Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Między polem, a lasem. 18:38, 23 sty 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Nie mam aktualnych zdjęć, bo jak wracam, to ciemnica już i nic nie widać. Miedzy szmaragdami a hortkami jest Miskant Silberfeder, z kolei miedzy danicą a hortkami jeżówka. No i właśnie brakuje mi czegoś przed Danicą. Może jednak hakonka? Nie wiem, im więcej kombinuje, tym głupsza jestem.

Kasiu a chcesz tą rabatę mieć całą zieloną z dodatkiem bieli hortek? Pytam się bo nie wszyscy lubią takie jednolite zestawienia... W drugim ogrodzie mam rabatę z samych zielonych roślin/traw i jestem zachwycona tym połączeniem ale to trzeba lubić

U Ciebie Smaragdy są zielone, Silberfeder też jest cały zielony i Danica też zielona Sesleria jesienna będzie miała trochę inny odcień zieleni-taką limonkę, ID dadzą Ci lekkie rozjaśnienie i nawiązanie do bieli hortek ale trzeba pamiętać, że to trawa dobra jako zadarniacz. Na pewno nie utrzymasz jej tylko pomiędzy Danicą...
Hakonechloa też świetna, choć osobiście coś mi zgrzyta w jej połączeniu z fontannowymi miskantami. Ale to tzlko moje ydanieŁ=

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:22, 23 sty 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Na koniec wzięłam się.za wywalenie carexa Ice dance.....dał mi w kość....masakra....

Poszłam z widłami kopać ,ale mało ich nie złamałam ...więc poszłam jeszcze po siekierę.... 3 taczki z 5,5 m obwódki.....
Przez 3 lata urosły potfforrry...

Po....obrzeże do poprawy i trzeba posprzątać tutaj podzielę i posadzę seslerię skalną....będzie fajnie pasować wzrostem,barwą i warunkami do tawuł limonkowych....

Koniec

Nie zazdroszczę takich robót Wiem jak dają w kość, choć u mnie w rankingu, Molinie zdecydowanie wygrywają pod wzgęldem ilości brzydkich słów jak używam przy ich wykopywaniu
Ogród w Tarnowie 18:19, 23 sty 2020

Do góry

Przy tej pogodzie rybki jeszcze nie za snęły i wciąż są aktywne

Ogród w Tarnowie 18:08, 23 sty 2020

Do góry
Wrzośce już kwitną

Teraz jest dobry czas na przycinanie klonów japońskich / nie płaczą/
Ogród w Tarnowie 17:57, 23 sty 2020

Do góry
Obiela już oczyszczona z nasion, które mocno się trzymają i ja je obrywam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:05, 23 sty 2020

Do góry
Poczekam troszkę i będą kolejne zbiory

zwyczajne styczniowe widoczki

Pamiętajcie o ogrodach 16:47, 23 sty 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

...jejku ,
ty wycinasz a ja sadze drzewa
równowaga zachowana hihihi
Ogród w remoncie 16:24, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Posiedziałam dziś trochę i stworzyłam obrazek pokazujący w uproszczeniu ten mój kąt przed altaną. Może prościej Wam będzie zobaczyć to wszystko. Rysunek niedoskonały, proporcje drzew nie do końca zachowane ale mniej więcej widać co i jak chyba. Macie pomysł gdzie wcisnąć to moje ciurkadełko?

Jak coś pytajcie, wyjaśnię co nie wiadome

Ja bym to ciurkadełko posadowila w rabacie pod tym drzewkiem pierwszym od lewej narysowanym jako powtórzenie tych zielonych kulek...
Pamiętajcie o ogrodach 15:56, 23 sty 2020

Do góry
Piękne słońce, wiosny w powietrzu nie czuć ale powoli....

Pamiętajcie o ogrodach 15:32, 23 sty 2020

Do góry
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

Między polem, a lasem. 13:54, 23 sty 2020

Do góry
Nie mam aktualnych zdjęć, bo jak wracam, to ciemnica już i nic nie widać. Miedzy szmaragdami a hortkami jest Miskant Silberfeder, z kolei miedzy danicą a hortkami jeżówka. No i właśnie brakuje mi czegoś przed Danicą. Może jednak hakonka? Nie wiem, im więcej kombinuje, tym głupsza jestem.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:19, 23 sty 2020

Do góry
Mniej estetyczny przykład kompostownika (też z Anglii)

Ale promujmy lepsze przykłady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:08, 23 sty 2020

Do góry
Sama trawa nie nadaje się, będzie gnijącą, śmierdzącą masą. Albo przesuszaj i przy dokładaniu dosypuj naprzemiennie gałązki, suche badyle, suche liście.

Inna opcja - tą trawą ściółkuj rabaty, najpierw cienko, niech przesycha, potem dosypuj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

Kompostownik może być samą pryzmą, ale lepiej aby była jako tylko chociaż estetyczna jak tutaj - w Great Dixter, ale jak widzisz jest tam mieszana masa zielona i sucha.

Co do wielkości, nie tyle sama powierzchnia, co wysokość ma znaczenie. Nie powinna być wyższa niż 100- max 150 cm, a długa może być nawet na kilometr.
Szerokość taka, aby był dostęp do przerabiania, czyli przerzucania warstw. Optymalna 150 cm.

Najlepiej, aby były jednak komory - 3 komory, kompost świeży, jednoroczny, gotowy do użycia.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:03, 23 sty 2020

Do góry
Asia glebowo pasowałaby np zanokcica ale ta na zimę znika,
może paprotka zwyczajna

Ogród w remoncie 12:26, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy

I chyba tak zostanie bo nic innego nie wymyślę mądrego. Wiadomo było, że będzie kłopot no ale mimo wszystko nie chciałabym jej ruszać.
Asiu jeszcze ciurkadełko
Ogród w remoncie 12:00, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy
Ogród Iwony 11:42, 23 sty 2020

Do góry
Dziękuje za zachętę
W 2013 ziemia a właściwie glina została przeorana. Była to tragedia nogi się rozjeżdżały wszędzie stała woda. Chciało mi się płakać jak to widziałam ale nie należę do osób które się szybko poddają więc kupiłam kalosze i poszłam do boju.
Wkopaliśmy słupki żeby jakoś w ogóle zaznaczyć gdzie kończy się nasz teren i nie zmagać się z ziemią sąsiada .
Moje pojecie o ogrodnictwie było tylko takie jak wyczytałam z gazet popytałam w centrach i popatrzyłam w necie. I tak to z mojej wiedzy poszłam i zakupiłam pierwsze rośliny. Pewnie takie jak większa część takich ogrodników czyli tuje.
Ponieważ mój mężuś zawsze marzył o choinkach to pojawiły się też choinki.

i dla pocieszenia oka parę wrzosów
Ogród w remoncie 11:31, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Ogród w remoncie 11:23, 23 sty 2020

Do góry
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies