Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:12, 09 sie 2013

Do góry
Piękna ta kostrzewa ,aż nie do uwierzenia...., że to jednak jest kostrzewa.
Moja niestety tak nie wygląda
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:10, 09 sie 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
i najpiekniejsza kostrzewa na forum ... (no teraz to czeba tak mówić ... ... zróbcie to dla mnie )))) ) ...

Izuś, najpiękniejsza. C
Cudna. Nie miałam jej na liście chciejstw. Dotąd.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:59, 09 sie 2013

Do góry
Kostrzewa sina przepiękna. W ogóle - juz pisałam - masz cudne trawy ozdobne.
Porządek i plan doskonały. Ślicznie jest.

Miłego dnia przy pracach ogrodowych
Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:05, 08 sie 2013

Do góry
Moje żurawki też przypalone,podlewam rano i wieczorem,musiałam obciąć dużo listków i teraz troszkę wyłysiały...
Kostrzewa fajnie się wyróżnia na rabacie,ja mam bez nazwy ale też mi sie podoba
Miłego dnia Boćku
Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:02, 08 sie 2013

Do góry
A tu kostrzewa sina Intense blue, moim zdaniem najladniejsza z kostrzew. Rosnie w ladna kulke i ma piekny kolor

Czesc zurawek wypadla, musze wiec podzielic to co jest i wypelnic luke

A teraz zycze wszystkim udanego dnia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:52, 06 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Wpadam na chwilke, zeby nie bylo, ze sie obijam

Wpadam i co widze??? Madzen sie przeprosila z kostrzewa I bardzo dobrze bo to naprawde ladna trawka Wyszlo przepieknie. Masz juz niezly busz Madzen, dawaj donice do konkursu Pedzikiem Nie daj sie prosic

Milego dnia

Ja się na nią fochałam bo od zraszaczy była brzydka Bociuś Ty się lepiej obijaj.... Bo przyrost naturalny na ogrodowisku wrasta
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:15, 06 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Jak twoje ukąszenie czy już lepiej się czujesz Irenko?

lepiej, tylko jakoś wszystkie stawy mnie bolą...
no eMuś ma oko kostrzewa się szybko rozrasta, będzie dobrze zwłaszcza, że w pobliżu ta rabata, będzie powiększana i dojdą lawendy, jako murek; róża na pniu dostała eksmisję i posadziliśmy miłorzęba, prezent od Konstancji i Adama
to jeszcze o 50 cm koło powiększymy

Irenka lawendy posadź jak powiększysz w przestrzeniach między kostrzewami żebyś ich lawendą nie zasłoniła , bo wiesz że ona dużo większa od kostrzewy ...ale chyba ty to wszystko już masz w oku .

czyściec myślę że za dwa lata wyrzucisz on na 100 wejdzie na kostrzewy a po za tym lubi łapać mączniaka , który jemu nie wielkie szkody wyrządza , za to trawki może kompletnie wykończyć . ja bym go stamtąd ......
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:08, 06 sie 2013

Do góry
Debra napisał(a)
To ja jeszcze opiszę co tu rośnie

Od lewej przy ogrodzeniu widać kawałek
Azalii wielkokwiatowej, dalej
Krzewuszka Atropurpurea nana, dalej
Krzewuszka 'Alexandra' razy 2, na ogrodzeniu
Dławisz okrągłolistny, nad rabatką zwieszają się dałęzie Drzewa owocowego identyfikowanego jako Nektaryna
Z przodu trawki
Rozplenica x 2, między nia
Hakone, i dalej
Kostrzewa 'Niedźwiedzie futro'.

Teraz czekam na szybki wzrost krzewuszki, by mi tę 'zadbaną' zieleń miejską zasłoniła.

Krysiu, po roku czasu moja hakone osiągnęła średnicę 40 cm, za blisko są i kostrzewy też, będziesz przesadzać; krzewuszka co najmniej metr potrzebuje, bo zakładam że będziesz ciąc, ale na jesień, bo wiosną kwiaty

edit; doczytałam, lubisz przesadzać, ale hakone musisz zmienić, bo nie urosnie!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:33, 06 sie 2013

Do góry
Kostrzewa wygląda ekstra Madżen można się zachwycać każdą Twoją zmianą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:16, 06 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Krysiu, no kiedyś to było przekleństwo...obyś w ciekawych czasach żył
jest tego teraz tyle, myślę, że się jakoś mutują, no bo tyle lat w ogrodzie i poza meszką..1! nic nie było
dzięki za pochwałę kompozycji, jeszcze 1 zdjęcie dokleję, bo nie zrobiłam, nie najlepsze, ale i nie najgorsze...kostrzewa też się starzeje, ta tradycyjna, ale ja zmieniłam na tę nowość i ją dzieliłam, ta jest zupełnie inna, ma grube te trawki i kolor lepszy i nie starzeje się, u mnie juz 2 sezon, po zimie wspaniale wyglądała

Madziu, dzięki i pamiętaj, ze twoje prezenty czekają na ciebie

Mirka, mąż też gani i każe swoje koszule zakładać

Ewa
, no muszę zdążyć, jak nic, ale jak!!!..wolę, aby mnie robale nie lubiały
do przeniesienia

7 hortensji, niby nic, ale wykopać, nowy dół w nowym miejscu, zasadzić i podlać
róze przyciąć, podczepić do kratek, wywalić firletki, wyciąć pigwowiec w kostkę, przesadzić do róż przetaczniki i perovskie, stamtąd zabrać żurawki, lawendy i hosty i w nowe miejsca, zasadzić około 60 irysów, 10 rozchodników w nowe miejsce, miskant Ml i hakone, na rabatę gdzie buki i hakone, a stamtąd zabrać wszystkie szałwie, wykopać z rabaty rododendronowej hosty i dać do rabaty hortensjowej, trawy też i dać pod cyprysy nutkajskie, ale wcześniej tam trzeba usunąc szałwię omszoną i tak biegam!!
a potem kolejny etap, bo azalie do przesadzenia i tak wkoło
no może jakoś to będzie
Warto ich czasami posłuchaćhihi
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:09, 06 sie 2013

Do góry
Krysiu, no kiedyś to było przekleństwo...obyś w ciekawych czasach żył
jest tego teraz tyle, myślę, że się jakoś mutują, no bo tyle lat w ogrodzie i poza meszką..1! nic nie było
dzięki za pochwałę kompozycji, jeszcze 1 zdjęcie dokleję, bo nie zrobiłam, nie najlepsze, ale i nie najgorsze...kostrzewa też się starzeje, ta tradycyjna, ale ja zmieniłam na tę nowość i ją dzieliłam, ta jest zupełnie inna, ma grube te trawki i kolor lepszy i nie starzeje się, u mnie juz 2 sezon, po zimie wspaniale wyglądała

Madziu, dzięki i pamiętaj, ze twoje prezenty czekają na ciebie

Mirka, mąż też gani i każe swoje koszule zakładać

Ewa
, no muszę zdążyć, jak nic, ale jak!!!..wolę, aby mnie robale nie lubiały
do przeniesienia

7 hortensji, niby nic, ale wykopać, nowy dół w nowym miejscu, zasadzić i podlać
róze przyciąć, podczepić do kratek, wywalić firletki, wyciąć pigwowiec w kostkę, przesadzić do róż przetaczniki i perovskie, stamtąd zabrać żurawki, lawendy i hosty i w nowe miejsca, zasadzić około 60 irysów, 10 rozchodników w nowe miejsce, miskant Ml i hakone, na rabatę gdzie buki i hakone, a stamtąd zabrać wszystkie szałwie, wykopać z rabaty rododendronowej hosty i dać do rabaty hortensjowej, trawy też i dać pod cyprysy nutkajskie, ale wcześniej tam trzeba usunąc szałwię omszoną i tak biegam!!
a potem kolejny etap, bo azalie do przesadzenia i tak wkoło
no może jakoś to będzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:55, 06 sie 2013

Do góry
Jak twoje ukąszenie czy już lepiej się czujesz Irenko?

lepiej, tylko jakoś wszystkie stawy mnie bolą...
no eMuś ma oko kostrzewa się szybko rozrasta, będzie dobrze zwłaszcza, że w pobliżu ta rabata, będzie powiększana i dojdą lawendy, jako murek; róża na pniu dostała eksmisję i posadziliśmy miłorzęba, prezent od Konstancji i Adama
to jeszcze o 50 cm koło powiększymy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:43, 06 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

no kancik Zygi poprawił, włąsnie sznurek sobie rozciągnął
ja tak jechałam a dalej widać, kto poprawił...tu poszerzane o dosadzone kostrzewy

Irenko, nie wierzę, to chyba przez to ugryzienie
Po poprawkach przeslicznie, ta kostrzewa jest o wiele mniej klopotliwa niz futro
Ładnie.

Edit:

Kompozycje w donicach cudneee.......!!!!!
Widać talent, mnie to nigdy nie wychodzi.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:17, 06 sie 2013

Do góry
To ja jeszcze opiszę co tu rośnie

Od lewej przy ogrodzeniu widać kawałek
Azalii wielkokwiatowej, dalej
Krzewuszka Atropurpurea nana, dalej
Krzewuszka 'Alexandra' razy 2, na ogrodzeniu
Dławisz okrągłolistny, nad rabatką zwieszają się dałęzie Drzewa owocowego identyfikowanego jako Nektaryna
Z przodu trawki
Rozplenica x 2, między nia
Hakone, i dalej
Kostrzewa 'Niedźwiedzie futro'.

Teraz czekam na szybki wzrost krzewuszki, by mi tę 'zadbaną' zieleń miejską zasłoniła.

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 10:27, 06 sie 2013

Do góry
Debra napisał(a)
No to teraz obrazkowa historia podziału 'futra'
Kostrzewa miotlasta, Festuca Scoparia zwana Niedźwiedzim futrem, ma to do siebie, że jej cudne zielone kule powiekszaja się w miarę szybko, a po pewnym czasie w środku tej wielkiej kuli zaczyna sie żółty środek. To czas by ja dzielić. Pierwszy raz bałam sie okrutnie, że zamorduję trawę )))

A teraz, oto jak to robię:

1. wykopana trawa

Jak widać spore korzenie, podsuszony, żółty spód.

2. Trzeba wykruszyć ziemię, przyciąc korzenie, przygotować do podziału

3. Dzielimy na małe kępki

4. Ja każdą kepkę jeszcze przycinam, następnie w dołek do posadzenia wlewam wodę, podsypuję próchnicy, czekam aż woda wsiąknie, wsadzam kępkę tak, by te żółte partie były pod ziemią, zasypuję ziemią, dociskam, rozkrzewiam kępkę, jeszcze raz podlewam i rośnie

plan pięknie zrealizowany, a ten pokaz podziału iście mistrzowski
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:58, 06 sie 2013

Do góry
Wpadam na chwilke, zeby nie bylo, ze sie obijam

Wpadam i co widze??? Madzen sie przeprosila z kostrzewa I bardzo dobrze bo to naprawde ladna trawka Wyszlo przepieknie. Masz juz niezly busz Madzen, dawaj donice do konkursu Pedzikiem Nie daj sie prosic

Milego dnia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:49, 06 sie 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Marzenko - coś słychać że chcesz poszaleć. Nie tak dawno jak na wiosnę cieszyłaś że trzy lata tyrałaś, sadziłaś wreszcie doczekałaś się pięknych widoków i co zaczynasz ponownie?