Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Co by tu posadzic.....? 21:21, 09 mar 2017

Do góry
Póki pamiętam - zawijaski trawnikowe sprawdź z kosiarką... mam nadzieję, że wiesz o czym piszę... chodzi o to, że czasami trzeba wyłagodzić łuki i przejścia, bo koszenie płynnym ruchem jest bardzo utrudnione, a na dłuższą metę koszenie staje się zmorą ogrodnika. Od razu to sprawdź i w razie czego koryguj... wiem co piszę

trawe przy skarpie dokładnie usuń, zwłaszcza spomiędzy tujek, bo ich słaba kondycja po zimie to robota konkurencyjnej trawy (żarłoczny złodziej składników pokarmowych i wody).

Zrób łagodny spadek skarpy. Nie zasyp podstaw pni tujek. Dosypywaną ziemię koniecznie przekopuj z macierzystą, tak, by łatwo i szybko odbudowały się właściwości kapilarne gleby. Ziemia, czyli dosypana skarpa będzie osadzać się do dwóch lat. Uprzedzam To normalny proces. Od razu zmieszaj z dużą ilością mączki bazaltowej, obornika i kory (nie musi być kompostowana, może być grubej frakcji.

Wybór hortek musicie przemysleć. Np. hortensja bukietowa 'Limelight', tak popularna na ogrodowisku, jest sztywna, niełamiąca się, łatwa do prowadzenia (zerknij u Anbu ostatnie strony), ale... w pewnym momencie różowieje. Mamy tu, na forum także mały klub "nielubiących różowiejących hortek". Jesli i ty do tego klubu należysz to jest Magical Moonlight'.
Są i inne - niższe. Szukaj twojej hortensji

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:30, 09 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pooglądaj zdjęcia, może coś natchnie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

a tutaj ludziska wklejają swoje skarpy https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Dziękuję Danusiu bardzo się, cieszę że do mnie zaglądasz chyba ściągnęłam cie do siebie przez sen, bo mi się dzisiaj śniłaś jestem uzależniona chyba
a wracając do tematu będę analizować linki
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:04, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
myslałam o roslinach a tu już tworzą się murki, choć wiem, że to byłoby najlepsze wyjście z tej sytuacji - już głupieję

Pooglądaj zdjęcia, może coś natchnie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

a tutaj ludziska wklejają swoje skarpy https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Co by tu posadzic.....? 15:16, 09 mar 2017

Do góry
jacekg80 napisał(a)
Mam kłopot ze skarpą przy tarasie ktora ciagnie sie obok chodnika skręca pod kątem 90 stopni i prowadzi do ulicy z przodu domu. Jak widać na zdjeciach coś juz tam posadziłem, ale to chyba do zmiany. Szmaty tez nie bedzie. Pierwotnie chciałem zrobić żwirową scieżke obok szmaragdów, ale skarpa jest zbyt stroma. I wszystko bedzie spływac. Jesli uda mi sie ja wypłaszczyc, dowioze ziemi to co i jak ją obsadzić? Czy usunąć te cisy i posadzić trawy, irgę płożącą, laweny...., może szpaler hortensi??? Może coś na pniu. Chciałbym zostawić te 3 derenie przy tarasie. Maja stwożyć osłonę przed sąsiadami, wprowadzić trochę intymnosci. Tej furtki też w przyszłosci nie bedzie, jak już dorobimy sie ogrodzenia frontowego :-/ Bez Was nie dam rady

Jacku, mam dwie propozycje i obie łączy opcja zlikwidowania tego paska trawnika

Jedna opcja to murek oporowy pod skarpą. a przed tujami albo wykorowana ścieżka, albo zero ścieżki i np. pas hortek.
Druga opcja to spłaszczenie/złagodzenie skarpy aż do tuj, I też obsadzenie pasem roslin, ale w tej opcji przejście tylko kostką koło domu.

Tu absolutnie bym zrezygnowała z trawnika, bo on nie ma uzasadznienia, a jest tylko zbędnym i kłopotliwym balastem do pielęgnacji i koszenia.
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:34, 09 mar 2017

Do góry
Domi spróbuj jeszcze pogadać z eMem. Cokolwiek nie wymyślisz to fajnie by było gdyby on też o wszystkich opcjach wiedział. Wówczas razem możecie przedyskutować na ile możecie sobie pozwolić i ile dacie radę zrobić sami.
Takie skarpy to zawsze jest wyzwanie bo obojętnie co zrobisz czy będzie to murek czy skarpa to trzeba właściwie przygotować teren.
Przy dużych spadkach zawsze jest ryzyko że podczas ulew może coś spłynąć.

Tak czy owak to nie jest praca tylko dla Ciebie i lepiej omówić wszystko z eMem.

Moje piny to tylko propozycja. Po prostu pokazanie innego rozwiązania na takie spadki. A skoro się nie podobają to przecież nie będę się za to obrażać. Po to jest to forum. By szukać rozwiązań Czasem gorszych czasem lepszych ale to zawsze rozjaśnia umysł

Będę obserwować Wasze poczynania
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:27, 09 mar 2017

Do góry
przeca napisalam.
Mam jeszcze narysowac?
Wpisz sobie w google skarpa i popatrz. Masz setki przykladow, moze cos Cie natchnie .

A fajnie to by bylo jakbys zrobila mur z piaskowca czerwonego np. Do tego scianke wodna wbita w skarpe i placyk raczej okragly z polkolistymi lawkami wokol okraglego ogniska.
Bardzo fajny pomysl, ale czy realny, czy pasowalby do Twojego domu?
Takie rady tez tu dostaniesz .
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:29, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tam taka bawełniana szmata jest rozścielona, a na nią wysypany żwir

ale w sumie co racja to racja - chyba nakłady finansowe byłby zblizone - czy rosliny czy mur, a jak rosliny to jeszcze czas

No, nie wiem. Moim zdaniem murki drozsze, sam beton kosztuje nie malo, do tego piach i stal zbrojeniowa bo to juz beda mury oporowe - musza utrzymac ziemie. Rosliny znacznie tansze. Na allegro masz sadzonki w multipaletach jalowiec plozacy wiltoni idealny na skarpy do tego jalowiec plozacy golden carpet, Jałowiec płożący LIMEGLOW, Jałowiec płożący Blue Chip i masz juz 4 kolory. Sadzonki juz po 1,40 - 1,60 - 2,0 zl za szt. Te odmiany bardzo szybko rosna, sadzisz 1-6 roślin na 1m2. Posadzisz je plamami a na polaczeniach dasz jakies elementy pionowe np. po 3 czerwone buki koumnowe ladnie na tle tui beda wygladac albo cos innego. Teraz sobie policz ile Cie to bedzie kosztowac. Wiesz ile m2 ma Twoja skarpa.
Na str. 7 Twojego watku ladnie i madrze napisala Ci Dajana. To Ty tworzysz swoj ogrod i Tobie ma sie on podobac. Nie czekaj na gotowce.
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:56, 09 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
poszukam Ci odcinek Mai w ogrodzie i podrzuce co zrobic z taka skarpa, ale nie dzis
ok
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:52, 09 mar 2017

Do góry
poszukam Ci odcinek Mai w ogrodzie i podrzuce co zrobic z taka skarpa, ale nie dzis
Ogród za grosze 11:37, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ano musimy

może coś sensownego wymyślimy

juz napisalam przeciez u Ciebie
Skarpa musi byc obsadzona a rosliny musza ja zarosnac i wzmocnic!
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:27, 09 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
a ja to polecam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=12
to ciekawe, tylko u mnie bardziej stromo i kamienie takie duże w sumie głazy by się nie utrzymały, ale wyglada fajnie
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:12, 09 mar 2017

Do góry
a ja to polecam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=12
Co by tu posadzic.....? 10:49, 09 mar 2017

Do góry
Mam kłopot ze skarpą przy tarasie ktora ciagnie sie obok chodnika skręca pod kątem 90 stopni i prowadzi do ulicy z przodu domu. Jak widać na zdjeciach coś juz tam posadziłem, ale to chyba do zmiany. Szmaty tez nie bedzie. Pierwotnie chciałem zrobić żwirową scieżke obok szmaragdów, ale skarpa jest zbyt stroma. I wszystko bedzie spływac. Jesli uda mi sie ja wypłaszczyc, dowioze ziemi to co i jak ją obsadzić? Czy usunąć te cisy i posadzić trawy, irgę płożącą, laweny...., może szpaler hortensi??? Może coś na pniu. Chciałbym zostawić te 3 derenie przy tarasie. Maja stwożyć osłonę przed sąsiadami, wprowadzić trochę intymnosci. Tej furtki też w przyszłosci nie bedzie, jak już dorobimy sie ogrodzenia frontowego :-/ Bez Was nie dam rady

Ogród za grosze 10:23, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Witaj Ewuniu
duzo się dzieje w twoim ogrodzie, pozytywnie oczywiscie - efekty są a to najwazniejsze

zauwazyłam na zfjęciu, że masz kupiony kompostownik, który sama złozyłaś - czy jesteś z niego zadowolona ??? pytam, bo też się nad takowym zastanawiam

Witaj Domi
W moim ogrodzie-przechowalniku dzieje się bardzo dużo a na efekty trzeba jeszcze poczekać .
Kompostowniki dawała gmina (to te zielone) za darmo w zamian za niewyrzucanie odpadów zielonych.
Stary czarny kompostownik kupiłam, ale nie zdał egzaminu bo ścinki miał za cienkie i się wybrzuszały. Bardzo nieestetycznie to wyglądało i szparami kompost się wysypywał.
W wolnej chwili zrobię zdjęcie i Ci pokażę jak wygląda niestabilna skarpa i jak woda wymywa ziemię. Też mam z tym problem, tak jak i Ty.
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:17, 09 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

A kto to napisał ????
Skoro żwir się osypuje, to jeśli go usuniesz to ziemia też będzie spływać jak jej niczym nie umocujesz .
A więc logiczne, że skarpa nie jest stabilna.
ano ja
a żwir sie obsypuje, bo jest poprostu stroma
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:07, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tylko denerwuje mnie to, że obsypuje mi się żwir

A kto to napisał ????
Skoro żwir się osypuje, to jeśli go usuniesz to ziemia też będzie spływać jak jej niczym nie umocujesz .
A więc logiczne, że skarpa nie jest stabilna.
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:02, 09 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

też jestem za irgami
mam własnie kilka irg dammera major - które muszę przenieść w inne miejsce i ta skarpa by mi na nie pasowała
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:56, 09 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Najważniejsze jest ustabilizowanie skarp by się nie osuwała. Na resztę przyjdzie czas to na końcu.
jak na razie skarpa się nie osuneła, a ulewy już przezyła nie małe, więc powinna dać radę
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:38, 09 mar 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
mówisz hortensje - hmmm, a na takiej skarpie dadzą radę ??? nie będą się łamać ???

Napisz coś więcej o tej skarpie.
Ile masz tam miejsca - jak szeroki jest grzbiet skarpy tzn. odległość od ogrodzenia do tui i od tui do brzegu skarpy? Nie zapominaj, że tuje się czyści i tnie, więc musi być do nich dojście.
Czy masz tam nawadnianie?
Hortensje potrzebują sporo wody.
Jakie jest nachylenie skarpy, że żwir się osypuje? Ziemia też spłynie podczas deszczu jeśli skarpa jest zbyt pochyła. Chyba trzeba ją czymś zadarnić by korzenie utrzymały ziemię. Trawa odpada bo jak kosić? Pozostają rośliny płożące typu irga, jałowiec płożący, który można ciąć i szybko rośnie.
może tu coś fajnego znajdziesz
https://www.google.pl/search?q=ro%C5%9Bliny+p%C5%82o%C5%BC%C4%85ce+na+skarp%C4%99&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji5bGQgsnSAhVDCSwKHWK8D6QQsAQIGw&biw=1511&bih=934
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:22, 09 mar 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Dominika wrzuć więcej fotek tego miejsca/ co tam rośnie, słonecznie tam?
no właśnie w tym kompie nic nie mam

na górze są tuje, potem skarpa i przed nią drzewa owocowe, idac w prawo potem kilka krzaków borówki amerykańskiej i na końcu kilka kęp traw

a faktycznie zapomniałam napisać, że tam bardzo słonecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies