Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:44, 16 paź 2019

Do góry
To begonia papaja - młoda sadzonka przechowam?

Dzisiaj była cudowna pogoda i mogłam podziałać w ogrodzie - ogarniam rabaty, coś wycinam, pielę, grzebię, i wsadzam co kupiłam i co mam z siewu i z dzielenia.

Dzisiaj wsadziłam wreszcie dary floksa i astra, bodziszka ukorzenionego - zdobyczny, uratowany i podzielony wielosił , bodziszki żałobne podzielone, nowego astra, czosnki bulgarskie i 2 koszyki tulipanów z siewu firletka kwiecista. Jedna rabata dosadzona jeszcze kancik kiedyś i tak kolejne.

Jutro największa rabata - zawsze jak działam na rabatach to mam ochotę na wykopanie wszystkiego ...może kiedyś

Ogród Małej Mi 2017 20:43, 16 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ciekawa informacja o parocji - jak wielka jest u Ciebie i ile lat ma?

Błoto wpisane w ogrodnictwo - to normalka, czasami trzeba coś zrobić wbrew pogodzie (zamieść śnieg i coś posadzić, rozkuć lód i coś posadzić albo utopić cebulowe w błocie).

Ogólnie wolno rośnie. Mam ją co najmniej 10 lat. Podkrzesałam choinki by dać jej więcej światła. Na słoneczku ładniej się wybarwia. Wysokość ok. 3,0m i podobna szerokość.
Lilak od dawna nie ma ani listka, a parocja cała w liściach.. długo trzyma nawet zaschnięte.

Tu widać jak pięknie świeci góra drzewka

Moja działka na Dębowym Lesie 20:42, 16 paź 2019

Do góry
Chryzantemy kolejne rozkwitły

a ta jest w innym miejscu.Ta to Margo. Mam ja kilka lat, dobrze zimuje.
Ale nie wiem czy te dwie sa takie same ??

Moja działka na Dębowym Lesie 20:38, 16 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Fajne dekoracje jak zwykle coś u Ciebie jest takiego innego ciekawego i wspaniałego

Pozdrawiam Aniu

I mi te dekoracje wpadły w oko.Takie inne od innych .Nie tuzinkowe.ładniutkie.Naturalistyczne.
Dziękuję

Moje berberysy, jeszcze małe i młode. I do tej pory były tylko 2 .
Berberys Maria

NN

A to dwa nowe.. mąż mi kupił
Byłam z mężem w ogrodniczym,, po tujkę na cmentarz do teścia.I stałam i przyglądałam się pięknym berberysom..
I wiecie co,, maź patrzył na mnie i kupił mi takie 2 cuda.
W tym roku je posadzę na tz, poczekają. bo miejsca odpowiedniego jeszcze nie wymyśłi łkam.A raczej b yłoby, ale tam na razie drzewo lezy, które trzeba pociąć i przenieś do nowej jeszcze nie zrobionej drewutni.To na wiosnę już może będzie to miejsce wolne i będzie.. one
ten wyższy..ale będę go ciąć

A ten ma rosnąć kulkowo i niski, tak pani nam powiedziała.Ale nazwy niestety ich nie znam.
B&B czyli betonowa Bawaria 20:37, 16 paź 2019

Do góry
Tak jest na pinterescie

[zmoderowane]

Tak zrobila Zeta z watku https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=710

A tak jest u mnie. Kino ale staram sie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:31, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Dzięki Danusia
pozdrawiamy
Zygi podcina cedry libańskie, rosną, jak wściekłeco rok tak 3 dolne piętra.
A trawy tak wysokie, że nawet on w nich ginie

cedry skończyły 7 lat, z 15cm, takie olbrzymy już są, wspaniałe drzewa

Cedry libanskie piękne. Weszłam na twój wątek ale przerwałam ogladanie, aby w necie się dowiedzieć więcej o tych drzewach.
Więc pewnie nie do mojego klimatu, może za kilka lat o ile dożyje a zimy nie będzie. Są też piękne himalajskie i syberyjskie ale libański ładniejszy.

Milka ale dlaczego u ciebie te cedry takie rzadkie. Czy one mogą być przycinane po bokach. Czy. Celowo nie przycinasz bokami nie chcesz cienia. Nie doczytałem czy igły na zimę opadają.

Jutro jadę piękna pogoda u nas dzisiaj burza lekka przeszla.

Ja tam kupuje trawy bardzo wdzięczna roślina nie mam problemu z wiązaniem. Niestety wiąże z musu ze względu na wiatr. Mam opaski zaciskowe i raz dwa powiaze a kiedyś sznurkiem klęłam bo ciągle uciekał.

Idę jeszcze pooglądać u ciebie

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:30, 16 paź 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Mira jak ja Ci zazdroszczę tych wojaży ogrodowych, u mnie wieczny deficyt czasowy, mam nadzieję że kiedyś się to zmieni.

Uwielbiam odwiedzać Twój wątek, zawsze czegoś ciekawego się dowiem i zobaczę.

Też się zastanawiałem jak ogrodnicy wykopują dalie spod tych rusztowań? Może te kraty się ściąga a zostają na stałe tylko podstawy/nóżki ? ale z drugiej strony kto sadzi dalie w tym samym miejscu ? Hmmm ... płodozmian musi być.

Moje dalie to już przeszłość, pierw zmaltretował je wiatr a potem ściął mróz.

Cudny jest ten różowy aster. Znasz może nazwę ?

Aaaaa ... jak Twoje heliotropy, zdążyłaś schować ?

Ja też sobie zazdroszczę
Ja ostatnio coś oklapłam to chyba nadmiar inspiracji, myśli...

Te kraty muszą sciągać tak uważam - ziemia jest bardzo dobra puszysta i na pewno nawieziona - te ogrody z daliami to ogrody pokazowe więc taki wysiłek jest pewnie akceptowalny i konieczny.

U mnie też już po daliach, co zrobić.
Aster który? Rosa Siegier ?

Na szczęście heliotrop na czas powędrował do garażu za to lantany odleciały - trudno - obmyślam już nasadzenia donic na kolejny rok
początek jest prosty bratki potem heliotropy, fuksje..i coś jeszcze poza hostami,eukomisami..

nie kupiłam jeszcze chryzantem trudno

mam nowe doniczki

Moja działka na Dębowym Lesie 20:26, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

W gościach fajnie, ale w domu też. Świetne zapasy na zimę.
Czy fuksja zimuje u ciebie w gruncie??

To prawda wszędzie fajnie , na jakiś czas .ale w domu najlepiej i w naszych ogrodach

Dzis kolejne przetwory zrobione.
Buraczki z z papryką i pigwa .Wszystko swoje.

Nie ta fuksja nie zimuje w gruncie.
Zabieram ją na zimę do domu.I na czas przymrozków też była zabrana do domu.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:25, 16 paź 2019

Do góry
Na dobranoc aktualne zdjęcie naturalnego przenikania się drzew w aniołowskim lesie
B&B czyli betonowa Bawaria 20:18, 16 paź 2019

Do góry
Przywozimy to wszystko przyczepom.

Jak sie kupuje potem to tez to jest podzielone na grubosc.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:18, 16 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aronia dzisiaj już w zupełnie innej odsłonie.

za to ile dobroci na ziemię liściową

Sosen u mnie nie ma. Za bogata gleba, a dodatkowo przerażałby mnie ten cykliczny zrzut igieł. Jodły są fajne.
Starałam się u siebie stworzyć namiastkę naturalnego przenikania się drzew, krzewów, traw i bylin. W niektórych miejscach się udało.

Myślę że w wielu miejscach Ci się to udało
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:16, 16 paź 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Trzcinnikowa..

Fajnie wyszła!
Za rok, jak będzie gęstsza, to i płot zakryje
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:15, 16 paź 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Co robisz z pelargoniami teraz, no z chwilą nastania przymrozków konkretnie?

Spóźniona jestem z pytaniem - nie było mnie jak był przymrozek więc te w donicach wymarzły a doniczki na półce wsunęłam w głąb przezornie i są ok.
Na szczęście donica z heliotropem poszła na 2 dni do garażu i teraz mi pachną

Nowoczesny ogród ze skarpami 20:14, 16 paź 2019

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Jeszcze Wam wrzucę zdjęcie jak tworzy się nowa skarpa tzw. geometryczna.

Tutaj jeszcze trzeba uzupełnić kamieni i to by było na tyle, więcej kamieni nie zaakceptuję

Ale MEEEGAAA!!!
B&B czyli betonowa Bawaria 20:13, 16 paź 2019

Do góry
Podobala mi sie ale nie chcialam tak calkiem spapugowac.

A tu pokaze jak sie tutaj smieci z ogrodu segreguje bo ja nie moge miec tu kompostu.

Wiec to jest taki duzy plac

I nawet na wysypisku resztek z ogrodu musza byc one posegregowane. Nie ma tak ze wszystko na jedna kupe. Trawa osobno i na przyklad cos innego tez musza byc osobno. A dlatego ze jak sie potem zrobi kompost to kompost ze wszystkich resztek takich zmieszanych to nie jest dobry dla wszystkich roslin tak jak leci w ogrodzie. Ludzie nie mysla czesto i robia jeden kompost a tak nie powinno byc. Dobrzy ogrodnicy tutaj o tym wiedza.
I tu na zdjeciu widac na tabliczce co tu na tej kupie wolno wyrzucac.

Pamiętajcie o ogrodach 20:13, 16 paź 2019

Do góry
To ognik.

A to już tył ogrodu

Ogród bez reguł 20:12, 16 paź 2019

Do góry
Dla GalgAsi ku pokrzepieniu zbolałego ciała i ducha. Będzie dobrze!

Sobie skopiowałam ten krzepiący wpis od Hani - widok przecudny. Będzie dobrze do niego wracać
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:10, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Pomysłowe rozwiązania dla dalii...ale u mnie z racji czasu i ogrodu, nie realne. Ale sposób mam, tylko te z ciemnymi liśćmi sądzę i po problemie.

Irenko ja takich podpór mieć nie będę miała, a z ciemnymi lisćmi będę miec więcej bo kupiłam nasiona i wysieję - z siewu fajne są

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:06, 16 paź 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Doczytalam. Dziekuje za wszystkie nauki Mam nadzieje, ze wygrzebie z zakamarkow pamieci w razie czego. O odkazaniu nie mam pojecia ale moze to i dobrze ;9 mam nadzieje, ze nie bede potrzebowac.
Tak mi sie przypomnialy Twoje daliowe opowiesci o kupowaniu dalii w Czechach i roznych pomylkach. Powoli zwieksza sie moja kolekcja dalii.
Astrow mam cale mnostwo, musze im portrety porobic.
Dynia u mnie musi byc, bo ja ja uwielbiam. Jako zupe, lasane, ciasto, konfitura.... No i jak sama wiesz mam na nia miejsce.

Pozdrwiam serdecznie i lece sie dalej uczyc tym razem u Ewy

O to fajnie że masz dużo astrów, przypomniałaś mi że trzeba bukiecik astrowy zrobić

uczymy się wspólnie cały czas

mam teraz sporo pracy pewnie jak wszyscy z warzywnikami - jeszcze rosną marne sałatki, szczypiorek, pory, pietruszka naciowa, jarmuż i jakoś mi się nie chce tam nic robić bo i tak są inne fronty

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:04, 16 paź 2019

Do góry
Szarłat to samosiejka. No może nie do końca, bo wyciągnęłam go ze śmietnika i rozrzuciłam nasiona po ogrodzie. Stał się samoistną i niepowtarzalną gwiazdą na rabacie. Pewnie nigdy nie wymyśliłabym takiego zestawienia

Obecnie szarłat już jest lekko ścięty mrozem, ale trzymam go na nasiona. Gdyby był ktoś chętny to się podzielę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies