Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Na zielonej... trawce :) 12:28, 13 lis 2019

Do góry
Dynie

Na zielonej... trawce :) 12:27, 13 lis 2019

Do góry
Piękne kolory jesieni Brzozy w nowej odsłonie

Ogród bez reguł 12:18, 13 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mnie tylko ten kompostownik w dole się nie widzi - nie będzie praktyczny. Jak wywozić z niego ziemię, to duże marnotrawienie sił. A spoglądanie na stertę z góry? Lepiej już z boku spoglądać, zwłaszcza, że da się przy kompostowniku posadzić jednoroczne pnącza (fasolnik, fasola, dynie etc.)
Kompostowniki są na tej samej wysokości co ogród bo tam we wgłębniku jest już górka - Asia o tym pisała. Przynajmniej ja to tak zrozumiałam Ale w sumie można je też umieścić za tunelem zamiast niepotrzebnego tam żywopłotu. Tunel chyba powinien być trochę odsunięty od płota bo płotek rano cień niepotrzebny będzie na niego rzucał. Można też odrobinę inaczej zrobić placyk na leżaki a skrzynie na nie (niepiski prostokąt umieścić w głębi pergoli. Jakby dobrze ją zaprojektować to mogłaby służyć także jako siedzisko
Zieleń, drewno i antracyt 12:02, 13 lis 2019

Do góry
a to ostatnie w tym roku zdjęcia z ogrodu, potem nie było już co fotografować, zrobiło się buro i ponuro... myślę usilnie nad niedużymi iglakami, żeby o tej porze roku ogród wyglądał bardziej przyjaźnie

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 12:02, 13 lis 2019

Do góry
Witam
Co to za gatunek drzew? dodam że rozsiały się same.

Pszczelarnia 10:16, 13 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak rolnicy to używają, to zła rekomendacja dla mnie.

To wracam do pracy ręcznej - nożyk, nakolanniki i godziny medytacji nad kostką kamienną.

Autor tej książeczki zaleca nade wszystko pielenie - zawsze to jakaś mobilizacja wewnętrzna.

Tak robię, ale chodnik mam długi, około 100m, ciągle ręcznie robiony, mam dość.
Ogród Cioci cz. 3 10:04, 13 lis 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Wciąż pięknie jeszcze
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:02, 13 lis 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

To Sonata

sporo też już masz chryzantem , Halinko.Wszystkie dla mnie sa piękne.Ale te najśliczniejsze.
Takie miodowe,śliczne
Moja działka na Dębowym Lesie 09:54, 13 lis 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Aniu Ile jeszcze kolorków u Ciebie trawy i chryzantemki chyba najdłużej będą cieszyły oko , a Magnolii nie przesadzaj, ma bardzo kruche korzenie i wszędzie piszą aby posadzić w docelowe miejsce i jej nie ruszać, nawet ziemi z wierzchu nie wzruszać ani zbyt blisko jej nie sadzić, jest bardzo duże prawdopodobieństwo że może się nie przyjąć. Postaraj się polubić ją w tym miejscu Daj zdjęcie i powiedz co Ci nie pasuje, może coś podpowiemy

Aniu coraz mniej tych kolorków już w ogrodzie.
Ale taka to pora.I tak jesień mamy piękną i długą.
Magnolia rośnie blisko tarasu.Wybierałam krzaczkowatą, wolniej rosnącą .Ale i tak już sporo podrosła.I przyznam, trochę zasłania mi widok na kawałek dalszy ogrodu.Chyba teraz wole mieć perspektywę szerszą na cały ogród. Na drugiej rabacie jest hortensja dębolistna.I i magnolia kzraczkowata i hortensja dębolistna, sporo się rozrosły.Przejecie między nimi robi się małe.Którąś z tych roślin muszę przesadzić.I to magnolię raczej.
AnnaMS napisał(a)
Jeżeli musisz ... to po kwitnieniu, ale odradzam z całego serca

Ok, dzięki.To po przekwitnieniu na wiosnę magnolia pójdzie do przesadzenia. Trudno. jak będzie to będzie.
Owszem , jak kwitnie i nie mam jeszcze liści to wygada cudnie

Ale jak juz i magnolia i hortensja ma liście, to już wielkie krzaki się robią.

a z roku na rok coraz większe.I więcej mi magnolia zasłąnia.

Teraz to już bez liści to może tak nie widać.Ale bez liści to już przejęcie między nimi jest na 1 metr.I tak kilka gałązek magnolii na wiosnę po kwitnieniu przycięłam.

Więc to magnolie trzeba będzie przesadzić.Czyli po przekwitnięciu, na wiosnę ?
Bawarka 09:54, 13 lis 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Kocham jesien...

[img

czy to są zawilce?
jesli tak, to jaka odmiana?
Ogród bez reguł 09:40, 13 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Takie ostatnie uśmiechy jesieni

A to dla niedowiarków - magnolia jesienią też może być ciekawa

Na pierwszym zdjęciu zaintrygowała mnie ta woda, gdzież ona?
Moja magnolia "wyprodukowała" też coś takiego, bardzo się zdziwiłam
Pszczelarnia 09:21, 13 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
...
Jak otworzę drzwi od strony ogrodu, to widzę coś takiego

Hm, widać, że ten zielony miskant jest na doczepkę, mam plan wymienić go na miskanta 'Purple Fall'.

patrzę już któryś raz na twoje widoki od strony drzwi do ogrodu i buzia mi się śmieje. Stała bym w nich i patrzyła pijąc kawę z ogromną przyjemnością...
Ogród bez reguł 09:01, 13 lis 2019

Do góry
Dziewczyny, żeby nie było niedomówień. Mój plan jest na bazie planu Asi Makadamii. Zobaczcie, to już wszystko w jakiejś formie było. Są tylko nieznaczne zmiany.

Z każdego pomysłu da się wyciągnąć wnioski, kierunki i najlepsze rozwiązania. Jak teraz patrzę to można by było kiedyś po wycięciu jabłoni schody do wgłębnika zrobić z dwóch stron - tak jak Asia pokazała i tak jak ja. Powstałaby dobra komunikacja i atrakcyjny element architektoniczny co też jest ważne.
Jeszcze mi zgrzyta funkcjonalnie żywopłot za namiotem. Bo ani to praktyczne, ani ozdobne. Jak będą tam panele to może zakątek techniczny zrobić ze stołem do sadzenia. I tak ustawić namiot aby od strony wgłębnika móc przed namiotem zrobić na słupkach 2 szpaler owocowych. Maliny mogą w niskiej skrzyni rosnąć a linki na słupkach być rozciągnięte. Bezpieczniejsze będzie wejście do tunelu. Jak namiot będzie metr od granicy działki to da się tam zrobić z jednej strony szafę na narzędzia a z drugiej stół do prac.
Kwiaty we włosach 08:43, 13 lis 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

Świetna ta kula.I jak czytam własnoręcznie zrobiona?
Fajnie.a baza kuli to ??
Trawy nawet i teraz jeszcze urokliwe
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:30, 13 lis 2019

Do góry
Ja tnę wszystko, bez wyjątku, nic nie ucierpiało.
A od 2 lat regularnie tnę rododendrony, bo absolutnie nie mogą mi wyjść poza wyznaczone ramy.
Z lewej, jak tu i z prawej, w górę mogą iść.
Bo tam mam trawy i jeżówki i gdyby nie cięcie, byłyby same rodki.
Jak widać, cięcie nie szkodzi kwitnieniu.

Wszystkiego po trochu 07:54, 13 lis 2019

Do góry
Niesamowite rodki. A te trio... ach...
Wszystkiego po trochu 07:51, 13 lis 2019

Do góry
Hakonechloa Aureola

i H Naomi

chwilo trwaj

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:50, 13 lis 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Irenko, dziękuję za odwiedziny. Ten powojnik Malyeen to jest z grupy Montana czyli górskich? Zobaczyłam go u Ani111. Jest cudny. Napisz mi proszę, jak go tniesz i w ogóle.

Dokładnie tak Basiu. Jak napisałam u Basi, tych powojników się nie tnie.
Mam ich bardzo dużo w ogrodzie, kilka odmian. Nie bardzo mam czas szukać foty, ale tu pokażę, jak wspina się po paulowni i widzieć ten duet w realu, super.
tu akurat jest powojnik Montana Fragrant Spring
nigdy nie był cięty

a tu z kolei na łukach powojnik Malyeen

Wszystkiego po trochu 07:41, 13 lis 2019

Do góry
Pochowane już stoły, krzesła, węże ogrodowe, nie mogę powiedzieć że sezon zakończony bo ciągle jeszcze coś mogłabym robić, ale główne prace porobione
Kupiła w promocji chryzantemy i muszę je posadzić, może któreś przezimują /

Dzisiejszy poranek,

rozplenica Pegasus, ja nazywam ją Przemkową, bo to on dał mi jej nasionka, bardzo fajnie radzi sobie w donicy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies