Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:35, 12 kwi 2015

Do góry
Olu, Violu, stipa będzie wyższa od lawendy, bynajmniej poczętek.
Róże sadziłam co 80 cm.
A lawendę przesadzałam dalej od bukszpanu, bo Danusia pisała, ze bukszpany nie lubią mieć niczego na sobie, bo chorują.
Ogródek Iwony 20:33, 12 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ładna będzie ta rabatka
ale ja werbenę zamieniłabym z perowskią, bo ją zasłoni
a żeby nie było tak piętrowo, to może dać skupisko werbeny od strony tuji, a od strony jabłoni skupisko perwoskiej
nie wiem czy stipa wejdzie, lawenda się rozrośnie jeszcze
z przodu to raczej zasłoni lawendę
może ją wcisnąć tam, gdzie będzie wolne miejscy zanim rośliny się rozrosną
to znaczy jak już werbena i perowskia urosną, a będą między nimi wolne przestrzenie, to tam dać stipę, po przymiarkach oczywiście

Podoba mi się pomysł, aby dać dwa pola, jeden z perovską z lewej strony i z prawej strony przed trawami werbenę. Chyba z tego skorzystam:

Dostałam piękne miskanty.
W trzech kępach posadziłam tam miskanta grosse fontane, będzie wysoki, zasłoni trochę widok od strony ulicy
Ogródek Iwony 20:25, 12 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Stipa za lawendą raczej.... poczekaj aż tulipki przekwitną i przesadzisz

Miskanty... a jakie w ogóle chcesz te miskanty?
Bo każdy inny

Juzia, jak się nie zobaczy na własne oczy, to człowiekowi czasami brak wyobraźni. Wczoraj byłam w pięknym ogrodzie i zachwycałam się falującą stipą. Zgadzam się z tobą, że powinna być za lawendą. Zaryzykowałam i przesadziłam tulipanki. Niecierpliwość czasem nie popłaca, wiec inni niech się nie uczą tego robić. U mnie już rosną przed lawendą, przesadziłam też zapomniane gdzieś w ogrodzie szafirki pomiędzy tulipany. Wykopałam z bryłą ziemi i osadziłam w dołku tak, by nie naruszyć cebulek
Ogródek Iwony 20:21, 12 kwi 2015

Do góry
Kochani, dwa dni mnie nie było na wątku. Podglądałam trochę, ale nie miałam czasu pisać. Brakowało chwil, czas gonił, a nawał prac powodował, że piątek gonił sobotę, sobota niedzielę, dziś kończyliśmy prace w ogrodzie, choć nie lubię w niedziele pracować. Mimo to godzinkę poświęciliśmy dziś na ogród, bo jutro znowu będę sama, a pewne prace musiał wykonać e-Muś.

Trwają ostatnie prace wykończeniowe na tarasie, pan jeszcze na nowo otynkuje murki i trzeba pomalować farbą elewacyjną. Piękna pogoda sprawiła wczoraj, ze wyciągnęliśmy meble na taras. Mają już kilka lat i szczerze nie wiem, czy wytrwają ten rok. Pojawił się za to parasol na tarasie. dziś piliśmy tam niedzielną kawę. W ciurkadełku e-Muś uruchomił pompkę. Ciurkadełko już fajnie pyrka, a nasza Tola przyglądała się, co się nowego dzieje w jej wodopoju
Mój ogród pod górkę... 15:25, 12 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Te rzymskie klimaty mnie zachwyciły. Cudnie. Jak na pinteresie, albo lepiej. Pozdrawiam niedzielnie.

Zgadzam się
Prawie - jak ogród 14:57, 12 kwi 2015

Do góry
Beatko, masz ładny zywopłot tujowy. Taki wysoki, za jakim ja tęsknię.
Mój ogród pod górkę... 14:46, 12 kwi 2015

Do góry
Te rzymskie klimaty mnie zachwyciły. Cudnie. Jak na pinteresie, albo lepiej. Pozdrawiam niedzielnie.
Żywopłotki cisowe. 23:53, 11 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie lubię takich demolek. Życzę mocnych nerwów i aby tobie i roślinkom to przesadzanie nie zaszkodziło.

Iwka - Mam nadzieję nie zaszkodzi, dobrze że tak wcześnie przyszli kopać, bo podłączenie będzie później wykonane,to rośliny poradzą sobie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:30, 11 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nacieszyłam oczy starującą wiosną , w szczegolności magnoliami

Przy takim słońcu jak dzisiaj wiosna się szybko budzi, zaczynają żonkile, sasanki, szafrki, prumule pięknie się rozkwitają, magnolie wolniej, teraz jest czas dla gwiaździstych

Iwk4 napisał(a)
Agatko, o magnoliach poczytałam. Już kiedyś wyczytałam, że nie lubią przesadzania. Muszę więc jeszcze poczekać. Nie mam jeszcze dla niej rabatki. Podoba mi się Geni. Mam miejsce tylko na jedną w ogrodzie.

Iwonko, magnolie pięknie wyglądają jak mają za sobą zielone tło, Genie może się podobać ma kwiaty jak jabłuszka i ten kolorek czerwonego wina..przechodzący w malinę
Pąk jedyny pąk Aleksandriny

Sebek napisał(a)
Co to będzie za widokowisko, gdy zakwitną te wszystkie magnolie I jeszcze ta obiecana aleja im poświęcona - zapisuję się na zwiedzanie!

Aleja jeszcze młoda, to dopiero alejeczka...dopiero początek

Kindzia napisał(a)
Ja czekam na ten jeden niebieski kwiat u Ciebie najbardziej, bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądał.

Ja też jestem ciekawa, ale nie mam pewności, że to są pąki kwiatowe, są dwa większe od pozostałych, i szczelnie zamknięte
Milka napisał(a)
O rany, ale czad będzie, jak te 11 magnolii zakwitnie piekna relacja z wiosennego ogrodu,na każdym kroku nowe życie, zdrówka życzę i czekam na pokaz Gieni, chyba jakies magnolie jeszcze posadzę w lasku4 straciłam, zostało mi tylko 5

Byliśmy wczoraj u lekarza, jest lekka poprawa, czyli kolano powoli się goi...w Wieliczce, czyli niżej już magnolie w kolorach, ja mieszkam na górce, mamy jednak zimniej, dopiero pękają pąki

szkoda tych magnolek, ja też miałam straty w magnoliach.
kasiek napisał(a)
Buziaki zostawiam - zobacz co u mnie zwierzyna wyprawia!
A na Toje magnolki czekam z zapartym tchem U mnie w końcu gwiazdka rozbłysneła

To czas gwiaździstych, moje już pokazują się w bieli i takie je lubię, tą biel wśród zieleni

Ogród Margaret-ki :) 07:16, 11 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ładny skrzynkowy warzywnik się zapowiada.

No mam nadzieję, że w końcu coś tu urośnie. Dno skrzynek zabezpieczamy metalową, powlekana siatką, by ustrzec się nornic grasujących wszędzie dookoła... oprocz tego kupujemy ziemie mieszaną z torfem, by roślinkom było dobrze... a właśnie teraz mąż pojechał do swojej babci po obornik z kurnika. Więc mam nadzieję, że tym razem nic mi nie zezre roślin i będzie im tu dobrze.

Efffa napisał(a)
...bo pamiętam jak zachwycałam sie kształtem Twojej działki, ach chciałabym taką mieć!

A mnie czasem ten połamaniec denerwuje. Chetnie dokupilibyśmy ten kwadrat z przodu, ale niestety właściciel nie chce się zgodzić.

jona napisał(a)
Witam się u Ciebie . Zwiedzanie Twojego ogrodu muszę niestety przełożyć na jutro. A więc, jestem jutro u Ciebie z kawą

Zapraszam. U mnie niewiele stron do poczytania, to szybciutko przebrniesz...

Napia napisał(a)

Skrzynie wyglądają bardzo solidnie, zresztą pozostała architektura też. Dobrze, że masz takich pomocników

Skrzynie jeszcze nie są gotowe. Póki co to pomalowane deski, ale wczoraj już cześciowo zostały skręcone. Dziś będą gotowe. Przyjadą teście i tato skonczy to co zaczął, bo to jego zadanie. Mąż chętnie działa w ogrodzie, ale raczej przy takich męskich sprawach, a te typowo ogrodowe to moje zajęcie. Nawet trawę ja chętniej koszę i powiem Wam, ze już się nie mogę doczekać pierwszego koszenia.. odpoczywam wtedy, mimo, ze jedno koszenie to kilka godzin.
Mój ogród pod górkę... 06:44, 11 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rabatka z ambrowcem podsadzonym żurawkami bardzo efektowna. Mam nadzieję, ze cisy odbijá, wątpię, czy sprzedawca daje gwarancję na wymianę, gdyby te nie wyzdrowiały. Myślę, że to co powiedział, to dla uśpienia czujności. A wszystko wymaga czasu. Trzymam więc kciuki, by się przyjęły.

Też sądzę, że to takie picu, picu. Mam nadzieję, że się zbiorą. Iwonko staram się trzymać Twoje tempo, ale nie nadążam
Mój ogród pod górkę... 06:39, 11 kwi 2015

Do góry
Rabatka z ambrowcem podsadzonym żurawkami bardzo efektowna. Mam nadzieję, ze cisy odbijá, wątpię, czy sprzedawca daje gwarancję na wymianę, gdyby te nie wyzdrowiały. Myślę, że to co powiedział, to dla uśpienia czujności. A wszystko wymaga czasu. Trzymam więc kciuki, by się przyjęły.
Ogródek Ewy 03:00, 11 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja też eksperymentuję z ukorzenianiem patyczkow w gruncie. Robię to pierwszy raz. Zobaczé, co z tego wyjdzie.

Iwonko, większość poleca właśnie ten sposób ukorzeniania. Trzymam kciuki aby eksperyment zakończył się sukcesem.
Prawie - jak ogród 21:36, 10 kwi 2015

Do góry
Olili napisał(a)

Może do pracy się spieszyła....a potem dużo innych zajęć...czy jak to było Beatka?????

Czytałam gdzieś ,aaaaaaa pewnie u Iwk4 . o korze ..i Ty napisałaś,że teraz, gdy nie masz już tej drobnej to grabkami "przejedziesz" i czysto...tak sobie myślę tzn.,że z grubej kory da się grabkami liście wygrabić....??????
Jak wszystko pokręciłam to sorki,głowa mi dziś dokucza okrutnie i myślenie mega zakłócone mam.

Do Białej do szkółki też muszę się wybrać ,tylko z samopoczuciem nie mogę utrafić,mam do nich bon na zakupy ,jeszcze od Mikołaja

Pamięć masz Kobietko doskonałą.
Z korą mam tak - wyrzuciłam ją ostatecznie z rabatek, które są narażone na nawianie liści. Mam takie dwie rabatki - jedna w podwórku (obok rosnie lipa, więc liści jesienią mega), a druga wzdłuż wjazdu (tu ciągle nawiewa mi z drogi, za którą mnóstwo drzew). Nie było najmniejszych szans, by zebrać śmieci bez ruszenia kory. Bawiłam się tak tylko raz - wszystko z ziemi wrzucałam na taczkę, a później przebierałam - korę na rabatki, śmieci w kubeł, cały tydzień mi zszedł... Te rabatki ściółkuję teraz skoszoną trawą, pod którą wiosną dawałam gazety. Ale obecnie pójdzie pewnie tylko trawa, bo co nieco się rozrosło i z gazetami może być problem.
Nie zauważyłam jakiejś wielkiej inwazji chwastów, a to co wyrosło o wiele łatwiej jest usunąć. No i z przesadzaniem, dosadzaniem nie ma problemu. Bo z korą to wiadomo - trzeba zebrać, póżniej znów rozłożyć... Właśnie dziś stwierdziłam, że wiosna dopiero się zaczęła, a ja już drugi raz korę z jednej rabatki zbierałam, by po zabiegu ponownie ją kłaść...
Kora została na rabacie w przedogródku - tej "ogrodowiskowej", którą najczęściej pokazuję. Kora jest gruba, więc łatwo z niej wybrać śmieci. Ale prawdą też jest, że raczej niewiele tam mam do sprzątania.

A jak zdobyć bon do szkółki?!!! Ja też kcę!!!
Prawie - jak ogród 21:18, 10 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, a dlaczego dziś ogród oglądałaś z okna? Chora jesteś? Czy czasu brak?

Czasu brak
Późno z pracy, później obiad, trochę sprawdzania i ... dzień minął. Ale za to dziś wyszalałam się ogródkowo. I od razu lepiej się czuję
Pozdrawiam...
Moja codzienność - ogród Oli 20:10, 10 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ola, ja dziś się złapałam na tym, ze zapakowałam sobie do pojemnika miarę, grabki, sekatory, sznurek, aparat i zabrałam inne narzędzia ogrodnicze jeszcze. Aparat sobie leżał na trawie, a i tak nie zdążyłam dziś żadnej fotki strzelić A teraz nadrabiam wszystkie zaległości

z tymi fotkami podczas prac to właśnie tak bywa, jak się człowiek wkręci w robotę zapomina o wszystkim
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:14, 10 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O kurcze, a ja moją młodą przycięłam przed kwitnięciem troszeczkę. Będę pamiętać na drugi rok.

Łatwo zapamietac : to co kwitnie wiosna tniemy po przekwitnięciu pod koniec wiosny/wczesnym latem, to co kwitnie latem tniemy wczesna wiosną
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:55, 10 kwi 2015

Do góry
Kasia, ja wiem, że jesteś w ogrodzie (chyba), ale odezwać byś się mogła. Jak tam sadzenie? W jakiej kondycji są bergenie?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:54, 10 kwi 2015

Do góry
Ale fajnie, a czytałam gdzieś w powiadomieniach, ze pojechałeś i do samochodu nie chciały się zmieścić. Jechałeś jeszcze raz? Fajnie, zaczyna się dziać na nowej rabatce. Fotki proszę robocze z placu boju.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:48, 10 kwi 2015

Do góry
Piękne róże, będzie ślicznie. Violu, przypomnij plan nasadzeń proszę i cyknij fotkę w realu. Będziemy sobie wyobrażać, jak to będzie za rok pięknie Ładny gratis, biała, pnąca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies