Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:17, 23 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ta tarasowa z tą środkową w jednej linii.
A ta z lewej wysunięta na te kulki.

No i wydaje mi się, że rabatę trzeba z przodu poszerzyć, skoro w kulkach chcesz sadzić.

Już rozumię, dzięki byłoby ok ,ale niestety ogranicza mnie to przeklęte szambo.... i ta środkowa wypadła by na nim,eh...
No i będzie musiało zostać tak jak ja rozstawiłam....
Rabata na bank do poszerzenia...
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:07, 23 paź 2019

Do góry
ta rozowa gaura jakos pozno zaczyna. Biala kwitnie ieprzerwanie prawie caly sezon, ta dopiero teraz pokazuje co potrafi

w kurniku

i u kaczek
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:00, 23 paź 2019

Do góry
zimujacy w donicy aster

a taki wlasnie dostalam i juuz posadzilam u tych znajomych od ktorych go mam zimowal wiec mam nadzieje, ze i mi sie uda.

astry jeszcze kwitna

z tylu nieskoszony trawnik. Za mokro tam, czasu brak, za szybko ciemno... moze zdazymy przed zima
Za drzwiami do ogrodu... 07:59, 23 paź 2019

Do góry
anpi napisał(a)
I takie tam jesienne kadry...niedługo trzeba będzie znów napełniać karmniki...

Urocze jesienne obrazki, sikorki już są

Róże nieustająco kwitną i o tej porze roku...sama jestem zaskoczona
i u siebie, a że koło róży przejść obojętnie nie można to lecę po pstryczka
i proszę różyczkę o uśmiech
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:56, 23 paź 2019

Do góry
Dla Miry moja pieprznica. Da sie znow jesc
latem wybujala do nieba i miala brzydkie liscie. Ciachnelam z obawa czy to przezyje i jak widac przezyla z zyskiem dla urody

Dla Pani Przyrody Mühlenbeckia w innym miejscu

tam jest takidosc duzy spad, ktorego sie nie da kosiarka skosic wiec zastepuje mi trawnik
a wczoraj bylam w ogrodniczym kupic roze i tam bylataka ladna dekoracja z Mühlenbeckia jako jedna z aktorek. Fotke zrobilam ale w komorce jest, musze zgrac na komp.

Phyla dulcis- ponoc mozna nia slodzic herbatke. ie probowalam jeszcze. Roslinka ladna jest fotka niestety byle jaka mi wyszla

i Tyton jeszcze kwitnie.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:50, 23 paź 2019

Do góry
a u mnie
nie nadazam za ogrodem, jak wygospodaruje chwile to wychodze zrywam pomidory i juz mi czas mija. Nie wiem kiedy a sie obrobie

tych mam tyle, ze nie wyrabiam z nimi. troche zamrozilam, troche ususzylam. Wczoraj zrobilam przepyszne Quiche.

u Miry wyczytalam o wrzesniowym sianiu rzodkiewek. Wysialam i patrzcie jakie piekne mam. Te wiosenne nie byly takie ladne.

Jarmuz mam pierwszy raz. Caly czas wydawalo mi sie, ze nic z niego nie bedzie, ze taki marny a tu niespodzianka. Teraz mi szkoda, ze tak malo. Na fotce wyszedl wyblakly, tak naprawde jest prawie czarny

te tez dopiero teraz pokazaly swoje piekno wczesniej jakos gubily sie miedzy roslinami.Zebralam nasiona

W cieniu - zacieniona 07:44, 23 paź 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

Przy okazji podcięłam też od dołu...muszę się przyzwyczaić do nowego wyglądu.
...i jesiennie...

Ustawily sie jak w szeregu Pieknie.A te rozowosci z hortensja zachwycily mnie szczegolnie.
Ogród kwiatowy 07:23, 23 paź 2019

Do góry
Na tydzień zmiana klimatu. Banff Kanada.
Znowu na wsi 02:33, 23 paź 2019

Do góry
Joku napisał(a)
To jakiś rdest na pierwszym planie. .. Bardzo ładnie się przebarwił.

Jolu piękny ten rdest, gdyby nie te kwiatki ,pomyślałabym,że to tułacz( hotujnia) ,listki ma identyczne ,podobnie przebarwione.
Zdrowia życzę
W ogródku emerytki 00:47, 23 paź 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Ewo, Aniu, dzięki za utwierdzeniu mnie w zrobieniu prostokątów
Trochę mi z tym zejdzie, bo kupiłam 15 sztuk
Listewki stabilizujące chcę przykleić, to lepsze niż gwoździe, ale schnięcie potrwa.
I jeszcze będę wykładać środek folią, chociaż są impregnowane.

Miskanty nn kwitną

A kwiatostan miskanta Morning Light coraz większy

Grażynko, tez prostokątne wydają mi się ładniejsze. Klej, jak najbardziej ale w kilku miejscach bym chyba jeszcze gwożdzikami chwyciła. Idę zobaczyć te suszące się kotki. Pa.
Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 23 paź 2019

Do góry
Dziś,a właściwie to już wczoraj sprzatnęłam trochę liści.Ale zanim to nastapiło...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:13, 23 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Cześć Gosia!

Coś takiego mogę zaproponować na szybko.
Kształt rabaty do wyboru
Choć przy tej półokrągłej weszła by jeszcze jedna w górnym rzędzie po lewo.

Cześć Asiu
Bardzo Ci dziękuje za ten pomysł, wcześniej nie myślałam o skosach a teraz intensywnie myśle Chyba czas założyć swój wątek bo widzę, ze dużo planów może mi się pozmieniać

Nie doczytałam u Ciebie jeszcze co się stało z Hakuro?

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 00:09, 23 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu zobacz Jeszcze miskant vanilla sky mam go od wiosny też bardzo ładny dobrze rośnie na bardzo ładne miotełki srebrny seledyn trudny do określenia.
Zobacz w necie. Czekam na jego przebarwienie.

Jeszcze o chryzantemach są piękne masz wyjątkowe szczęście, że przezimowały. Każdego roku mam zamiar kupić zimujące bo też są piękne i wszystko kończy się na zamiarach.

Pozdrawiam

Elu,jakoś mi inaczej wygląda ten mój miskant.A niech sobie będzie bez nazwy
Teraz ujenolicił swoją barwę całkowicie na słomkową.

A chryzantemy kolejne będę próbowała przezimować.Chcę teraz kupić do donic koło domu.A potem pójdą do gruntu.
Za drzwiami do ogrodu... 23:58, 22 paź 2019

Do góry
I najprzyjemniejsza część -obsadzanie rojnikami
Fajnie będzie jak spatynuje trochę i pokryje się mchem
Za drzwiami do ogrodu... 23:53, 22 paź 2019

Do góry
Nie mam fotek z całego procesu jak wykonywałam to koryto z hypertufy.Jest dużo informacji w internecie.Mi chłopaki zrobili formę z desek.Ciężko było uwolnić...środkowe wypiłowywaliśmy,bo nie były skośne.Chyba lepiej znaleźć pudełka,ja nie miałam o takich wielkościach.Fotki bardzo robocze,brudna robota
Tu w trakcie uwalniania,po trzech dniach wiązania masy.

Potem poszła w ruch szczotka druciana aby wyoblić kanty i podrapać boki,trochę też obstukiwałam młoteczkiem
Za drzwiami do ogrodu... 23:38, 22 paź 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Chryzantemy białe masz piękne, szukam nowego wianka i nigdzie go nie widzę.

Oj ,bo ja Dorotko do tyłu jestem z fotkami na wątku. A wianek byle jaki,na szybko,jakby nie dokończony...ale jest i wisi, nie doczekał się dokończenia.Bo ostatnio moje krótkie wolne chwile pochłonęło inne zajęcie.Jakiś czas temu zrobiłam donicę- koryto z HYPERTUFY i w końcu posadziłam w nim rojniki.
Przepis można znaleźć też tu.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 22 paź 2019

Do góry

tyle,

pogmyram po książce bo pamiętam że ciekawa - chyba taki czas nadchodzi że z ogrodu przeniesiemy się do książek

póki co jutro mam dalie w planie choc jedno pudło bo już wszystkie wykopalam a teraz trzeba by wsadzić i chować bo idą już noce z minusem

to tymczasem
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 23:23, 22 paź 2019

Do góry
mój ambrowiec, sadzony w maju, podkszesany zgodnie z poradami Toszki, pięć dni temu wyglądał tak:

wydaje mi się, że generalnie mu u mnie dobrze, cieszę się, że się przebarwia choć część listków jeszcze zielona, zastanawiam się jednak czy nie ma za mało słońca???
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:23, 22 paź 2019

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:19, 22 paź 2019

Do góry
Ogrodów japońskich wiele nie widziałam

i nawet jeszcze nie tak dawno myślałam że to mnie nie interesuje - ale jak sobie pomyślę ile tam cudownych roślin rośnie - klony,derenie,azalie,mchy paprocie
kompozycja i harmonia to podstawa - no to zmieniałam zdanie i od ub roku spozieram na ten styl a choćby był po naszemu nieśmiało naśladowany

Tak się złożyło że w ub roku było takie spotkanie lilakowe u Pani Elżbiety Guzikowskiej-Konopińskiej która ma kolekcje lilaków a jednocześnie interesuje się ogrodami japońskimi.

Przed spotkaniem zakupiłam książkę którą napisała "Ogród japoński" - przewertowałam - przytoczę Wam kilka bardzo uniwersalnych spostrzeżeń - jutro.
No a jak byłam to poprosiłam o autograf

Byłam tez ciekawa ogrodu japońskiego który tworzy - no może akurat ten moment wolałabym nie widzieć - choć jak coś się tworzy to od razu nie może wyglądać zwłaszcza w ub roku piekielnie suchą wiosną
Pani Elżbieta pokazywała ogród ale nie pamiętam zupełnie co mówiła chyba się wyłączyłam
kilka fotek zrobiłam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies