Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Czasem słońce czasem deszcz 19:04, 27 maj 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Dodam tylko, że Evergold i Everillo to totalnie różne carexy pod wzg. estetycznym, pierwszy ma kremowo-żółty pasek, drugi to po całości cytrus.

na tych zdjęciach kolor jest najbardziej zbliżony do oryginału

A co to za roślika przed Everillo cała w pączkach?
Tu ma być ogród :) 18:57, 27 maj 2015

Do góry
chodzi Ci Asia o rozchodnik kwitnący na różowo?
Bo te moje, niekoniecznie spełnią Twoje oczekiwania, Star Dust kwitnie na biało, a Red Cauli chyba bardziej na czerwono niż różowo, choć tak naprawdę będę mogła odpowiedzieć jak zakwitnie.
Ale, kiedyś jak kępki się rozrosną to możemy pomyśleć o wymianie, jeśli dalej kolory będą Ci pasować
Ogród Anety 18:42, 27 maj 2015

Do góry
anetta napisał(a)
za kulkowiskiem powstaje rabata różano-szałwiowa + przywrotnik ostroklapowy

Anetka, a na jakie odmiany róż i szałwii się zdecydowałaś?
I już jestem ciekawa jak w to się wkomponuje przywrotnik, bo sama o takim zestawieniu bym nie pomyślała.
Ja przy tarasie też będę mieć białe róże i niebieskie szałwie.

A RH to Nova Zamla?
Tu ma być ogród :) 18:20, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Asia, rozchodnik Star Dust kwitnie na biało, a ten który Ty masz, też bardzo fajny, muszę na niego kiedyś zapolować, bo podoba mi się kolor ulistnienia.
U mnie wielkie sadzenie będzie w przyszłym tygodniu, teraz jest zbyt mokro, a weekend poza domem, więc rośliny muszą poczekać.

No to możemy się wymienić rozchodnikami , bo ja też chciałam różowy a dostałam ten bordowy
Tu ma być ogród :) 18:18, 27 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Edyta poczytałam widzę, że działasz bardzo konsekwentnie. Wiśnie świetne z obwódką bukszpanu. O zagajniku brzozowym już chyba pisałam, że magiczny nie mogę się doczekać jak posadzisz te wszystkie cuda co czekają na podjeździe. Ciekawa jestem rozchodnika star dust on jest różowy ? Ja mam rasperry truffle też czekam na niego zakochałam się w rozchodniku u Any w ogrodzie.

Asia, rozchodnik Star Dust kwitnie na biało, a ten który Ty masz, też bardzo fajny, muszę na niego kiedyś zapolować, bo podoba mi się kolor ulistnienia.
U mnie wielkie sadzenie będzie w przyszłym tygodniu, teraz jest zbyt mokro, a weekend poza domem, więc rośliny muszą poczekać.
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 18:17, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Waldku,
przy okazji tematu gnojówek, napisz proszę jak długo może taka gnojówka stać w beczce.
Zrobiłam swoją niecałe 3 tygodnie temu, gotowa była chyba już po 10 dniach, bo po pianie nie było śladu, potem przyszła fala deszczów, obecnie działkę mam tak podlaną, że nie ma co lać tej gnojówki w tej chwili, parę dni trzeba odczekać, aż grunt trochę przeschnie i stąd pytanie jak długo ten roztwór może stać w beczce, zanim się popsuje?
Mam miodówkę na bukszpanach, czy mogę je popryskać dolistnie roztworem z gnojówki w stężeniu 1/10, wcześniej chcę zastosować Mospilan.

Gdzie można nabyć te preparaty, które podawałeś na tarczniki i kompost tea?

Dziękuję za bardzo cenne porady ze strony 52!

Edytko.
Proces robienia roślinnych gnojówek przebiega podobnie jak proces robienia wina z owoców. Po ustaniu fermentacji można beczkę zamknąć i wyciąg roślinny wykorzystać w dowolnym czasie wegetacji roślin.
Zanim zastosujesz Mospilan to proponowałbym Ci sprawdzić skuteczność działania ekstraktu ze złocienia dalmatyńskiego. Preparat można zrobić samemu z suszu kwiatowego lub kupić w sklepie np tutaj:

http://zdrowa-skora.es24.pl/opis/5102265/preparat-biobojczy-do-oprysku-z-pyretryna-1000ml.html
http://zdrowa-skora.es24.pl/opis/5164772/rozpylacz-biobojczy-z-pyretryna-500ml.html

Dla osób zainteresowanych działaniem alkaloidu pod nazwą pyretryna więcej informacji tutaj:

http://rozanski.li/?p=913

Compost tea to nic innego jak płynny ekstrakt z kompostu. Dodatkowo natleniając go przez okres ok 36-48 godzin namnażamy tym sposobem całą masę pożytecznych mikroorganizmów. W sklepie jest niedostępny ponieważ namnożone mikroorganizmy muszą trafić w środowisko roślin i do gleby w przeciągu 4 godzin od zakończenia procesu natleniania ANHK
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:16, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o skoro się to zdjęcie akurat pojawiło to napisz proszę, co to za drzewo w obwódce bukszpanowej, bo jakoś mi to umknęło... miłorząb?

To miłorząb
Tu ma być ogród :) 18:12, 27 maj 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
cichutko podglądam postępy ....
pozdrawiam

Miło mi, fajnie, że się ujawniłaś i zapraszam częściej
Narodziny ogrodu Eweli 18:11, 27 maj 2015

Do góry
Witaj Ewelina,
rabatę koniecznie powiększ, tak jak wyznacza to kostka.
Śliwa wiśniowa Pissardi czy Nigra na środku to fajny pomysł, możesz też rozważyć np. miłorząb Mariken, do tego kulki bukszpanowe, żurawki i jakieś carexy, bo hakonechloa nie jest zimozielona i późno się zbiera po zimie, więc to chyba nienajlepszy pomysł.
U BusyBee w ogródku... 16:28, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja też do nazwy doszłam sama, w miejscu gdzie kupowałam były bezimienne, ale w innej szkólce spotkałam z podpisem i już sobie dopasowałam.
Świetna też jest odmiana kwitnąca na biało - chyba się skuszę przy najbliższej okazji.
A w ogóle z tym brakiem nazw to standard, szczególnie jeśli chodzi o żurawki.

Zgadza się
Ostatnio moja koleżanka zachęcona moimi zurawkami , zakupila kilka do siebie.
Dumnie prezentowała mi te swoje 5 żurawek- każda była inna, ale kupowane jako jedna odmiama- zurawka bordowa
Tu ma być ogród :) 15:52, 27 maj 2015

Do góry
może zajrzy tu ktoś, kto będzie mógł się wypowiedzieć, ja się niestety nie znam na tyle, żeby coś tu analizować.
A skąd pomysł żeby łączyć dwie mieszanki i czemu miało to służyć?
Asi ogródek pod świerkami 14:39, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mam Twój wątek w obserwowanych, bo na początku regularnie śledziłam, teraz niestety mam trochę zaległości, ale postaram się nadrobić

Ja właśnie Twój czytam od początku , zapraszam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:32, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

właśnie odkryłam, że mam chyba takiego samego orlika, tylko mój nie taki okazały, ale widzę, że ta odmiana ma potencjał.
Czy u Ciebie on jest wysoki? - bo u mnie niziutki, w tej chwili ma może ze 20 cm wysokości.

ten akurat zakwitł w tym roku pierwszy raz, a tamtym roku się wysiał, nie jest nazbyt wysoki ma ok 30-40cm
Asi ogródek pod świerkami 14:32, 27 maj 2015

Do góry
ja nie jestem najlepszą specjalistką, ale wydaje mi się, że ten duży to Ice Dance, a mały może Snowline?

Mam Twój wątek w obserwowanych, bo na początku regularnie śledziłam, teraz niestety mam trochę zaległości, ale postaram się nadrobić
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:21, 27 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

A co to za carex za szałwią ? Ice dance? variegatus? Mam takie i nie wiem , który to który - wkleiłam u siebie zdjęcia do identyfikacji

na moim zdjęciu Ice Dance, a do Ciebie zaraz zajrzę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:19, 27 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

właśnie odkryłam, że mam chyba takiego samego orlika, tylko mój nie taki okazały, ale widzę, że ta odmiana ma potencjał.
Czy u Ciebie on jest wysoki? - bo u mnie niziutki, w tej chwili ma może ze 20 cm wysokości.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:19, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a to już teraz rozumiem czemu taki ruch na portalu w kwestii tej szałwii.
Ja nabyłam niedawno sensation deep blue

Będę się w takim razie rozglądać za tą Caradonna.

A co to za carex za szałwią ? Ice dance? variegatus? Mam takie i nie wiem , który to który - wkleiłam u siebie zdjęcia do identyfikacji
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:15, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Co to za roślinka na pierwszym planie, szałwia?
Fajne ma te bordowe łodyżki. Przy ciemnej żurawce świetnie spasowana.
to szałwia caradonna, ona jest wysoka, ma wyprostowane źdźbła i takie ciemne łodyszki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:14, 27 maj 2015

Do góry
EdytaB napisał(a)

że się wtrącę Szałwia Caradonna

a to już teraz rozumiem czemu taki ruch na portalu w kwestii tej szałwii.
Ja nabyłam niedawno sensation deep blue

Będę się w takim razie rozglądać za tą Caradonna.
Tu ma być ogród :) 14:07, 27 maj 2015

Do góry
nie słyszałam Reniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies