Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:45, 28 paź 2016

Do góry
Na razie nie wiadomo. Kopara stoi pod moją furtką Patrzę na nią
Gunnera - parzeplin 07:31, 28 paź 2016

Do góry
Super łupy)
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:19, 28 paź 2016

Do góry
Zdrowe liście nie są szkodliwe. Możesz je zgrabić do worków i przetrzymać do wiosny. Podziurawić worki i liście podlać wodą. Powstanie próchnica liściowa.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:55, 28 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz mieszać głęboko z piaskiem i kompostem czy inną materią organiczną a przynajmniej zwykłą nie gliniastą ziemią z pola uprawnego.

Weekend więc zagospodarowany
1. Mam w okolicy spory park, a co za tym idzie, teraz sporo opadłych liści - czy dobrym pomysłem byłoby je również przemieszać z moją ziemią? Czy z takimi liśćmi mogę "coś nieproszonego" przywlec na działkę?
2. Zauważyłam, że na ziemi pojawił się mech (póki co kilka placków) - czy zadziałać coś już teraz przed lub przy "wielkim mieszaniu" czy zostawić go, przemieszać wszystko i zobaczyć co wyjdzie na wiosnę?
Taras z desek sosnowych 22:59, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewa, ja nie kwestionuję Twojego wyboru, mnie jedynie się ten materiał nie podoba Co nie oznacza ze jet brzydki, czy zły. Ja mam swoje doświadczenia i tym się kieruję.,

Och to słowo pisane.... Wiem Danusiu o co Ci chodziło i nie odebrałam Twojego postu źle
Świat byłby nudny gdybyśmy wszyscy byli tacy sami i gdyby podobały nam się te same rzeczy.
Jeśli znajdziesz czas, zajrzyj proszę. Ocenisz, może doradzisz... co tam mogłoby pasować.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=626#post_6
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:37, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogą być ale będą szerokie i luźne, świerki widzę "lepiej"

Ok. Jesteś dla mnie autryteretem
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:50, 27 paź 2016

Do góry
Zebranie odbyło się w burzliwej atmosferze wzajemnego porozumienia w 100% między mieszkańcami naszej ulicy, ale bez możliwości porozumienia z "władzami". Władza za nas zdecydowała, jak nam będzie najlepiej.

A z władzą nikt się nie zgodził i złożyliśmy wniosek o spotkanie z wójtem.

Albo inwestycja zostanie wstrzymana, albo zmienią projekt. W każdym razie nikt nie chce asfaltu, nikt nie chce ronda, wszyscy chcą kostkę, a na projekcie jest i asfalt i rondo. No i mamy...

No i jeszcze odwodnienie ulicy, będziemy mieli jezioro

Taras z desek sosnowych 20:45, 27 paź 2016

Do góry
Ewa, ja nie kwestionuję Twojego wyboru, mnie jedynie się ten materiał nie podoba Co nie oznacza ze jet brzydki, czy zły. Ja mam swoje doświadczenia i tym się kieruję.,
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:41, 27 paź 2016

Do góry
maciej napisał(a)

magnolia soul lennei?

Ta magnolia ma piękne kwiaty, ale na soliter w takim miejscu na środku trawnika, nie nadaje się. Zbyt krótko jest ozdobna. Kilka dni, a nawet może nie, gdyby zdarzyły się przymrozki. Kwiaty będą w noc brązowe i opadną.Ja nigdy nie ryzykuje na takie miejsce z magnolią. Także jej pokrój jako poczochranego, krzywego drzewa jest wątpliwy, Musi być idealny, a znając życie, kupuje się krzaczory nie uformowane, cudne drzewo o wysokim pniu.

Poza tym magnolia lubi chorować na choroby grzybowe i taki widok na wyspowej rabacie bym niestety kwestionowała.

Ja wiem, że na wszystko co wymyślisz mówię nie, ale tak się akurat złożyło, nie jestem złośliwa, ale wiem co mówię.

Magolię wsadź wśród iglastych zywopłotów, żeby miała zacisznie, białe kwiaty na ciemnozielonym tle będą pięknie wyaksponowane, pod nią posadź karłowe różaneczniki lub azalie, plus wrzośce na brzegu z krokusami i trawkami.

Na wyspę wybierz okaz spektakularny w wyglądzie, okazały i nie chorujący. magnolia jest zbyt delikatna.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 27 paź 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Czytam o lawendzie. Danusiu, czy białą lawendę świeżo kupioną, którą zadołowałam mogę lekko przyciąć ? zazdroszczę tych kulek

Nie, teraz za późno. Na wiosnę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:30, 27 paź 2016

Do góry
Mogą być ale będą szerokie i luźne, świerki widzę "lepiej"
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:23, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zimą będzie pusto, ja bym posadziła świerki serbskie na tym pasie.

Jest mi niezręcznie, ale Danusiu - czy alternatywą dla świerków serbskich mogą być choiny kanadyjskie? Chciałam posadzić jeszcze tej jesieni, a teraz już materiał jest dość przebrany.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:38, 27 paź 2016

Do góry
Przestudiuj jeszcze pomarańczowy Trzeci.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:25, 27 paź 2016

Do góry
Haniu, pytałam, ryją po drugiej stronie, moja rabata ma się ostać w spokoju...mam nadzieję Teraz z furtki będę patrzyła na kolekcję samochodów sąsiada. Ładne są, ale wolałam mieć jaśminowca.

Tamta strona ma mozliwośc stawiania po 5 samochodów, a my ani jednego nie mamy gdzie postawić teraz.
Taras z desek sosnowych 16:17, 27 paź 2016

Do góry
No bo 10 lat temu ciśnieniowo to chyba nie impregnowali, był tylko drewnochron. Ale to nie jest impregnacja ciśnieniowa, więc nie wiem po takiej impregnacji ciśnieniowej ile lat nie zgnije.

Dobrze zadbany, bo piszesz że co roku odświeżany itd więc jednak zadbany

A ja bym się nie zamieniła na drewno. Mam kostkę granitową
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 16:15, 27 paź 2016

Do góry
Zaobserwuj po większym deszczu, ile dni stoi woda.
Taras z desek sosnowych 16:14, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kiedyś czyli 30 lat temu, a robiłam takie tarasy z sosny, bo nie było nic innego, więc robiło się albo z sosny albo ze świerku. To że Twój taras wytrzymał 10 lat nie oznacza, że każdy taras wytrzyma tyle. Twój był dobrze zadbany

Tarasy na lata się nie pobiją, nie zmienia to faktu że sosna to najgorszy materiał.

Gorsza od sosny jest tylko lipa, topola, olcha i świerk.

Dobrze zadbany? Podstawowym błędem było że materiał nie był impregnowany.

Nawet gdybym miała dechy zmieniać co 10 lat to i tak nie zdecydowałabym się na położenie betonowych płyt ani kostki.
Beton i goła stopa to nie moja bajka.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:13, 27 paź 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:12, 27 paź 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies