Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Świerk serbski - Picea omorika 23:03, 06 paź 2019

Do góry
Martka napisał(a)

Tomaszek, tu aktualne drzewka, w międzyczasie nie są już wcale małe mają dobre 3 metry i świetnie wykonują swoją robotę

Piękny szpaler Serbów Proszę napisz o cięciu.
Też mam szpaler 25 Serbów cięłam je wiosną pierwszy raz.
Czubajkowy Ogród 22:59, 06 paź 2019

Do góry

Lilak drobnolistny i ottawski pięknie żółknie, jego liście wyglądają niemal koronkowo na tle dziko czerwonego dzikiego wina

A to najstarsza i najmniej ciekawa rabata, na którą wciąż nie mam pomysłu. I wciąż nie wiem, czy usunę świerka, czy jednak pozwolę mu rosnąć ... Dużo zależy od jabłoni, o której życie walczę od kilku lat
Czubajkowy Ogród 22:55, 06 paź 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:53, 06 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Tak wygląda latem, mniej okazały niż u Ciebie, teraz też się pokłada! Mimo wszystko też go lubię

O! Dziękuję za zdjęcie W pięknym otoczeniu rośnie Lubimy go nie tylko my, ale i motylki, i inne bzyczki, co widać na załączonym obrazku
Ogród z uśmiechem 22:52, 06 paź 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Nowe nabytki to klony Red Sunset i Brandywine. Oba na razie stoją poprzywiązywane do czego się da
RS jest wysoko prowadzony i trzeba będzie mu trochę ukształtować górę ale to dopiero wczesną wiosną. Ciekawa jestem jak my go damy radę posadzić

Ale super
Kocham drzewa
Czubajkowy Ogród 22:51, 06 paź 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:49, 06 paź 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Aniu, takie pełne kwitnienie to chyba faktycznie nie trwa zbyt długo, jakieś 2-3 tygodnie, ale ja go bardzo lubię w fazie zawiązywania i rozwoju pąków, a teraz to już bym go chętnie wycięła, bo zrobił się straszną zawalidrogą Łodygi nie utrzymują jego rozwiniętych kwiatów i zawsze się pokładają - u Ciebie też tak?

Tak wygląda latem, mniej okazały niż u Ciebie, teraz też się pokłada! Mimo wszystko też go lubię
Czubajkowy Ogród 22:48, 06 paź 2019

Do góry
Krzaki pomidorów przed ścięciem

Trzmielinkę widać z daleka
Czubajkowy Ogród 22:46, 06 paź 2019

Do góry
Trzmielina oskrzydlona świeci z daleka.

Czubajkowy Ogród 22:45, 06 paź 2019

Do góry

Uważam, że mój ogródek wygląda najkorzystniej w jesiennej szacie. Kwiatów co prawda już niewiele, ale kolory liści robią dobrą robotę

Czubajkowy Ogród 22:42, 06 paź 2019

Do góry
Ta rabata na końcu działki za domkiem jest moją ulubioną - jedyna dość szeroka, o wystawie południowej, więc łatwo się ją obsadza, podoba mi się o każdej porze roku

Dzikie wino kocham za tę jesienną czerwień

Funkie - kolejna miłość całoroczna, zawsze piękne
Czubajkowy Ogród 22:39, 06 paź 2019

Do góry
No i trochę październikowego ogrodu

Na pierwszym planie lilak Meyera - ciekawie się wybarwił, jedna gałąź całkiem czerwona, pozostałe idą w kierunku żółtego.

Stosunkowo mało było w tym roku motyli, nawet bardzo mało
Czubajkowy Ogród 22:35, 06 paź 2019

Do góry
Rano przed siódmą było u nas 0 stopni na termometrze, na tę noc zapowiadają pierwszy tegoroczny przymrozek. Dlatego wczoraj zebrałam co się dało - owoce, fasolkę, dynie i pomidory. Sucha pogoda sprawiła, że krzaki pomidorów dotrwały po raz pierwszy zupełnie zdrowe do jesieni. Wczoraj ścinałam całe gałęzie z kiśćmi zielonych owoców - zawiesiłam w komórce, może stopniowo dojrzeją. Takiego pomidorowego urodzaju jeszcze u mnie nigdy nie było
Krzaki dyń w kompostowniku porosły wielkie, ale owoców nie za wiele. Mam nauczkę na przyszły rok, by wcześniej wyprodukować rozsadę, tak jak kiedyś to robiłam - wysiew w ostatniej dekadzie kwietnia do doniczek, wówczas szybciej zaczynają kwitnąć i więcej owoców zawiązują.

A tutaj wielka torba wypełniona pomidorowymi gałązkami, które przywiozłam do domu

Dwie ostatnie soboty miały być deszczowe według prognoz, ale mi się udało jednak załapać na słoneczko. I na grzybki

Mirkowy ogród (początki) 22:23, 06 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Mireczko

Cudowne zdjecia

Takie obrazki od rana to,
aż się serce raduje

Aniu witaj Fajnie że ci się moje obrazki podobają
Zostawiam jeszcze jeden dla ciebie
Mirkowy ogród (początki) 22:19, 06 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Styropian do okładania jest dobry może ci zostało po budowie.
Zwykły karton wyłożony styropianem trociny do środka.
Może nie będzie ostrej zimy najwyżej ściągniesz do karton do domu.
Elu styropianu mi pewnie zostanie z ocieplenia domu. W tym miesiącu ocieplamy.Mam znajomego który ma skład drewna to sobie wióry przywiozę

Mam najazd muchomorów
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 22:17, 06 paź 2019

Do góry
Witaj Elu.
Glicynię posadziłem tuż przy wiekowej wiśni czereśniowej która już słabo owocowała i posłużyła jej jako trejaż. Sosny jako podpory nie polecam z prostego względu. Po kilku latach, aby glicynię pobudzić do obfitego kwitnienia należy ją corocznie przycinać. W sierpniu tnie się wszystkie młode przyrosty za 3-4 węzłem licząc od nasady pędu. Ja po dwunastu latach cieszenia się z posiadania tak pięknego okazu muszę się teraz porządnie pogimnastykować, aby przeprowadzić ten bardzo ważny dla wisterii zabieg pielęgnacyjny.
Trawka na drugiej fotce rzeczywiście ma śnieżno białe pióropusze i do tego jesienią bardzo ładnie się przebarwia. To Miscanthus sinensis ,,Ballerina".
Hosta o którą pytasz ma już ponad dwadzieścia lat. Jest to dosyć rzadko spotykana w polskich ogrodach odmiana tej pięknej jak zielona fontanna funkii i wybacz ale wyleciała mi z głowy jej nazwa. Gdzieś ją mam w starych zapiskach to przy okazji poszukam.
Trzymam kciuki Elu za Twój trawniczek, bo wiem jakim cennym i pięknym tłem jest on dla Twoich roślin w ogrodzie.

Mirkowy ogród (początki) 22:13, 06 paź 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Dalie w nieocieplonym blaszaku zmarzną, można jednak podjąć próbę przechowania. Ułożone i przesypane trocinami czy torfem karpy w skrzynce trzeba w miarę stopniowego ochładzania owijać jutą, chodzi o dostęp powietrza. Potem styropian pobudowlany, obłożyć z każdej strony, zamocować. Jak nadejdą naprawdę silne mrozy, wtedy pierzyna, kołdra, stary kożuch, cokolwiek, by docieplić. Po ustąpieniu silnych mrozów stopniowo odkrywać z tej dodatkowej warstwy. Może się uda
Dziękuję za rady Jakoś je opatulę bo szkoda by mi nie przetrzymały zimy.
Dwa ogrody 22:12, 06 paź 2019

Do góry
Miłego tygodnia
Dwa ogrody 22:08, 06 paź 2019

Do góry
nowy nabytek, hortensja Wims Red

i na koniec pytanie, dostałam dwie donice z agapantami, to jakieś inne odmiany, liście wąskie i krótkie

te jeszcze krótsze, donice wypełnione maksymalnie, ruszać je przed zimowaniem, czy poczekać do wiosny?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:08, 06 paź 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Odmłodziłam pelargonię od Teściowej

Chyba szczerze ofiarowana, bo pięknie kwitnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies