Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowo zakręcona.

Ogrodowo zakręcona.

Zakrecona 10:03, 24 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Wow, jaki busz i ta trawka mniam. Pięknie

Dzięki Dorii, bardzo miłe są takie komentarze

Ja widzę jednak ile to jeszcze pracy i kombinacji wszelakich potrzeba

Sytuacja trochę się unormowała, więc zamierzam ostro popracować w końcówce sezonu
Zakrecona 10:08, 24 wrz 2020

Anda napisał(a)
Bardzo ładnie. Cisy sporo urosły Co masz zaplanowane pomiędzy hortensjami?

Brother daj trochę czasu. Urośnie Lions Rose jest bardzo wigorna, jak to często rabatówki Kordesa. Tnij ją krótko wiosną, żeby BC miał trochę czasu na start

Obie róże piękne, ale szałwia za Lions Rose się chyba nie sprawdza, bo róże wyższe Może przesadzę bliżej Brother Cadfael? Cięłam obie tak na 15cm. Lions Rose ciąć niżej?

Pomiędzy hortensje chciałam jakieś niższe jeżówki, albo monardy, ale czekam jeszcze (chociaż chwasty mnie drażnią. Czekam, bo:

1. Nie wiem ile na wysokość i szerokość urosną hortensje (to są ponoć Little Lime)?
2. Nie chcę aż takiego buszu jak na przeciwległej i wysadzania

A Ty co byś między hortensje rzuciła?
Anda 10:19, 24 wrz 2020

Zakrecona napisał(a)

Obie róże piękne, ale szałwia za Lions Rose się chyba nie sprawdza, bo róże wyższe Może przesadzę bliżej Brother Cadfael? Cięłam obie tak na 15cm. Lions Rose ciąć niżej?

Pomiędzy hortensje chciałam jakieś niższe jeżówki, albo monardy, ale czekam jeszcze (chociaż chwasty mnie drażnią. Czekam, bo:

1. Nie wiem ile na wysokość i szerokość urosną hortensje (to są ponoć Little Lime)?
2. Nie chcę aż takiego buszu jak na przeciwległej i wysadzania

A Ty co byś między hortensje rzuciła?

Nie przesadzaj róż. Niech się korzenią. Pomiędzy posadź coś innego niż szałwie Brother przytnij w przyszłym roku na 30 - 40 cm. Lions dalej na 15

Wiesz, im większy busz tym mniej chwastów

Do hortek pasują i monardy, i jeżówki Osobiście troszkę bardziej lubię jeżówki. A gdybyś z tej jednej strony przerzedziła szałwie Caradonna, to mogłabyś posadzić tam i szałwie. Kwitną przecież już w czerwcu. Posadziłabym tam jeszcze Allium Globemaster. I narcyzy I Ornithogalum umbellatum

Może przykryj tą gołą ziemię jakimś mulczem, co? To jej naprawdę dobrze zrobi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 10:39, 24 wrz 2020

Oj Kochana, nie bądź taka skromna.
Wcale nie tak trochę ogarnęłaś. I jak ładnie wszystko rośnie.
Zakrecona 10:54, 24 wrz 2020

To jak dzisiaj się dorwałam, to jeszcze strzelę taki monolog

Mam jeszcze kupę roboty:

- przygotować ostatecznie bok pod cisy,
- przerzedzić rabatkę przy domu, tą z buszem ,
- wyrwać chwasty z całego podwórka, bo rosną jak dzikie mimo ciągłego pielenia,
- ogarnąć wkoło trawnika

i jeszcze chodzi mi po głowie przygotowanie przy tarasie miejscówki pod rododendrony.

Jak by ktoś coś wiedział, to grzecznie pytam , trochę poczytałam, ale wiadomo

Pod rododendrony mogę dać korę, obornik, mączkę bazaltową, igliwie jakieś z lasu i siarkę wg przelicznika w zależności od pH. Dobrze, czy coś pomyliłam?
Zakrecona 10:57, 24 wrz 2020

EwaCo się da przykrywam kartonami i koszoną trawą, ale placu mam sporo

AniuRośnie, rośnie , ale widać na każdym kroku, że jeszcze trzeba działać. Widzisz jak fotki cykam , żeby chwastowiska nie było widać
Dorii 11:33, 24 wrz 2020

Pod rodki lepsza mączka granitowa. Do tego co napisałaś to jeszcze liście dębowe mogą być.

U siebie zawsze bardziej widzi się braki a nie to co już zrobione. Ciesz się bo pięknie masz a będzie jeszcze lepiej
Zakrecona 12:04, 24 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Pod rodki lepsza mączka granitowa. Do tego co napisałaś to jeszcze liście dębowe mogą być.

U siebie zawsze bardziej widzi się braki a nie to co już zrobione. Ciesz się bo pięknie masz a będzie jeszcze lepiej

O liściach, to takie do dołka i przemieszać ze wszystkim, będzie ok?

Bo czytałam o zaletach ziemi liściowej, ale to wyższa, a może raczej dłuższa... szkoła jazdy
Anda 12:11, 24 wrz 2020

Magdo, uważam, że nie ma sensu przygotowywać gleby pod nasadzenia, tylko nasadzenia dostosować do gleby. Podoba mi się wiele kwasolubów, ale ich nie mam, bo z ziemią miałabym niekończącą się historię jej zakwaszania. Tak więc sorry, ale nie pomogę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zakrecona 12:26, 24 wrz 2020

Znam Twoje podejście

Tyle, że ja już wokół tego wysokiego tarasu wymyśliłam rododendrony i azalie, plus jakieś dodatki i nie chcę znów kombinować.

Tam jest poważnie dość wysoko i muszę te murki czymś przysłonić, a rabata za duża tez nie jest, poszaleć ciężko by było.

Przemyslę