowa) i wykonanych robót. Magnolia daje złote rady, jak się wsieje nawóz zielony będzie mniej plewienia. Przede wszystkim ziemia będzie lepsza, a o nią tak naprawdę na początku chodzi. A powolutku do celu. Nie od razu można wszystko zrobić. Z tymi "zarazami" przywleczonymi ze szkółek to utrapienie prawdziwe.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:50, 28 maj 2012

Do góry
hej
Ale robota!Uff!
W takich momentach bardzo się cieszę że mam lekką ziemię.
Wszystko pięknie wychodzi.
Ta rabata z grabami i bukszpanami już mi się podoba.
Tylko teraz będzie masa odchwaszczania. Moje pole lawendowe tez mnie przeraża z pieleniem, więc co ok 1.5 tygodnia wyskakuje na nie z motyką. Na razie działa, dla mnie 1:0.
Aga, tak sobie myślę, ale zgaś mnie jeśli Cie wkurzę.
Ta ziemia taka zbita ciężka- może dodać coś do niej żeby rozluźnić? Może trawy z koszenia, albo miejscami trocin ( tylko nie w bukszpany). W bukszpany może warto wsiać jakiś nawóz zielony- gorczycę, czy coś i przekopać to póki małe- tak z 10 cm.
Głupio mi to pisać, bo wiem że przy takiej mordędze każda dodatkowa robota to koszmar, ale znowu może na przyszłość byłoby lepiej- lżej pielęgnować, odchwaszczać, roślinom luźniej?
Trawki śliczne. Holcusowi chyba nie dawałabym kwitnąć, żeby rósł ładnie, nie zajmował się rozmnażaniem generatywnym.
A kostrzewy owcze ściełaś? Zrobiły się ładne, krągłe? Moje młode już są ładne, a stare jeszcze próbują kwitnąć pojedynczymi kłoskami, więc się nad nimi znęcam- urywam palcami kłoski. I tez z dnia na dzień ładnieją, zamieniają się w 'jeżyki'.

W Gąszczu u Tess 20:25, 27 maj 2012

Do góry
Witaj Tess, moim zdaniem wcale nie jest tak zle. Zgadzam sie z Ewa, z modrzewiem dobrze byloby sie pozegnac, nie wiem jak z magnolia, ale chyba to nie jest dla niej dobre miejsce. Czemu nie lubisz tego muru, mnie on sie podoba, jest charakterystyczny i moze dac ciekawe tlo...Jesli chcesz go zaslonic to pusc tam bluszcz
Rabaty do wymiany :) 22:56, 26 maj 2012

Do góry
...został mi cypel i fragment przy wjeździe Z tym cyplem to mam największy problem.....
A co chciałabyś po lewej stronie od tarasu? Za hortensjami i magnolia? W ogóle cos tam chciałaś czy posadzic np tylko szpaler świerków i tyle?
Bajkowy ogród Weroniki 23:25, 25 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Weroniko, chyba polubiliście się z nowym aparatem, zdjęcia super i wszystkie reporatyaże też
Kalinę uwielbiam, niestety przekwitła, cieszę się, że pokazujesz swoją a Kajtek ma podobne gusta kulinarne jak moje psiaki
pozdrawiam
Bajkowy ogród Weroniki 22:37, 25 maj 2012

Do góry
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Ogródkowe perypetie:) 14:51, 25 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)
posadziłam trawki, kupiłam balkonowe, ja nie wiem ale ceny są zabójcze w tym roku... i się przeziębiłam..no za pogoda

gdzie tu wsadzić pomidorki koktajlowe... kurcze, może do donicy, miał ktoś?

Pewnie, ja ma w donicy. Tylko powinny być koktajlowe niskie, dlatego sama siałam, bo poprzednio moje koktailowe były mojego wzrostu. Posadź, najwyżej je przesadzisz. W donicy im bardzo do twarzy.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 14:48, 25 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Magnolia dla mnie też dziwne te stella d'oro prze net kupowane.... Zarosly mi całą kulę bukszpanową, może to jakaś "podróbka"

Wrzuć zdjęcia rośliny może da się dopatrzeć. Może to być 'podróbka'.
W Gąszczu u Tess 23:42, 24 maj 2012

Do góry
Może jeszcze kilka.
Tu magnolia w środku pomiędzy tujami (do wycięcia).

Taki kawałek magnolii widać spośród gąszcza (widok od strony północnej), tu wzdłuż domu trzeba przejść do drzwi wejściowych (wejście jest nie od frontu, tylko od ogrodu). Skręcić trzeba tuż przed kolejną tują z gąszcza, widoczną na pierwszym planie za domem (co coś, co nie jest magnolią):

I jeszcze szmaragd z gąszcza z bliska (chętnie go pozostawię, ale rośnie niemal na ścieżce):
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:53, 23 maj 2012

Do góry
Magnolia dla mnie też dziwne te stella d'oro prze net kupowane.... Zarosly mi całą kulę bukszpanową, może to jakaś "podróbka"
Kiedyś będzie tu pięknie ... 14:20, 23 maj 2012

Do góry
no wiem, wiem. Ale jesteście bardzo spontaniczne i 'zwyczajnie' ktoś komuś oddaje miseczkę, a tu takie narody się przewijają. Dlatego mnie to rozbawiło.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:03, 23 maj 2012

Do góry
jejku jak Ty jesteś śliczna! Wiedziałam że jesteś bardzo, bardzo, ale nie że aż tak bardzo. Gratuluję , ale niestety bardzo zazdroszczę.
Loguje się i głosuję.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 13:58, 23 maj 2012

Do góry
Magnolia, grono potencjalnych właścicieli jest znacznie mniejsze. To mogą być tylko Ci, którzy byli w sobotę u Bogdzi. a na dodatek coś ze sobą przywieźli do jedzenia. Myślę, że dotyczy to tylko kilku osób.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 13:47, 23 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Marzenko czy to Twoja salaterka została u mnie?

Hej dziewczyny i hej dla M. Konstancji. Pod wielona zdjęciami i postami miałam ochote coś napisać. Przy drewnie już byłam bliska wpisu że podobnie jest i u mnie, ale dziewczyny już to napisały. Ale salaterka mnie rozłożyła.
Jesteście świetne i bardzo zabawne. Salaterka w każdym razie nie moja, ale pewnie znajdzie się właściciel wśród pewnie póltora tysięcznej społeczności czytajacych ten wątek.

Buziaki M
Acha- te Twoje Stella d'Oro jakoś dziwnie wyglądają. Kwiaty mocno im wystają ponad kepę liści?Liście są węższe, delikatniejsze niż u innych liliowców? Kwiat jakby nie Stelli, ale może to takie zdjęcie.
Mój kawałek raju 00:05, 23 maj 2012

Do góry
śniedek baldaszkowaty orliki kwitnie łubin niżej widać słoneczniczek szorstki cały czas kwitnie magnolia Ann
Początki w Kruklandii 22:28, 22 maj 2012

Do góry
Justyna mam runiankę na slońcu i też mi przypala i na dodatek wymraza w kaźdy przymrozek. Ale się nie poddaję, leję wodą i czekam aż magnolia podrośnie i zrobi jej cien. No i może kiedyś rozplenica urośnie, ktora ją zacieniuje od słońca. A czy ty masz ją czym przesłonić???
Tzrmieliny są śliczne więc się nie zastanwiaj wykopuj runiankę i sadź trzmieliny.
Ogródkowe perypetie:) 13:46, 22 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

no to ile tam jest miejsca ?
Szerokość? ławka miała być na tle róż, tak?
Jak się nie zmieści druga Hakuro, to nic, coś wymyślimy innego.Z ławką tez będzie inaczej, dobrze że o tym piszesz bo nie wiedziałam.
kurcze ja humanista jestem..ile.. miedzy schodami a hakuro tak z 6 m jakoś..
druga hakuro wejdzie, ale wtedy muszę róże przesadzić, bo w linii prostej akurat się trafi. A one tak ładnie zaczęły rosnąć. Chyba, że drugą trochę do przodu wysunąć to wtedy tak.

Planowałam ławkę, bo byłby widok na ciurkadło, i rabatę różaną..
Ogród wyszedł taki podzielony trochę..to co przed tarasem to takie ładniejsze, bardziej do oglądania choć z warzywniakiem a to co z boku domu - co ci się tak nie podoba to łapie się na bardziej użyteczną część, bo tylko tam może być zjeżdżalnia, huśtawka i piaskownica..

nie, chyba nie ma miejsca które mi się nie podoba. piszesz o tym z hakuro, czy innym?
Nie chciałam Cie urazić, ani zrobić przykrości, tylko wspomóc w 'układaniu' ogrodu, tak żebyś go lubiła.
Co do hakuro- wg mnie hakuro moga być nie całkiem równo, byleby były mniej więcej podobnego wzrostu.

Magnolio, źle to odebrałaś, ja się wcale nie gniewam i mnie nie uraziłaś Pisałam tylko, że to jest taki właśnie mój ogródek, daleki od ideału, ale jest

A może hakuro dać drugą, ale w drugą stronę.. tzn. nie w stronę różanki, tylko w stronę huśtawki.. spróbuję to narysować..
Ogródkowe perypetie:) 13:35, 22 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Jak się nie zmieści druga Hakuro, to nic, coś wymyślimy innego.Z ławką tez będzie inaczej, dobrze że o tym piszesz bo nie wiedziałam.
druga hakuro wejdzie, ale wtedy muszę róże przesadzić, bo w linii prostej akurat się trafi. A one tak ładnie zaczęły rosnąć. Chyba, że drugą trochę do przodu wysunąć to wtedy tak.

Ogród wyszedł taki podzielony trochę..to co przed tarasem to takie ładniejsze, bardziej do oglądania choć z warzywniakiem a to co z boku domu - co ci się tak nie podoba to łapie się na bardziej użyteczną część, bo tylko tam może być zjeżdżalnia, huśtawka i piaskownica..

nie, chyba nie ma miejsca które mi się nie podoba. piszesz o tym z hakuro, czy innym?
Nie chciałam Cie urazić, ani zrobić przykrości, tylko wspomóc w 'układaniu' ogrodu, tak żebyś go lubiła.
Co do hakuro- wg mnie hakuro moga być nie całkiem równo, byleby były mniej więcej podobnego wzrostu.

Ogródkowe perypetie:) 13:02, 22 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

hmm jak ta tojeść jest taka fajna, to może ją połączę na skarpie z czymś niebieskim hmm

na skarpę z różami? - ja bym tak nie robiła, zostawiłabym dominacje róż z bylinami fioletowymi i kosówkami.
Ona jest dobra jako wypełnienie tam gdzie inne gatunki kapryszą

masz rację..zostaje tam gdzie jest
Ogródkowe perypetie:) 13:02, 22 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies