Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Ewa777 23:15, 09 kwi 2015

Ewunia, dopytałam mamy. Hoje, żeby kwitły muszą mieć pędy wyżej niż korzenie w donicy. Zdrówka życzę
Anabell 00:09, 10 kwi 2015

Nallar napisał(a)
Haniu, Ilonko, bardzo Wam dziękuję za cenne rady. Ponieważ patyczków mam sporo zastosuję obie metody. Część wsadzę do doniczek jak radziła Hania a część zostawię jak radziła Ilona. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Buziaki dla Was.

Zawsze doradzam od razu do ziemi. testowałam w słoikach ukazały się takie same plamki jak na Twoich zdjęciach a z nich wyrosły niteczki widoczne w wodzie.
z tym że pąki zielone na patykach usychały i nie wszystkie się przyjęły.

Można praktykować jak wiosną bardzo zimno przetrzymać ok 2 tygodni w wodzie
dla wcześniejszego wytworzenia kalusa.
Woda kisi się i trzeba wymieniać, dlatego wolę w ziemi z użyciem ukorzeniacza
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Iwk4 07:40, 10 kwi 2015

Ja też eksperymentuję z ukorzenianiem patyczkow w gruncie. Robię to pierwszy raz. Zobaczé, co z tego wyjdzie.
Nallar 02:13, 11 kwi 2015

Dziewczyny, może to wydać się dziwne ale jestem bardziej chora jak siedzę w domu. Jutro to chyba wymknę się do ogródka, może to szybciej mnie uzdrowi.Przez zatkany kinol pewnie wiosny nie poczuję ale przynajmniej sobie na nią popatrzę.
Nallar 02:54, 11 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Ewunia, dopytałam mamy. Hoje, żeby kwitły muszą mieć pędy wyżej niż korzenie w donicy. Zdrówka życzę

Też szukałam informacji na temat ich uprawy, doczytałam też że hoje powinny mieć swoje pędy skupione, wręcz poplątane. Inne źródła podają żeby pędy oplatać wokół podpór i drabinek, inne że puszczać na linkach.
Bądź tu człowieku mądry.
Na podstawie obserwacji dochodzę do wniosku że w przypadku hoi ważny jest kąt padania promieni słonecznych.
Ważne że "panna" zechciała zakwitnąć, bo kwiaty ma piękne.
Nallar 03:00, 11 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Ja też eksperymentuję z ukorzenianiem patyczkow w gruncie. Robię to pierwszy raz. Zobaczé, co z tego wyjdzie.

Iwonko, większość poleca właśnie ten sposób ukorzeniania. Trzymam kciuki aby eksperyment zakończył się sukcesem.
Mirka 20:46, 11 kwi 2015

Nallar napisał(a)
To moje patyczki hortek stojących w wodzie.
Znawców proszę o wypowiedź, czy z tego będą korzonki?

Przepraszam że tak puźno odpowiadam zostaw w wodzie teraz powinny się pojawiać powoli korzonki.Ja wolę ukorzeniać od razu w ziemi Pozdrawiam
Nallar 23:45, 11 kwi 2015

Mirka napisał(a)
Przepraszam że tak puźno odpowiadam zostaw w wodzie teraz powinny się pojawiać powoli korzonki.Ja wolę ukorzeniać od razu w ziemi Pozdrawiam

Piękne dzięki.
paniprzyroda 00:08, 12 kwi 2015

Wszystkie hortki ukorzeniam w ziemi, bezpośrednio w gruncie, w lekko ocienionym miejscu. Praktykowałam wodę, doniczki, grunt bez porównania pewniejszy. Mam nadzieję, że już rekonesans po ogrodzie zrobiłaś Pozdrawiam.
Nallar 00:26, 12 kwi 2015

paniprzyroda napisał(a)
Wszystkie hortki ukorzeniam w ziemi, bezpośrednio w gruncie, w lekko ocienionym miejscu. Praktykowałam wodę, doniczki, grunt bez porównania pewniejszy. Mam nadzieję, że już rekonesans po ogrodzie zrobiłaś Pozdrawiam.

Rekonesans? nawet troszkę pracowałam. Pozbyłam się modrzewia, przesadziłam szczodrzeńca miotlastego, zasiliłam rodki, przesadziłam i podzieliłam rozchodnik okazały i na koniec padłam. Praca z gorączką.....nigdy więcej.
W przyszłym roku jeśli będę ukorzeniać roślinki to na pewno w gruncie, mam dość porozstawianych doniczek i słoiczków w mieszkaniu.
Miło że wpadłaś do mnie, lubię gości.