Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrod nad bajorkiem 20:32, 18 kwi 2026

Do góry
Chcialam dzis troche posadzic co naprzychodzilo ale zajelam sie bardziej porzadkami i dolowankami dobr w doniczki. Sprawdzilam stan swoich klonow palmowych i ogolnie jest bardzo dobrze, poza tymi co sie polamały. Jeden Sangokaku oberwal przymrozkiem ale jest na tyle juz duzy, ze drobna korekta ciecia mu wyszla tylko na dobre. Pare foteczek, wy to juz wszystko to macie w ogrodach od dawna, u mnie dopiero wychodza. Ale i tak mnie to cieszy

Glina i zielsko 20:07, 18 kwi 2026

Do góry
Dziewczyny i Chłopaki,
Paryż nam się podobał tak ogólnie.
Mieliśmy wszędzie wejsciówki kupione wczesniej.
Jeśli macie tzw grupę niepełnosprawności to niektóre bilety są za ferie i że znizkani.
Lecieliśmy z Poznania.
Wersal jako zamek też mnie rozczrował troche. Duża ekspozycja sztuki, mebli i innych eksponatów nie za wiele. Robi wrażenie monumentalnej budowy. Ale wnętrza już mniej mi się podobały.

Luwr jest wielki. Dawny zamek króla funkcjonuje jako muzeum. Zbiory ogromne. Lubię oglądać malarstwo. Wiadomo że trzeba zobaczyć MonaLise. Ale bardziej mnie kręci Rubens.
Spędzilismy tam ok 4 godzin.

Nasz rząd ma się za ważniaków w Europie. A w takim wielkim muzeum w niby zaprzyjaźnionym kraju brak audio przewodnika po polsku.
W Wersalu jest audioprzewodnik bo zasponsorowała go firma Orange.
Mogłyby Orlen taki audioprzewodnik zasponsorować w Luwrze.
Dygresja:
W Rzymie i Watykanie było to samo. Tu to byłam zła normalnie bo myślałam że skoro mieliśmy papieża Polaka przez dziesięciolecia to choć zadbał o swoich rodaków co tam go tłumnie odwiedzali. A tu zonk.

Zwiedzaliśmy katedry, kościoły, pływaliśmy po Sekwanie, nocą byliśmy na wieży Eiffla. Widziałam dom Dalidy, słynne historyczne kawiarnie. Łuk triumfalny, stadion narodowy itd

Miasto olbrzymie, dobrze skomunikowane metro. Tłumy już teraz , to nietrudno sobie wyobrazić co tam w wakacje się musi dziać.
Dzielnice turystyczne czyste i bezpieczne. Dużo knajp i restauracji, z pysznym jedzeniem i winem.

Co drugi sklep na uliczce w której była nasza kwatera był z takim asortymentem.

Ogród Basi i Romka 20:02, 18 kwi 2026

Do góry
Basieksp napisał(a)

Mamy z poliwęglanu, już 4 rok. Podstawę mamy z drewna, nie chcieliśmy z betonu, drewno napewno będzie do wymiany, ale pomyśleliśmy, że będzie cieplejsze niż np. bloczki betonowe. Jak będziemy wymieniać tą podstawę, to zrobimy ją odrobinę mniejszą, tak by poliwęglan zachodził poza nie, teraz opiera się na tych belkach i woda na nie spływa, nasz błąd. Poza tym to jesteśmy z tunelu bardzo zadowoleni, pod uprawy sprawdzą się W tym roku eM chce kupić i zamontować dwa okienka, z takim automatycznym otwieraniem się, warto je zamówić od razu. My mamy tylko dwoje drzwi na szczytach, jak jesteśmy w pracy to nie ma kto pilnować ich otwierania, a okienka powinny same się regulować
Tu mam zdjęcie jak ją postawiliśmy Teraz dookoła jest podsypana ziemią.
Są te różne grubości profili i poliwęglanu. Grubsze, wiadomo mocniejsze. Poliwęglan grubszy to i cieplejszy

Czy dalej jest zadowolenie z poliwęglanu? Może jeszcze firma jest na rynku ?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:11, 18 kwi 2026

Do góry
Piękny dzisiaj dzień . Popracowane, ale wciąż sprzątanie nie skończone

Przy ścieżce 17:49, 18 kwi 2026

Do góry
vita napisał(a)
Miła niespodzianka, pierwiosnki japońskie się tu wsiały, nie wyrzucę Rabarbar dłoniasty rusza.

Też by mnie taka niespodzianka ucieszyła, ale u mnie za sucho dla nich. Grzechem byłoby wyrzucać. Czytałam że dysponujesz wolnym miejscem .
A ten liczny drobiazg tuż nad ziemią to siewki czego?
Nowe migawki z ogrodu 17:37, 18 kwi 2026

Do góry
Mam i ja

Wszystkiego po trochu 16:46, 18 kwi 2026

Do góry
były też różowe

zawilce
Wszystkiego po trochu 16:43, 18 kwi 2026

Do góry
Zobaczcie jakie różnice są w kształcie płatków, i w kolorach

Wszystkiego po trochu 16:41, 18 kwi 2026

Do góry
Dzisiejszy spacer, nareszcie się zmotywowałam żeby pojechać tam

łany zawilców i przylaszczek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:07, 18 kwi 2026

Do góry
Brownie i chyba fajrant na dziś

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:00, 18 kwi 2026

Do góry
Małe wiśnie amanogawa z rzeczonej szkółki po 24 zł za sztukę

Kaliny japońskie powoli startują

Posadziłam ogórka z parapetu w szklarni, niech walczy

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:58, 18 kwi 2026

Do góry
Piwonie rosną a bez chwastów prezentują się dużo lepiej

Zapraszam kiedykolwiek, jak nie będzie większej imprezy z braku chętnych można przyjechać kiedykolwiek - w sobotę rano. Szkolka, ciasto, Ewelina
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:20, 18 kwi 2026

Do góry
Jedna z rabatek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:05, 18 kwi 2026

Do góry
Czyściej

Pszczoly przejrzane, miodu nie będzie

Grzebiuszka ziemna 11:00, 18 kwi 2026

Do góry
Magarku nie znałam kota Maru, fajny Żadnych oznak nie wykazują róże w donicach...
Nicol - dzięki
Vitko w sumie słabo kopczykowałam, licząc na cienką, jak co roku zimę, gdzie większość temperatur była na plusie i wszystko zawsze bez szwanku przetrwało. Najbardziej ucierpiały donicowe - 2 Minervy (żadnych oznak), Ballerina i Sibelius (jest! sprawdziłam przed chwilką, mały 5-milimtrowy wyrostek ) a w ziemi - novalis i rose de tolbiac żadnych oznak. Podobnie Louise Odier. Codziennie w nocy ok 1-4 °C albo na lekkim minusie.
Za to wybitnie radzi sobie pnąca Pirouette (ta ma mnóstwo odrostów)

podobnie Pomponella. Ma się ku życiu - Super Dorothy i jedna z dwu - Imperatrice Farah

Zagęszcza się

Śnieżnik lśniący delikatnie różowy (ciemniejszy niż na zdjęciu)

Zawilce przyszły same

białe pierwiosnki:

Przy ścieżce 10:17, 18 kwi 2026

Do góry
vita napisał(a)
Zakwitła eszeweria, hartuję ją powoli...

Zwróciłam uwagę na ładne kafle i ten kranik vintage pasujący do reszty i nawet eszeweria w donicy wpisała się w harmonię obrazu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:31, 18 kwi 2026

Do góry
Posadziłam do szklarni 10 pomidorów
Niech się dzieje wola nieba

Nie wszystkie bo jakby się miały zmarnować to takich odmian nie znajdę w sprzedaży

Sierotki niedoświetlone ale zmężnieją

Pielę piwonie

Kraina spełnionych marzeń 09:03, 18 kwi 2026

Do góry
Jak na razie to tylko jeden raz udało mi się trafić z kolorem tulipanów. Nie miały nazwy, były określone jako różowe jasne i to się zgadza. Wszystkie pozostałe wyfikane odmiany, jakie zamawiałam mają zupełnie inne kolory niż na zdjęciach w internecie. Irytujące to.

W każdym razie przed chwilą przyjechała reszta świerków.

Przy ścieżce 01:12, 18 kwi 2026

Do góry
Miła niespodzianka, pierwiosnki japońskie się tu wsiały, nie wyrzucę Rabarbar dłoniasty rusza.

Psizęby ledwie dwoma kwiatkami, muszę nawieźć cebulowe, koniecznie No i dysosmy wreszcie wyszły nad poziom gruntu.

Przy ścieżce 00:59, 18 kwi 2026

Do góry
Skarpa budzi się do życia, właściwie to tylko maleńki fragment skarpy, mam jej kilkadziesiąt metrów, ale tę uważam za najbardziej efektowną. Na pierwszej fotce są siewki od jednej sadzonki ciemiernika. Powtórzyły cechy prawie w 100 procentach. Lubię takie jednorodne poletka roślin w dużej ilości. Lubię jak się sieją i lubię je gromadzić. Martagony się same nie sieją, więc im w tym pomagam. A cieszynianki to się wręcz zaczynają rozłazić. Uwielbiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies