Na rabacie rosną i kwitną
szałwia caradonna
kłosowiec Beelicious Purple
sesleria jesienna
bodziszek orkney cherry
molinia moorhexe
jeżówka Cleopatra - do wymiany?
Dziewczyny, proszę o szczere podpowiedzi - czy zostawić to zestawienie czy wymienić jeżówkę Cleopatrę na Delicious Candy
lub na jeżówkę Praire Splendor Compact Rose?
Podoba mi się także jeżówka sunseekers salmon, ale nie do dostania w tym roku
Z tych roślin co mam posadzone, to dobrze rośnie krzewuszka, bodziszek korzeniasty i przywrotnik oraz piwonia, kiepsko szałwia (długo się zbiera), gorzej bodziszek kantabryjski. Reszta sobie radzi niespektakularnie.
W tym roku posadziłam rośliny w "dolnym" ogrodzie, tam są gorsze warunki, bo jest wyższy poziom wód gruntowych i od zimy do wiosny mokro, więc zobaczymy co z tego co mam będzie chętne do współpracy. AA. sesleria rośnie w dolnym ogrodzie (od ubiegłego roku- na próbę) i rośnie dobrze, ale bez fajerwerków
Sesleria jesienna jest taka limonkowa, to nie jest przekłamane zdjęcie Wczesną wiosną jest bardziej zielona, ale teraz gdy jest dużo słońca jest cudnie limonkowa... Raczej nie nadaje się do zupełnego cienia bo nie będzie tak ładnie wybarwiona. Rośnie szybko i bezproblemowo. W odróżnieniu od pozostałych gatunków sesleri ta kwitnie dopiero jesienią. Szałwia też jest bezproblemowa i ładnie się sieje pod warunkiem, że trafia na dobry grunt. U mnie mocno rozsiała się na rabacie po pierwszym roku, a potem jak pojawiła się kora to przestała. W korze nie ma siewek. Teraz wysiewa się na żwirku, jednak stamtąd ciężko wziąć te siewki, bo mimo iż próbowałam je nawet namoczyć to urywają się korzonki i ta szałwia się nie przyjmuje...
Imienniczko marudo po ścięciu szałwii rabata wygląda dużo lepiej. Okropne to ale ja bym ją od strony ogrodu ujęła w opaskę z cisów takich do wysokości maks. połowy stipy. Ale, że zawilce ci na pełnym słońcu się dobrze czują to jestem w szoku. U mnie marniały w oczach. Za to Caradonna rzeczywiście w słońcu rośnie mega wysoka. A w cieniu się pokłada.
Masz Gosiu rację, szałwia przytłoczyła tu wszystko. Już Ince powyżej odpisałam, że zaskoczyła mnie wielkością. Rosła na froncie i tam była o wiele mniejsza.
Hakone uwielbiam tak jak ty. Ze wszystkich traw u mnie ta sprawdza się najlepiej. Jest wygodna i w mojej glinie ładnie rośnie. Daję jej dużo piasku i kory przekompostowanej.
Z haknone mam już dużo obwódek, tu też mnie kusiło
Ale chyba zostawię stipę, żeby jakaś odmiana była.
Muszę Gosiu iść w więcej bylin. Boję się jak trawy sprawdzą się np za 10 lat. Byliny wiadomo, trzeba czasem odmłodzić, ale dzielenie nie jest takie kłopotliwe. Muszę już patrzeć na wygodę w ogrodzie, lędźwie się buntują
Hortensje dobrze wyglądają w moim dużym ogrodzie, po prostu je widać.
Nie mam problemu z tym, że wszyscy je mają. Chcę ogród przyjazny człowiekowi który go obrabia No i braciom mniejszym stąd tył będzie w bylinach
Moje cztery hakonowe obwódki
Będzie jeszcze jedna przy oczku i klonie. I na tym koniec. Bo jak po latach okaże się, że hakone się nie sprawdza to dopiero będzie kłopot
Iwony marudy Chociaż wpis o tej rabacie pokazuje, że mam duży luzik do własnych działań. Nie mam daru do kompozycji, metoda prób i błędów to chyba mój znak firmowy
Ta szałwia jest tu zdecydowanie za wysoka. Wiesz, że ona w innym miejscu była o połowę mniejsza. Pasuje jej pełne słońce. Na razie ścięłam ją do zera, ładnie odbija. Pójdzie na rabatę przy brzozach za jakiś czas.
U Danusi przeczytałam, że też w tym roku pierwszy raz ścięła szałwię do podstawy. Caradonna to duża odmiana i lubi się wykładać. Myślę, że ten sposób pozwoli jej zachować ładny kształt do jesieni.
Zrobiłam to z bólem serca, czubki jeszcze kwitły Ale szybko odbija, już u podstawy mam dziesiątki listeczków.
Rabata po przejaśnieniach wygląda lepiej. Ta stipa tu obłędnie faluje. Zobaczę jak zagra z zawilcami.
Też mam wrażenie, że szałwia za wysoka. A co myślisz o hakonechloe na obwódce? Ja tą trawę uwielbiam, choć u mnie nie chce rosnąć.
Zakątek z ławeczką za to wyszedł super, rabata z hortensjami też.
Chyba trochę za surowo się oceniasz... A spróbuj zabrać z rabaty szałwie rosnące na brzegu od strony trawnika. Od strony chodnika mogłyby zostać. Ta szałwia według mnie troszkę za wysoka jest na obwódkę, i ona ładnie wygląda jak wychodzi z pomiędzy stipy a nie jak przed nią jest, tak mi się wydaje. 7 kulek cisowych to też sporo chyba, że w założeniu mają zostać małe. Tylko wtedy stipa ciągle je będzie zasłaniała.
Młode przyrosty cisów świecą na żółto. Szałwia ma chyba metr wysokości.
Z oddali rabata wygląda jakby się waliła. Przy chodniku teren faktycznie nieco się pochyla. Na żywo nie rzuca się to tak bardzo w oczy jak na fotkach z prostą ścianą budynku.