Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:50, 19 paź 2016

Do góry
Znam to od lat i pokazywane było pod inna nazwą. Rozumiem że robisz -produkujesz podobne, albo sprzedajesz je?

Ten watek zaprzecza kładzeniu tego bo tu jest o kancikach a nie o kładzeniu ograniczników trawnika.

Tu jest watek https://www.ogrodowisko.pl/watek/837-obrzeza-rabat-oddzielanie-kory-od-zwiru

Pokazałam je w 2011, pewnie jeszcze nikt nie wiedział o istnieniu takiego wynalazku.
Choroby trawnika 10:56, 19 paź 2016

Do góry
Wertykulacja, dobre nawożenie i podlewanie (odżywionego trawnika grzyby nie atakują, przenawożone i zagłodzone owszem), oprysk Topsinem.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 10:23, 19 paź 2016

Do góry
U mnie też tak smutno. Ponuro. Słońca brak
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 09:35, 19 paź 2016

Do góry
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Dereń pagodowy - Cornus controversa 07:32, 19 paź 2016

Do góry
Raczej nie, ładnie wygląda bez ingerencji.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 07:31, 19 paź 2016

Do góry
Niezłe zestawienie, ale torchę nudnawo by się zrobiło, tawuła aż się prosi jeszcze o kompozycję np. z lawendą, fajnie się przemieszają te kolory.

Tylko nie sadź pasami. Nieco łukowato posadź, a najlepiej zamieść jakiś rysunek, lub chociaż zdjęcie tego miejsca.

Trawnik z rolki 07:26, 19 paź 2016

Do góry
Nie, trzeba go zwinąć, wyrównać teren w miejscach zapadniętych i ponownie rozwinąć. Zapewne trawnik był układany nieprofesjonalnie bądź w pośpiechu i znając życie - na "odwalonego". Stąd zapadanie się.

Inne wyjście - odwinąć tylko w newralgicznych miejscach i dosypać ziemi na równo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 18 paź 2016

Do góry
maciej_cichon napisał(a)

Czy w tej sytuacji te sosnę watereri niedaleko tarasu też trzeba przesadzać

Ależ tego teraz nie wiadomo, będzie wiadomo jak zrobisz plan.
Lawenda - Lavandula 19:30, 18 paź 2016

Do góry
No ale nic na to nie poradzimy. Możesz próbować w garażu zimą, ale na bank zapleśnieje. Może w oranżerii, dużo światła simą potrzebuje.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:28, 18 paź 2016

Do góry
Margaw napisał(a)
Witam
Czy jeszcze mogę uratować tego cisa, jak mu pomóc. Czy to zawieranie pędów? Czy mogę o tej porze pryskac? ?

Nie, zapewne nie żyje bo już usechł i nic mu nie pomoże. Być może zawinił brak korzeni (złe wykopanie), szmata na glebie, zbyt głębokie posadzenie, brak wody, lub nadmiar wody, lub wszystko naraz. Po wykopaniu pokaż korzenie i jak głeboko był posadzony. Nie przykrywaj szmatą gleby bo grozi opieńkową zgnilizną korzeni. I po cisie
Obuwik pospolity / Cypripedium calceolus 18:18, 18 paź 2016

Do góry
Napiszesz wszystko po kolei jak przygotowałaś podłoże i jak pielęgnujesz? Bardzo proszę w imieniu miłośników.
Lawenda - Lavandula 18:17, 18 paź 2016

Do góry
Nie, widać że to lawenda francuska/ Dla pewności pokaż zbliżenie kwiatów.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 18:09, 18 paź 2016

Do góry
Teraz tak wygląda? Nigra na pewno.
Tulipanowiec - Liriodendron 18:07, 18 paź 2016

Do góry
Wytnij ten trawnik wokół nich, zrób kółka albo kwadraty, chwasty zabierają drzewkom wodę. Wyściółkuj. Nie jest to przyczyna tych objawów co opisane, ale na pewno przyda się.

Przyczyna jest nieistotna, to jesień, może tam gdzie straciły liście poszedł przymrozek, a na tych co mają liście - było cieplej. Nie na tym się skupiaj, a na zapewnieniu im wody, wypielenia wokół, wyściółkowania przed zimą korą aby ochronić bryłe przed przemarzaniem.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 17:36, 18 paź 2016

Do góry
Czytaj nie tylko forum. Dobre rady i po kolei są przede wszystkim w artykułach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Pszczelarnia 17:35, 18 paź 2016

Do góry
Ja Ci powiem napisz do mnie pw. Bardzo proszę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:16, 18 paź 2016

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Danusiu, mam wielką prośbę o poradę w wątku poniżej:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4267-rhs-chelsea-praktycznie

Byłam I poradziłam.
RHS Chelsea praktycznie 17:12, 18 paź 2016

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Mamy z mężem plan aby w 2017 roku wybrać się na wystawę.
Zwracam się do osób które były, o garść praktycznych informacji:
- jakie lotnisko wybrać, które jest najbliżej targów, z którego najłatwiej, najszybciej się dostać na targi?
- jak wygląda sprawa noclegu. Czy nocowaliście gdzieś w pobliżu? Możecie polecić jakieś miejsce?
- jak wcześnie trzeba kupić bilety na wystawę? czy już teraz?

Byłam 13 razy. Lotniska różne. Nie patrzysz na jakie lotnisko lecieć, patrzysz na jakie lotnisko latają samoloty do Londynu. np z Białegostoku. Latają z Białegostoku? Nie wiem czy tam jest lotnisko.

Jeśli nie latają, to jedziesz do Warszawy, nocujesz w hotelu, rano na dowolne lotnisko, na jakie kupiłaś bilety lotnicze. Dowolne linie rankiem i o 8 jesteś w Londynie.

Najdalej jest z Luton i Stansted, a ja najwięcej leciałam właśnie na Luton. Najbliżej jest z Heathrow ale tam lata wyłącznie LOT. Jeszcze jest Gatwick ale tam byłam chyba tylko raz.. Teraz latam na Luton, bo mam tam że tak powiem "układy" różne)

Najpierw załatwiasz bilety na imprezę, potem na lot, a dopiero na końcu hotel. Musisz wiedzieć czy masz wejście na imprezę, a lot się znajdzie.

Ceny biletów i ich dostępność się liczy, a nie gdzie najbliżej. W Londynie nie problem przemieścić się metrem albo z hotelu wziąć taksówkę.

Ja zawsze biorę hotel taki, z którego mam na piechotę na CHFS. Wstaję wypoczęta, idę na śniadanie i idziemy na imprezę od 8 czy 9 tej. Po drodze podziwiamy wystawy sklepowe. Po imprezie wracamy też na piechotę, odpoczywamy mocząc zbolałe stopy w wannie
RHS Chelsea praktycznie 17:10, 18 paź 2016

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
Mamy z mężem plan aby w 2017 roku wybrać się na wystawę.
Zwracam się do osób które były, o garść praktycznych informacji:
- jakie lotnisko wybrać, które jest najbliżej targów, z którego najłatwiej, najszybciej się dostać na targi?
- jak wygląda sprawa noclegu. Czy nocowaliście gdzieś w pobliżu? Możecie polecić jakieś miejsce?
- jak wcześnie trzeba kupić bilety na wystawę? czy już teraz?

Byłam 13 razy. Lotniska różne. Nie patrzysz na jakie lotnisko lecieć, patrzysz na jakie lotnisko latają samoloty do Londynu. np z Białegostoku. Latają z Białegostoku? Nie wiem czy tam jest lotnisko.

Jeśli nie latają, to jedziesz do Warszawy, nocujesz w hotelu, rano na dowolne lotnisko, na jakie kupiłaś bilety lotnicze. Dowolne linie rankiem i o 8 jesteś w Londynie.

Najdalej jest z Luton i Stansted, a ja najwięcej leciałam właśnie na Luton. Najbliżej jest z Heathrow ale tam lata wyłącznie LOT. Jeszcze jest Gatwick ale tam byłam chyba tylko raz.. Teraz latam na Luton, bo mam tam że tak powiem "układy" różne)

Najpierw załatwiasz bilety na imprezę, potem na lot, a dopiero na końcu hotel. Musisz wiedzieć czy masz wejście na imprezę, a lot się znajdzie.

Ceny biletów i ich dostępność się liczy, a nie gdzie najbliżej. W Londynie nie problem przemieścić się metrem albo z hotelu wziąć taksówkę.

Najbliżej jest z

Ja zawsze biorę hotel taki, z którego mam na piechotę na CHFS. Wstaję idę na śniadanie i idziemy na imprezę od 8 czy 9 tej. Potem wracamy też na piechotę, odpoczywamy mocząc zbolałe stopy w wannie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:56, 18 paź 2016

Do góry
Ja bym nic nie dawała oprócz lepszej ziemi i podlania. Cis dobrze się przyjmuje, nie wiadomo czy mu to podlewanie nawozem "od czasu do czasu" nie zaszkodziło. Może raz, ale od czasu do czasu, tak się nie robi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies