Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

Ania111 12:55, 08 sty 2020

Viola ,
Poczytalam o tym ŻENISZKU
I szczerze mówiąc jestem przerażona
Nie wiem jak to wysiać
Czytałam że trzeba to później pikowac jak ma 2 listki
Ale on jest taki mały.
I pisze żeby sądzić po kilka w kupię.
A Ty co radzisz ?

gogo 13:26, 08 sty 2020

Aniu, czytam, że dopadł Cię "wysiewoholizm", życzę powodzenia
Ja na 2015 rok też zrobiłam prognozę od św. Łucji i nic się nie sprawdziło, była susza, a miało normalnie padać.
Na następne lata już się nie trudziłam, żeby się nie stresować.
violaskom 16:42, 08 sty 2020

Aniu do wysiewu potrzebujesz ziemię do wysiewów i tacki. Ja ziemię kupuję Sterluxa ale może być jakakolwiek.
Tacki w moim przypadku najlepiej sprawdzają się plastikowe po mięsie ( te w miarę głębokie i przeźroczyste. Robisz parę dziurek na dnie i gotowe. Nasiona żeniszka są bardzo drobne i rzeczywiście sprawiają trudność przy wysiewie. Ja rozsypuję je na biały talerzyk i przykładam do nich opuszek palca. Zawsze przylepi się do niego parę nasion i tak rozsypuję je na całość tacki. Możesz też je wziąć w palce i rozsypywać jakbyś coś soliła. Niektórzy mieszają je z piaskiem i wtedy wysypują, ale dla mnie to zawracanie głowy. Nasiona wysypujesz na podłoże i tylko delikatnie je dociskasz do ziemi. Żeniszek potrzebuje światła do kiełkowania więc ich nie przykrywasz. Optymalna temperatura to ok. 21 C. Zraszasz wodą, najlepiej z opryskiwacza, ustawiasz koło okna i czekasz aż zakiełkuje! Pikowanie jest później.
Tą białą tackę zostawiłabym do wysiania cynii. Wtedy jedno nasionko dajesz do jednej komory i po sprawie. Jeśli jednak chcesz ją wykorzystać to nasyp do tych otworów ziemi, leciutko ubij i do każdej dziurki wsyp szczyptę nasion. Żeniszek to bardzo silna roślina więc dasz radę. A jak nie to w końcu nie koniec świata.
Ania111 21:51, 08 sty 2020

gogo napisał(a)
Aniu, czytam, że dopadł Cię "wysiewoholizm", życzę powodzenia
Ja na 2015 rok też zrobiłam prognozę od św. Łucji i nic się nie sprawdziło, była susza, a miało normalnie padać.
Na następne lata już się nie trudziłam, żeby się nie stresować.

Grazynko,
Pierwszy raz sieje nasionka
I to wcale nie jest takie proste ,
jakby się wydawało .
A ten Zeniszek to chyba duży " kaliber"
No cóż, spróbować warto ,
Nie poddam się

A co pogody .
To też mój pierwszy raz .
Styczeń się jak na razie sprawdza ,
Przynajmniej w centralnej Polsce.
Zobaczymy jak dalej
Ania111 21:58, 08 sty 2020

violaskom napisał(a)
Aniu do wysiewu potrzebujesz ziemię do wysiewów i tacki. Ja ziemię kupuję Sterluxa ale może być jakakolwiek.
Tacki w moim przypadku najlepiej sprawdzają się plastikowe po mięsie ( te w miarę głębokie i przeźroczyste. Robisz parę dziurek na dnie i gotowe. Nasiona żeniszka są bardzo drobne i rzeczywiście sprawiają trudność przy wysiewie. Ja rozsypuję je na biały talerzyk i przykładam do nich opuszek palca. Zawsze przylepi się do niego parę nasion i tak rozsypuję je na całość tacki. Możesz też je wziąć w palce i rozsypywać jakbyś coś soliła. Niektórzy mieszają je z piaskiem i wtedy wysypują, ale dla mnie to zawracanie głowy. Nasiona wysypujesz na podłoże i tylko delikatnie je dociskasz do ziemi. Żeniszek potrzebuje światła do kiełkowania więc ich nie przykrywasz. Optymalna temperatura to ok. 21 C. Zraszasz wodą, najlepiej z opryskiwacza, ustawiasz koło okna i czekasz aż zakiełkuje! Pikowanie jest później.
Tą białą tackę zostawiłabym do wysiania cynii. Wtedy jedno nasionko dajesz do jednej komory i po sprawie. Jeśli jednak chcesz ją wykorzystać to nasyp do tych otworów ziemi, leciutko ubij i do każdej dziurki wsyp szczyptę nasion. Żeniszek to bardzo silna roślina więc dasz radę. A jak nie to w końcu nie koniec świata.

Viola
,Bardzo dziękuję za instrukcję.
Jutro z samego rana się wezmę za te wysiewy
I będę trzymać kciuki za te moje nasionka .
Szczerze mówiąc nie liczę na Zeniszka
( jakoś boję się go)
Ale za to liczę na Cynie i Astry
Tylko nie wiem czy się opłaca je wcześniej siać w szklarenki .
Widząc jakie Ty masz doświadczenie i z jakim rozmachem
Tworzysz rozsady to aż mi dech zapiera.

W sobotę pojadę po jeżówki na działkę
To je na pewno je na rozsady posieje .

I oczywiście zajrzę jeszcze do ogrodniczego
Może jakieś nowe nasionka znajdę

A czy są jakieś 100 % roślinki,
Które udadzą się z nasiona
I taki nowicjusz jak ja
Będzie mógł się pochwalić?

waldek727 22:48, 08 sty 2020

Ania111 napisał(a)

A czy są jakieś 100 % roślinki,
Które udadzą się z nasiona
I taki nowicjusz jak ja
Będzie mógł się pochwalić?

Tak.
Słoneczniki.
ElaS 22:53, 08 sty 2020

waldek727 napisał(a)

Tak.
Słoneczniki.

ha, ha rozbawiło mnie. Ale to prawda. Zawsze słoneczniki u mnie niezawodne. W tym roku też będą
Gardenarium 22:53, 08 sty 2020

W zasadzie nie znam osoby, która by nie zaczynała od aksamitek, są obecnie fajne odmiany, ciekawe barwy i poza tym są dobre dla ogrodu i warzywnika. Poszukaj nasion ciekawych. Jeszcze kosmosy albo cynie.

Instagram Ogrodowiska
waldek727 23:05, 08 sty 2020

Ania111 napisał(a)

Asiu
Ja z tych upartych
A po za tym kocham biel
Tylko obawiam się czy nie będzie nudno
Trochę się tego boję

Teraz tylko nasionka mi zostały
Ale w marcu ściągnę już krzaczki i byliny
Oczywiście też biale

W/g mnie nie będzie to dobrze wyglądać.
Takie zestawienia wyłącznie białych roślin w jednym miejscu nie przyniosą Ci spodziewanego efektu.
Powinnaś liczyć się z tym, że biel po przekwitnięciu zamieni się w różne odcienie brązu. Ogród powinno się malować barwami pasującymi do kompozycji. Ja na Twoim miejscu Aniu tą biel przełamałbym przynajmniej ametystem, błękitem i lazurem.
Milka 06:20, 09 sty 2020

Ania111 napisał(a)
A dla lepszego efektu

Tym razem trochę większe
Żeby nie pakować.

Sporo bieli do wysiewu, powodzenia.
ja od lat wprost do gruntu sieję, zatem podziwiam wszystkich, co na rozsadniki wysiewy robią.
Bezproblemowy z siewu jest kosmos, jeżówki, werbena patagońska