Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:46, 11 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Małe porównanie...znalazłam fotkę trochę urosła
wiśnia Kiku- shidare - zakura wiosna 2013 r.

Dziś listopad 2019 r.

Wiolu wiśnia faktycznie urosła a ja trochę z innej beczki chciałabym zapytać czy Ty masz żywopłot z frontu ogrodu
Ja rozmyślam nad moimi nasadzeniami i zastanawiam się czy dawać Cisy przy froncie nie do końca pasuje mi je tam sadzić a u Ciebie dojrzałam że tam gdzie rośnie wiśnia nie masz żywopłotu a rabata pięknie wygląda

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 19:46, 11 lis 2019

Do góry
brysia napisał(a)
Ten grujecznik ci zimował? Nie przemarzł, czy go okrywałaś?

Chciałabym posadzić 3 szt, ale boję się, że te wiatry go wymrożą.

Garysiu grujeczniki mam dwa w ogrodzie. Jeden w tym roku sadzony A drugi będzie zimował już trzeci raz. Nigdy go nie okrywałam. Rośnie zdrowo. Jedynie pierwszego roku majowe przymrozki lekko zmroziły listki. Ale szybko urosły nowe. A co do host to faktycznie rosną na patelni. Jest to odmiana Patriot. Czy słońce ją przypala? Chyba nie za bardzo. Myślę że jak na takie warunki to i tak nieźle wygląda. Lato mieliśmy strasznie upalne więc są nieco wymęczone, bez podlewania by nie dały rady. Myślę że jak grujecznik i żywopłocik bukszpanowy podrośnie to będzie im tam lepiej.
Tak wyglądały 03 sierpnia.

Brzozy pomierzę jutro
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:43, 11 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dziś listopad 2019 r.

Różnica spora. Takie porównania są fajne jak z 2 badylków drzewo wyrasta .
Ona jest widzę dość rozłożysta.
Dwa ogrody 19:42, 11 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tym sezonie nie miałam serca do cebulowych. Nie zakupiłam ani jednej cebulki.
Mam nadzieję, że zakwitną te sadzone w ubiegłych latach.
Od dwóch sezonów obserwuję u siebie w ogrodzie zmiany warunków świetlnych spowodowane dorastaniem drzew. Zaczynam szukać roślin do cienia, co jeszcze parę lat temu trudno mi było sobie wyobrazić.

Haniu, nie dziwię Ci się, zresztą ja też nie w każdym sezonie sadzę cebulowe.
W starym ogrodzie miałam cieniste zakątki, tutaj jesteśmy chyba obie na podobnym etapie.
Jeszcze z liśćmi

Ania -Spełnione marzenie 19:42, 11 lis 2019

Do góry
A to zagadka ,

Czy ktoś wie jak nazywa się ten powojniki?

Kwiatki są małe,
W większości 4 płatków
Ania -Spełnione marzenie 19:39, 11 lis 2019

Do góry

Te są wielko kwiatowe

Chyba trzeba je pociąć ,
Też nigdy nie widziały porządnego cięcia.
Tylko te uszkodzone były usunięte
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:32, 11 lis 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Wroclawskiego japonskiego jesienia jeszcze nie widzialam, piekny jest
bylam w niedziele w innym japonskim wielkosci ROD, piekny byl. Choc ten styl nie dla mnie. Choc kto wie czy jakis zakatek i u mnie nie powstanie, bo syn uczy sie japonskiego i zaczyna sie interesowac ogrodem moze dostanie jakis kawalek do wlasnych eksperymentow

Tulipyny sadzilam pod wplywem Danusi w czarnych doniczkach w ziemie i super sie udaly. Jedyne co to myslalam, ze troche wczesniej beda kwitly ale nie, daly na siebie poczekac.

Ja bardzo bym chciała zobaczyć ten ogród zimą .

To nie chodzi czy styl dla mnie czy dla mnie - dla mnie też - mi chodzi o to żeby poznać ten styl i choć odrobinkę rozumieć te bardzo symboliczne ogrody.
Sadziłaś teraz tez tulipany? Teraz takie są promocje że się zastanawiam..

Agania napisał(a)
Ja optuję za fotergilą
Nigdy nie byłam w Japońskim wrocławskim ogrodzie, piękny i o tej porze roku

Nie Aganiu to parocja - Mała Mi potwierdziła a ona ma parocję.
Parocja jest na mojej liście - szukam miejsca.

Anda napisał(a)
Czytam, podziwiam zdjęcia, widoki i Twoją pracowitość. Przemyśleń mam trochę, ale chora jestem i trudno mi składnie je wyrazić, więc się nie podzielę

Moją pracowitość - to bardzo miło czytać bo ja jestem okropnym leniem i stale się o to ganię.
Czekam na przemyślenia. Aż się tłoczą u schyłku sezonu - u mnie też - trzeba wnioski wyciągnać.
Wlaśnie mam zapisek do warzywnika - niebieskie bratki do donic i rożmnozyć kocimiętkę

anpi napisał(a)
O ! Dzięki wam przypomniałam sobie o swoich cebulkach tulipanowych z wiosennych donic ,które gdzieś schowałam...idę szukać.Ale pójdą do gruntu,bo nie wiadomo ile z nich ponownie zakwitnie?

Dzięki za relację z japońskiegoPięknie!

Ja mam dużo cebulek wykopanych z ub roku i takich które teraz wykopałam i odstawiłam.te cebulki teraz wykopane były mocno ukorzenione i miały już kiełki - nie wiem co będzie jak im przerwałam - najbardziej zastanawiam się czy z malych cebulek będzie coś - porównuję je do tych które sadziłam - zadna nie urosła tak duża jak te co sadziłam.

Ogród w remoncie 19:32, 11 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

To pewnie głupi pomysł, bo nie znam dokładnie twoich planów, ale tak sobie pomyślałam, że...najprostsze podziały działek są najbardziej sensowne. Na twojej działce czerwona linia to jakiś żywopłot rozgraniczający działki, np. derenie albo coś innego. To szare to podjazd do garażu i miejsce na parking. Pomarańczowe to jakoś tak poprowadzona wejściowa ścieżka do domu. Zielone to rabaty - bliżej domu jakieś kwiaty, krzewinki, a przy dereniach granicznych np. grupa brzóz Dorenboos? To tylko taka luźna myśl, nie bierz tego pomysłu na poważnie, ale może podsunie ci to jakieś inne jeszcze rozwiązania?

Aguś strasznie Ci dziękuję, że chciało Ci się główkować i gdyby nie to, że w zasadzie mam już obsadzoną tę część po drugiej stronie bramy, to pewnie brałabym Twój planik w ciemno bo fajnie to wygląda. Zobacz plan

I kawałek tej części już zrobionej

I dalej

A tam dalej za brzozami jest ten kawałek z sosnami planowany nie dawno.
Pewnie zmyliły Cię te zdjęcia z satelity, na których wieje pustką
Ogród w remoncie 19:26, 11 lis 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A tu obecny plac boju, powolutku idzie ale coś tam już zrobiliśmy.

Pomijając tę malowniczą kupę kamieni na pierwszym planie (współczuję usuwania) to jakie tu kolory!!!!
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:18, 11 lis 2019

Do góry
Hej!

Urwał mi się film i już nie wiem od czego zacząć.

Na pewno były dwa wątki tulipany i ogród japoński.
O ile tulipany mamy opanowane to temat ogrodów japońskich warto zgłębiać.

U mnie ogrodowy spektakl trwa i nie ma mowy o zakończeniu sezonu.
O ile inne obowiązki i pogoda mi nie przeszkodzą mam co robić.
Moja lista stale puchnie i prawdę powiedziawszy wolałabym by była chudziutka.

W ostatnim czasie /w ub tygodniu/ wreszcie zabrałam się za sadzenie tulipanów.
O ile sadzenie do donic to pikuś to sadzenie na rabacie łatwe nie było.
Tulipany jeszcze są do wsadzenia.
O ile inne cebulowe posadziłam już dawno nawet we wrześniu z tulipanami czekałam świadomie na chłodniejsze dni. Październik był upalny jak na ten miesiąc.

Scenariusz z cebulowymi jest u mnie taki sam - sadzę klnę i zarzekam się że to już ostatni sezon - tak podnoszę wartość gruntu.Na wiosnę myślę sobie och jak dobrze - szukam nowych miejsc i obmyślam kolorystykę kolejnych - a jak przyjdzie wrzesień tracę rozum kropka.

Posadziłam krokusy,narcyzy,szachownice kostkowe,puszkinie,hiacynty,śnieżniki i tulipany wszelkich odmian głównie w mocnych kolorach.

Wreszcie oplewiłam skrzynie i ciut dosypałam ziemi. Ogarniam ogród z licznych doniczek i donic no i poupychałam znaczną część zdobyczy z całego sezonu.

Już się cieszę na to co w tym roku posadziłam a było tego sporo.
Sadziłam byliny - astry,persikarię,floksy,irysy,kłosowce,laki, kaliny,azalie.
Jeszcze akcja piwonie.Czekam na dostawę.
Dwa ogrody 19:16, 11 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

O rany ale się tu dzieje. Donica na placyku baja czym była obsadzona.Ilośc cebul mnie powala choć i tak jak na mnie rekordowe ilości posadziłam/sadzę.
Wykopałam masę tulipanów kielkujących ukorzenionych ale malutkie cebulki chyba nic z tego by nie było.

Cudną masz ławeczkę, no i fotka sadzeniowa ekstra.Dlaczego już ścinasz hortensje. Czytam o drzewach krzakach - szukam co posadzić pod świerki bo mi brakuje piętra - tam sucho - bukietowe wytrzymają?

Miro, w donicy w tym roku po wiosennych pierwiosnkach lokum znalazła róża, ale nie był to najlepszy pomysł, bo szybko wysychała ziemia w donicy, liście słońce parzyło. W przyszłym roku muszę zaplanować coś innego.
Przycięłam tylko część hortek, tam, gdzie mam posadzonych dużo przebiśniegów, w przyszłym roku już powinno być je widać, jeśli coś ich nie zjadło. Nie chcę potem ich deptać, gdy będzie trzeba ciąć Vanilki. Limkom obcięłam kwiatostany, nie lubię ich fruwających zimą w każdym kącie ogrodu. Wykorzystałam suchą porę.

Pod świerkiem to raczej żadna hortensja nie wytrzyma, a ten szybko jej wodę wypije. U mnie pomiędzy sosną a dwoma świerkami rośnie bez problemu ciemnolistna krzewuszka, jaśmin, raczej ich nigdy nie podlewam. Czekają na inną miejscówkę, ale to jeszcze potrwa.
zostawiam Ci fotkę jaśminu

Ania -Spełnione marzenie 19:07, 11 lis 2019

Do góry
Tak wyglądały latem.

A teraz wygląd obecny

A tak po formowaniu .
Może przeżyje i wiosną będzie miał chociaż listki .
Ten jest biały .

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:05, 11 lis 2019

Do góry

Dziś listopad 2019 r.

Ania -Spełnione marzenie 18:58, 11 lis 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Aniu.
A czym ja Ciebie tak zainspirowałem?
Sam się nie mogę doczekać tej niespodzianki którą dla nas szykujesz.
Spodobały Ci się białe powojniki?
To niespodzianka ode mnie dla Ciebie.
Powojnik pełny ,,Isago".

Waldku ,

Inspiracje znalazłam na stronie 167
poszperałam troszkę i już jakśs zarys mam
jedyny minus to to że muszę przeorganizować swój ogród z tyłu
Ogród w remoncie 18:55, 11 lis 2019

Do góry

To pewnie głupi pomysł, bo nie znam dokładnie twoich planów, ale tak sobie pomyślałam, że...najprostsze podziały działek są najbardziej sensowne. Na twojej działce czerwona linia to jakiś żywopłot rozgraniczający działki, np. derenie albo coś innego. To szare to podjazd do garażu i miejsce na parking. Pomarańczowe to jakoś tak poprowadzona wejściowa ścieżka do domu. Zielone to rabaty - bliżej domu jakieś kwiaty, krzewinki, a przy dereniach granicznych np. grupa brzóz Dorenboos? To tylko taka luźna myśl, nie bierz tego pomysłu na poważnie, ale może podsunie ci to jakieś inne jeszcze rozwiązania?
Osiedlowy ogródek 18:50, 11 lis 2019

Do góry
Miałam sadzić tulipany...
Ale przerośnięta podagrycznikiem, truskawkami i miętą rabata mnie pokonała

Na szczęście eM przyszedł z odsieczą i przetrzebił to całe towarzystwo
I zaczęliśmy tetris

Chwila wahania, czy wywalać czarną porzeczkę z pod płota...ale na razie została.
Przed nimi posadziliśmy cztery hortensje z pod kasztanowca, bo już się tam nie mieściły, zawilce Wirlwind i lilie Eyeliner w plecy.

Za obwódkę robią ciemierniki w konwalniku z szafirkami i białymi narcyzami Mount hood i te same nazcyze w liliowcu Stella d oro

Przybył czwarty cis elegantissima z rabaty słonecznej...
Czy przed hortensjsmj będą pasować różowe wrzośce?

I na rabacie narożnej pod kompostownikem udało mi się posadzić
Czosnek atropurpureum
Tulipany City of Vancouver, Queen of the night, Yokohama, Cristal star, Ronaldo, Exotic emperor, Spring Green i białe papuzie.
Narcyze Tete a tete, Martinette

Rabata wiosenna będzie biało-żółto-bordowa
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:48, 11 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Wiolka, czy ta monstera też rośnie szybko?

Też podrosła ładnie....taka była malutka po zakupie luty 2019

Listopad
Sezon 2017 u Hanusi 18:44, 11 lis 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Spóźniłam się z życzeniami, ponieważ doczytałam dopiero dziś...Haneczko kochana życzę Ci samych cudownych słonecznych dni, dużo zdrowia, pogody ducha, wspaniałego samopoczucia i owocnego ogrodniczkowania...

Dziękuję serdecznie, Elisko!

Ogród w remoncie 18:33, 11 lis 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Aaaa, już rozumiem! Teraz to ma sens.
Faktycznie, żeby ten przyszły trójkąt dało się jakoś wykorzystać, to najlepiej, żeby żywopłot szedł prostopadle do tylnej granicy działki.
Wszelkie inne propozycje albo za bardzo zmniejszą tamtą działkę, albo powodują konieczność robienia uskoków, dziwnie wcinających się w trójkąt.

Czyli jednak po prostej ten żywopłot. Czyli wracamy do pierwotnego planu. Szkoda, że nie da się tak jak proponowałaś bo wizualnie bardzo by mi pasowało. Dziś się jeszcze rozejrzałam w tamtym miejscu i kompletnie zapomniałam, że jest tam jeszcze szambo. I to akurat tam gdzie chciałabym posadzić iglaki zasłaniające trochę placyk z perspektywy wjazdu. To czerwone kółko

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:33, 11 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Monstera

Koniec

Wiolka, czy ta monstera też rośnie szybko?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies