Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Kordina 10:17, 18 kwi 2026

vita napisał(a)
Zakwitła eszeweria, hartuję ją powoli...

Zwróciłam uwagę na ładne kafle i ten kranik vintage pasujący do reszty i nawet eszeweria w donicy wpisała się w harmonię obrazu
vita 10:36, 18 kwi 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Twój ogród chyba właśnie na wiosnę najbardziej mi się podoba. Chyba oglądałabym te wszystkie cuda powoli i na kolanach

Ech!

Też go lubię najbardziej o tej porze roku, zwłaszcza jak wychodzi z ziemi coś, a nie wiem co to!
Spoko, lada rok u Ciebie będzie o wiele wspanialej wiosną i nie tylko
vita 10:43, 18 kwi 2026

Kordina napisał(a)

Zwróciłam uwagę na ładne kafle i ten kranik vintage pasujący do reszty i nawet eszeweria w donicy wpisała się w harmonię obrazu

Uśmiecham się I kranik i kafle a potem eszeweria harmonijnie pasująca w kolorach, o to mi chodziło, kilka lat mi zajęło, krok po kroku Jak miło, że ktoś tak bezbłędnie dostrzega i docenia
Kordina 11:03, 18 kwi 2026

mirkaka 16:59, 18 kwi 2026

Ale masz pięknie, wiosna zawsze cudna w twoim ogrodzie

Byłam dziś na spacerze w lesie z zawilcami i przylaszczkami, tam w naturze też są różnice w kolorach i kształtach płatków.
Twój Psiząb inny niż mój, wyszukany, wiadomo, że nie zwyczajny bardzo ładne ma liście
Pierwiosnki japońskie to te na wysokich łodyżkach?, lubiące bardzo mokrą glebę? Miałam na nie fazę, chciałam posadzić we wiadrze z błotkiem, myślisz że by rosły ? one chyba tolerują okresowe zalewanie? Jakiego koloru masz?
Przy rabarbarze biały zawilec grecki?
Agapant z tych nie zasychających na zimę? Takie rosną na Maderze, byłam tam niedawno, przywiozłam sobie sadzonkę
vita 17:49, 18 kwi 2026

Obejrzałam twoje fotki cud miód
Nie wybierałam odmian psizębów, takie mi się trafiły, pewnie kupowałam w ulubionym centrum, tam zawsze coś ciekawego mają. Tak pierwiosnki japońskie to te na wysokich łodyżkach, gatunek chyba nie wytwarza takich okazałych pięter kwiatów. Kiedyś dostałam mnóstwo siewek, mix kolorów, ale u mnie, pomimo, że mam dosyć wilgotny fragment ogrodu jakoś niespecjalnie rosną i kwitną.
Chyba z zeszłym roku przeoczyłam kwitnienie Są urocze, ale ja mam już żelazny zestaw pierwiosnków i nimi cieszę się najbardziej.
Przy rabarbarze biały zawilec grecki Agapanty z tych nie zasychających (białych) przywiozłam właśnie z Madery, kilkanaście lat temu. Na Mercado dos Lavradores w Funchal dostałam małpiego rozumu! Miałam pół walizki roślin, celniczka się tylko uśmiechnęła, ale wtedy jeszcze nie było większych problemów z wywozem roślin

Wiosna ledwo się u mnie czai, oprócz jednej magnolii żadna wisienka jeszcze nie kwitnie, liście ledwo ledwo rozwinięte

Joku 17:49, 18 kwi 2026

vita napisał(a)
Miła niespodzianka, pierwiosnki japońskie się tu wsiały, nie wyrzucę Rabarbar dłoniasty rusza.

Też by mnie taka niespodzianka ucieszyła, ale u mnie za sucho dla nich. Grzechem byłoby wyrzucać. Czytałam że dysponujesz wolnym miejscem .
A ten liczny drobiazg tuż nad ziemią to siewki czego?
vita 18:05, 18 kwi 2026

One się trochę dziwnie wsiały, głównie na żwirowym placyku obok wazy, zobaczę jak sobie poradzą.
Może powinnam je przenieść w bardziej wilgotne miejsce? U kobiety, która mi dała kiedyś trochę siewek rosły i siały się po calutkim ogrodzie, to był dopiero widok. Liczny drobiazg obok to chwaściorki jakieś, najpewniej
Miejsc wolnych przybyło bo, a to wywaliłam wreszcie ogromną, kulistą tuję, a to zniwelowałam całą jedną rabatę eksmitując miskanty, no poszalałam
mimik333 21:36, 18 kwi 2026

vita napisał(a)

Dzięki tobie wiem już chyba wszystko na temat kwitnienia grujeczników, drepczę około swojego z ciekawości jaka to płeć, ale chyba jeszcze za młody Trzymam za dobrą decyzją w temacie przesadzenia twojego
Czy mi brakuje miejsca w ogrodzie? Właśnie robię roszady i wychodzi na to, że mam jeszcze całe mnóstwo. Po pewnych korektach
Akurat uświadomiłam sobie, że te pierwsze zdjęcia kwiatów grujecznika (z niebieskim) jednak należały do formy drzewiastej. Pisałam u Ciebie, że pierwsze zauważone były całkiem inne na formie zwisającej. Kiedy robiłam zdjęcie- dobrze, że wiedziałam jak się nazywam, a pomylenie drzewa to już drobnostka.
Cieszę się, że przyczyniłam się do poszerzenia wiedzy o kwitnących grujecznikach, podkreślam jednak, że ze mnie amator
Resztę siewek przylaszczek zostawiłam, niech się tworzy poletko niebieskości
Twój łan ciemierników to jak pół mojego ogrodu. Jest cudny.
vita 21:58, 18 kwi 2026

Może masz na myśli kwiaty z obu płci grujecznika? Męskie trochę bardziej widoczne (czerwone pręciki) żeńskie bardzo niepozorne? Forma drzewa, jak napisałaś drzewiasta i zwisająca nie ma chyba w tym przypadku znaczenia. Ale ze mnie jeszcze większy amator he he