Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Iwony 11:42, 23 sty 2020

Do góry
Dziękuje za zachętę
W 2013 ziemia a właściwie glina została przeorana. Była to tragedia nogi się rozjeżdżały wszędzie stała woda. Chciało mi się płakać jak to widziałam ale nie należę do osób które się szybko poddają więc kupiłam kalosze i poszłam do boju.
Wkopaliśmy słupki żeby jakoś w ogóle zaznaczyć gdzie kończy się nasz teren i nie zmagać się z ziemią sąsiada .
Moje pojecie o ogrodnictwie było tylko takie jak wyczytałam z gazet popytałam w centrach i popatrzyłam w necie. I tak to z mojej wiedzy poszłam i zakupiłam pierwsze rośliny. Pewnie takie jak większa część takich ogrodników czyli tuje.
Ponieważ mój mężuś zawsze marzył o choinkach to pojawiły się też choinki.

i dla pocieszenia oka parę wrzosów
Ogród w remoncie 11:31, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Ogród w remoncie 11:23, 23 sty 2020

Do góry
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.
Na zakręcie. 10:54, 23 sty 2020

Do góry
anna_grreen napisał(a)

To najmniej uporządkowana część ogrodu.

Duuze fajne masz te drzewa.
To żółte pięknie wybarwione.
Moja Mayesty od Ciebie już wzeszla.
Nie wiem czy za wcześnie czy nie.
Ale połowę nasionek już wysialam.
Za drzwiami do ogrodu... 10:53, 23 sty 2020

Do góry
Aniu, na razie jeszcze nic nie wysiewałam. W lutym wysieję nasiona cebuli cukrówki. Zawsze na wiosnę kupuje sadzonki, a w tym roku spróbuję swojej produkcji Trawki w tamtym roku wysiewałam 5 marca i myślę, że nie ma co za wcześnie wysiewać i tak do gruntu pójdą w maju, bo mogą zdarzać się wcześniej przymrozki.One szybko wschodzą i ok trzy miesiące wzrostu im wystarczy na parapecie i hartowanie na tarasie. Nie będę się z nimi bujać prawie cztery miesiące jak posieję za wcześnie
Teraz tylko uszczykiwałam pelargonie i pikuję, bo w piwnicy ciepło i mało światła i szczepki strasznie się powyciągały i są blade.
Ogólnie nie planuję jakichś szczególnych wysiewów, tym bardziej, że zauważyłam już fruwające ziemiórki przy doniczkach z koleusami.
Nie wiem czy uda się do końca przezimować zabrane do domu sadzonki wilca ziemniaczanego. Na początku ładnie rosły, a teraz liście dziwnie wyglądają, są w takie białe kropeczki i jakby przykurczone. Nie wiem , czy to sprawka tych ziemiórek, czy jakaś choroba grzybowa, czy inna atakuje. Może im domowe ciepłe warunki nie odpowiadają.
Ogród Iwony 10:42, 23 sty 2020

Do góry
Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Mam na inię Iwona i od 2012 roku zaczęłam moja przygodę z ogrodem, a właściwie nie z ogrodem tylko z kawałkiem ziemi który kupiliśmy . Ogrodowisko podglądam już od jakiegoś czasu ale do tego żeby pokazać swój ogród (w wielkim tego słowa znaczeniu) dojrzałam chyba dopiero teraz. Tak więc zacznę od początku i pomalutku postaram się pokazać tak to wszystko się zaczęło.

Zakup kawałka pola

Brzozy które rosły

Moja działka na Dębowym Lesie 10:30, 23 sty 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Aniu jeszcze ze 2 miesiace i powitamy wiosne nie moge sie doczekac i sie ciesze ze w tym roku jakos ta zima szybciej mi przechodzi ❤

Ta zima w tym roku jest bardzo dziwna.
Do kalendarzowej wiosny coraz bliżej.
Oby ona była normalna.
Moja trawka Mayesty już się pokazała

Moja działka na Dębowym Lesie 10:20, 23 sty 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ale fajna kępka ciemierników Dobrze im u Ciebie
Zdjęcia ze szronem bardzo ładne
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Aniu

Ciemiernik biały mam dłużej.
A ten drugi ciągnący 2 rok. A to jego pierwsze kwitnienia.
Szron już znikł. Potem było zielono.A wczoraj deszcz i śnieg .
Ale trochę białego jest.
Dziękuję Ewo i wzajemnie udanego roku.

Hmmm tulipany już są takie
Ogród w remoncie 10:01, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Więc tak
Stwierdziłam, że pasuje mi bardziej niski żywopłocik, niski znaczy gdzieś 70cm. Tyle, że nie do końca podoba mi się taki sam, jedyny. No to wymyśliłam, że dam mu maciupeńkie drzewko, może być krzaczek. O tak

Dla mnie to drzewko/krzewik to już o jeden krok za daleko
Ogród w remoncie 09:43, 23 sty 2020

Do góry
Więc tak
Stwierdziłam, że pasuje mi bardziej niski żywopłocik, niski znaczy gdzieś 70cm. Tyle, że nie do końca podoba mi się taki sam, jedyny. No to wymyśliłam, że dam mu maciupeńkie drzewko, może być krzaczek. O tak

Czy dokładnie w tym miejscu to jeszcze nie wiem

I jeszcze coś takiego mi się stworzyło

Może uda mi się wyjaśnić
Ten pas szary to taka niby ścieżka. Chyba kamyczki. Przedłużyłam ją a właściwie obrysowałam dokoła trawnika. Poprzedzielana jest kawałkami nasadzeń przed magnoliami(pewnie jakieś trawki). W okolicy tej magnolii najbliżej altany poduchy zimozielone. Ciurkadełko wstawiłam w dwóch miejscach bo nie wiem jeszcze dokładnie. Albo w żwirku albo bardziej w rabacie. Na czerwono ławki.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:14, 23 sty 2020

Do góry
Właśnie zaczynam pracować nad wizytówką zakątka

A to moje cementowe zwierzaki

Czuję sezon w kosciach.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:02, 23 sty 2020

Do góry
Wiosną pelargonie wylądują pod plotek w zakątku kawowym.

Po drugiej stronie plotka bedzie lawenda.
Ogród w remoncie 23:55, 22 sty 2020

Do góry
Ciekawe co powiecie na te wersje żywopłotków, bo ja sama nie wiem. Coś trudno mi się przyzwyczaić do takiej przesłony. No może w niższej wersji

Tu wyższa

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:32, 22 sty 2020

Do góry
Ni to jesień...
ni to zima...
ni to wiosna...

Pozdrawiam zaglądających

Stary ogród zamkn. 22:22, 22 sty 2020

Do góry
Na jesieni zabrałem się za przygotowanie nowego miejsca na warzywnik i jagodnik.

Będę miał jabłonie rozpięte na espalierze, posadziłem krzewy jagodowe, żywopłot grabowy. Ciekawe czy w tym roku będzie już widać zarys tego miejsca...

Czekam na budki dla ptaków, przybędzie 10 nowych, bo dotychczasowe zaczęły spadać. Pora na wymianę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 22 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Danusiu, miskanty z prawej strony rabaty umiejscowiłaś prze hortensjami, czy trawy jak się rozrosną nie zasłonią hortek?
A może masz jakieś zdjęcie z takim rozmieszczenie miskantów przed hortkami?
Pytam, bo też mam 3 nigry, przed nimi hortensje limki a w plecach gracki, które wiosną będę dzielić i zastanawiam się, czy dać je w plecach po całości czy może tak jak rozrysowałaś?

Na tym zdjęciu widać jakie trawy są wysokie...

tu wiosną 2019r.

]

Gracillimus jest wysoki, może zamień na inną odmianę. Czy zasłoni, no nie wiem, zależy w jakich odległościach jest sadzony. Jak widzisz to miejsce to muszisz sobie to wyobrazić.

Posadź pomiedzy a nie przed.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:35, 22 sty 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, podpowiedź proszę co mogłabym posadzić na tym wąskim pasku przed tujami. Stanowisko północ, trochę słońca jedynie wieczorem na skrawku rabaty. W tej chwili są tam hortensje anabelle ale one są delikatne mąż za każdym razem obija je jak wysiada z samochodu. I są trochę za rozłożyste. Szukam czegoś kolumnowego. W sąsiedztwie jest klon jasnozielony kulka i dalej kulkowisko z bukszpanow

Wyrzuć folię, widać ją, bo tuje uschną. Nie poradzę, jak będziesz w to sadzić. Napisz, że wyrzuciłaś
Ogród w remoncie 21:24, 22 sty 2020

Do góry
Aniu to może jeszcze taka?

Hortensjowo 21:17, 22 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękne kosze i ciemierniki. Bardzo pasują do Ciebie.

Wiklina (wyroby z wikliny) ta nasza lubi być moczona, mam wypraktykowane. Czasami moczę je w lecie w strumieniu. Wtedy zachowuje jędrność i się tak nie łamie. Mam koszyki do sadzenia cebulowych, na ziemniaki, takie wielkie do grabienia liści i na drewno opałowe do pieca.

Ciemiernik biały (niger) jak przekwita to właśnie tak różowieje. Wschodni (ma te listki takie lekko ząbkowane) (koloru białego) jak przekwita, to też różowieje. Ciekawa cecha u roślin o kwiatach białych.

Gdzie "rzucili" ciemierniki? Marzę już o donicach przedwiosennych.

Ewa, dziękuję. Kosze są na razie w planach, mam kilka upatrzonych, ale muszę je obejrzeć "na żywo". Kilka koszty ma dobre ceny, ale nie wiem czy kształt będzie mi tak do końca odpowiadał.

Też lubię wiklinę, mam jeden kwietnik na tarasie

a drugi na razie w garażu, bo mi kompozycyjnie "nie styka". Tu jest taki pokazany (tylko częściowo go widać, ale nie znalazłam innego zdjęcia).

Ciemierniki każde lubię i w każdym kolorze. Tylko muszę się nauczyć porządnie o nie dbać, żeby się rozrastały i pięknie kwitły. No i nie mogę ich przesadzać.

Ładne ciemierniki były w LM przed świętami, ale tylko niger. A te zdjęcia, które pokazałam, są z lokalnego sklepu ogrodniczego w Tarnowie Podgórnym (niedaleko Poznania). Jednak największy ich wybór będzie na Gardenii w połowie lutego. Niestety chyba nie można ich zakupić (tak było w poprzednich latach, szkoda).

Ogród bez reguł 21:15, 22 sty 2020

Do góry
Ania, tak wyglądają gałęzie metasekwoji pod koniec kwietnia. Ta moja jest mocno ażurowa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies