Witam. Wasze hortensje pięknie rosną. A moja? Liście po przymrozku opadły ale puszczają nowe. Co mam z nią zrobić? Okryć jakoś czy zostawiać tak na zimę?
Reniu, dziękuję bardzo . "Kolażowanie" to taka moja zabawka - robię kolorowe obrazki.
Ale z tą wiosną to spokojnie - zima też potrafi być piękna Ja osobiście potrzebuję przerwy i odpoczynku - życie pozaogrodowe znacznie mnie w tym roku wyczerpało. Muszę przez chwilę potrwać w bezruchu . No i taką zimę lubię
Sporo host,jako sztuki ,ale odmian jeszcze nie wiele.Po prostu dzieliłam na maksa te co kupiłam bądź dostałam.I tu oczywiście dziękuję za swój wkład Ani Anabuko Nazw nawet nie starałam się zapamiętać.Tylko te co ostatnio kupiłam mam oznaczone.
A moja chęć nabywania host wzrosła jak zobaczyłam takie cudne, wielkie(kępy i liście ze względu na odmianę) u Ani MS.I pomyślałam ,że im szybciej kupię,tym szybciej mi się rozrosną ,do takich wielkich kęp
Ale więcej mam tych o mniejszych liściach, bo u mnie mało miejsca ,a jeszcze w cieniu...
powojnik Rubens na sośnie
i dereń, którego nazwy nie pamiętam, ale tylko tyle, że rarytasik, wolno rosnący
z bliska jego liście, takie skórzaste
cosik nadal kwitnie
tu już wszystkie hortensje oskubane z kwiecia, nie będzie fruwać
a rozplenice, jak siano, w środku tylko nadal zielone
pogoda fajna, można robić
do wiosny mi na razie nie śpieszno, choć z powodu mamy, będzie lepiej, jak ciepło
no i ciekawa jestem, co mnie zaskoczy z nowości, co nasadziłam
pierwsze nasadzenia, w 98r., zimozielone, szkoda że od razu nie wiedziałam, że mogę ciąć i formować
wycinam już powoli rozchodniki
pod domkiem Memory, a w prawym rogu miskant Flamingo
hortensje ogrodowe jeszcze kolor trzymają, każda odmiana w innej fazie
już widzę, że będzie mnie zachwycać miskant Messel, gdzieś mam dokładnie nazwę zapisaną, tak z pamięci ciut błędnie piszę
młody, mam 3 sztuki, ale fajnie w czerwień idzie
śniegowiec wirginijski rekord bije, 4 grudnia i z liśćmi
miskanty Mornning Light w pomarańczu, cudne są, aż żal wiązać
Na razie to jest ciepło, prognozy też dalej ciepło pokazują, potem mogą zaskoczyć.
Widzę kalinę sztywnolistną. Mam ich 6, sadziłam malutkie, a po 2-3 latach giganty, regularnie tnę
Nie ma tu za dużo miejsca, a więc aby się odsłonić, wybrałabym szmaragdy, ale koniecznie cięte i gęsto posadzone. Po bokach jakieś kolumnowe drzewka i trawki, bo chyba więcej się nie zmieści?