Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Narsilia 00:22, 18 kwi 2026

Super relacja pięknie i kwitnąco samych pięknych wspomnień z wycieczki życzę i dziękuję że się podzieliłas
TAR 09:21, 18 kwi 2026

nicol21 napisał(a)
Uwielbiam te Paryskie nasadzenia. Za każdym razem skradają moje serce. Rozumiem, że i Tobie się podobało

i bardziej przemawia mnie taka dżungla między chodnikami niż wersal

U mnie podobnie. Wersal nijaki.
vita 10:28, 18 kwi 2026

TAR napisał(a)
U mnie podobnie. Wersal nijaki.

Można odnieść takie wrażenie po czterech wiekach, kiedy to podniesiono rangę ogrodu do przepychu architektury. Le Nôtre i Le Vau, projektanci ogrodów w Wersalu bardzo się nam przysłużyli. Przecież dzisiaj architekci krajobrazu zaczynają od tego, jak otoczyć i jaką roślinnością dom.

Dla mnie też wieje nudą jak patrzę na takie formalne założenia, ale mają wartość historyczną

Lidka, a fontanny? Zrobiłaś fotki wersalskim fontannom?

Cudna wycieczka, dzięki za relację
ajka 20:00, 18 kwi 2026

Drzewa kwitnące najładniejsze z całej wycieczki. W Wersalu ponuro, nawet cebulowych nie ma?
Na wieżę Eiffla wjechałaś? Bo ja mojemu mężowi do dzisiaj wypominam, że w Paryżu byliśmy i na wieżę nie weszliśmy Wybraliśmy rejs po Sekwanie i nie zdążyliśmy na wieżę. Na mnie duże wrażenie zrobiła Bazylika Sacré-Coeur.
LIDKA 20:07, 18 kwi 2026

Dziewczyny i Chłopaki,
Paryż nam się podobał tak ogólnie.
Mieliśmy wszędzie wejsciówki kupione wczesniej.
Jeśli macie tzw grupę niepełnosprawności to niektóre bilety są za ferie i że znizkani.
Lecieliśmy z Poznania.
Wersal jako zamek też mnie rozczrował troche. Duża ekspozycja sztuki, mebli i innych eksponatów nie za wiele. Robi wrażenie monumentalnej budowy. Ale wnętrza już mniej mi się podobały.

Luwr jest wielki. Dawny zamek króla funkcjonuje jako muzeum. Zbiory ogromne. Lubię oglądać malarstwo. Wiadomo że trzeba zobaczyć MonaLise. Ale bardziej mnie kręci Rubens.
Spędzilismy tam ok 4 godzin.

Nasz rząd ma się za ważniaków w Europie. A w takim wielkim muzeum w niby zaprzyjaźnionym kraju brak audio przewodnika po polsku.
W Wersalu jest audioprzewodnik bo zasponsorowała go firma Orange.
Mogłyby Orlen taki audioprzewodnik zasponsorować w Luwrze.
Dygresja:
W Rzymie i Watykanie było to samo. Tu to byłam zła normalnie bo myślałam że skoro mieliśmy papieża Polaka przez dziesięciolecia to choć zadbał o swoich rodaków co tam go tłumnie odwiedzali. A tu zonk.

Zwiedzaliśmy katedry, kościoły, pływaliśmy po Sekwanie, nocą byliśmy na wieży Eiffla. Widziałam dom Dalidy, słynne historyczne kawiarnie. Łuk triumfalny, stadion narodowy itd

Miasto olbrzymie, dobrze skomunikowane metro. Tłumy już teraz , to nietrudno sobie wyobrazić co tam w wakacje się musi dziać.
Dzielnice turystyczne czyste i bezpieczne. Dużo knajp i restauracji, z pysznym jedzeniem i winem.

Co drugi sklep na uliczce w której była nasza kwatera był z takim asortymentem.

LIDKA 20:11, 18 kwi 2026

vita napisał(a)

Można odnieść takie wrażenie po czterech wiekach, kiedy to podniesiono rangę ogrodu do przepychu architektury. Le Nôtre i Le Vau, projektanci ogrodów w Wersalu bardzo się nam przysłużyli. Przecież dzisiaj architekci krajobrazu zaczynają od tego, jak otoczyć i jaką roślinnością dom.

Dla mnie też wieje nudą jak patrzę na takie formalne założenia, ale mają wartość historyczną

Lidka, a fontanny? Zrobiłaś fotki wersalskim fontannom?

Cudna wycieczka, dzięki za relację

Fontanny były nieczynne. W części zamku jest remont i ogrody też odnawiają. Mieli tam wichurę która im położyła podobno kilka tys drzew i robią nowe nasadzenia. I akurat cieli żywoplotkowe bukszpany. Ślady ćmy też widać było gdzie niegzie. Natomiast figury cięte koło tych formalnych ogrodów to są już z cisów.
LIDKA 20:14, 18 kwi 2026

ajka napisał(a)
Drzewa kwitnące najładniejsze z całej wycieczki. W Wersalu ponuro, nawet cebulowych nie ma?
Na wieżę Eiffla wjechałaś? Bo ja mojemu mężowi do dzisiaj wypominam, że w Paryżu byliśmy i na wieżę nie weszliśmy Wybraliśmy rejs po Sekwanie i nie zdążyliśmy na wieżę. Na mnie duże wrażenie zrobiła Bazylika Sacré-Coeur.

Piękne były kasztanowce kwitnące na różowo i widziałam mnóstwo pięknych i wielkich platanów. Na ulicznych rabatach rosły przepiękne akanty. Były większe niż te które widziałam w Rzymie.
LIDKA 20:15, 18 kwi 2026

ajka napisał(a)

Bazylika też mi się podobała. Nie odstaje niczym od rzymskich. Na wieży byliśmy po zmroku i były cudne widoki.
Wafel 20:15, 18 kwi 2026

Nie wiem czy admin ci nie wywali tego ostatniego zdjęcia

Cieszę się, że ci się podobało, byłam w Paryżu tylko 10 godzin, mnie to miasto rozczarowało, nie złapałam impulsu, żeby chcieć tam wrócić na dłużej w przeciwieństwie na przykład do Rzymu.
Też lubię malarstwo Jeśli lubisz Rubensa polecam muzeum w Amsterdamie
LIDKA 20:20, 18 kwi 2026

Wszystkim którzy mi życzyli udanej wycieczki dziękuje . Melduje że się spelniło. ♥️♥️♥️
I mąż ma już plan na kolejną podróż.
Ale póki co muszę się nacieszyć ogrodem, domem i Franusiem.
Też miał wakacje bo był w psim hoteliku. Ale się ucieszył na nasz widok. Aktualnie po kąpieli śpi.

Byłam na zakupach i kupiłam co nieco z jednorocznych. Jutro od rana ogród.