Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Milka 10:24, 06 sie 2013

Debra napisał(a)

Rozchodnik jak wiadomo jest Okazały ))))

A co do Szarłatu zwisłego, który nie jest Szkarłatką - wysiany, roślina jednoroczna.
Ta Szkarłatka to spora rzadkość u nas, ciekawa jestem, czy Ci zakwitnie.

Milo Cię widzieć w avatarku

szkarłatki u mnie aż w nadmiarze, faktycznie jest rzadkością, u mnie niesamowicie się pleni!! kwitnie na biało, jak pluskawica, a potem są owoce, jak jeżyny, dorasta do 2m, olbrzym i bardzo ekspansywny; na razie mam ją w kilku miejscach, co wywalę, to zaraz gdzies znowu jest, na plus to, że ładna i żadnej pracy przy niej
Milka 10:26, 06 sie 2013

Debra napisał(a)
Oj dzisiaj pomimo wrednej pogody nakreśliłam sobie plan maximum. No i jak coś zaplanuję, to nie ma przebacz, zrealizuję. Jest wszystko.
Plan był taki:

- wizyta w PNOS i zakup roslin
- zapełnienie rabaty po-nawłociowej
- wykopanie traw: konwalnika i niedźwiedziego furtra i przebudowa kamiennej rabatki
- podział 'futra'
- rozsadzenie 'futra'

No i jest, wykonane, ale jestem ledwie żywa

trawa futro z czasem bardzo brzydnie, odradzam ją
a wszystko inne bardzo buja i cieszy
wywaliłam wszystkie rączniki, z 20, jakoś mi w tym roku do mojej koncepcji nie pasowały
Debra 10:27, 06 sie 2013

Przetacznik napisał(a)
No kominka nawet nie chcesz ; )?
To w takim razie kunę mogę Ci podesłać gratis i od razu - aktualnie mieszka gromadnie w moim domku działkowym tzn. między ścianami domku, wydaje nieprawdopodobne dźwięki jak krzyk małp/ ptaków, tupie, jakby miała z 50 kl. i zaraziła mojego psa czymś paskudnym - ledwie się wykaraskał...

Weroniko, kominek może być, ale mnie bardziej chodzi o to, co na zewnatrz

A zwierzęta w tzw. 'miejskiej dżungli' zachowuja sie jednak inaczej, często są groxne dla ludzi i zwierząt domowych. Najlepszym tego przykładem lisy miejskie (urban fox), które są prawdziwą plagą Londynu, razem ze szczurami

Tak więc za kunę w ROD dziękuję
Milka 10:27, 06 sie 2013

Debra napisał(a)
No to teraz obrazkowa historia podziału 'futra'
Kostrzewa miotlasta, Festuca Scoparia zwana Niedźwiedzim futrem, ma to do siebie, że jej cudne zielone kule powiekszaja się w miarę szybko, a po pewnym czasie w środku tej wielkiej kuli zaczyna sie żółty środek. To czas by ja dzielić. Pierwszy raz bałam sie okrutnie, że zamorduję trawę )))

A teraz, oto jak to robię:

1. wykopana trawa

Jak widać spore korzenie, podsuszony, żółty spód.

2. Trzeba wykruszyć ziemię, przyciąc korzenie, przygotować do podziału

3. Dzielimy na małe kępki

4. Ja każdą kepkę jeszcze przycinam, następnie w dołek do posadzenia wlewam wodę, podsypuję próchnicy, czekam aż woda wsiąknie, wsadzam kępkę tak, by te żółte partie były pod ziemią, zasypuję ziemią, dociskam, rozkrzewiam kępkę, jeszcze raz podlewam i rośnie

plan pięknie zrealizowany, a ten pokaz podziału iście mistrzowski
Debra 10:29, 06 sie 2013

kitek81 napisał(a)
witaj Kochana, podział trawki super udokumentowałaś znów się czegoś nauczyłam
co do mieszkania w domku, to dla mnie bajka, mimo tego wysiłku i pracy, nie wspomnę o finasach, jaki włożyliśmy w dom, to i tak jestem przeszczęśliwa! tak jak mówisz, dla tych widoków, dzwięków, zapachów i ciszy warto się poświęcić !
pozdrawiam:*

Kasiu, no właśnie, tyle że ja nie wiem czy na moim etapie życia to jeszcze ma sens
Ale okropnie chodzi mi to po głowie.

kitek81 10:31, 06 sie 2013

irena_milek napisał(a)

szkarłatki u mnie aż w nadmiarze, faktycznie jest rzadkością, u mnie niesamowicie się pleni!! kwitnie na biało, jak pluskawica, a potem są owoce, jak jeżyny, dorasta do 2m, olbrzym i bardzo ekspansywny; na razie mam ją w kilku miejscach, co wywalę, to zaraz gdzies znowu jest, na plus to, że ładna i żadnej pracy przy niej

o to to, właśnie to zachwyciło mnie w ogrodzie zoobotanicznym w Toruniu nawet dziś o tym pisałam u siebie w wątku i wkleiłam zdjęcia
Debra 10:32, 06 sie 2013

Mirka napisał(a)
Zmiany ładują nasze akumulatory

Mirka, i tak, i nie. Jest też powiedzenie 'starych drzew się nie przesadza'.
Mam swoje lata, mieszkam sama (i dobrze mi z tym , nie jestem pewna, czy wolnostojący dom - a tylko taki by mi odpowiadał - to dobry pomysł na starość
Debra 10:37, 06 sie 2013

irena_milek napisał(a)

Irenko, witaj z powrotem !

Co do berberysa, o którym już jakis czas piszemy, to on jakoś odbił, ale nadal nie uważam, że jest specjalnie ładny.

Mnie szkarłatka się nie podoba, nie wiem dlaczego

Rącznik - mam go pierwszy raz, zachwyca wszystkim, liśćmi, owocostanem, kolorami. Jest taki egzotyczny, nie wymaga niczego. Jest i jest piękny.
Ale rozumiem, że czasem przestaje się nam coś w ogrodzie podobać, tak jak mnie ta nawłoć i też wywaliłam. Stąd ta nowa rabata ponawłociowa
Milka 10:41, 06 sie 2013

Debra napisał(a)

Irenko, witaj z powrotem !

Co do berberysa, o którym już jakis czas piszemy, to on jakoś odbił, ale nadal nie uważam, że jest specjalnie ładny.

Mnie szkarłatka się nie podoba, nie wiem dlaczego

Rącznik - mam go pierwszy raz, zachwyca wszystkim, liśćmi, owocostanem, kolorami. Jest taki egzotyczny, nie wymaga niczego. Jest i jest piękny.
Ale rozumiem, że czasem przestaje się nam coś w ogrodzie podobać, tak jak mnie ta nawłoć i też wywaliłam. Stąd ta nowa rabata ponawłociowa

dokładnie tak
ale za rok wrócę do niego
Debra 10:41, 06 sie 2013

irena_milek napisał(a)

trawa futro z czasem bardzo brzydnie, odradzam ją
a wszystko inne bardzo buja i cieszy
wywaliłam wszystkie rączniki, z 20, jakoś mi w tym roku do mojej koncepcji nie pasowały

Bo futro trzeba dzielić i przesadzać. Kepa wygląda ładnie góra pół roku, potem żółknie w środku, chyba że rośnie w głebokim cieniu, ale i tak od spodu jest żółta.
Po podziale na malutkie kępki znowu kilka miesięcy zdobi, tylko co robić z taka ilością futra )))
Tak jak pisałam, cały ROD obsadzę.

O rączniku juz napisałam, ale 20 to stanowczo za dużo. Jeden, jako akcent dobrany do innych roślin wygląda super. Tak myślę. Mozna z niego zrobic ścianę, tez fajnie wygląda.
Ale wiem, z czasem na pewne rosliny nie daje sie patrzeć